Yukarı
135659

Bilal'in TURGEV’ine gelen bağış kimden?

14 Nisan 2014 13:25

Bilal Erdoğan'ın vakfı TURGEV'E gelen dev bağışın arkasından Sevda Tepesi çıktı.

Sevda Tepesi’nin hissedarlarından Vlora Ailesi, araziyi Suudi Kralı Abdullah’a tehdit ve zorla sattıkları iddiasıyla dava açıyor. İddialara göre Bilal Erdoğan’ın TÜRGEV’ine yapılan 99 milyon 999 bin 990 dolar bağışın arkasında da Suudi Kral var.

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) yapılan bağışlarla yeniden tartışma konusu olan Kandilli’deki Sevda Tepesi’nin, Suudi Kralı Abdullah’a satılmasıyla ilgili önemli iddialar gündeme geldi.

Sevda Tepesi’nin hissedarlarından Sinan Vlora’nın avukatları çok çarpıcı belgelerle yargıya başvurmaya hazırlanıyor. İddialar arasında, tepenin satışı için Suudi Kralı tarafından kamuoyuna açıklandığı gibi, 27 milyon dolar ödenmediği, bütün hissedarlara satış bedeli olarak 1984 yılında toplam 1 milyon 200 bin dolar ödendiği, üstelik tepeyi satmak istemeyen hissedarların tehdit edilerek korkutulduğu da var.Taraf gazetesinin haberine göre; Vlora Ailesi avukatlarından Sevcan Kumyol Yücel, bu ay içinde, satışın tehditle gerçekleştiği ve bu yolla ilan edilenin çok altında bir bedel ödendiği gerekçesiyle iptal davası açacak.

RANT SAVAŞLARININ TEPESİ

1984 yılında Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın, İstanbullu Dirvana ve Vlora ailelerinden satın aldığı Boğaz’a bakan 57 dönümlük tepe için 27 milyon dolar ödendiği açıklanmıştı.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve Başbakanı Turgut Özal’ın girişimleriyle yürürlükteki imar kanunları esnetildi, İstanbul Boğazı’nda geçerli olan askerî kanunlarda da Sevda Tepesi için istisnalar yapıldı. Donanma’nın nişangâh alanı olarak kullanılan tepede, Kral Abdullah bir saray yaptırmak istiyordu.

Dalan’ın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Nurettin Sözen, Kral için yapılan özel imar düzenlemelerini yargıya taşıdı. Sonuçta, Anayasa Mahkemesi kararıyla Sevda Tepesi imara kapatıldı.

TÜRGEV’E BAĞIŞ, İMARA İZİN İDDİASI

Kraliyet, Sevda Tepesi’ni 28 yıl boyunca uzaktan izlemek zorunda kaldı. Ancak 2012 yılında birden bire her şey değişmeye başladı. 17 Aralık operasyonunda ismi geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, SİT alanı olan tepede imar izni verdiklerini açıkladı. Bayraktar, Suudi Kralı için, “Adam 20 küsur yıl önce 27 milyon dolar ödeyip almış, yazıktır. Oraya sadece dört adet villa yaptıracak” dedi.

İmar izni kamuoyunda tepkilere neden olurken, meslek örgütleri de konuyu yargıya taşıdı.

SEVDA TEPESİ İÇİN YENİ DAVA GELİYOR

28 yıldır boş duran tepe için yeniden imar izni çıkmasının arkasında, Suudi Kraliyeti’ne bağlı bir şirket tarafından TÜRGEV’e yapılan bağışlar olduğu iddiası bir süredir gündemde.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla tartışma konusu olan TÜRGEV’in, 2012 yılında 99 milyon 999 bin 990 dolar bağış aldığı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından doğrulandı. Bağışı yapan şirketin ise Suudi Kraliyeti’ne ait Royal Protocol olduğu belirlendi.

SEVDA TEPESİ’NİN FATURASI ORTAYA ÇIKTI

Odatv.com da olayın başka bir tarafını ortaya koydu. İddialara göre, söz konusu bağış, 26 Nisan 2012 tarihinde yapılmış. Yani Sevda Tepesi’ne imar izni verilmesinden iki ay önce…Yeni atanan savcılara devredilen 17 Aralık yolsuzluk dosyasında, Sevda Tepesi’ne imar izni ile TÜRGEV’e Suudi şirketinden yapılan bağış arasında ilişki olup olmadığı soruşturulacak mı bilinmiyor. Ancak tepeyi Suudi Kralı’na satan Vlora Ailesi’nin avukatı Sevcan Kumyol Yücel, yargıya bu ay çok farklı bir dosyayla başvuracak.

Kandilli’deki Kıbrıslı Yalısı’nın korusu olan 57 dönümlük Sevda Tepesi, uzun yıllar Türk filmlerinin çekildiği bir plato olarak kullanıldı. 80’lı yılların başında tepenin büyük hissedarı olan Dirvana ve Vlora aileleri ekonomik sıkıntılar yaşasa da tepeyi elden çıkarmak istemiyordu.

Vekili olduğu Sinan Vlora’nın özellikle satışa karşı çıktığını belirten Yücel, satışın kanunen olması gerektiği gibi tapuda değil, Bedrettin Dalan’ın makamında yapıldığını, hissedarların tehdit edilerek satışa mecbur edildiğini iddia etti. Bu iddiaları yargıya taşıyacağını belirten Yücel, Sevda Tepesi için söylendiği gibi 27 milyon dolar ödenmediğini açıklayan bir belge de gösterdi.

26 MİLYAR DOLARI KİMLER ALDI

1984 tarihli Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası A.Ş’ye ait Döviz Alım Belgesi’nde, Kandilli 945 ada ve 12 parsel için toplam 1 milyon 200 bin dolar ödendiği yazılı. Bu ada ve parseller, 57 dönümlük Sevda Tepesi’nin tümüne denk geliyor. Belgede ödemeyi yapan kişi olarak, Sevda Tepesi’nin satışında da Kral Abdullah’ın vekili olan Hassan Shabib ismi yer alıyor.

Bu belgenin ilk kez ortaya çıktığını belirten Avukat Yücel, tehdit iddialarıyla ilgili de mahkemeye tanık göstereceklerini söyledi. Vlora Ailesi, bu iddialarla satışın iptali davası açacak. Tehdit konusunda da bazı kişilere suçlamalar yöneltilecek.

CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ

Yönetiminde Erdoğan ailesinden isimlerin olduğu TÜRGEV, 17 Aralık soruşturmasının ardından gündemden düşmüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan TÜRGEV’in hesabına 100 milyon dolar bağış yatırıldığı iddiası geçen haftalarda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçtarafından doğrulandı. CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yanıt veren Arınç, vakfa 2012 yılı içinde yapılan yurtdışı bağış miktarının 99 milyon 999 bin 990 dolar olduğunu söyledi.

KRAL 10 MİLYAR DA HİBE VERDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Sevda Tepesi’nin imara açılmasının ardından görüşen gazeteci İsmail Küçükkaya, o dönem genel yayın yönetmeni olduğu Akşam gazetesinin manşetinden çok çarpıcı bilgiler aktarmıştı. Kral için, “Yazıktır, adam 27 milyon ödedi. İmarı da çok vermedik” şeklinde açıklamalar yapan Bakan Bayraktar, Küçükkaya’ya önemli bir bilgi daha verdi. Kral, o dönem Türkiye’ye 10 milyar dolar tutarında yardımı hibe olarak vermiş. Bu hibenin kime verildiği ve nasıl kullanıldığı ise bilinmiyor.

Sözcü

 


Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İmamoğlu 2019'daki kırık sandalyeyi hatırlattı: Amaçları beni yıldırmak...

Çatalca'da halka hitap İmamoğlu, 5 yıl boyunca randevu taleplerine karşılık vermeyen Cumhur Erdoğan'ı ayrımcılık yapmakla suçladı. İmamoğlu Erdoğan'ın amacının kendisini yıldırmak olduğun...

Akşener: Düşman kuvvet olmaktan bıktık

Ankara'da esnafı ziyaret eden Akşener "Vallahi bıktık 'Oraya oy verirseniz o kazanır, buraya oy verirseniz bu kazanır.' Ne yani, düşman kuvvet olmaktan bıktık" diye konuştu. İYİ Parti Gen...


25 yılda tek bir tane açmamışlardı... Murat Kurum'dan şaşırtan 'kreş' vaadi!

Proje tanıtım toplantısında konuşan Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum, 1 yılda 100 kreş açacaklarını söyledi. Ancak Refah Partisi ve AKP'nin İBB'yi yönettiği 1994 yılından 2019 yıllın...

Özgür Özel'den Akbelen uyarısı: 1 Nisan'dan sonra o karar geri gelebilir

Özgür Özel, Muğla mitinginde Akbelen'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri çekilen kamulaştırma kararına dair konuştu. Özel "Seçim öncesi yaratılacak infialden korkup o kararı geri çektiler....


CHP'den İYİ Parti seçmenine 'stratejik davranma' çağrısı

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, sandığa üç gün kala parti tabanı ile İYİ Parti ve AKP seçmenine seslendi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ ...

Erdoğan'dan emekli maaşlarına düzenleme mesajı: Temmuz'da masaya yatıracağız

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ay...


İmamoğlu: Kamuda yönetici olduğum yerde akrabam kapıdan içeri giremez

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Eş, dost, akraba işini kamuda asla sevmedim, sevmem. Akrabalık yeri değildir siyaset. Benim eşim şahit; bilir. Akrabam kapıdan içeri giremez benim kurumumda, ...

HPV ve HIV iddialarıyla gündeme gelmişti... Gözaltına alınanlar var!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ha...


Seçimlerde en yaşlı aday 90, en genci 18 yaşında

Yerel seçimlerin en genç ve en yaşlı adayı arasında 72 yaş farkı var. En yaşlı aday 90 yaşındaki AKP'li Ali Kalınca. En genç ise Yeniden Refah Partili 18 yaşındaki Elif Nur Batur. 31 Mart...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR