Yukarı
144181

'HDP 6-7 Ekim olaylarını savunsaydı!'

20 Kasım 2014 10:21

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP kanadından 6-7 ekim olaylarının “hala doğru yapılmıştır” gibi bir ısrar olsaydı bazı kanalların açılmasının mümkün olmayacağının altını çizerek, “6-7 Ekim’de biz doğru yaptık diye bir ısrarla karşı karşıya olsaydık, ‘demek ki bazı hususlar doğru anlaşılmamış’ derdik. Hem yapılan bazı özeleştiriler hem verilen bazı mesajlarla artık bu konuda çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması yönünde bir irade beyanı söz konusu olduğu için, karşılıklı bir irade beyanı değil. Bizim irademiz hep açıktı” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT’nin ortak yayınına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları cevaplandırdı. Merkez Bankası’nın kararlarına müdahale edilmesi yönündeki bir soruya cevap veren Davutoğlu, Merkez Bankası kararlarında yanlış bir noktaya gelindiğini belirtti. Merkez Bankası’nın rasyonel karar verirken, siyasilerin veya hükümetin irrasyonel karar verebileceği yönünde yanlış bir sınıflama olduğunu belirten Davutoğlu, siyasal istikrarsızlığın 2008 krizini tetiklediğini kaydetti. Ekonominin herhangi bir sektörünü diğerinden ayırmanın mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, “Şurası kuvözde tutalım, diğeri buna müdahil olmasın o da kendi alanında kalsın diyebilecek bir alanı geçti. 2008’de ekonomi-politik deprem yaşadık. Ekonomik deprem değil bu, ekonomi-politik deprem. Siyasi alanda yanlış alınan kararlar gayrimenkul piyasalarında vs. bir süre sonra depreme yol açtı. Karşı karşıya kaldığımız şey salt finansal bir problem değil. Dolayısıyla sadece bankacılık sitemi ile ilgili olarak tedbirlerle aşılacak bir problem değil. Bizim 2001 krizi bile bu anlamda daha lokaldi. Burada ekonominin bütünü ve siyaset alanın hemen hemen tamamını etkileyen bir tablo varsa çözümlerin de ekonomi-politik bütünlük içinde ortaya çıkması lazım” diye konuştu.

-“KAMU DÜZENİNİN SARSILDIĞI YERDE ÇÖZÜM SÜRECİNİN BAHSİ OLAMAZ”-

Merkez Bankası’nın faize ilişkin beklentisinin yüzde 6’ya düşmesinin beklendiğini fakat bunun gerçekleşmediğini anımsatan Davutoğlu, bunu Merkez Bankası’nda aldığı brifingde sorduğunda “tarım fiyatlarının beklenenin üzerinde çıkması nedeniyle” cevabını aldığını belirtti. Davutoğlu bu durum üzerine, Merkez Bankası’nın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın içinde olduğu bir komite oluşturulduğunu kaydetti. Koordinasyon eksikliğinin dışında ekonomiyi şekillendiren unsurun siyasi adımlar olduğunu söyledi.

Bir soru üzerine çözüm sürecine de değinen Davutoğlu, kendilerinin 12 yıllık dönemde iç barışı tesis ettikçe gelişildiğini gördüklerini belirtti. Bu anlamda çözüm sürenin siyasi ve politik anlamada bir barışı öngörmediğini söyleyen Erdoğan, “Ülkenin genel ekonomik kalkınmasının da en önemli araçlarından biri” değerlendirmesinde bulundu.

6-7 ekim olaylarının çözüm sürecindeki kırılganlığı ortaya çıkardığının altını çizen Davutoğlu, “Aslında geçen sene Mayıs ayında çekilmesi gereken silahlı unsurların çekilmesinin sebeplerinden biri de Gezi olaylarıydı arkasından da 17 Aralık’tı. 1 yıl 4 aylık bir gecikme bu planlamada söz konusuydu” dedi.

6-7 Ekim olaylarının ardından iki kanatlı bir politikayı devreye soktuklarını söyleyen Davutoğlu, “Birincisi kamu düzeni. Ekonomik istikrar için de, özgürlüklerin kullanımı için de kamu düzeni esastır. Kamu düzeninin sarsıldığı yerde çözüm sürecinin bahsi olamaz. 6-7 Ekim olaylarında Türkiye’de bazı çevreler kamu düzenini sarsmak istediler. Kamu düzeniyle ekonomiye de darbe vurmak istediler” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte kendilerinin bir çok adımla çözüm sürecini başarıya ulaştırma kararlılığını ortaya koyduğunu belirten Davutoğlu, “Karşımızda da tek taraf yok. Çözüm sürecinin tarafı nihayetinde halkımızdır. Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşlarımızdır. Oradaki bütün STK’lardır, bütün partilerdir” dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNDE NEHRİN YARISINI ÇOKTAN GEÇTİK”-

HDP kanadından 6-7 ekim olaylarının “hala doğru yapılmıştır” gibi bir ısrar olsaydı bazı kanalların açılmasının mümkün olmayacağının altını çizen Davutoğlu, “6-7 Ekim’de biz doğru yaptık diye bir ısrarla karşı karşıya olsaydık, ‘demek ki bazı hususlar doğru anlaşılmamış’ derdik. Hem yapılan bazı özeleştiriler hem verilen bazı mesajlarla artık bu konuda çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması yönünde bir irade beyanı söz konusu olduğu için, karşılıklı bir irade beyanı değil. Bizim irademiz hep açıktı” şeklinde konuştu.

Daha olumlu bir noktada olunduğunu söyleyen Davutoğlu, “Ümit ederiz ki bir daha 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi bir sınamaya kimse kalkışmaz. Çözüm sürecini sınamaya. Dışarıdan gelecek provokasyonlara kimse alet olmaz. Çözüm sürecinde her zaman söylediğim gibi nehrin yarısını çoktan geçtik. Biran önce karşı tarafa ulaşmak istiyorsak özgürlükler ve temel insan hakları çerçevesinde meseleleri ele almalıyız. Silahla, şiddetle artık Türkiye’de bir şey elde edilemeyeceği konusunda herkesin mutabık kalması ve silahların en kısa sürede terk edilmesi icap eder” diye konuştu.

-“MEKANİK AÇILIM OLARAK GÖRMEMEK LAZIM”-

HDP’li bazı milletvekillerinin özerklik taleplerine değinen Davutoğlu, “Eğer bu ülkede bir ayrılıkçılık, Suriye, Irak gibi etnik temelli bir politika istiyorsa bu çözüm süreci değil bu başka bir şey” dedi.

İstanbul’da Kürtlerin yoğun olduğu yerlerde de otonom alanlar sağlanmasının talep edilebileceğini kaydeden Davutoğlu, “Türkiye Lübnanlaşacak mı? Böyle bir talep varsa bu olmaz” ifadesini kullandı.

Tunceli ziyaretine ilişkin sorulan bir soruya da cevap veren Davutoğlu, Tunceli’de partisinin ilçe kongresinde ve üniversitede bir konuşma yapacağını kaydetti. Davutoğlu konuşmasının içeriğine ilişkin olarak ise “Hani böyle bir mekanik açılım olarak görmemek lazım” dedi.

“ÖNÜMÜZÜ DAHA RAHAT GÖREBİLECEĞİMİZ BİR DÖNEMDE DEĞERLENDİREBİLİRİZ”-

Başbakan Davutoğlu petrol fiyatlarının düşmesiyle seçimlerin erkene çekilip çekilmeyeceğinin sorulması üzerine, “Yok. Türkiye’de herşeyin normal seyrettiğini göstermek lazım. Seçimler normal vaktinde olur. Haziran ayında. Normal vaktinde olur. Önümüzde bir fırsat var diye değerlendirmeyiz” dedi.

Bedelli askerliğe ilişkin bir soruya da cevap veren Davutoğlu, “Bundan önce birkaç açıklamam olmuştu, kamuoyunda farklı beklentilerinin olmasını da hiçbir zaman arzu etmedim. Başbakanlık görevini devraldıktan sonra önüme aldığım dosyalardan biriydi. Genelkurmay Başkanımızla konuştum, Milli Savunma Bakanımla konuştum. Olayın iki yönü var. Bir Genelkurmay’da aldığım brifingde bütün komutanlara söyledim. Savunma yapılanmasın da bir sıçamaya ihtiyaç var. Türkiye’nin savunma yapılanmasında niteliksel bir sıçramaya ihtiyaç var. Teknolojiyi daha yoğunluklu kullanan bir savunma yapılanmasına ihtiyaç var. Belli yaşı kişiler orduda değerlendirilemeyecekse bu birikimi engellemek lazım. Ama bölgemizdeki durumlar belli. 6-7 ekim olayları yaşandı. Irak’ta, Suriye’de çok riski bir atmosfere girildi. Bu kararı alırken bütün bu riskli atmosferi de değerlendirmemiz lazım. Önümüzü daha rahat görebileceğimiz bir dönemde değerlendirebiliriz. İhtiyaç olduğunda değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Davutoğlu, böyle bir beklentiyi hemen yarın olacak gibi gündemde tutmanın faydası olmadığını söylerken, “Sükunetle herkesin önümüzdeki gelişmelere bakması lazım” dedi.

ANKARA (ANKA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...


APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...

CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...


Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...

AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...


Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR