Yukarı
106517

Netanyahu'dan 'Kudüs' yemini

19 Kasım 2014 10:23

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Kudüs'teki dün sabah bir sinagoga düzenlenen saldırının ardından "Kudüs savaşını" kazanma yemini edeken, saldırıda ölenlerin sayısı beşe yükseldi.

Kudüs'ün batısındaki sinagoga düzenlenen saldırıda iki Filistinli saldırgan dört hahamı öldürdü.

Saldırıyı düzenleyen Filistinliler güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürülürken, olayda ağır yaralanan bir polis daha sonra hayatını kaybetti.

Son altı yılın en kanlı saldırısı

Netanyahu "bütün teröristlerle hesaplaşacaklarını" söylerken, "bizi devletimizden ve başkentimizden söküp atmak isteyenler bunu başaramayacak" diye konuştu.

Sinagog saldırısı , Kudüs'te son altı yıldır yaşanan en kanlı saldırı oldu.

'Kudüs için savaş'

Saldırganların evlerinin yıkılması talimatını veren İsrail Başbakanı "Kudüs için, ebedi başkentimiz için bir savaşın içindeyiz" dedi.

İsrail Başbakanı olayı "dua edilirken yapılan korkunç bir saldırı" diye tanımlarken, saldırıdan sonra Gazze Şeridi'ndeki "sevinç çığlıklarını" kınadı.

Netanyahu Kudüs sokaklarında güvenlik önlemlerini arttıracaklarını söylemekle birlikte ayrıntı vermedi.

Başbakan Netanyahu İsrail halkına "birlik olma" çağrısı yaparken, "hiç kimse kanunu kendi eline almamalı, ruhlar kızgın kanlar kaynerken bile" dedi.

Netanyahu ayrıca "Batı dünyasındaki tüm liderlere çağrıda bulunuyorum. Bu katlima duyulan öfkeyi görmek istiyorum" diye konuştu.

Netanyahu Abbas'ın açıklamasını yeterli bulmadı

ABD Başkanı Barack Obama da saldırıyı kınadı ve "Masum sivillere karşı bu tür saldırıları hiçbir şey meşru gösteremez" dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas da "Kutsal mekanlarında Yahudilere yapılan saldırı ve sivillerin öldürülmesi kim yaparsa yapsın kınanmalıdır" dedi.

İsrail Başbakanı ise Abbas'ın bu açıklamasının yeterli olmadığını savundu.

Netanyahu Abbas ve Hamas'ı önceki gün Doğu Küdüs'te intihar ettiği söylenen Filistinli otobüs şoförünü "Yahudiler öldürdü" diyerek iftira atmakla suçladı.

Ailesi aracının içinde asılmış olarak bulunan otobüs şoförünün intihar ettiği yönündeki otopsi bulgularını reddetmişti.

Hamas sinagog saldısının otobüs şoförünün ölümüne misilleme olarak düzenlendiğini açıklamıştı.

Barguti: İsrail 2,260 Filistinli öldürdü

Filistin Yasama Konseyi Üyesi Mustafa Barguti ise "Filistinli ya da İsrailli, dökülen her damla kandan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun sorumlu olduğunu" söyledi.

Barguti, "Size ve herkese şunu hatırlatmak istiyoruz. Bu yıl başından beri İsrail Ordusu ve yerleşimciler Gazze ve Batı Şeria'da 2,260 Filistinli öldürdü" dedi.

Sinagog saldırısı dün sabah saatlerinde çoğunlukla aşırı dinci yahudilerin yaşadığı Har Nof mahallesinde bulunan Bnrei Torah Kehilat Yaakof Sinagogu'nda gerçekleşti.

Saldırganlar bir tabanca ve satır taşıyordu.

Olayda dört haham ölürken, olay yerine gelen ilk güvenlik görevlilerinden biri olan ve saldırıya uğrayan bir trafik polisinin de daha sonra hastanede öldüğü açıklandı.

Saldırının sorumluluğunu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları üstlendi.

Filistin kaynakları saldırganların Doğu Kudüslü kuzenler Uday ve Ghassan Ebu Cemal olduğunu açıkladı.

Kudüs'teki gerilim son dönemde yüksekti.

Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından geçici olarak ibadete kapatılması üzerine Filistinliler ile İsrailliler arasında gerginlik artmış, geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria ve Tel Aviv'deki bıçaklı saldırılarda iki İsrailli ölmüş ve İsrail askerinin Batı Şeria'da açtığı ateşte de bir Filistinli hayatını kaybetmişti.

Filistinli bir otobüs şoförü ise dün, Kudüs'te Yahudi yerleşimleri ve Filistin mahallelerine yakın bir yerde aracında asılı bulunmuştu.

İsrail polisi, dün ölen otobüs şoförü Yusuf Hasan el Ramuni'nin otopsi raporunun tamamlandığını ve intihar ettiğinin kesinleştiğini açıkladı.

Şoförün ailesi ise Ramuni'nin İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

Filistinliler 1967'den bu yana İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün gelecekteki devletlerinin başkenti olmasını istiyor.

BBC TÜRKÇE



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Irak'tan Haşdi Şabi üssüne düzenlenen saldırıyla ilgili açıklama

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Babil'in kuzeyindeki Kalso Üssü'nde patlama sonucu yangın çıktığı, burada 1 Haşdi Şabi mensubunun öldüğü, ar...

'Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü': Yılda 100 kişi ölüyor!

Çin'deki en tehlikeli yürüyüş rotalarından biri olarak kabul edilen Mount Huashan'da, dar ahşap platformlar üzerinde yürümenin tehlikeleri nedeniyle yürüyüşçüler için güvenlik kemeri takı...


Enerji santrallerine saldırılar: OHAL ilan edildi

Enerji santralleri ve kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğraması gerekçe gösterilerek, Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın emriyle OHAL ilan edildiği bildirildi. Devlet Başkanlığı kararna...

İran'daki patlamaların ardından Irak'a saldırı

İsrail'in İran'ın saldırılarına karşı İsfahan'ı vurduğu haberlerinden bir gün sonra, bu defa da Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi örgütünün karargahı vuruldu. Irak'ın Babil vilayetinde Şii...


Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Paris Hilton ikinci çocuğunun yüzünü ilk kez gösterdi

Hilton otellerinin varisi Paris Hilton 5 aylık kızının ilk resmi fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. 43 yaşındaki sosyetik isim Paris Hilton, anne olmanın mutluluğunu yaşamaya devam ediyo...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR