Yukarı
26871

Saracoğlu Konutları ihalesi kırım açıklaması

01 Ağustos 2014 10:54

Ödemiş Belediyesi eski Başkanı Bekir Keskin, son günlerde mevcut Başkan A.Mahmut Badem tarafından sık sık konuşulan “Saracoğlu Toplu Konutları ihalesinde 0,51 kırım yapıldı” konusuna ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısıyla yanıt verdi. İlçe Başkanı Mehmet Birlik, yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri, kadın kolları ve gençlik kollarının da yer aldığı açıklamada bu işin hesap kitap bilen herkes tarafından rahatlıkla anlaşılabileceğini söyleyen Bekir Keskin, “Badem’in anahtar teslim inşaat ihalesinde toplam ihale bedelini, toplam inşaat alanına bölememesi bir özür olamaz, yaptığı bilinçli bir olumsuz algı oluşturmak değilse, mühendislik bilgisi sorgulanır.  Sayın Badem, kendi döneminde TOKİ’yi getiremediği, benim dönemimde de TOKİ Ödemiş’te proje yapmayı reddettiği için bizim gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projesi altında ezilmektedir.

Yapılan suçlamaların arkasını nasıl getirecek? Usulsüzlük var ise müfettiş incelemesi veya savcılık soruşturması tek saptama yoludur. Nitekim, CHP Belediye Meclis Grubu söz konusu iddialara yönelik bir müfettiş soruşturması için dilekçe verdi. Ben ise Sn. Badem’i; kamu zararı olup olmadığı ve ihaleye fesat karıştırılıp karıştırılmadığı, böyle bir durum varsa sorumluların hesap vermesi için savcılığa suç duyurusunda bulunmaya davet ediyorum. Aksi takdirde, Sn. Badem’in iftiracı olduğu anlaşılacaktır.

Sn. Badem, Ödemiş’e yeni projeler kazandırıp, hizmet etmek yerine, kendinden önce yapılmış olan işleri ve projeleri kıskanarak ve belediye borçlarını bahane ederek, 2009-2014 dönemini eleştirerek günü kurtarmaya bakmaktadır” dedi.

Keskin açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Son günlerde; Belediye Meclis Toplantısında, gazetelerde ve TV’lerde Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem tarafından ‘SARACOĞLU KONUTLARI 3. Etap” ihale süreci ile ilgili sık-sık dile getirilen % 0,51 fiyat indirimi (ihale tenzilatı) yapıldığı ve belediyenin zarara uğratıldığı iddiaları asılsızdır. Ortaya böyle bir iddia atılınca sessiz kalınamaz, hafife alınamaz. Gerçekler ortaya konulamazsa, eski veya yeni belediye başkanına saygı duyulamaz. Ödemişlilerin belediyeye olan güvenleri sarsılır.

Gerçekle hiç ilgisi olmayan iddiaları doğruymuş gibi ortaya atıp tekrarlamak, yanlış bilgilerle ve iftiraya varan suçlamalarla bunu haksız kampanyaya dönüştürmeye çalışmak, iftar yemeklerinde dahi ihale konusunu dile getirmek; öncelikle Ödemişlilere zarar vermektedir.

Resmi görevleri olan insanlar hamasi bir dille atıp, tutamaz. Söylenenlerin doğrulara dayandırılması gerekir. Aksi halde kitlelerin zihninde; kendi çıkarları doğrultusunda insanları kandırmağa çabalayan, ‘yalancı’ ve ‘iftiracı’ imajı yerleşir, bu sıfatlar o şahsa bir etiket gibi yapışır.

Saracoğlu Konutları; kentsel dönüşüm/yenileme kapsamında, dar gelirli vatandaşlarımızı konut sahibi yapmak üzere 2011 yılında, benim belediye başkanlığım döneminde Ödemiş Belediyesi’nin gerçekleştirdiği 200 konutluk bir toplu konut projesidir. 164 konut ve dükkânın ihalesi 2011, 2012 ve 2013 yıllarında 3 etap halinde yapılmıştır.

Saracoğlu Konutları projesi 3. Etap ihalesi, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve Resmi Gazete’de 24 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ hükümlerine göre ihaleye çıkarılmıştır. Bu Tebliğ’e göre; III. Sınıf, B Grubu yapılar arasında asansörlü ve/veya kaloriferli konutların yaklaşık maliyeti (KDV hariç) 585TL/m2’dir.

Kamu İhale Kanunu’na göre yapım işlerinde;

1) Birim fiyatlı ihale

2) Anahtar teslimi götürü bedel

olmak üzere iki yöntem bulunmaktadır. Birim fiyatlı ihalelerde, belli bir yüzde oranında fiyat tenzilatı yapılmakta, ancak ihale bir yıl içinde tamamlanmıyorsa, her geçen yıl için fiyat farkı ve kullanılan malzeme miktarına göre fiyat artışı verilmektedir. Götürü bedel anahtar teslim projelerde ise yıllara bağlı fiyat farkı veya fiyat artışı yoktur, ihale aşamasında verilen tek bir sabit bedel vardır. Müteahhit aldığı işi o fiyata tamamlamak zorundadır. Belediyelerin yaptıkları ihaleler, Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı Kamu İhale Kurumu denetiminde olup, bu Kurum’dan onay alındıktan sonra inşaat başlar.

Saracoğlu Konutları 3. Etap ihalesi, birim fiyatlardan indirim ile yapılan bir ihale değil, anahtar teslimi götürü bedel ihaledir. Saracoğlu Konutları için, anahtar teslim götürü bedel ihale yöntemini, belediyeden daha sonra ilave bir para çıkmaması için seçtik. İhale, 2013 yılı Kasım ayında belediye çalışanları tarafından hazırlanan keşif bedeline göre yapılmıştır. Yapılan ihale; 4 Blok, 72 daireyi kapsamaktadır. Toplam inşaat alanı 7.676 m2’dir. Müteahhit’in verdiği fiyat 4.160.000 TL’dir. Yani; toplam ihale bedeli olan 4.160.000 TL, 7.676 m2 olan toplam inşaat alanına bölündüğünde; 1m2 inşaat maliyeti olarak 542 TL bulunur. Bakanlığın 2013 yılı için öngördüğü 1 m2 inşaat maliyeti585 TL iken, Ödemiş Belediyesi’nin 2014 yılında yapımı devam edecek olan inşaat için verdiği ihalede m2 bedeli 542 lira olmuştur. 3. Etap İnşaat 2015 yılı ilk aylarında tamamlanacak ve ihale götürü bedel olduğu için müteahhite herhangi bir ilave bedel ödenmeyecektir.

Öte yandan; Ödemiş koşullarında şu an (2014 Temmuz Ayı), asansörlü ve kalorifer tesisatlı inşaatın m2 maliyeti 600 TL ile 750 lira arasında değişmektedir. Bu ihalede bakılacak olan m2 maliyet fiyatıdır.

Anahtar teslim, götürü bedel işler birim fiyatlı işler olmadığı için birim fiyat tenzilatından bahsetmek yanıltıcıdır. Yine de bir indirim hesabı yapılmak istenirse; Devletin 2013 yılı için öngördüğü 585 TL m2 inşaat maliyeti ile müteahhitin verdiği 542 TL fiyat ve şu an Ödemiş koşullarında geçerli olan inşaat maliyetleri kıyaslanabilir.

Proje, keşifler ve inşaat ile ilgili tüm belgeler belediyedeki dosyalarda mevcuttur.

Saracoğlu Konutları I. II. ve III. Etap ihaleleri ile ilgili bilgiler ilgili dönemde belediyemiz web sitesi, dergiler, yerel basın ve Kamu İhale Kurumu ile ilgili web sitelerinde yayınlanmıştır. Aşağıda özet olarak her üç Etap İhale Bilgileri sunulmaktadır.

1.      Etap (2011 Yılı): 2 blok, 40 daire: 3.640 m2 inşaat alanı.

İhale bedeli: 1.592.000 TL (m2 bedeli: 437 TL +%18 KDV)

Bayındırlık Bakanlığı, 2011 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyeti: 565TL/m2 + KDV

 

2.      Etap (2012 Yılı): 3 blok, 46 daire, 6 dükkân, 4 bodrum: 5.838 m2 inşaat alanı.

İhale bedeli: 2.932.947 TL (m2 bedeli: 502 TL +%1 KDV)

Bayındırlık Bakanlığı, 2012 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyeti: 560TL/m2 + KDV

3.      Etap (2013 Yılı): 4 blok, 72 daire: 7.676 m2 inşaat alanı.

İhale bedeli: 4.160.000 TL (m2 bedeli: 542 TL + %1 KDV)

Bayındırlık Bakanlığı, 2013 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyeti: 585TL/m2 + KDV

Kendi çıkarına göre çarpıtmak için aklına ne gelirse, önüne ne konursa onu çekinmeden tekrarlamak, söylediği yalana bir süre sonra kendisi de inanan insanların çaresizliği yaşanır. Metrekare maliyeti, ihale bedeli, toplam inşaat alanı gibi bilgiler olmaksızın, sadece belediye çalışanları tarafından yapılan keşif bedeli ile ihalede 0,51 indirim yapıldığından bahsetmek, iş bilmezliktir. Tavsiyem; söz konusu inşaatların veya benim dönemimde ihalesi yapılan diğer tüm projelerin maliyet bedellerini mühendis olarak kendisi hesaplamasıdır. Başkalarının meziyetlerine güvenmemelidir. Saracoğlu konutları yerinde duruyor, gidip ölçebilir, ihale dosyaları da belediyede korunmaktadır. Daha önce benim dönemimle ilgili borçları açıklarken, eline verilen kâğıdı incelemeden okuması ve yaptığı yanlış, muhasebe bilgisinin yetersizliğine verilebilir. Ancak, anahtar teslim inşaat ihalesinde toplam ihale bedelini, toplam inşaat alanına bölememesi bir özür olamaz, yaptığı bilinçli bir olumsuz algı oluşturmak değilse, mühendislik bilgisi sorgulanır.

Sn. Badem, kendi döneminde TOKİ’yi getiremediği, benim dönemimde de TOKİ Ödemiş’te proje yapmayı reddettiği için bizim gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projesi altında ezilmektedir.

Yapılan suçlamaların arkasını nasıl getirecek? Usulsüzlük var ise müfettiş incelemesi veya savcılık soruşturması tek saptama yoludur. Nitekim, CHP Belediye Meclis Grubu söz konusu iddialara yönelik bir müfettiş soruşturması için dilekçe verdi. Ben ise Sn. Badem’i; kamu zararı olup olmadığı ve ihaleye fesat karıştırılıp karıştırılmadığı, böyle bir durum varsa sorumluların hesap vermesi için savcılığa suç duyurusunda bulunmaya davet ediyorum. Aksi takdirde, Sn. Badem’in iftiracı olduğu anlaşılacaktır.

Sn. Badem, Ödemiş’e yeni projeler kazandırıp, hizmet etmek yerine, kendinden önce yapılmış olan işleri ve projeleri kıskanarak ve belediye borçlarını bahane ederek, 2009-2014 dönemini eleştirerek günü kurtarmaya bakmaktadır. Bu tavır, karşılığı olmayan sözlerle, iddialarla, hedeflediği seçmen kitlesinin gözünü boyamaya çalışmaktır. Sn. Badem benim dönemimi sürekli eleştirerek, iş yapamama beceriksizliğinin altında ezilmektedir. İş yapmak yerine, kendinden önce yapılanları değersizleştirme önyargısı ile işbaşına gelen ve sadece kişilerle uğraşmayı belediyecilik sanan zihniyet Ödemiş’e bir şey veremez. Ayrıca, Ödemişliler de artık eski dönem eleştirilerinden sıkıldı. Dirayetli bir belediye başkanı her koşulda gözünü hizmet etmeye dikmelidir.

Belediye başkanlığı makamı bahanelere sığınma yeri değildir, çözüm merciidir. İktidar partisine mensup bir belediye başkanının, muhalefet partisine mensup olup, 2009-2014 yılları arasında Ödemiş’te çok sayıda proje üreten bir belediye başkanını takdir edip, daha iyilerini yapmak üzere kolları sıvamak yerine, bizim dönemimizi aşağılamaya çalışması, kıskançlık belirtisidir.

Her şeyi bildiğini sananlar veya yalan-yanlış bildiklerini yutturmaya çalışanlar Ödemişlilerin bekledikleri hizmetleri yapmak yerine geçmişe takılı kalanlar, Ödemiş’e yeni projeler üretemezler. Bu tarz politikayı seven tüm siyasetçiler gibi Sn. Badem de ağzına geleni söylüyor, “nasıl olsa halk anlamaz, söyler geçerim, akıllarında atılan çamurun izi kalır” diye düşünüyor olmalı. Oysa, meydan düşündüğü kadar boş, Ödemişli de onun görmek istediği kadar saf değil.

Görevde olduğum beş yıl boyunca, belediye harcamalarında ve ihale işlerinde gösterdiğim özeni, gerçeklerle bağdaşmayan karalamalar konusunda da tereddüt etmeden göstereceğimi belirtmeliyim.

Ödemiş’te kimin döneminde veya kimin tarafından yapıldığına bakılmaksızın tüm yapılan projeler ve güzel işler hepimizin gururu olmalıdır.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...


İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...


CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...


Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı. Kültürel mirası korumanın...

Türkmen: Seçilmemiş kişiler meclise müdahale edemez

Kemalpaşa Belediyesi'nde yeni dönemin ilk meclis toplantısı Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen başkanlığında gerçekleştirildi. Kemalpaşa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen me...


CHP'li Sevda Erdan Kılıç: “Sığacık halka kapatılıp, yabancı turiste açılacak”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sığacık Yat Limanının kapasitesinin iki katına arttırılması için Ulaştırma Bakanlığı’nın 40 milyon liralık bütçe ayırdığını açıkladı. Yat Limanın...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR