Yukarı
142514

Davutoğlu: Maske takan alınıp götürülecek

15 Ekim 2014 21:44

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin üzerinde çalıştığı iç güvenlik reformuyla gösterilerde maske takmanın yasaklanacağını, molotof kokteylinin bomba sayılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'nda brifing alan Başbakan daha sonra basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu üzerinde çalışılan güvenlik reformuyla ilgili şunları söyledi: 

“Avrupa ve ABD’deki uygulamalarda hiçbir gösteride maske kullanılamaz. Kimliğini tespit etmek mümkün değil, barışçıl bir gösteri yapan kişi kimliğini niye saklasın? Maske kullanarak gösteri yapılamaz. Molotof atamaz. Molotof bomba sayılıyor derse, evet bomba sayılacak. Hasta taşınan ambulans yakılıyorsa kimse bize özgürlükten bahsetmesin. Maske takan alınıp götürülecek. Maske takan kişi ben kimliğimi gizliyorum, suç işlemeye hazırım diyor."

Başbakan Davutoğlu, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda polise ‘makul’ şüphe olduğu zaman gerekli aramayı yapma izni veren yeni değişiklikle ilgili sorular yöneltildi. ‘Makul’ şüphenin nasıl belirleneceğini Davutoğlu şöyle açıkladı:

“Yargı bir suç işledikten sonra başlıyor. Suçu önleme görevi güvenlik birimlerimizin. Alınacak bir önlem eğer suçu işlendikten sonraki prosedüre tabi kılınırsa suçu engelleyemiyorsunuz. Mesela şu an Ankara’da şu caddeden şu caddeye bir araba uyuşturucuyla gidiyor diye bir ihbar gelse, o arabayı aramak için savcılık izni lazım. Savcı da dese ki, önümde bir delil yok ihbar var dese ve o izni vermese. O araba emniyet birimlerimizin gözünün önünden gide de, uyuşturucu da gider o gencimizi zehirler." 

'Demokratikleşmeden taviz vermeyeceğiz'

"Üzerinde çalıştığımız iç güvenlik reformu, aslında özgürlüklerimizi kullanmayı teminat altına alan içerikleri barındırıyor. Kesinlikle özgürlük alanımızdan, demokratikleşmeden hiçbir surette taviz vermeyeceğiz. Ama demokratik hakların kullanılması da bir kamu düzeni içinde olur."

"Gösteriler kesinlikle haktır ve hiçbir şekilde engellenmeyecektir. Barışçıl gösteri yapma hakkını sınırlayan hiçbir tedbir getirmeyeceğiz, kimse burada yanlış bir kanaate sahip olmasın. Herkesin ifade hakkını ve gösteri hakkını kullanma imkanını muhafaza edeceğiz, burada bir sınırlama olmaz."

Vatandaşlık işlemlerinde reform

Davutoğlu vatandaşlık işlemlerinin bürokrasiden arındırılması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 

"Valilerimizin dış tecrübe kazanması, büyükelçilerimizin iç tecrübe kazanması, genel bir reform içinde insan kaynağı içinde eğitimin güçlendirilmesi ve insan kaynağı anlamında neler yapılabileceğini ele aldık" diyen Davutoğlu yenilikleri şöyle sıraladı: 

- Soyadları dilekçeyle değiştirilebilecek.

- Doğum ve adres değişiklikleri bilgisayar ortamında yapılabilecek.

- Yeni elektronik kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak.

- İfadenin yerinde alınması söz konusu olacak. Vatandaşımız engelliyse, yaşlıysa ifade vermek içine karakola gitmesine gerek kalmayacak. 

- SMS mesajıyla, bir çocuk kaybolduğunda eşgali o bölgedeki tüm bireylere gönderilecek. 

Hollande'a yanıt

Basın toplantısında Kobani’deki IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar ve Türkiye’ye yurtdışından yapılan çağrılar da gündeme geldi. Bir gazetecinin Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın Salı günü Türkiye’ye Kobani’ye geçişe izin vermesi yönündeki çağrısına Davutoğlu şu yanıtı verdi:

“Kafa karışıklığını gidermek lazım. Fransa’yla birçok konuda benzer yaklaşımlarımız var. Paris’ten görüş beyan etmek kolay da acaba alanda ne kadar bilgi sahibi? Türkiye’nin sınırları kapalı mı? İki milyona yakın insan geçti. Türkiye sınırlarını insani gerekçeyle hiç kapatmadık. Kobani’den de 200 bin kişi geldi. Türkiye üzerinden birileri gitsin deniyor. Aynı ülkeler değil miydi yabancı savaşçılar Suriye’ye gitmesin diyenler? Bu tedbirleri uyguladık uyguluyoruz da."

Davutoğlu, Türkiye’ye geçen 300 kadar PYD’linin Kobani’ye dönüşüne izin verdiklerini ama aralarından çok küçük bir kısmının geri gitmek istediğini de açıklarken, “Gelirken bize sormadılar giderken de sormayız. Onlar Suriye vatandaşı. Şimdi kendi vatandaşımızı bilinmezliğe biz gönderebilir miyiz? “ diye sordu.

Hollande’ın çağrısına da “Fransa’dan gelip Kobani’den savaşmak için gelenlere sınırı açık mı tutalım? Yabancı savaşçıları nasıl denetleyeceğiz? “ sorusuyla yanıt verdi.

Kaynak: Al Jazeera



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...


APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...

CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...


Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...

AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...


Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR