Yukarı
30781

CHP'li Yüksel: Eğilim yoklaması çok daha değerli!

27 Ocak 2015 19:21

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 2015 Genel Seçimleri'nde kesinlikle aday olmayacağını açıkladı. CHP'deki ön seçim tartışmalarına da değinen Yüksel, esasları belirlenmiş, şeffaf bir eğilim yoklamasının CHP için daha faydalı olacağını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Ahmet Özsoy'un "Yenigün'de Gündem" programına konuk oldu. Milletvekili adayı olmayacağı düşüncesinin değişmediğini söyleyen Alaattin Yüksel, İzmir'in AK Parti'nin engellemelerine rağmen dünyanın en hızlı gelişen 2. şehri olmasının en büyük nedeninin Aziz Kocaoğlu olduğunu söyledi. CHP'de esasları belirlenmiş bir eğilim yoklaması yapılmasının daha iyi olacağını belirten Yüksel, "Ben daha önce eğilim yoklaması yaptım. Antalya'da 9 bin üyenin olduğu yerde, eğilim yoklamasında çıt çıkmadı. Herkesin gözünün önünde yapılan, oy sayımının şeffaf olduğu eğilim yoklaması, çok daha değerlidir" şeklinde konuştu.

Bize düşen destek olmaktır

İzmir'de Ali Engin'in istifasından sonra uzun süre pek çok dedikodu üretildi. Sizin istediğiniz adayın İl Başkanı seçilmediği, Genel Merkez'in işaret ettiği adayın atandığı söylendi. Siz gerçekten başka bir adayı mı istiyordunuz?

Ben yerel medyaya çok önem veren biriyim. Ancak ülkemizde hem yerel hem de ulusal medya CHP'nin iç meselelerini konuşmayı çok seviyor. Dedikodular üzerinden iç meselelerin konuşulması hiç sağlıklı değil. Maalesef CHP'de yaşanan gelişmelerin dedikoduları uzun uzadıya medyada yer alırken AK Parti'nin il ve ilçe kongrelerindeki anlaşılamayan olaylar hiç yer almıyor. 400 delege ile yapılması gereken kongrenin 22 delege ile yapıldığını dahi gördük. Genel Merkezleri'nin atadığı kişiye usulen yapılacak olan oylamayı pek çok şekilde yorumlayabilirsiniz. 'AK Parti İzmir'de bitmiştir' de diyebilirsiniz, 'AK Parti tabanı partisinin tek aday göstermesine tepki göstermektedir' de diyebilirsiniz. Buca'da yapılan kongrelerinin tamamen iptal edildiğini de biliyoruz. CHP'de eskiden kavgalar da yapıldı. Çünkü CHP örgütü hakkını savunan insanlardan oluşmaktadır. Ben her iki arkadaşla uzun süredir beraber çalıştım. Her ikisi de gerçekten çok yetenekli daha önce beraber çalıştığımız üyelerimizdir. Bize ona destek olmak düşmektedir.

Üyelerin hakkı korunuyor

Geçtiğimiz hafta hem Mustafa Sarıgül hem de Deniz Baykal, İzmir'e geldiler ve İzmir siyaseti çok canlandı. Sayın Baykal'a gösterilen ilginin büyüklüğü ve Aziz Kocaoğlu'nun 'Genel Başkan' hitabı farklı yorumlara yol açtı.

Basın CHP'deki her olayı abartmayı seviyor. Partimizde geçmiş dönemlerde genel başkanlık yapmış herkese 'Genel Başkanım' şeklinde hitap edilir. Bu Altan Öymen için de, Hikmet Çetin için de, Deniz Baykal için de böyledir. Altında başka bir anlam aramanın doğru olmadığına inanıyorum. Biliyorsunuz ki İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumartesi günleri her zaman bir açılış oluyor. Deniz Baykal'ın geldiği halde açılışa katılmaması durumunda ortaya çıkabilecek dedikoduları da göz ardı etmememiz lazım. Doğrusu da önceki dönem Genel Başkanımızın katılmasıydı zaten. Deniz Bey parti içi iktidar konusunda daha aktif çalışıyordu. Şu anki Genel Başkanımız ise bu zamana kadar Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarında hiçbir şekilde kongre ile ilgili konulara değinmedi. Daima ülke meseleleri konuşuldu. Bu sayede kongrelerimiz daha sakin geçiyor. Çünkü üyelerimizin hakkını koruyoruz.

Kılıçdaroğlu neden davet edilmedi?

Belediyelerimizdeki tüm açılışlara Genel Başkanımız daima davet ediliyor. Ama siz de iyi biliyorsunuz ki 2015 seçimlerinin de etkisi ile kendisinin sürekli olarak programı dolu oluyor.

En çok çalışan da bizlerdik

Yerel seçimlerde 30 ilçenin 8'inde CHP'nin başarısız olması, Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu'nun sorumluluğu olduğu söylendi.

O seçimlerde en çok çalışanın da Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu olduğunu da herkes biliyor. AK Parti'nin güçsüz olduğu yerlerde DSP'nin oyları bölmesi nedeniyle oylarımız beklendiği düzeyde çıkmadı. Bizden aday olmayan arkadaşlarımızın farklı partilerden aday olması da bize darbe vurdu. Kızgınlıkla kalkanlar partimize zarar verdi.

Şeffaf bir eğilim yoklaması

Kemal Kılıçdaroğlu gerek İzmir'de gerekse farklı yerlerde ön seçim yapılacağını açıklamış olmasına rağmen İzmir'de hala ön seçim konusunda bir karışıklık var. Bu karışıklık ne zaman ve nasıl bitecek?

Genel Başkanımız da artık bu soruya yanıt vermekten yoruldu. Tüzüğümüzde yazan ön seçim kuralı ortada. %15 ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yazan %5 kontenjan dışında ön seçim yapılacak. Sadece %10 oyun altında oy aldığımız yerlerde ve ön seçimin sorunlu olduğu yerlerde bu uygulanmayacak. Ayrıca kontenjanın tamamının uygulanacağına dair bir söz de verilmiş değil. Son dönemde merkezimizde eğilim yoklamasının üzerine çok fazla konuşulduğu için bu konular tartışılıyor. Eğilim yoklamasının çok konuşulmasının bazı nedenleri var. Birincisi hakim gözetiminde ön seçimin tarihi 29 Mart'ta yapılmak zorunda. Eğilim yoklaması ise daha erken yapılabiliyor. Çalışma süresi uzuyor. İkincisi hakim nezaretinde yapılan ön seçimde ayrılan kontenjanın uygulanması zorunlu tutuluyor. Denizli'de bu başımıza geldi. Üçüncüsü ise Genel Başkanımız aidatını ödemiş üyelerle ön seçim yapmak istiyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise aidat kontrolü yapamayacağını söylüyor. YSK %15 kontenjanın eğilim yoklaması ile uygulanabileceğine dair karar almış durumda. Eğer esasları doğru bir şekilde belirlenirse, eğilim yoklamasının daha ileri bir yöntem olacağını düşünüyorum. Böylece hakime ihtiyaç duymamış oluyorsunuz. Ben daha önce eğilim yoklaması yaptım. Antalya'da 9 bin üyenin olduğu yerde, eğilim yoklamasında çıt çıkmadı. Oy sayımının şeffaf olduğu eğilim yoklaması, çok daha değerlidir.

Daha önce milletvekili adayı olmadığınızı açıklamıştınız. Bu kararınız hala geçerli mi?

Pek çok arkadaşımız ön seçim olmazsa aday olmayacağını söyler. Sonra sözler değişir. Ben koltukları basamak olarak kullanmayan biriyim. Kesinlikle aday değilim. Bence adaylar tüm siyasi partilerde 4 alanda yarışmalı. %25 oranında üye tabanına hitap etmeli, %25 oranında Sivil Toplum Kuruluşları'na (STK) hitap etmeli, %25 oranında tüm halka hitap edebilmeli, %25 oranında da genel merkeze hitap edebilmeli. Bu yöntem CHP'ye inanılmaz oy kazandırır. Burdur'da aday yoklaması yaptım. Pek çok STK üyesi geldi ve partimize kaydoldu. Ön seçim olmayacağı anlaşılınca en azından eğilim yoklamasında bulunduk. Biz bu sayede İzmir'de 20 milletvekiline ulaşırız. 4 bakanın aklanması nedeniyle halkımız parlamentoyu değiştirmek isteyecektir. Bu CHP için de iyi bir ivme sağlayacaktır.

İkincilikte en büyük pay Kocaoğlu'nun

Brookings Enstitüsü'nün yaptığı çalışmada İzmir dünyanın en hızlı gelişen 2. şehri seçildi. Devlet yatırımı alamamasına rağmen İzmir'in gösterdiği başarıyı neye bağlıyorsunuz?

2003 yılında CHP İzmir'de iktidar olduğunda İzmir kamu yatırımlarından %6 pay alıyordu. AK Parti hükümetleri döneminde %2.8 - %3 aralığında pay almaya başladı. Zaten AK Parti'nin kamu yatırımı yaptığı da yok. Yap-işlet-devret ya da 'özel şirket kamu ortaklığı' adı altında yapılıyor. Sayıştay raporlarında hep 15-20 özel şirket isminin sürekli tekrarlandığını görüyoruz. AK Partili müteahhitlerin dahi bu duruma isyan etmesi gerekiyor. Bu şekilde yapılan yatırımların dahi İzmir'de yapılmadığını, yapılmak istenen yatırımların da önüne geçtiklerini görüyoruz. Yarımada'da yaşayan 300 bin kişiye içme suyu sağlayacak Çamlı Barajı projesine Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu vermiyor. İzmir'in içme suyuna ihtiyaç yok derken Tahtalı Barajı'na yakın yere altın madeni için ruhsat veriyor. Ankara'daki kentsel projelere anında onay verilirken, İzmir'in projeleri 3 yılı aşkındır bekletiliyor. Her şey bakanlıkların keyfi uygulamalarından ibaret.

Merkezi iktidar engelliyor

İzmir'de fuar ve metro çalışmalarında merkezi iktidar tarafından hep zorluk çıkarılıyor. Aziz Kocaoğlu ise bütün engellemelere rağmen azimle çalışıyor. Gelişme sıralamasında ikinciliğin en büyük payı Aziz Kocaoğlu'nundur. AK Parti'nin engellemelerine rağmen İzmir'in öz kaynakları ile bu başarıya ulaşıldı. Kaçaksaray'ın laleleri İsrail'den, İstanbul'un laleleri Hollanda'dan ithal edilirken, Bayındır'daki köylülerimiz dünyaya çiçek ithal ediyor. Tire'de, Selçuk'ta, Urla'da üretimi artıracak pek çok çalışma yapıldı. Şu anda Aziz Bey'in istediği tek şey ülkemize katma değer katabilecek üretime de başlayabilmek. Altyapı çalışmalarında da gelinen nokta ortada. Türkiye'deki arıtma tesislerinin %30'u İzmir'de. Bir ara %55'i İzmir'deydi. Dünyanın en büyük çevre yapırımlarından biri İzmir Körfezi için yapılıyor. AK Parti iktidara geldiğinde %8.2 işsizlik vardı. Bugün ise %10'u geçmiş durumda. Genç işsizliği %30'lara varmış durumda. İşi olmayan bir gençliğin ekonomiye katkısı olmasını bekleyemeyiz.

İzmir milletvekilleri sorunların giderilmesinde biraraya gelemiyor mu?

Maalesef bunu bir türlü başaramıyoruz. Aziz Kocaoğlu merkezi sorunları giderebilmek için Ankara ile İzmir arasında mekik dokumak zorunda kalıyor. En azından İzmir'in temel sorunlarını giderebilmek için birleşmemiz lazım. Alsancak Stadı'nın sorunu ortada. İzmir'de genel olarak stat sorunu olduğu da ortada. Birleşip sesimizi duyursak dahi bazen çözümler tek bir kişi tarafından engellenebiliyor.

İŞTE O SÖZLER:



Yorumlar

  • Sayın Yüksel bu anlattıklarınızda problem yok,problem eğilim yoklaması ve anketlerden çıkıp müdahale ile aday yapılmamak.
    osman mert
    20 Ekim 2016 05:19
  • sayın miletvekilim dediginiz dogru olabilir ama CHP için geçerli degil daha önce belediye ve milletvekilligi seçimleribdede yaptılar,tombaladan olmadık isimler çıktı, ANLAYACAGINIZ HALK GENEL MERKEZINİZE GÜVENMİYOR, iktidara gelmeniz için öncelikli bu günenizi saglamanız lazım,yapmanız gereken asalnlar gibi önseçime gidin ve kazanın , ben çalışkanlıgınızdan önseçimde ğsy sırada olacagınıza inanıyorum
    ERCÜMENT ŞAHİNe
    20 Ekim 2016 05:19
  • Çoban Atesşini unutanlara hatırlatılır,önseçim istiyordun Alaadin yüksel bas bas bağırıyordun önce zülfünün kuyruğuna takıldın sonrada haluk koçun ..ne diyordun parti içi demokrasi ve ön seçim...SEN BENİM NAZARIMDA SÖZÜNÜN ERİ OLAMADIN.KILIÇLAROĞLU'NA NİYE DİYEMEDİM YA BEN YILLARCA ÖN SEÇİM DEDİM.İLKESİZLİK KİMLİKSİZLİK ,ADAM SATMA TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALAMA OLUR.BEN KABUL ETMİYORUM DİYE...GEÇ BUNLARI ALADDİN YÜKSEL ŞAPKA DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ DE..GÖRENE..PARTİ İÇİ EĞİTİM YAPMADIĞINIZ İÇİN KOYUN MİSALİ KERHEN ARKANIZDA OY VERSELERDE..GÜN YAKINDIR..SİZE VE SİZİN GİBİLERE GÜVEN KALMADI
    Demir soycan
    20 Ekim 2016 05:19
  • Gerçek ön seçim Hakim gözetiminde yapılandır... Eğilim yoklamasında birinci çıkanı SEKİZİNCİ sıralara yerleştirmenize ne engel. yİNE İSTEDİĞİNİZ GİBİ OYNAMAK İSTİYORSUNUZ SIRALAMALARLA.Ne farkınız olur akp DEN. AKP de eğilim yoklamasında birinci çıkan listeye bile giremedi... ÖN SEÇİM YAPILACAKSA ADAM GİBİ ÖN SEÇİM YAPILIP SONUÇLARA SAYGI DUYULMALIDIR.
    Mustafa
    20 Ekim 2016 05:19
  • Sayın yüksel şimdimi aklınız başınıza geldi 29martta 8ilçeyikaybederken halıkın destegini almış myk dan geçmiş başkanları aziz efendiyle kumpas kurup genel başkanı kafa kola alırken güzel şimdi isyan sen aynı ayak oyununu baykala yapttn sende ahdivefa olsaydı ali sözere ayak oyunu yapmazdın
    Kumrucu tefo
    20 Ekim 2016 05:19
  • Listeler ve sıralama ile oynanmaması için hakim denetiminde ön seçim yapılmalıdır. Muharrem Toprak önseçimde birinci çıktı 8nci sıraya kondu. tesadüfen ikinci bölgede chp sekiz milletvekili çıkardığı için seçildi. Bu öneri ön seçim değildir.
    Salih Erkin
    20 Ekim 2016 05:19
  • Sayın yüksel oldukça zeki bir taraftan aday degilim diğer taraftan eğilim yoklaması diyor.ön seçimden çıkamayaxagını bildiğiiçin eğilimde efendim ben aday değildim ama eğilim yoklaması yapan şirket benim birinci olduğumu ilan etti ere bende hayır diyemedim bir dönem daha kabul ettim.seni uyanık seni.seni cambaz seni..
    partili
    20 Ekim 2016 05:19
  • PARTİLİ rumuzlu yorumcu, Parti eğilim yoklaması partili üyelerle yapılır. Sizin söylediğiniz Kamuoyu yoklamasıdır. Kamuoyu araştırma şirketleri yaparlar... İkisini birbirine karıştırmamak gerekli... Yukarıda ki açıklamada belirtilen üyelere dayalı hakim gözetimi olmayan partili üyelerle yapılacak eğilim yoklaması...
    Haşim
    20 Ekim 2016 05:19

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...


Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı. Kültürel mirası korumanın...

Başkan Tugay’dan bir hamle daha

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, seçimden önce yurttaşlardan gelen yoğun talep üzerine 121 ve 508 numaralı ESHOT hatlarını yeniden devreye alma sözünü tuttu. Mavişehir A...


Efes Selçuk turizm sezonuna erken giriş yaptı: İlham veren kent ziyaretçilerini bekliyor

Türkiye'nin turizm başkentlerinden biri olan Efes Selçuk, tarih ve doğanın eşsiz buluşmasıyla dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Her yıl binlerce yerli ve ya...

Başkan Tugay yeni dönemin ilk meclisini açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin yeni dönem ilk toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın başkanlığında yapıldı.  Tüm meclis üyelerini “Hoşgeldiniz ve hayırlı...


Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina hayatını kaybetti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin merhum başkanlarından Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina, bugün tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Yakalandığı amansız hastalıktan kurtulmak için uzu...

Bornova için birlik olma zamanı

Bornova protokolü, Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde bir araya geldi. Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner ve Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova’ya h...


Başkan Tugay: “Aliağa'da kontrolsüz gemi sökümüne izin verilemez”

Aliağa’ya söküm amaçlı İtalya’dan getirildiği iddia edilen savaş gemilerine yönelik İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan ve bölged...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık ameliyat olacak

Zeynep Bastık, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda ameliyat olacağını açıkladı. Bastık, kulak-burun-boğaz doktoruna göründüğünü ve bunun sonucunda burnundan operasyon geçirmesi gerekt...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR