Yukarı
136091

Gül: Tartışmalar doğal

24 Nisan 2014 17:01

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Adana Ticaret Borsası'nın 100'üncü kuruluş yıldönümü ve başarılı işadamlarının ödüllendirilmesi törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tartışmaların doğal olduğunu, önemli olanın kuralların işletilmesi olduğunu söyledi. Gül, "Bundan öngörüsüzlük, risk primi çıkmamalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel uçak 'CBK' ile Adana Havalimanı'na geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek tarafından karşılanan Gül, geniş güvenlik önlemleri altında, İstanbul Sanayi Odası'nca belirlenen 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ile 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Kuruluşu' listelerinde yer alan Adanalı firmalar için Sheraton Oteli'nde düzenlenen ödül törenine geçti. Gül, otele geçerken makam aracında kendisine Bakan Ömer Çelik eşlik etti.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KONUŞTU

Törenin açılış konuşmasını ATB Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan yaptı. Daha sonra tören davetiyesinde adı konuşma yapanlar arasında yer verilmeyen MHP'li yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü kürsüye geldi. Davetiye ve programda adının yer verilmemesine bir gün önce serzenişte bulununca kendisine "Sehven atlanmış olduğu" söylenen Sözlü bu konuya hiç değinmedi ve Adana'yı daha ileri götürmek için teşviklerden yararlanılmasını istedi. Başkan Sözlü, Ermeni konusuna da değinerek, Adana Ticaret Borsası'nı 100 yıl önce kuranlar arasında gayri müslümlerin de bulunduğunu bildirirken, "Bu da bugünkü mesnetsiz iddiaları çürütmektedir" dedi.

ADANA'NIN ZENGİN TOPRAKLARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ile 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Kuruluşu' listelerinde yer alan Adanalı firmalara ödüllerini verirken yaptığı konuşmada Adana'nın önemine değindi. Cumhurbaşkanı olarak ikinci kez Adana'ya geldiğini hatırlatan Gül, kentin Türkiye'nin en önemli yerlerinden biri olduğunu, tarih boyunca insanların gelip yerleştiği en cazip topraklar olduğunu söyledi. Taşköprü'nün 2 bin yıl kadar eski bir tarihinin olduğunu belirten Gül, o dönemde bile Adana'nın insanların cazibesini çekmiş topraklar olduğunu savundu. Gül, şöyle dedi:

"1950'li, 60'lı, 70'li yıllarda Adana denilince akla pamuk tekstil fabrikaları gelirdi. Adana yaz mevsiminde geldiğinde pamuk toplamak için Türkiye'nin dört bir yanından özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan insanların geldiği kazanç merkezi olmuştur. Adana denilince aklıma zenginlik geliyor zengin insanlar geliyor. Burada yetişmiş zengin olmuş insanlar başka yerden gelip zengin olup başka yerlere gidenler geliyor. Bunların içinde hemşehrim olduğunu sizler çok iyi biliyorsunuz.

Pamuk piyasasındaki değişiklikler tekstil piyasasındaki değişiklikler belki o eski önemini biraz azaltmış olabilir. İngiltere'de de böyle olmuştur. Ancak değişim ve dönüşümü sağlamışlardır. Türkiye olarak Adana olarak bu dönüşümleri sağlamamız çağa ey iyi şekilde ayak uydurmamız lazım. Bu toprakları daime üreten daime zengin ve mutlu yapmamız gerekir. Bunun için şüphesiz çok çalışmamız gerek."

"İSTİKRAR, GÜVEN ŞART"

Suriye'deki iç savaşa da değinen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü;

"İnşallah önümüzdeki yıllarda bölgedeki istikrarsızlık da gidecektir. Maalesef çok acılar çekildi. Suriye'de olup bitenler hepimizi derinden etkiledi insan olarak. Yanı başımızdaki komşumuzun evinin ateş içinde olması harap olması bizleri derinden etkilemiştir.

Allah kimsenin evini ülkesi harap duruma getirmesin. Bunlar o ülkeyi yönetenlerin yanlışlarının eseridir. Irak'ta çok büyük olaylar yaşandı ve halen yaşanıyor. Ancak Türkiye'nin en büyük ihracatı oraya yapılıyor. Hangi bölgede siyasi istikrar ve güven varsa dünyanın o bölgesinde önce huzur sonra ekonomik kalkınma olur. Ülkeler içindeki istikrar, huzur o ülkelerin gelişmesi, kalkınması için birinci şarttır. Bunu hepiniz görüyor, fark ediyorsunuz. O günleri hiç kimse hatırlamak istemez.

Çok şükür onlar kırıldı, 30 sene sonra bir nesil düşük enflasyon ve faiz gördü. Büyümenin sürdürülebilir olması çok önemli. Türkiye'nin yüzde 7-6'nın altına düşmeyecek bir büyüme trendini yakalaması lazım. Bugünkü halimizi de takdir etmemiz gerekir, Avrupa'da büyümede en önde Türkiye. Güven, geleceğe bakmak demektir. Sizler iş adamı olarak işlerinizi büyütürken hep geleceğe bakarsınız. Sizin yabancı sermayeyi getirebilmeniz için Türkiye'yi istikrarlı ve güvenli tutmamız gerekir. Yatırım yapabilmek için Türkiye'de tasarruf gerekir. Ancak ülkemizde bu yetersiz. O yüzden dışarıdan tasarruflar getirilmesi lazım. Hukukun üstünlüğü, açık, şeffaf çalıştığını göstermemiz gerekir. Şimdiye kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapmamız gerekir. Yatırım için Türkiye'ye 10 yıl önce 1 milyar dolar geliyordu. Şimdi ise bütün hukuk sistemindeki değişiklikten istikrardan demokrasindeki değişiklikten dolayı Türkiye'ye olan güven arttı. Artık 10 milyar doların üzerinde sermaye geliyor.

Bu Türkiye'nin büyümesine katkı yaptı. 10 yıl içinde yaptığımız gibi köklü reformlar, hukuku üstün tutan şeffaflık sağlayan reformları hep birlikte yapmamız lazım. Bunun en büyük işleyişi de seçimlerdir. Mahalli yerel seçimleri yaptık halk istediği belediye başkanını seçti. Adana da ilçeleri de seçti. Hepsini tebrik ediyor başarılar diliyorum."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Gül, geçmişte sıkıntı çekilen en büyük konunun Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu, tartışmaların görüldüğünü hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı;

"Çoğulculuğun olduğu yerlerde tartışmalar tabii ki olacaktır. Ancak, kurallar bellidir. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için de kurallar bellidir. Kuralları içinde demokratik şartlarda cumhurbaşkanı seçilecektir. Bundan öngörüsüzlük, risk primi çıkmamalıdır. Sonra genel seçimler gelecek, aynı şekilde yapılacaktır. Türkiye bugüne kadar bunu ispatlamıştır, bundan sonra da ispatlayacaktır."

Cumhurbaşkanı Gül buradan Adana Ticaret Borsası'nın yaklaşık 25 milyon liraya mal olacak ATB Kampusu temel atma törenine geçti.

MÖNÜDE NELER VARDI?

Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve davetlilere yemek ikram edildi. Gül'ün de bulunduğu masadaki konuklara 2 metre uzunluğunda hazırlanan Adana kebabı ikram edildi. Diğer konuklara sıcak yemek olarak kuzu tadır servis edildi. Ayrıca mönüde karışık meze tabağı, zeytinyağlı biber dolması, babagunnuş, humus, tahinli piyaz, şakşuka, domates çemeni yatağından içli köfte, fattuş salata, iç pilavı, ızgara domates, yeşilbiber, tatlı olarak karakuş ve incir dolması ile karışık meyve ikram edildi.

(DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasına ilişkin Vali Gül'den açıklama

Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kayması ile ilgili İstanbul Valisi Davut Gül açıklamalarda bulundu. İstanbul Gaziosmanpaşa'da dün akşam toprak kayması meydana geldi. Şans eseri ...

Bakan Yerlikaya duyurdu... 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Batman merkezli 8 ilde düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında 34 şüphelinin yakalanmasıyla 'Odacılar' olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildiğini ...


AKP’li Arınç, MHP’li adayın desteklenmesini eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Toplantısı’nda, MKYK üyelerinin yerel seçimlerdeki yenilgi ile ilgili “Küskün AKP’liler...

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazetede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gerçekleştirilen atama ve görevden almalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre; Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Zül...


Doç. Dr. Bülent Özmen: 'Türkiye, 6'dan büyük bir depreme gebe'

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'taki deprem sonrası 'kırsal dönüşüm' uyarısı yaptı. Doç. Dr. Özmen "Türkiye’nin 6’dan b...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben artık Fenerbahçeli değilim

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK'de, 'Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum' dediği iddia edildi. AKP MKYK’de 3...


'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İmamoğlu dünya çocuklarını ağırladı, barış çağrısı yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için 15 farklı ülkeden İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’de ağırladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ek...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gülşen Bubikoğlu Türker İnanoğlu ile '50 yıllık dans...'ını andı

Ünlü oyuncu Gülşen Bubikoğlu, 50 yıllık eşi Türker İnanoğlu'nun vefatından sonra eski bir dans fotoğraflarını paylaştı. Oyuncu Gülşen Bubikoğlu, 50 yıllık evliliklerinin anısına geçtiğimi...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR