Yukarı
69904

'Türkiye ABD'nin sabrını taşırdı'

21 Ekim 2014 13:30

ABD savaş uçaklarının Kobani’ye havadan silah ve tıbbi malmeze yardımı yapması ve bunun ardırdan Türkiye’nin Peşmergelere Kobani’ye geçmeye yardım edeceği açıklanması yabancı medyada geniş yankı buldu.

-FİNANCİAL TİMES: TÜRKİYE'NİN KOBANİ POLİTİKASINDA U DÖNÜŞÜ-

İngiliz gazetesi Financial Times, BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberinde "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobani politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazdı. Yazıda, Türkiye'nin, "şaşırtıcı bir U dönüşüyle" ABD'nin baskılarına “boyun eğdiği ve topraklarını Kobani'ye geçmek isteyen Iraklı Kürt peşmergelere açtığı” savunuluyor.

Ankara ve Washington arasında Kobani üzerinden haftalardır “gerilim yaşandığını ve Türkiye'nin dönüşüyle bu gerilimin yatıştığını” öne süren FT, "Türkiye'nin itirazlarına rağmen ABD Kobani'ye silah yardımı yaptı ve Iraklı peşmergelerin Kobani'ye geçişine izin vermezse Kobani'deki savaşçıları silahlandırmaya devam edeceğini söyledi. Bunun üzerine Ankara politikası değişti” savlarını dile getiriyor.

Gazete, Türkiye ise, bu politika değişikliğine kadar, Kobani'deki Kürt savaşçılara, 30 yıldır savaştığı PKK ile ilişkili olması nedeniyle mesafeli bir tavır içinde olduğunu belirtiyor ve “Endonezya'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin politikasındaki değişimin, Washington'ın talebinin bir sonucu olduğunu söyledi.

-TİMES: TÜRKİYE BU DURUMDAN KARLI ÇIKABİLİR-

Times gazetesinde bugün yer alan bir haberde, ABD özel güçleri tarafından eğitilen Kürt birliklerinin Kobani'deki savaşa katılmak üzere yola çıktığı belirtiliyor.

ABD'nin dün Kobani'ye silah yardımı ulaştırdığı hatırlatılan haberde, Türkiye'nin de beklenmedik bir şekilde "Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişine izin vereceğini" açıklamasına yer veriliyor. Türkiye'nin açıklamasının ardından Irak'ın Süleymaniye kentinde eğitilen Kürt savaşçı biriminin harekete geçtiği öne sürülüyor.

Haberde, Iraklı peşmergelerin Türkiye'den Kobani'ye geçişine izin verilmesinin, hem Türkiye'nin sınırları ötesindeki etkisini artırabileceği hem de Iraklı ve Suriyeli Kürtler arasındaki ayrışmadan çıkar sağlayabileceği yorumu yapılıyor.

Gazete “Türkiye bugüne kadar ‘harekete geçmemesi’ nedeniyle çok eleştirildi. Ancak Suriyeli Kürtler, Türk ordusundan hiçbir şey istemediklerini, yalnızca diğer Kürt savaşçıların sınırdan silah ve savaşçı geçişine izin vermesini talep ettiklerini söylüyor” diye yazıyor.

-İNDEPENDENT: TÜRKİYE ABD'NİN SABRINI TAŞIRDI

Independent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn "Kürtler Kobani'yi kurtarabilir mi?" başlıklı yazısında, Washington'ın Türkiye'nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını öne sürdü.

Kobani'deki Kürt güçlerinin Türkiye tarafından 'terörist" olarak görüldüğünü hatırlatan Cockburn, "Buna rağmen silah yardımı, ABD'nin politikasındaki radikal değişime, Kürtlerle doğrudan işbirliği yapılacağına işaret ediyor" diye yazıyor.

Cockburn, "Bir aydır kuşatma altında olan kentin yalnızca Türkiye sınırı açıktı ve Türk ordusu şimdiye kadar sınırdan silah, mühimmat ve diğer yardım taleplerinin geçişine izin vermemişti” de dediği yazısında “ABD'nin Kobani'ye bir anda artan desteğinin ardında, Washington'ın, IŞİD'in bir zaferini daha kaldıramayacağı gerçeği yatıyor” değerlendirmesini yapıyor.

-VOA: AMERİKA’NIN TÜRKİYE’NİN KAYGILARINI ANLIYOR AMA…-

Amerika’nın Sesi (VOA) Türkiye'den Peşmergelere Kobani'ye geçiş izninin verildiğine dikkat çekerken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Washington’da Türkiye’den Iraklı Peşmergelerin Kobani’deki Kürt milislere destek vermeleri için topraklarından geçmesine izin vermesini istediklerini açıkladığını anlatıyor.

“Peşmergelere destek verileceğine ilişkin duyuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin PKK militanlarıyla eşit tuttuğu Kürt savaşçıları silahlandırmayacağı açıklamasından bir gün sonra geldi” diyen VOA, “Üst düzey yetkililerin açıklamalarına göre Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Erdoğan’a havadan yapılacak yardımı haber verdi. Yetkililer, Amerika’nın Türkiye’nin Kürtler hakkında çok uzun zamandır süregelen kaygılarını anladığını ancak iki ülkenin de ortak bir düşmanla karşı karşıya olduğunu söylüyor” diyor.

-RUDAW: ABD’NİN TUTUMU TÜRKİYE’NİN YAKLAŞIMIYLA TEZAT-

Erbil’de yayın yapan Rudaw ise “ABD, Suriyeli Kürtler konusunda Türkiye’den farklı bir tutum alıyor” başlıklı haberinde ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Marie Harf’ın Pazartesi günü PYD’nin PKK’dan farklı bir grup olduğunu, ABD hukukuna göre terör bir örgüt olmadığını söylediğine dikkat çekerek Harf’ın bu sözleriyle “ABD ve potansiyel olarak diğer Batılı ülkelerin Suriye’de kuşatma altındaki Kürtlere daha fazla askeri ve insani destek sağlamasına kapıyı açtı” diyor.

Rudaw “Bu tutum da Cumhurbaşkanı, birkaç gün önce PYD’nin ‘terörist’ grubu olduğunu, gruba herhangi bir askeri desteğin ‘kabul edilemez’ şeklinde değerlendirildiğini söyleyen Amerika’nın NATO müttefiki Türkiye’nin yaklaşımı ile tezat oluşturuyor” diye düşünüyor.

-MANNHEİMER MORGEN: TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI IŞİD VE PKK KONUSUNDA HATA YAPTI-

DeutscheWelle Türkçe’ye göre, Mannheimer Morgen gazetesi, Türkiye'nin Peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişine izin vermesi ile ilgili “Kobani'nin çoktan düşmemiş olmasına Erdoğan'ın sevinmesi lâzım. Türkiye Cumhurbaşkanı İslamcı terör örgütü IŞİD ve PKK konusunda hata üzerine hata yaptı” iddiasında bulunuyor. Gazete şu görüşleri de öne sürüyor:

“IŞİD'in Türkiye'de terör eylemleri yapacağından o kadar çok korkuyor ki, Kürtlerin de Türkiye'nin kendilerine yardım elini uzatmamasının intikamını almayı çok isteyebileceğini unutuyor. Herhalde ABD'nin baskısı karşısında Erdoğan ilk adımı atma kararı aldı. Şimdi Kürtlerin gerçekten bir şansı olup olmadığı ortaya çıkacak.”

- BERLİNER ZEİTUNG: MÜTTEFİKLERİYLE İPLERİ KOPARMAMAK İÇİN BAZI ADIMLAR ZORUNLU GÖRÜYOR-

Berliner Zeitung gazetesi de “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, Kobani'yi savunan Kürtlere el uzatmadıklarından ve hatta onları IŞİD militanları ile aynı kefeye koymaları yüzünden Kürtler ile yüz yılda bir gelmesi mümkün olan barışma şansı heba edilmiş oldu” yorumunu yapıyor. Gazete, şöyle devam ediyor:

“İslamcılara karşı sert tavır almaktansa, yeni bir şiddet sarmalını ve NATO içinde izole olmayı göze alıyorlar. Oysa ki IŞİD zaten Türkiye-Suriye sınırındaki neredeyse 300 kilometrelik bir şeridi kontrol etmekte ve çoktan Türkiye sınırları içinde hücreler oluşturmuş durumda. Ama Ankara hükümeti sanki bu gelişmelerin onunla hiçbir ilgisi yokmuş gibi davranıyor ve müttefikleri ile ipleri tamamen koparmamak için kendini ağır da olsa bazı adımlar atmaya zorunlu görüyor.”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanacak: İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki etkinlikler

İBB Kültür tarafından 18-24 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, dünya genelinde 16 ülkeden çocuk halk dansları topluluğunu ve 39...

Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji 23 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora Marmara'da etkisini gösteren soğuk ve yağışlı hava bugün de devam edecek. Önümüzdeki günlerde yerini kuvvetli rüzgara bıra...


AKP'li milletvekillerine 'sosyal medya' uyarısı

Son dönemde tartışma konusu olan bazı sosyal medya paylaşımları sebebiyle AKP grup yönetimi milletvekillerine yaptığı ikazda “Herkes sizi izliyor, adımlarınıza dikkat edin” dedi.

İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç hayatını kaybetti

Önceki gün hastaneye kaldırılan İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç 94 yaşında yaşamını yitirdi. Cemaatin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada "Şeyhimiz Hasan Efendi Ha...


Erken yaz başlıyor: Normalleri 15 derece aşacak...

Sıcaklıkların, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de mevsim normallerinin 4 ila 6 derece, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 10 ila 15 derece üzerine çıkma...

"İdlib'e yardım" diye IŞİD hücresini fonlamışlar

İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen 'Bozdoğan-27' operasyonunda gözaltına alınan IŞİD terör örgütü mensuplarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Şüphelilerin örgüt için yaptıkları para...


Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier İstanbul'da

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steimeier özel uçakla saat 11.30'da İstanbul Havalimanı'na geldi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'i İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'...

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Irak'ta dikkat çeken kareler

Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı. Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent ...


8 ilde onlarca mağara ve sığınak imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bozdoğan-28" operasyonlarında teröristlerin kırsalda sakladığı mühimmat ve patlayıcıların bulunduğu 82 mağara ve sığınağın imha edildiğini duyurdu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR