Yukarı
69559

Neşet Ertaş ile kaybettiğim annemi hatırlardım

28 Eylül 2014 09:47

Duygusal anların yaşandığı açılışta Başbakan Davutoğlu, "Bizim için Neşet Ertaş usta filozof sanatçı" dedi.Başbakan Ahmet Davutoğlu,"Bizim için Neşet Ertaş usta filozof sanatçı. Her dizesinde aslında bize bir şey öğreten, her musikisiyle bize, gelecek nesillere ders aktaran" dedi.

Davutoğlu, Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültürevi'nin açılışında yaptığı konuşmaya, "Büyük ustanın değerli evlatları, çok değerli sanatkarlarımız ve bu milli kültürümüzün tohum şehri Kırşehir'in değerli evlatları" diyerek başladı ve vatandaşları selamladı.

Başbakan Davutoğlu, "Bugün gerçekten hepimizde, gönlümüzde derin izleri olan bir büyük ustayı anmak üzere bir aradayız ve onun adına açılacak olan Gönül Sultanları Kültürevi'nin de inşallah kurdelesini kesmek için bir aradayız" ifadesini kullandı.

Sabah Ahi Evran Haftası, Ahi Evran Töreni'nde de zikrettiğini, Kırşehir'in diğer başkentlere göre daha az bilindiğini ifade eden Davutoğlu, "Konya, Bursa, Edirne, İstanbul, Ankara payitaht olmuştur. Büyük çınar şehirlerdir"dedi.

Kırşehir'e ne zaman gelse, hakkında ne okusa, Neşet Ertaş'ı ne zaman dinlese, Ahi Evran üzerine ne zaman düşünse, Aşık Paşa hazretlerinden bir dize okusa hep Kırşehir'i kültürümüzün tohum şehri olarak gördüğünü ifade eden Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Bizim kültürümüzün bütün temel unsurları burada toprağa ekildi. Ahi Evran bir ahlak tohumu ekti. Aşık Paşa hazretleri bir edebiyat dil tohumu ekti, Neşet Ertaş usta musiki ile ahengi birleştiren büyük bir kültürel tohum ekti. Bütün bunlardan bir kültür neşet etti. Eğer Kırşehir'e ekilen bu tohumlar olmamış olsaydı belki diğer başkentlerimiz çok büyük eksikliklerle kurulmuş olabilirdi."

-"Büyük şehirler, devletler kurduk"

Tohumun büyüyerek bir çınar olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"O çınarın gümrah kanatları altında biz büyük şehirler, devletler kurduk. Bütün bu serüvende, Neşet Ertaşustanın son halkasını temsil ettiği halk kültürümüz, folk kültürümüz, derin türkülerimiz aslında sadece bir müzik türü değildir. Ne zaman o türkülerimizi dinlesek, derininde o sazın sesine kulak versek, Horasan'dan Maveraünnehir'den dağları, ovaları aşarak gelen o boyları, Oğuz boylarını hatırlarım. O güzel Türkçe'yi bu topraklara taşıyan... Ben de bu diyarda bulunduğum için, çocukluğumda Türkmen boylarının göçüp konduğu Taşkent'te, ki valimiz de orada kaymakamlık yaptı, ilk kaymakamıdır. Hep Neşet Ertaş ustayı dinlediğimde bizim köye doğru gelen yörük kabilelerini hatırlarım."

-"Kırşehir bereketli topraklar"

Ezanın okunmasıyla konuşmasına aran veren Davutoğlu, ardından konuşmasına devam ederek Oğuz Türkmen boylarının Orta Asya'dan getirdiği o derin kültürün izlerinin çocukluğunda yaşandığını, Neşet Ertaş'ın çocukluğunda ise bu izlerin daha çok yaşanmış olduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Sevinilirse doğaçlama türküler okunurdu, üzülecek bir olay olmuşsa doğaçlama ağıtlar yakılırdı. Teyzelerimiz, ninelerimiz otururlar ve sanki kendilerine ezberletilmiş gibi arka arkaya, o günün şartlarına göre ağıtlar ya da güzel dizelerle türküler okurlardı. Demek ki derdim, bu asırlardan asırlara, nesillerden nesillere aktarılarak gelen genetik bir şey. Hala ki yakın zamanda kendileriyle mülakat yapmaya giden halam dahi anında o ana uygun bir musiki ve bir dize hemen aktarabilirdi"diye konuştu.

Kırşehir'in tam da bu kültürün neşet ettiği, buradan kaynaklandığı bereketli topraklar olduğunu ifade eden Davutoğlu, Kırşehirliler'in ne kadar övünseler doğru ve hak olduğunu söyledi.

-"Evvel ile ahiri birleştirebilen bir gönül dünyasına sahipti"

Siyaset biliminde bir şey olduğunu, Eflatun'un bilge siyaset adamlarına "filozaf kral" dediğini hatırlatan Davutoğlu, "Bizim için Neşet Ertaş usta filozof sanatçı. Her dizesinde aslında bize bir şey öğreten, her musikisiyle bize, gelecek nesillere ders aktaran. Şimdi şu deyişe bakın, bundan daha iyi ne anlatabilir insanın var oluşuyla ilgili temel felsefi yaklaşımı. 'Batınım sen oldun, zahirim sensin. Evvelim sen oldun, ahirim sensin.' Batın ile zahiri, evvel ile ahiri bir dizede böyle biraraya getiren zihin, sıradan bir sanatçı zihni değildir. Zaten hiçbiri sıradan değildir ama burada bir bilgelik var.

Sabahleyin zikrettim Ahi Evran'ı anlatırken. Ahi Evran, batın ilmini Ahmet Yesevi'den, zahir ilmini Fahrettin Razi'den almıştı. Biri Horasan'da, biri Bağdat'ta. Orada da zikrettim Neşet Ertaş ustadan. O da batın ile zahiri birleştirebilen bir gönül dünyasına sahipti. Evvel ile ahiri birleştirebilen bir gönül dünyasına sahipti. 'Evvelim sen oldun' derken geçmiş sigası kullanır, evvel geçti. 'Ahirim sensin' derken de geleceğe dönük bütün bir geniş zamanla geleceğe dönük bir zamanı kuşatır. Ben bu şeyi her dinlediğimde Muhyiddin İbn Arabi'yi düşünürüm. Bütün o deyişleriyle, bati ve zahiri, evvel ile ahiri birleştiren bir zihin, bir gönül gerçekten filozof, sanatçı gönlüdür."

-"Annemi kaybettiğim anı hatırlamaya çalıştım"

Ertaş'ın varoluşun felsefesini bu kadar iyi anlamlandırdıktan sonra, doğa ile insanı ve insanın gönlünden böyle fışkıran duyguları anlatan dizeleri de olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Biraz önce dinledik, 'Rızasız bahçenin gülü derilmez' diyor. Bunu dinleyen birisi, eğer hakkıyla dinlerse en temel ahlak felsefesini öğrenmiş olur. Rızasız bahçe, yani rızası alınmayan hiçbir şeyin helal olmadığı, harama uzak kalmanın, harama mesafe koymanın musikideki anlatımı böyle olur. Ahi Evran, onu başka türlü anlatır; Neşet Ertaş, asırlar sonra böyle anlatır. 'Rızasız bahçenin gülü derilmez.' Dermeye kalkanlar, harama bakmış olurlar bir anlamda" diye konuştu.

-"Annemi kaybettiğim anı hatırlamaya çalıştım hayat boyu"

Ertaş'ın "Gönlüm hep seni arıyor, neredesin sen?" derken annesine bir özlemi yansıttığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben de onun gibi boynu bükük bir anlamda annemi kaybettiğim anı hatırlamaya çalıştım hayat boyu. Zihnimde hiç teberrüz etmemişti, daha çok küçüktüm. Böylesi bir derin türküyü dinlerken bir keresinde vefatın hemen sonrasında veya köyden ayrılırkenki silüet gözlerimin önünde belirdi. Bu kadar güçlü bir anne sevgisi, başka nasıl ifade edilebilirdi? Bir taraftan dünyevi aşk ile uhrevi aşka gidişi, batın zahir, evvel ahir ilişkisi ile anlatacaksınız, Esma-ül Hüsna'yı kullanarak da anlatacaksınız, diğer taraftar insan insan ilişkisini 'Rızasız gülün bahçesi derilmez' diye rızayı, bahçeyi, gülü yan yana getirerek anlatacaksınız, işte buna Neşet Ertaş usta denir, üstat denir, hoca denir. Sadece yüzeysel bakanlar, o sazın tınısında Neşet Ertaş'ı görürler. Biraz daha derinden bakanlar, o sazın ötesindeki Neşet Ertaş'ı keşfettiklerinde o saz biraz daha anlamlı gelir. O saz, aslında gönül derinliğine bir araçtır ve Neşet Ertaş usta, her zaman olduğu gibi bu gönül derinliğine hitap ettiği sürece de hep gönlümüzün derununda yeri olacak."

-"Vali konağı değil, gönül konağı artık"

Ertaş'a Allah'tan rahmet ve evlatlarına uzun ömürler dileyen Davutoğlu, "Bütün sanat camiamıza da onun gönül dünyasından feyz alan yeni nesiller nasip etsin" dedi. 

Kültürevine "Gönül Sultanları Kültür Evi" adının verilmesinden dolayı Valiliği de tebrik eden Davutoğlu, kültür evinin eski Vali Konağı olduğuna işaret etti. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Devlet sanatçısı ünvanına vaktinde 'Ben, halkın sanatçısıyım' diye biraz mesafeli yaklaşmıştı, Neşet Ertaşusta. Doğru da yapmıştı belki ama şimdi devletin buradaki en önem verdiği konağı Neşet Ertaş ustanın anısına takdim edilmek de bütün o büyük üstatları da burada tanıtmak için yeni nesillere sunmak da güzel bir davranış oldu. Aslında o vali konağı değil, gönül konağı artık. Allah, o gönül konağından istifade edenlerden eylesin bizleri de."

Ertaş'a tekrar Allah'tan rahmet dileyen Davutoğlu, "Bütün Kırşehirlilerin de inşallah Muharrem Ertaş gibi, Hacı Taşan gibi, Neşet Ertaş usta gibi yeni sanatçılar yetiştirmelerini diliyorum" dedi. 

-Törenden notlar

Davutoğlu, konuşmasının ardından eşi Sare Davutoğlu, bakan ve milletvekilleri ile sanatçılar ve Neşet Ertaş'ın yakınlarıyla birlikte kültür evinin açılış kurdelesini kesti. Davutoğlu, "Neşet Ertaş ustaya tekrar rahmet dileğiyle ve bu Gönül Sultanları Konağının gönüllere yeni pencereler açması duasıyla, hayırlı olsun diyorum. Ya Allah Bismillah" diyerek kurdeleyi kesti. 

Başbakan Davutoğlu, daha sonra konağa girerek yetkililerden bilgi aldı. Açılışa Ahi Evran törenleri için Kırşehir'de bulunan bakan ve milletvekillerinin yanısıra çok sayıda sanatçı katıldı. 

-Davutoğlu, Neşet Ertaş'ın mezarını ziyaret etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Neşet Ertaş'ın mezarını ziyaret etti.

Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültürevi'nin açılışını gerçekleştiren Davutoğlu, daha sonra Bağbaşı Mezarlığı'na geldi.

Burada, Neşet Ertaş'ın mezarına su döken ve dua eden Davutoğlu'na, ziyarette eşi Sare Davutoğlu, Ertaş'ın yakınları, bakan ve milletvekilleri ile sanatçılar da eşlik etti.

-Davutoğlu, Kırşehir Valiliğini ziyaret etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kırşehir Valiliğini ziyaret etti.

Valiliğe gelişinde tören mangasını selamlayan Davutoğlu'nu, Vali Özdemir Çakacak karşıladı.

Basın kapalı gerçekleştirilen ziyarette Davutoğlu'na, eşi Sare Davutoğlu ile beraberindeki bakan ve milletvekilleri eşlik etti.

-Davutoğlu, AK Parti Kırşehir İl Başkanlığını ziyaret etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Kırşehir İl Başkanlığını ziyaret etti. 

Davutoğlu, belediyeye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından geldiği il başkanlığında, İl Başkanı Salih Çetinkaya tarafından karşılandı. 

Basına kapalı gerçekleştirilen ve yaklaşık yarım saat süren ziyarette Davutoğlu'na eşi Sare Davutoğlu ile beraberindeki bakan ve milletvekilleri eşlik etti.  

Davutoğlu, il başkanlığından ayrılışında kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

f5 haber



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...

APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...


CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...

Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...


AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...

Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...


Bursa İznik'te define faciası: Üç kişi zehirlenip öldü

Bursa'nın İznik ilçesinde define kazısı sırasında mağaraya yerleştirdikleri jeneratörün gazından zehirlenen üç kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden iki kişinin baba-oğul olduğu öğren...

CHP'den 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na çağrı: 'Valilikle görüşeceğiz'

Sendikaların Taksim Meydanı'na çağrı yapmasının ardında, bir çağrı da CHP cephesinden geldi. CHP'li Taşçıer, CHP İstanbul İl Örgütü'nün Taksim Meydanı için İstanbul Valiliği ile görüşeceğ...


Naci Görür’den ‘halkı korkutuyorsun’ yorumlarına sert tepki

Prof. Dr. Naci Görür, olası büyük İstanbul depremine yönelik yaptığı uyarılar için 'halkı tedirgin ediyor' yorumlarına sert tepki gösterdi. Görür, "Ne kafası bunlar" ifadelerini kullandı....

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR