Yukarı
142861

Öcalan'ın Kobani olaylarında rolü var!

22 Ekim 2014 22:17

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan NTV canlı yayınında soruları yanıtlıyor.

Akdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Kobani'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu dram karşısında Türkiye pozisyon aldı. PYD bu süreçte çok yanlışlıklar yaptı.

Bunlardan bağımsız olarak insani olarak baktık duruma. 200 bin insanı kabul ettik. Türkiye Kobani konusunda duyarsız kaldı gibi söylemler doğru değil.

Kobani için bir şeyler yapanın başında Türkiye geliyor. Kobani şu anda Suruç'ta. Kobani'de yaşayanların çoğu Suruç'ta yaşıyor şu anda. Gerekli tüm yardımları yaptık.

İnsanları biz kabul ettik, insani yardımı biz yapıyoruz. ÖSO ile PYD birbirini seven değil, birbiriyle mücadele eden gruplar.

Türkiye sınırlarını açmıyor, savunma yapmalarına izin vermiyor gibi açıklamalar yapılıyor. Türkiye yabancı savaşçılar konusunda duyarlılık sergiledi. Geçmeye çalışanlar engellendi. Bir taraftan sınırları açın dendi.

Türkiye göndermeye çalışsa ölüme gönderdiniz denilirdi. Bu konuda yapılan çoğu şeyi Türkiye yaptı. Cumhurbaşkanımız hava saldırısı ilk başladığında inşallah devam eder demişti.

Daha önce koridor tartışması olmuştu. PKK'nın koridordan geçmesi meşru değil demiştik. Ama Peşmergenin durumu farklı. Peşmerge meşru bir yönetimin ve Irak ordusunun bir parçası. Türkiye yasal olarak ne varsa bunların hepsini yapan bir iki ülkeden bir tanesi.

6-7 Ekim olaylarının gerekçesi hiçbir şey olamaz. Hiçbir olay vandalizmi meşrulaştıramaz. Biz başından beri hükümet tutarlı bir tavır sergilemiştir.

Türkiye tavrını değiştirmedi, bu önergeyi biz getirdik ABD getirmedi. Türkiye kaygılarını net bir biçimde ABD'ye iletti. PYD'ye silah aktarımını doğru bulmuyoruz. ABD burada Türkiye'yi üzmeyecek şekilde bir dil kullanıyor.

Silahları IŞİD'e karşı svaşan güçlere yolladıklarını dile getirdiler. Türkiye, IŞİD'le mücadele konusnuda, Suriye'nin geleceğinin görülmesi gerektiğini savunuyor.

Bir örgüt bitirildiğinde sorun çözülmüyor. Sıkıntıları yaşayan biziz. Birileri bizi iknaya çalışmıyor. Biz birilerini iknaya çalışıyoruz. Batılı ülkeler 10 göçmen alalım mı diye düşünüyor. Biz hepsini alıyoruz.

Türkiye'nin uçuşa yasak bölge oluşturulması konusu hala masadadır. Peşmerge meselesi devam eden müzakerelerin konusu değildir. Bu önemli bir hamledir.

Diğer partilerin bunu iyi analiz etmesi gerekir. PYD bundan ne kadar hoşnut? PYD'nin hemen gelsin dediğini sanmıyorum.

Çözüm süreci bütün Kürtlerin Irak, Suriye'deki Kürtlerin sorununu çözme meselesi değil. Etkileri olabilir ama ana unsur gibi görmek yanlıştır. Suriye'deki Kürtler Türkiye'dekilere en yakın olan Kürtlerdir.

Bu nedenle kucağımızı açtık. Gereken ne varsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Çok ciddi bir ajitasyon yapıldı. Bunun neticesinde istenmeyen olaylar meydana geldi. Türkiye'nin Kobani'ye sırtını dönmesi söz konusu değildir.

Kobani olayı fırsata çevrilmek istendi. Suriye'ye Türkiye'yi nasıl çekeriz diye düşündüler. Örgüt açısından bakıldığında bunun sürecin önüne bir tıkaç olarak konulduğunu düşünüyorum.

Hükümet kararlı bir şekilde süreci sonuca ulaştırmak istiyor. Bunu gören örgüt bunu bir tıkaç olarak, bahane olarak kullandı. Adeta yan çizdiler su kaynattılar. Burada da Kobani'yi bahane olarak kullandılar. şehirleri karıştırdılar, şiddet olayları oldu.

Biz iyi niyetli olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz. Birileri Kobani'yi kaldıraç olarak kullanılmak istendi. Bu konu çok köpürtüldü.

Sosyal medya çok gelişti. 1 saatlik sosyal medya trafiğiyle insanlar örgütlenebiliyor. Örgüt Kobani olaylarında aslında yeterli kitleyi harekete geçiremedi. Başbakan 1 Ekim'de Demirtaş'ı kabul etti.

Sürecin rayına oturduğu asayiş problemlerinin çözülmesi kararlaştırıldı ama ne olduysa bir anda oldu. Örgüt şiddeti kaldırısam burada tutunamam anlayışında. Siyasi gücü buradan devşirebiliyorm. Yan çizme işi de buradan çıktı diye düşünüyorum.

Bu noktada da çözüm süreciyle ortaya çıkan sonucu kendileri açısından tatminkar görmeyenler oldu. Kobani'nin bu noktada bir fırsat olarak kullanıldığını düşünüyorum.

Bu olayları kim meydana getirdi, kendi kendine mi oldu. Buna kim sebep oldu? Yol kesme haraç alma gibi eylemler süreci kırılgan hale getirir. Sadece karakol basma değil, bunlar da eylemsizlik kapsamına alınmalı diye söyledik.

Daha beterini yaptlar. Kobani olaylarında HDP yanlış yapmıştır. Kobani olaylarının fitilini ateşleyenler yanlış yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kazanımlarını kaybettiler. Devletin kararlı duruşu geri adım attırdı. Öncelikle öz eleştiri yapmalılar. HDP bir takım açıklamalarla hatalarını telafi etmeye çalışıyor.

Sürecin bir noktaya varabilmesinin ön şartı kamu düzenin sağlanmasıdır. Hükümet çözüm sürecinde aynı noktada durmaktadır.

'ÖCALAN'IN ROLÜ VAR'

Öcalan boşa düşmemek için suyun akışına kendisini bırakıyor. Bu zaman zaman yaşandı. Kobani olaylarında Öcalan'ın rolü olduğunu düşünüyorum. Kontrollü bir gerginlik bekliyordu belki ama çıkmaz sokağa girip duvara çarptı. Bataklığa düştüler çırpındıkça batıyorlardı Öcalan bunlara bir ip attı." 

 

F5 Haber



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Bakan'dan MESEM itirafı: Yüzlerce çocuk iş kazası geçirdi

Milli Eğitim Bakanı Tekin, MESEM kapsamında çalıştırılan 336 öğrencinin iş kazası geçirdiğini açıkladı ancak bu kazalardan kaçının ölümle sonuçlandığını belirtmedi.

Yeniden Refah'tan 'fotoğraf'la yanıt geldi: 'Tarih tekerrürden ibarettir'

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonu'nda siyasi parti liderleriyle yaptığı çay sohbetine, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan'ı davet ...


Steinmeier'den Yavaş'a: Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor

Almanya Steinmeier Türkiye ziyaretleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştü. Steinmeier, "Sadece bu heyettekiler değil, tüm Almanya seçimdeki büyük başar...

CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

CHP, sağlık alanındaki bazı düzenlemelerin iptali için AYM'ye başvurdu. Başvuru sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; "İlaçların ruhsatlandırılıp piyasaya sürülmeden önce...


Adalet Bakanı Tunç'tan 'DEM Parti'ye kapatma davası' yanıtı

Adalet Bakanı Tunç, 23 Nisan Resepsiyonu'nda DEM Parti sorusuna yine "Terörle mesafe" yanıtı verdi. Tunç, "Kimse bir partinin kapatılmasını istemez. Durup dururken de bir partiye kapatma ...

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan Marmara için hem tsunami hem 7,5 büyüklüğünde deprem uyarısı! 'Depremden 5 ile 30 dakika içinde...'

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşanabilecek büyük bir depremin yaratabileceği tsunami dalgalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ercan "Büyük İstanbul deprem...


Fatih Erbakan'dan 'Şu an Cumhur İttifakı'nda mısınız?' sorusuna yanıt

Partisinin yerel seçimlerde AKP'ye kaybettirip kaybettirmediğinin sorulması üzerine Fatih Erbakan, "Hiçbir ilde biz kaybettirmedik. Özellikle ben de baktım. Aradaki puan farkı bizim oyumu...

İstanbul'da FETÖ operasyonu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün askeri yapılanmasına yönelik ankesö...


'Yerel seçimlerdeki sonuca saygı duyun'

Özel, “2023 seçimlerinde Meclis’te oluşan iradeye nasıl saygı duyuyorsak yerel seçimlerde oluşan iradeye de aynı saygıyı beklemekteyiz” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda dün Meclis’in açılışını...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Haluk Levent ablası için saçlarını kazıttı

Ahbap Derneği'nin kurucusu ve şarkıcı Haluk Levent, Adana konserinde kanserle savaşan ablasını ağırladı. Levent "Ablamın beyin tümörü sonrası saçları da gitti. İkimizin de saçları kısacık...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR