Yukarı
68921

Bayram için geri sayım başladı

27 Temmuz 2014 11:03

Ramazan ayı bugün yapılan son iftarla birlikte sona eriyor.Ramazan ayı bugün bitiyor. Ramazan ayının sonuna gelinirken tüm İslam alemi ile birlikte Ramazan Bayramı’nı karşılamaya hazırlanan Türkiye’de özellikle şehirlerarası yollardaki tedbirler artırılıyor, bayramın huzurlu bir şekilde geçirilmesi için de başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm şehirlerde güvenlik önlemleri alınıyor. 

Ramazan Bayramı namazı Ankara’da 06.25, İstanbul’da 06.40, İzmir’de 06.52, Çanakkale’de 06.53, Iğdır’da ise 05.40’ta kılınacak. Lefkoşa’da ise bayram namazı 06.33’te kılınacak.

Ramazan Bayramı süresince yurdun büyük bölümünde yağış beklenmiyor, Bayramın 1. Günü Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunda, 2. Günü Artvin ve Ardahan çevrelerinde, 3. Günü ise Kars, Ardahan ve Erzurum’un kuzeyinde kısa süreli sağanak geçişleri görülebileceği tahmin ediliyor.

-LİDERLERİN BAYRAM PROGRAMI-

Liderlerin bayram programları da belli olmaya başladı. Cumhurbaşkanı olarak son Ramazan Bayramı’nı geçirecek olan Abdullah Gül’ün bayramı Ankara’da karşılaması beklenirken, Köşk adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bayramın birinci gününde İstanbul’da olması öngörülüyor. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması durumunda başbakan olarak son kez bayramı geçirmiş olacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bayramın birinci günü Ankara’da olacak. Bahçeli ilk gün Ankara Spor Salonu'nda, ikinci gün İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda, üçüncü gün ise İzmir Halkapınar Spor Salonu'nda partililerle buluşacak.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise arife ve bayramın ilk günü İstanbul'da olacak.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ilk gün Şırnak’ın Uludere ilçesinde, ikinci gün Hakkari ve Van’da, üçüncü gün ise İstanbul’da bulunacak.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bayramda Diyarbakır’da olması tahmin ediliyor.

-PARTİLERDE BAYRAMLAŞMA-

Partilerin diğer partilerle bayramlaşma programları ise bayramın ikinci gününde gerçekleştirilecek. AK Parti’de siyasi partiler ile bayramlaşma programında BDP de yer alırken parti genel merkezindeki program bayramın ikinci günü (Salı) saat 09.00’dan itibaren gerçekleştirilecek. CHP, MHP ve HDP’de de diğer siyasi partiler ile bayramlaşmalar bayramın ikinci gününde olacak. Partilerde teşkilatla bayramlaşmalar da bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde yapılacak.

-ANKARA RAMAZAN BAYRAMI’NA HAZIR-

Vatandaşların Ramazan Bayramı’nı huzur ve sükunet içerisinde geçirmelerini sağlamak için Başkent Ankara’da tüm hazırlıklar tamamladı. Bugünden itibaren yoğunluk yaşanması beklenen mezarlıklar, AŞTİ ve ana arterler ile alışveriş mekanlarında zabıta kontrol ve denetimleri artırılacak. Ankaralılar her bayramda olduğu gibi bu yıl da üç gün boyunca belediye otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek. Ankaralılar “EGO Cepte” uygulaması ile de otobüslerin durağa hangi saatte, hangi dakikada geleceğini internet ortamından öğrenebilecek.

-İSTANBUL’DA ULAŞIM YÜZDE 50 İNDİRİMLİ-

İstanbul’da Ramazan Bayramı boyunca toplu ulaşım araçlarına yüzde 50 indirim uygulanacak. Bayram boyunda, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT Otobüsleri, Metrobüs) araçları, Şehir Hatları A.Ş. (Şehir Hatları Vapurları) araçları, Ulaşım A.Ş. (Tramvay, Metro, Hafif Metro ve Füniküler) araçları ve Otobüs A.Ş. ile Özel Halk Otobüsleri, gerçekleştirilecek hizmet projesi kapsamında yüzde 50 indirimli fiyat uygulayacak, geriye kalan yüzde 50 ücret bedelini ise Büyükşehir Belediyesi karşılayacak. Yani 28-29-30 Temmuz 2014 tarihleri arasında uygulanacak yüzde 50 indirim uygulayacak kurumlara ait araçların akaryakıt giderlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ödeyecek.

-BAYRAMDA OTOYOLLAR ÜCRETSİZ-

Ramazan Bayramı süresince otoyol ve boğaz köprülerinden geçişler de ücretsiz olacak. Ramazan Bayramı tatili kapsamında 26 Temmuz saat 00.00’dan 31 Temmuz saat 07.00’a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz olarak yararlanılabilecek

-DİREKSİYON BAŞINA YORGUN OTURMAYIN-

Bayramlarda yollarda sıkışıklığın ve kaza riskinin artması nedeniyle, sürücülerin daha dikkatli olmaları gerekirken, seyahat öncesi araçların tüm bakım ve kontrolünün yaptırılması gerektiğini kaydeden yetkililer, bayramda yola çıkacaklara şu uyarılarda bulunuyor:

"-Yola çıkmadan önce uykunuzu iyice alın, direksiyon başına yorgun oturmayın.

-Taşıta biner binmez emniyet kemerinizi takın ve ancak aracı terk edeceğiniz zaman çözün.

-Araçtaki diğer kişilerle konuşurken dahi gözünüzü yoldan ayırmayın.

-Hem iki yönlü, hem bölünmüş yollarda sadece sağ şeritten gidin. Ancak önünüzdeki aracı geçmek için şerit değiştirin.

-Hız limitlerini aşmayın. Hız arttıkça görüş alanı daralır, tehlike anında gereken önlem zamanında alınamaz ve kaza olur. Hızlı giderken kaza yaparsanız, kazanın şiddeti de artar ve ölümlere neden olur. Önünüzdeki yavaş araçları yol şartlarından emin olmadıkça acele hareketlerle geçmeyin.

-Cep telefonunuzla direksiyon başında kesinlikle konuşmayın. Kulaklık ya da araç kiti de kullanmayın.

-En az 2 saatte bir 5 dakika mola verin. Direksiyon kullanırken yavaşlayan kan dolaşımını hızlandırmak için mola esnasında muhakkak araçtan inip, hareket edin.

-Türkiye başta gelen kaza nedeni ‘arkadan çarpma’dır. Bu yüzden önünüzdeki araca fazla yaklaşmayın.

-Diğer sürücülerin yanlış, sorumsuz ve hatta saygısız hareketlerine kızmayın, sinirlenmeyin, hırslanmayın.

-Sizin için önemli olan trafik polisinin denetimi değil, kendi kendinizi denetlemeniz ve kendinize saygınızdır.”

-DİĞER HAZIRLIKLAR-

Türkiye genelinde zabıta yetkilileri alışveriş mekanlarında kontrol ve denetimleri arttıracak. Bayramda ziyaretlerin sıklaştığı mezarlıkları vatandaşların rahat bir şekilde ziyaret edebilmeleri için gerekli önlemler alınacak.

Ayrıca son aylarda Türkiye genelinde sık sık yaşanan orman yangınlarına karşı da yetkililer vatandaşlar uyarıyor. Havaların sıcak geçeceği bayram süresince piknik alanlarına akın etmesi beklenen vatandaşlardan orman yangınlarına sebep olmamaları için yaktıkları ateşleri söndürdüklerinden emin olmadan piknik alanını terk etmemeleri istendi. Yetkililer vatandaşlara ayrıca büyük-küçük herkesin göletlerden ve baraj göllerinden uzak durmaları gerektiği uyarısında da bulundu.

-BESLENME ALIŞKANLIĞINA DİKKAT-

Ayrıca Ramazan ayı içerisinde bozulan beslenme alışkanlıklarının, Ramazan ayı sonrasında yavaş yavaş geri kazanılması konusunda uzmanlar dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Bayramda hamur işi, tatlı, börek ve yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, “İyi niyetli ikramlar sağlığınızı bozmasın, bayramda ağzınızın tadı kaçmasın” diyor. 

ANKA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Doç. Dr. Bülent Özmen: 'Türkiye, 6'dan büyük bir depreme gebe'

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'taki deprem sonrası 'kırsal dönüşüm' uyarısı yaptı. Doç. Dr. Özmen "Türkiye’nin 6’dan b...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben artık Fenerbahçeli değilim

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK'de, 'Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum' dediği iddia edildi. AKP MKYK’de 3...


'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İmamoğlu dünya çocuklarını ağırladı, barış çağrısı yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için 15 farklı ülkeden İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’de ağırladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ek...

İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...


Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...

CHP'de yerel yönetim zirvesi

CHP, bu hafta sonu Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek. Yarın, partinin genel merkezinde bir araya gelecek belediye başkanları ve il örgütleri, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında A...


Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR