Yukarı
24897

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 1.5 Milyon Liralık Yolsuzluk….

14 Nisan 2014 17:08

Yerel gündem isimli internet sitesinde yayınlanan bir iddia kentte gündem yarattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol yolsuzluğu nedeniyle devleti 1,5 milyon lira zarara uğrattığının iddia edildiği haber merak uyandırdı.

İŞTE YEREL GÜNDEM’DE YER ALAN O HABER:

2012 yılında yapılan ihaleye geç haber verildiği için giremeyen MAKİMSAN A.Ş. firmasının daha önceki benzer ihalede taşeron olarak çalışan Metrayol firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Metin Öztekin tarafından dile getirilen iddialar dudak uçuklatan cinsten. 

Öztekin, 2012 yılında yapılan ihalede mevsim şartlarının dikkate alınmaması ve sözleşmeye aykırı kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle mahal dışında yaptırılan yerin bile başarısızlığa uğradığını ve belediyenin 1,5 Milyon TL zarara uğratıldığını söyledi. 

Konuyla ilgili olarak görüşlerini mail yoluyla sorduğumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan cevap gelmezken iddiaların hedefindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Fazıl Ölçer ise Yerel Gündem internet haber portalı muhabirine açıklamalarda bulundu.  Ölçer yaptığı açıklamada iddiaları yalanlayarak; bahsi geçen iddiaların hepsinin o dönemde orada ismi geçen yetkililer, o sözleşmedeki imzası olan yetkililer ve hak edişlerde imzası olan yetkililer olduğunu söyledi. 



Ölçer şöyle konuştu: “Makimsan ile ilgili konuya gelince, Makimsan A.Ş.’nin işin bir kısmını değil tümünü alt yüklenici firmaya verdiği ve bayramdan 1 gün önce arefe günü trafik akışını aksattıkları gerekçesiyle ihaleyi iptal ettik” dedi.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ

Öncelikle Srurry Seal veya Microsurfacing dediğimiz asfalt uygulaması bir asfalt kaplama çeşidi ve teknolojik uygulama. Vatandaşın kaymaz asfalt dediği asfalt malzemesi asfalt ve çimento misyonlu bir malzeme. Kaymaları yüzde 30-40 azaltan malzeme sayesinde trafik kazalarında önemli bir azalma gözleniyor. Bu malzemeyle yolları kaplamak ve ölümlü kazaları engellemek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında ihaleye çıktı. 

Davet usulü ihaleye ancak üç gün kala davet edilen MAKİMSAN A.Ş. 1 aylık hazırlık gerektirdiği için 3 gün kala ihaleye katılamayacağını bildirdi. 

MAKİMSAN yetkilileri ayrıca mevsimin uygun olmadığı uyarısını yapmasına rağmen ihale Deray Sosyal Hizmetler isimli bir firma paravanı altında Kutter-Vialit (Migrobelag) firmasına verildi. 



VE İDDİALAR

Daha önce ihaleye katılıp uygulamayı gerçekleştirdikleri için konuyla ilgili uzmanlığı bulunan Metin Öztekin, firmanın belirtilen mahal listesi dışında yer alan İzkent 834 sokak’ta bir yeri yaparak projeyi tamamladığını ancak yapılan yerin mevsim şartları nedeniyle bozulduğunu belirtti.  Öztekin, 1,5 Milyon TL.’lik ödemeye rağmen başarısız sonuç nedeniyle Deray Yapı’nın bu paranın yüzde 6’sı olan teminatına el konulduğunu iddia etti. 

ÖZTEKİN: 1,5 MİLYON TL.’Yİ FAZIL ÖLÇER ÇÖPE ATTI

Öztekin, “Hatta Deray Yapı yetkilileri beni aradılar. (Tekrar yapmamız gerekiyor. Bize yardımcı olun) dediler. Ancak bizim makinelerimiz Kazakistan’da başka bir ihalede olduğu için bu talebi yerine getiremedik. 1,5 Milyon TL.’yi Fazıl Ölçer çöpe attı. Bunun için İZBETON hesaplarına bakılması yeterli. Ödenen para belli. Uygulama yapılacak alanlar belli. Mahal listesinde yer almayan ve yalnızca hak edişi tamamlamaları için bir yer gösterildi. Orası da bozuldu” diye konuştu.

MAHAL LİSTESİ 

Metin Öztekin’in verdiği bilgilere göre bir tek firmanın girdiği (ki tek firmanın girmesi durumunda ihalenin geçerli olmaması gerekiyor) ihalede yapılması istenen mahal listesi şu şekilde:

Bayraklı Altınyol Turan Köprü Üstü, Bayraklı Caddesi, Çiğli 6762 sokak, Bornova Gülsefa Kapancıoğlu İ.Ö.O.- Eğridere Yolu-Barbaros Caddesi, Bornova Ahmet Arsavi Caddesi, Bornova Ersoy Cad.-734 Sokak, Balçova Eşref Bitlis Alt Geçidi, Konak Eşrefpaşa Alt Geçidi, Konak Tepecik (Kemeraltı) Alt Geçidi, Konak Kahramanlar Üst Geçidi Mürselpaşa Geçişi, Konak Alt Geçidi, Çiğli Büyük Çiğli Alt Geçidi, Konak Varyant Birleşmiş Milletler Caddesi, Gaziemir Tansaş Alt Geçidi, Gaziemir Esbaş Alt Geçidi, Gaziemir Sarnıç Alt Geçidi, Bayraklı Cengizhan Mah. 1620/39 sokak.

‘İHALEDE ZORLUK ÇIKARILDI’

Ancak buraların değil de mahal listesinde yer almayan İzkent 834 sokağın yapılmasıyla ihalenin sonlandırılmasının belediyeyi 1,5 Milyon TL zarara soktuğunu iddia eden Metin Öztekin, bir önceki sene yapılan ihalede de kendilerine zorluk çıkartıldığını ve ihaleyi tamamlamalarına izin verilmediğini öne sürdü. Suçlamalarla ilgili olarak iddiaları sert bir şekilde yalanlayan Fazıl Ölçer ise iddiaların muhatabının kendisinin değil İZBETON olduğunu çünkü kendisinin görevinin ihaleye katılan firmaları belirlemek değil, denetlemek olduğunu söyledi. 

Ölçer, “Ben firmaları tanımam. İZBETON’un hangi alt yükleniciye iş verip vermeme, kime ihale edilip edilmemesi konusunda bizim bir yetkimiz yok. İZBETON’un kime hangi parayı vereceği onun kendi problemi. Siz bir ihaleyle iş almışsınız. Size gelip yani bu işi şu fiyata, bu fiyata verin diye deme gibi bir yetkim yok. Ben işin kalitesine bakarım. İZBETON bir kurum. Müdürü var, genel müdürü var, genel müdür yardımcıları var.” diye konuştu. Ölçer burada bahsi geçen iddiaların hepsinin o dönemde orada ismi geçen yetkililer, o sözleşmedeki imzası olan yetkililer ve hak edişlerde imzası olan yetkililer olduğunu söyledi. 

Ölçer şöyle konuştu:

“Kendi sorumluluklarında olan, kendi yaptıkları işte ben birilerine kandırılıyorsunuz dediğim zaman, kendi sorumluluklarında olan işleri, kendi imzaladıkları, kendi yetkilerini kullanarak yaptıkları işte ve ödedikleri parada kendileri sorumludur. Ben değilim.” 

Kaynak: Yerel Gündem



Yorumlar

  • Sn Abidin Yamakoğlu, Belge sormuşunuz yakında izmirde olacağım, bana iletişim bilgilerinizi verirseniz, geldiğimde size belgeleri gösterebilirim.Neyi atıp tutuyorum siz karar verirsiniz, Sn Gürkan Yılmaz, Beni tanıdığınızı söylemişsiniz ben sizi tanıyamadım, sahte isim ile mi yorum yaptınız,bizim borçlu olduğumuzdan bahsetmişiniz, bu ayıp birşey değil, eğer az biraz cesaretiniz var ise bana iletişim bilgilerinizi yazarsınız, gelince size uğrayıp yanılgınızı ispat ederim,(belgeler ile) ayrıca bir çok idareden kovulduğumu yazmışsınız, eğer bunlardan birini ispat edemez iseniz sizden şerefsizi yoktur, hodri meydan, Metin Öztekin, info@metrayol.com.tr
    Metin öztekin
    20 Ekim 2016 04:32
  • Metrayolun yapmadığı iyi olmuş yaptıklarınında şu bahsedilen işlerden farkı yoktu uygulamanın uygun olmayışı sebebiyle mevsim şartları değil bütün işler ya fes olmuştur yada tekrardan yapılması istenmiştir metrayol diye bi firma kaldımu Türkiye'de Kazakistan'da ne türde iş yapıldığını allah bilir çünkü kontrol mekanizması yok
    Ali
    20 Ekim 2016 04:32
  • Öncelikle Fazıl ölçer başkanı bu işi destekleyip araçların kaymaması ve ölümlü kazalar yaşanmaması adına bu porejeyi sürekli destekledikleri için teşekkür ederiz. Metin öztekini çok yakından tanırım.Metin öztekin önce gitsin gırtlağına kadar olan borçları bi kapatsın.İzmirde bir sürü esnafa daha borcu var bu bildiklerim,bilmediklerim cabası.Metin Öztekin Bu işin önünü açacam diye girdiği konya selçuklu ve balıkesir belediyelerinden kovulmuştur.Son Bursa - inegöl karayollarına yaptığı sluurry seal işi yüzünden devleti asıl kendisi zarara uğratmıştır.Bu işin devlet tarafındanda desteklenmemesi onun yüzündendir.Metin öztekinin MAKİMSAN A.Ş firması adına konuşmasıda bi enteresan.Sen birkere Makimsan adına taşeronluk yapıyorsun ,bir kere senin konuşma hakkın yok,makimsan yetkililerinin gelip konuşması lazım.İş alan makimsan şikayet eden taşeron metin öztekin nasıl oluyo anlamadım gitti.Sayın metin öztekin iddaa ettiğin yolsuzlukla elinde bir belge yoksa çıkıpta milletin arkasından yalan iftira atma sonra bunun hesabını veremessin. İzmirde iklim güzel olduğu için bu iş 12 ayın sonuna kadar yapılır.Bu işe hevesli giren Deray firması alman firmasına imal ettiği kimyasallarda uygun üretim yapmamışsa ve soyulma yada kusma olmuşsa izbeton tabikide paralarını ödemez. bu ödemem konusu metin öztekinide ilgilendirmez.herşey şartnamede bellidir.
    Gürkan YIMAZ
    20 Ekim 2016 04:32
  • Aziz başkan fen işleri daire bakanı izbeton genel müdürü ve itfaiye daire başkani gibi beceriksiz adamlari acilen değiştirmesi lazim
    arif
    20 Ekim 2016 04:32
  • bu ölçer efendi çiğli doğal yaşam parkı ihalesinde ne haltlar yedi biliriz aziz bey merak ederse çağırsın anlatayım
    r zayıfoğlu
    20 Ekim 2016 04:32
  • keşke her yönetici fazlı ölçer gibi namuslu onurlu çalışkan olabilse...!!!
    salih erkek
    20 Ekim 2016 04:32
  • Gürkan Yılmaz Adlı Arkadaş Diyorki ! Asvaltlama İşlemi Bittikten Sonra Soyulma Yada Kusma İşlemi Olmuşsa İZBETON Para Ödemesi Yapmazmış.Peki Bu Kusma İşlemi Yolun Yapımından 1 Ay Gibi Bir Süre Sonra Olursa Ve Ödemede Yapılmış Olsa,Bu Asvaltın Tekrar Yenilenmesi İşlemi Bu Firmalara Yaptırılabilirmi?Ayrıca İddia Edilen, İhale Dışında Yapılan 834 Sokaktaki Ödeme Yasalmıdır.
    TC DEMOKRAT
    20 Ekim 2016 04:32
  • İftira atacağınıza resmi bilgi belge koyun milletin önüne. Meydanı boş bulup atıp tutma yapmayın. Fazıl ÖLÇER' in açığını arayacağınıza oturun onun gibi çalışın işinize sahip çıkın....
    Abidin Yamakoğlu
    20 Ekim 2016 04:32
  • TC DEMOKRAT adlı arkadaşa cevap.Siz kendinizi fazıl ölçer yerine koyun, Araçların kaymaması için bu işi destekleyip ihaleye çıkarıyorsunuz ,peki deray firması kalkıp dişli bir asfalt dökeceğine sabun gibi asfalt döktüğü zaman ne anlamı kaldı o zaman o kaymayan asfaltın.Bir İhalenin şartnamesinde garanti süresi vardır.Söz konusu yapılan bölge 1 ay sonra kusma olmaz,izbeton o yüzden ödeme yapmıştır.izbeton, garanti süresi içinde yapılan yerlerin kontrolu sırasında kusma yada soyulma olduğunu tespit ederse işi yapan firmanın teminatını ödemez ya yeniden yap dicek yada bozulan yerleri yap teminatınıda serbest bırakayım der. Birde izbeton ihale dışında istediği yeride yaptırabilir bu şartnamedede ve sözleşmedede geçerlidir.Ortada bi yolsuzluk var ise belge ile iddaa edilsin gazeteye gidipde ihbarda bulunmak kimsenin eline bişey geçmez.
    Gürkan Yılmaz
    20 Ekim 2016 04:32
  • Bir belediye memuru basına bu kadar rahat nasıl konususur?? Siyasetcimi, memur mu anlamadım. Ne yasak tanır ne kanun tanır sekilde ifade vermek bir belediye memuruna yakısmıyor. Bu sunu gosteriyor, Aziz baskan memuruna sahip değil!!!
    Mehmet İnan
    20 Ekim 2016 04:32

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AK Parti Konak Adayı Çankırı taksi şoförü oldu

AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, taksi şoförü oldu, yolcular gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Seyir halinde yol boyunca yolcularla sohbet e...

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, “4. faz” ile gücüne güç katacak

İzmir’in en önemli atık su arıtma yatırımlarından birisi olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. faz inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Avrupa Birliği standartlarında hizmet veren tesi...


Akdeniz’den sandık mesajları

Menderes Belediye Başkan Adayı Sinan Akdeniz; hemşehrilerini sandığa çağırarak; bir tek oyun bile çok değerli olduğunu vurguladı. İlçelerinin 5 yılda kaybettiği zamana dikkat çeken Akdeni...

Tunç’tan emeklilere bayram müjdesi

AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç’tan emeklilere müjde. Tunç, bayramda ilçede yaşayan emeklilere ayrım gözetmeksizin 10.000 TL’lik ikramiyesi ödeneceğinin taahhü...


CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR