Yukarı
27381

Özgentürk'ten Uyar'a Zehir Zemberek Sözler

26 Ağustos 2014 17:05

Ege'nin Sesi/Neşe Yavuz-  Gazeteci Yazar Işıl Özgentürk Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısında Urla'da yaşanan tiyatro skandalına değinerek Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'ı sert bir dille eleştirdi.
 

Urla Toprak Sahne Festivali için Urla'da bulunan Özgentürk yazısında, Demokrasi Parkı'nda sahnelenecek oyunun yerel yönetim tarafından neredeyse engellendiğini ifade etti.  CHP'nin gençleri yavaş yavaş yitirdiğini vurgulayan yazar, "Çünkü onlara tıpkı iktidar gibi potansiyel suçlular duygusuyla yaklaşıyor. Evet öyle, birkaç milletvekilinin Gezi olayları sırasında gösterdiği özveri, son zamanlarda eriyip gitti. Gençler siz öyle sanabilirsiniz ama “tıpış tıpış” yürümüyorlar. Onlar yolların epeyce engelle dolu olduğunu biliyorlar ve bu engelleri aşmada kararlılar" ifadelerinde bulundu.

 

İşte o yazı...

Gençleri Sevin Efendiler!

Yeni Osmanlı ideali için ülkeyi tüm komşularıyla düşman hale getiren Davutoğlu’nun Başbakanlığa getirildiği, tüm kurumların yeniden yapılandırıldığı, imam hatiplerin eğitimdeki yerinin yüzde yetmiş beşe çıktığı, Urla gibi Ege’nin tam ortasında bir yerde, Kuran kursu öğrencilerinin ilahiler okuyarak yollarda dolaştığı bir ülkede, yerel yönetimler fazlasıyla önem kazanıyor. Özellikle de gençlik konusundaki davranış ve anlayışlarıyla. 
Neden böyle bir konuya girdim. Ben dört günlük 4. Urla Toprak Sahne Festivali için Urla’daydım. Toprak Tiyatro, dokuz yıldır Urla’da ve çevre ilçe ve köylerde varlığını sürdüren bir tiyatro. Dört yıldan beri de Urla’da Türkiye’nin her yerinden gelen yerel tiyatrolara ev sahipliği yapıyorlar. Bu yıl 16 tiyatro Urla’daydı. Buraya kadar güzel. Yerel yönetimden ne beklenir, gelen gruplara en azından bir kamp alanı açmaları, karavana usulü yemek temini ve tabii ki ulaşım. Ben tanık oldum, Seferihisar, Karaburun, Mordoğan’da yerel yönetimler gençlere kol kanat germişlerdi. Ama Urla’da bırakın kol kanat germeyi, kamusal bir alanda, İzmir Valiliği’ne haber verildiği halde, hem de Demokrasi Parkı’nda oyun oynamaları neredeyse yerel yönetim tarafından engelleniyordu. 
Beni bilirsiniz, tanık olmadığım olayları yazmam. Ama bu oldu. Canla başla köylerde, parklarda oyun oynayan gençlere bırakın bir şişe su vermeyi, oyunlarını engellemeye kalktılar! 
Üstelik Urla’nın CHP’li yeni belediye başkanı bir kadın. Çok genç. Sibel Uyar. Ondan ne beklenir, kentine, Türkiye’nin her yöresinden gelmiş gençleri bir anne şefkatiyle kucaklaması. 
Oysa o Demokrasi Parkı’na zabıtalarını gönderip hem tehdit etti hem de tutanak tutturdu. Tutanakta gençlerin kamusal alanda oyun oynadıkları ve kaçak elektrik kullandıkları yazıldı. İmzalandı. Neyse ki, gençler daha sonra başlarına gelecekleri göze alarak oyunlarını oynadılar. Ertesi gün daha da vahim bir şey oldu. Elektrik alınan trafo mühürlendi. Neyse ki gençler gene de oyunlarını oynadılar. 
CHP gençleri yitiriyor. Çünkü onlara tıpkı iktidar gibi potansiyel suçlular duygusuyla yaklaşıyor. Evet öyle, birkaç milletvekilinin Gezi olayları sırasında gösterdiği özveri, son zamanlarda eriyip gitti. Gençler siz öyle sanabilirsiniz ama “tıpış tıpış”yürümüyorlar. Onlar yolların epeyce engelle dolu olduğunu biliyorlar ve bu engelleri aşmada kararlılar. 
Şimdi hikâyenin can alıcı noktasına gelelim. Paraları olmayan, Toprak Sahne oyuncularına kim sahip çıkmış? Tabii, kentteki aydınlar ve kent esnafı. Birisi “Gelin benim kamp alanımda sizlere yer veriyorum, buyurun çadırlarınızı kurun” demiş. AKP’li Selçuk Belediyesi ses teşkilatını göndermiş. İzmir Büyükşehir, çadır yardımı yapmış, bir başka belediye tişörtleri bastırmış. 
Ben gittiğimde, çocuklar esnafı dolaşıp kiminden bir çuval mercimek, kiminden domates, kiminden pirinç alıyorlardı. Peki, yemekleri kim yapıyor, Urlalı kadınlar kolları sıvamışlar, işini bitiren tiyatrocular da annelere yardım ediyor. Eh bir kap çorba elbette çıkar. 
Festivalin tiyatrocu, yazar, benim gibi hem sokak tiyatrocusu hem gazeteci dostları var. Yaşları pek uygun olmadığı için onlara otel gerekiyor. Oteller tamam demişler, dolu sezon ama her birimiz bir kişiyi konuk edebiliriz. Ben bu yazıyı Urla’nın en cazibeli oteli Otel Seferis’in bahçesinde yazıyorum. Buraya kadar dört otel değiştirdim, olsun, yatacak bir yerim var. 
Seferis biliyorsunuz, ünlü bir şair, Urla’da yaşamış, Necati Cumalı da buralı. Urla esnafı ve Urlalı kadınlar kentin gerçek sahipleri olduklarını hepimize gösterdiler. Ben az sonra yazımı bitirip Kütahya Sanat Tiyatrosu’nun “Ben Ruhi Bey Nasılım?”oyununa gideceğim. Bu arada Özbek köyünde oyunlara müthiş bir katılım vardı ve galiba Özbek köy muhtarı, kendi köyünde de bir tiyatro olsun istiyormuş. Eh hemen yakınlardaki Balıklıova’da bir köy tiyatrosu var, oyunlar oynayıp Türkiye’nin her yerine gidiyorlar. Özbek köy geri kalır mı? 
Son söz: Efendiler gençleri sevin! Onlara güvenin! Karanlığı parıltılarıyla aydınlatacaklar onlar!



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Efe'nin organları ölmeden önce bağışlanmış

İZMİR'in Konak ilçesinde, kavgada birbirine bıçakla saldırıp yaralayan iki arkadaştan Kenan Efe Aytekin’in (17) organlarının, ölmeden önce ailesi tarafından bağışlandığı ortaya çıktı. Her...

İzmir'de otomobille çarpışan motosikletli ağır yaralandı

İZMİR'in Konak İlçesinde, otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Erdal Ö. (31), ağır yaralandı. Kaza, 00.00 sıralarında Gaziler Caddesi'nde meydana geldi. Ö.A. (26) yönetimindeki 35 BH...


Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...

Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.


Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....

Başkan Tugay, Alaçatı Ot Festivali’nin açılışını yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde yurttaşlarla buluştu.  Başkan Tugay, her yıl katlanarak...


Karşıyaka’da 23 Nisan coşkusu!

Karşıyaka Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve heyecanla kutlayacak. Tüm güne yayılacak etkinlikler kapsamında dansta...

Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran'ın acı günü

Başaran'ın cenazesi yarın öğle namazının ardından Beydağ Merkez Camii'nde kaldırılacak. 


Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde büyük dönüşüm başlayacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde incelemeler yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla, henüz pazarcı esnafı tezgahını yerleştirirken binaya gelen Başkan Eşki, hem e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR