Yukarı
105911

Dinleme Skandalından IŞİD İddiaları Çıktı

19 Ağustos 2014 10:25
Almanya'da patlak veren 'Koca Kulak' skandalıyla, 'Ankara-IŞİD İlişkisi'ne dair iddialar ortaya saçıldı.

Almanya Federal Haber Alma Teşkilatı’nın (BND) 2009 yılından bu yana hükümetin görevlendirmesi üzerine Türkiye’yi ve Almanya’daki Türk derneklerini dinlemesinin yankıları sürüyor. Dinlemeyi kabul eden hükümet çevreleri, “dinledik çünkü” diye başlayan cümlelerle gerekçelerini sıralıyor.

Almanya’da yayımlanan Bild gazetesine göre, Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin gerekçelerinden biri; Türkiye’nin uzun süreden bu yana Batı’nın ortağı olduğu konusunda oluşan şüphe. Almanya, Türkiye’nin Batı’yla sıkı ilişki içinde olduğuna inanmıyor. Hükümet çevrelerinin dinlemeye gerekçe gösterdiği diğer neden, Türkiye’nin Suriye ve Irak politikasında ikili oynadığı görüşü. ABD’nin Almanya’yı bu konuda uyardığı belirtilen haberde, “Türkiye MİT kanalıyla radikal İslamcı gruplara (IŞİD) silah ve lojistik destek veriyor” ifadeleri yer alıyor.

Gazetenin dinleme konusunda ortaya koyduğu bir diğer gerekçeye göre ise, Türkiye Almanya’yı Türkiye üzerinden Suriye’ye giden cihatçılara karşı alınacak önlemler konusunda baskı altına almaya çalışıyor. Türkiye cihatçılara karşı önlem karşılığında Almanya’nın PKK militanlarına ilişkin bilgi istiyor. Bir başka neden ise, Türkiye’nin Balkanlarda İslam’ın yayılması konusunda önemli rol oynaması. Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın batıda endişe yaratması da dinlemeye gösterilen gerekçeler arasında sıralanıyor.

Uyuşturucu ticareti, Suriye’ye giden cihatçıların Türkiye’den tekrar Avrupa’ya gelmesi gibi nedenleri de dinlemeye gerekçe gösteren emekli bir istihbarat yetkilisi de, “Türkiye’yi dinlemezsek aptallık etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

ALMANYA KARIŞTI

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi (FAZ) Almanya hükümet kaynaklarının Federal İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’ye yönelik istihbarat faaliyetleri için görevlendirilmiş olduğunu doğruladığını yazdı.

Gazete, Alman hükümetinin Türkiye’yi diğer NATO müttefikleri ABD, Fransa ya da İngiltere’den farklı gördüğünü belirtti. Alman hükümet kaynaklarının Türkiye’de yaşanan gelişmelerin doğrudan Almanya’nın iç güvenliğine etkide bulunduğunu vurguladıklarını yazdı.

Die Welt gazetesi ise, Almanya’nın Türkiye ile olan ilişkilerini şöyle değerlendirdi: “Türkiye vakasında itiraf etmeliyiz ki Avrupa Birliği’ne alınmak için mücadele eden bir NATO ortağı, yakın bir dost olmak zorunda değil. Barış bedava değil ve Almanya gibi barışçıl bir ülkenin de kendi gizli servislerinin, kişisel ahlak tasavvuruna her zaman denk düşmeyen bazı yollara başvurması gerek. Bizim istihbarat servisimizin işi de zaten bu.”

Mitteldeutsche Zeitung gazetesi ise durumu Başbakan Merkel’in NSA tarafından dinlenmesi ile karşılaştı-larak şöyle dendi: Her ne kadar Türkiye bir NATO müttefiki olsa da tam olarak güvenilemeyen bir hükümet var.

“ÖĞRENMEK ÖNEMLİ”

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekillerinden Patrick Sensburg, Almanya’nın istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde müttefik ülkelerin hükümet üyelerini hedef almadığını, dinlemelere takılan bu tür konuşmaların silindiğini savundu. Sensburg, Türkiye’nin Irak sınırındaki gelişmeleri öğrenmenin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Sensburg, “Burada kendi istihbarat bilgilerimiz ışığında hareket etmek isterim” şeklinde konuştu.

“BND DEVLET İÇİNDE DEVLET”

Der Tagesspiegel gazetesine konuşan muhalefetteki Sol Parti’nin Eşbaşkanı Katja Kipping, “BND’nin müttefik ülkelerin hükümet üyelerini dinledi-ğini Almanya hükümeti ne zamandan bu yana biliyordu, özelikle bunu öğrenmek istiyoruz. BND devlet içinde devlet gibi” ifadelerini kullandı.

‘İDDİALAR DOĞRUYSA VAHİM'

Dışişleri Bakanlığı, Almanya basınında yer alan, Almanya İstihbarat Örgütü’nün Türkiye’yi dinlediği iddialarına ilişkin, “Eğer iddialar doğruysa, vahim” açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı iddialar için “kaygı verici” olarak nitelenerek şöyle dendi: İddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakım-ından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır. vurgulanmıştır. Söz konusu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır. Dostlar ve müttefikler arasında karşılık güven ve saygının esas olması gereken bir ortamda bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilemez. Alman basınında yer alan iddialar konusunda Almanya makamlarının resmi ve tatminkar bir açıklama sunması ve iddialar doğru ise bu faaliyetlerin derhal sona erdirilmesi beklenmektedir. Bu konudaki görüş ve beklentilerimiz bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Almanya Büyükelçisi’ne de kuvvetle vurgulanmıştır.”

DIŞİŞLERİ BAKANI: ALMAN MAKAMLARINDAN İZAHAT BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya’nın Türkiye’yi dinleme iddiaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İddiaları yakından takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, Alman Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdıklarını belirterek şunları söyledi:

“Alman Büyükelçisinden bu konuda izahat istedik. Almanya Dışişleri Bakanı ile de bir görüşme yapacağım. Uluslararası alanda ikili ilişkilerde her zaman dikkat edilmesi gereken temel bazı ilkeler vardır. Bu ilkeler, özellikle iki müttefik ülke arasında olduğunda daha da özen gösterilmesi gereken ilkelerdir. Bu iddiaların doğruluğunun söz konusu olması halinde bu kabul edilemez. Hiçbir şekilde mazur görülemez. Mutlaka izahat verilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. O bakımdan bugün bu izahat Alman Büyükelçi’den istendi. En kısa zamanda bu izahatın tarafımıza verilmesini beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Bu konuda da ittifak ilişkimizden gelen ahlaki bir sorumluluktur. Bu iddialar eğer gerçek dışı ise onunla ilgili adımlar atılmalı ve basında yer alan ifadeler açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu iddialarda her hangi bir gerçeklik payı varsa, bu konularda bize en tutarlı izahat verilmesi zarureti vardır.” Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği haberleri üzerine, Ankara’nın ilk resmi girişimi, Büyükelçi Eberhard Pohl’u Dışişleri Bakanlığı’na çağırmak olmuştu.

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...


İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.


İsfahan'da şiddetli patlamalar

İsrail'in İran'ın saldırılarına misilleme hazırlıkları günlerdir gündemdeki yerini korurken İran basını, gece İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR