Yukarı
89217

Altın Koza’da 100 yıllık saygı!

17 Eylül 2014 12:55

Sinema sanatçıları Altın Koza Film Festivali için özel uçakla Adana'ya getirildi.Bu yıl 21’incisi düzenlenen Altın Koza Film Festivali’ne konuk olan sinema sanatçıları, özel uçakla Adana’ya geldi. ’Türk Sineması’nın 100’üncü Yılı’ kutlamalarına katılacak sinema sanatçıları, büyük heyecan yaşadıklarını söyledi.

Özel uçakla Adana’ya gelen 80 kişilik kafileyi, Adana Büyükşehir Belediyesi Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Kaşif Barut, Başkan Danışmanı Sinan Gül, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Durmuş Ökten havaalanında karşıladı. Belediye yöneticileri, çiçek buketleri ve kırmızı karanfiller sunduğu sinema emekçilerine, “Hoş geldiniz” dedi.

Festival konukları arasında yer alan Türk sinemasının usta oyuncularından Süleyman Turan, Altın Koza Film Festivali ile gurur duyduğunu söyledi. Bu yıl festivalin önceki yıllardan daha da güzel olmasını dileyen Süleyman Turan, böylelikle herkesin festivalden daha mutlu ayrılacağını belirtti. Yeşilçam’ın ünlü oyuncularından Mine Soley ise, Adana’da da Türk sinemasının 100’üncü yılının kutladığını vurgulayıp “Çok heyecanlıyım. 100 yılın içinde biz de varız. Ne kadar ispat ettik kendimizi bilmiyorum ama 100 yıl içinde var olarak buraya geldiğim için çok kendimi mutlu hissediyorum” dedi.

Usta aktör Yusuf Sezgin de, “Bu yıl 100’üncü yılımızı kutluyorlar. Adana ve Altın Koza bize her zaman sinemaya sahip çıkıyor. Biz oyuncular olarak da onlara sahip çıkıyoruz. Çok teşekkür ederiz Altın Koza’ya” diye konuştu.
Ünlü kadın oyuncularından Selma Güneri ise, “Türk sinemasının 100’üncü yılı çok değerli. Burada olmak, Adana seyircisi ile buluşmak da çok kıymetli benim için. Adana’nın çok özel bir yeri var bende. Kendine has, sanatsal ağırlığı olan bir festival. Her zaman Türk sinemasına büyük katkısı olan bir festival. Bunun için çok kıymetli, çok anlamlı bir gece yaşayacağımızı düşünüyorum. Mutluyum” diye duygularını dile getirdi.

Havaalanından çıkan sinema sanatçıları, konaklayacakları otellere yerleşti.

AÇILIŞ 100 YILLIK EMEKLE BAŞLADI

Altın Koza Film Festivali’nin açılışında Türk sinemasının 100′üncü yılı coşkuyla kutlandı. Festival açılış gecesinde sahneye çıkıp konukları selamlayan sinemanın emektarlarına plaket verildi.

Kentte 21 Eylül’e kadar 10 salonda 205 filmin 515 gösterimle izleyiciyle buluşacağı festivalin açılışı, ‘Türk Sineması 100 Yaşında’ temasıyla Merkez Park Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’de de gösterildiği dönemde hayli ilgi gören gençlik dizisi ‘The O.C.’nin yıldızı Mischa Barton, Fatma Girik, Filiz Akın, Nuri Alço, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Mine Soley, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Yeliz Yeşilmen gibi festival konukları kırmızı halıdan yürüdü. Güzelliği ve şıklığıyla dikkat çeken Mischa Barton hem vatandaşlardan hem de festival konuklarından büyük ilgi gördü. Yoğun bir davetli topluluğunun yer aldığı geceye Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz MHP Milletvekili Seyfettin Yılmaz ile Muharrem Varlı ile CHP Milletvekili Ümit Özgümüş de katıldı.
USTALAR ALKIŞLARLA ANILDI

Yekta Kopan ve Tülin Özen’in sunuculuk yaptığı kutlama gecesindeki konuşmalar, işitme engellilerin de anlayabilmesi için işaret dili uzmanınca çevrildi. Festivalde yarışan filmlerle ilgili tanıtım sunumunun yapıldığı gecede Mischa Barton ve sonradan geceye katılan Adanalı Ferdi Tayfur, katılımcıları selamladı. Türk sinemasına emek veren ve yaşamını yitirmiş usta isimlerle ilgili görsel sunumların yapıldığı gecede usta müzisyen Cahit Berkay, ‘Film Müzikleri’ dinletisi sundu. Alkışlarla sahneye gelen Cahit Berkay, imza attığı ünlü film müziklerini seslendirirken festival konukları usta sanatçıya çiçekler atıp ayakta alkışladı.
KONUKLARA SESLENDİLER
Gecede konuklara seslenen Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, bugüne dek Türk sinemasına katkı koyan herkese teşekkür etti. Katılımcılara ‘hoşgeldiniz’ diyen Sözlü, Altın Koza Festivali’nin 21′incisinin kutlandığını, ancak 45 yaşında olduğunu anlattı. Festivalin köklü bir geçmişinin bulunmasının rastlantı olmadığını aktaran Sözlü, “Bereketli toprakların sahibi hemşehrimiz Orhan Kemal’in de sinemamız gibi 100′üncü yaşı. Onu da rahmetle anıyoruz. Festivalin adını Altın Koza yerine, festivaller genelde yapıldığı yerlerle anılır. Festivalin adını ‘Adana Film Festivali olsa ne olur?’ Bunu sizin takdirinize bırakıyorum. Bunu değerlendirelim. Festivalin 21′incisini düzenliyoruz, ama desteğiniz olursa 36′ıncısını da ben düzenlemek istiyorum. Festivalin etkinliğini daha da arttırmak istiyoruz. Daha büyük ve samimi festivallerde buluşalım” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul da, Adanalı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in selamını iletti. Türk sinemasının 100′üncü yılını heyecanla kutladıklarını anlattı. Türk sinemasının çok önemli atılımlar yaptığını belirten Erkul, Altın Koza Festivali’ni de ileriye taşımak için her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi.

USTALARA SAHNEDE PLAKET

Adana Valisi Mustafa Büyük ise Adana’nın yetiştirdiği sanatçılarla Türkiye ve dünyaya önemli hizmetler verdiğini ifade etti. Adana’nın kazanımlarını geleneksel bir festivalle kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Sanata ve sanatçıya destek vererek daha iyi noktalara gelineceğini bildiren Büyük, sinemaya emek verenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Vali Büyük, Belediye Başkanı Sözlü ve Sinema Genel Müdürü Erkul, sahneye sinemaya emek veren ustaları çağırdı. Sahneye çıkıp katılımcıları selamlayan Abdurrahman Keskiner, Agah Özgüç, Ahmet Selçuk İlkan, Aytekin Çakmakçı, Ayten Uncuoğlu, Birsen Kaya, Bulut Aras, Engin Akça, Ferdi Tayfur, Gülsen Tuncer, İrfan Atasoy, Mahmut Cevher, Mahmut Hekimoğlu, Mehmet Dinler, Mine Soley, Mustafa Alabora, Necip Sarıcı, Nuri Alço, Oya Aydoğan, Sabahattin Çetin, Safa Önal, Selma Güneri, Serpil Çakmaklı, Suna Keskin, Suna Selen, Suzan Avcı, Süleyman Turan, Şemsi İnkaya, Şerif Gören, Teoman Akın, Tijen Pak, Yılmaz Atadeniz, Yılmaz Köksal, Yusuf Sezgin, Eşref Kolçak Filiz Akın ve Fatma Girik plaketlerini aldı.

GENÇ SİNEMACILARA SİTEM

Sanatçılar adına konuşan Fatma Girik, sinemaya emek verenler adına herkesi selamladı. Türk sinemasının 100′üncü yılını kutladıklarını ve bunun 57 senesinde kendisinin olduğunu aktaran Fatma Girik, espirileriyle herkesi güldürdü. Yeni sinemacıların çok önemli işler yaptığını söyleyen Girik, “Ama istiyorum ki genç arkadaşlarımız sinema ve dizi yaparken bu kadar emek vermiş insanları görsün. Biz bir işin temelini atıyoruz. Arkadaşlarımız bizim emek verdiğimiz inşaata ‘bir tuğla daha koyun’ demiyorlar. Yanlış anlaşılmasın. Bu arkadaşlarımız o gençlerden bu teklifi bekliyorlar” dedi.

Fatma Girik’ten sonra Münir Özkul ile ilgili görsel sunumun gösterildiği gecede, kutlamaya katılamayan Münir Özkul ayakta alkışlandı. Geceye gelen Münir Özkul’un kızı Güner Özkul da sahneye çıkıp babası adına plaket aldı.

ESKİMEYEN ŞARKILAR SÖYLEDİLER

Havai fişek gösterisinin de yapıldığı kutlama gecesinde Yeşilçam’da iz bırakan Neşe Karaböcek, Seyyal Taner, Selçuk Ural, Semiha Yankı, Ersan Erdura, Banu Kırbağ, İskender Doğan, Funda, Güzin ile Baha ve Tülay Özer de sahneye çıktı. Katılımcıları selamlayan usta isimler, konser verdi. Sinemayla özdeşleşen şarkıları seslendiren usta isimlere, konuklar da eşlik etti. Geceye katılanlar, uzun süre ayrı ayrı sahneye çıkan 10 solisti ayakta alkışladı.

sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Toplumcu yerel yönetimler ve kooperatifler belgeseli: Başka Bir Dünya

“Başka Bir Dünya” belgeseli, toplumcu belediyecilik deneyimlerini ve kooperatifçilik çalışmalarını inceliyor. Bu faaliyetlerin geçmişten günümüze yerelde yarattığı umudu, heyecanı ve başa...

Jean Michel Jarre, İstanbul'a geliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali, 2-5 Mayıs'ta AKM'de gerçekleştirilecek.  Müziğe kattığı yeniliklerle dünya çapında tanınan ödüllü sanatç...


Ünlü oyuncu, X'i yerden yere vurdu: Haber kaynağı olmaktan çıktı

Ünlü oyuncu Mark Ruffalo, ABD'nin Maryland eyaletinde çöken Francis Scott Key Köprüsü ile ilgili olarak X platformunda yayılan dezenformasyona dikkat çekti. Ruffalo, “Elon Musk'ın sahibi ...

Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!

28 yıl önce aramızdan ayrılan “Sanat Güneşi” Zeki Müren’e İzmirli hayranları büyük vefa örneği gösterdi. Zeki Müren, İzmir Fuarı’nın yapıldığı Kültürpark içindeki yıkılan eski TRT stüdyol...


Nobel ödüllü yazar yaşamını yitirdi

Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahneman'ın yaşamını yitirdiği açıklandı. 90 yaşında yaşamını yitiren Kahneman'ın ölüm haberini üvey kızı Deborah Treisman duyurdu. 27 Mart'ta hayata gözlerin...

Genç kemancının büyük başarısı

ÇEV Sanat'ın 17 yaşındaki keman sanatçısı Bade Daştan dünyanın en önemli müzik okullarından Amerika'daki Curtis Institute of Music'i birincilikle kazandı. Üstün yetenekli genç sanatçıları...


“Twilight” yıldızı Kristen Stewart evlilik ve çocuk planlarını açıkladı

“Twilight” (Alacakaranlık) serisiyle geniş kitlelerle tanınan Kristen Stewart, nişanlısıyla yumurtalarını dondurduklarını açıkladı. 33 yaşındaki ABD’li aktris Kristen Stewart, 36 yaşındak...

Kadir İnanır'ın sağlık durumuyla ilgili son açıklama

Geçen pazar günü inme inen ve tedavisi süren usta oyuncu Kadir İnanır'ın sağlık durumuyla ilgili açıklama yapıldı. Yeşilçam'ın usta ismi Kadir İnanır, geçen pazar günü sabah saatlerinde e...


“Married… with Children” yıldızı Christina Applegate

2021 yılından beri multipl skleroz (MS) hastalığıyla mücadele eden Christina Applegate süreciyle ilgili samimi açıklamalara devam ediyor. “Married… with Children” isimli televizyon dizisi...