Yukarı
147247

İzmir'de Genel Seçimin Nabzı Tutuldu

26 Şubat 2015 17:49

İzmir’in, ‘başkanlık sistemi, Erdoğan-Davutoğlu ilişkisi, yeni partiler, paralel yapı, 4 bakanlı yolsuzluk soruşturmaları ve HDP’nin parti olarak seçime katılması gibi’ önemli konularda ne düşündüğünü soran İntegral, önemli verilere ulaştı.

İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, genel seçime aylar kala kentin siyasi fotoğrafınıortaya koyan bir araştırmaya daha imza attı. İzmir’in ‘başkanlık sistemi, Erdoğan-Davutoğlu ilişkisi, yeni kurulan/kurulacak olan partiler, Paralel Yapı iddiaları, 4 bakanlı yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ve HDP’nin parti olarak seçime girmesi’ gibi 7 Haziran’ı etkileyecek başlıklara nasıl baktığını sorgulayan İntegral Araştırma, çarpıcı sonuçlara ulaştı.

İzmir’in ‘eski metropol’ sınırlarında kalan 11 ilçesinde 865 denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan araştırmada ilk olarak seçmenin 7 Haziran’daki oy tercihi soruldu. Metropol sınırlarında CHP’nin 40,3’le başı çektiği araştırmada seçmenin yüzde 25’i AK Parti, yüzde 10,5’i MHP, yüzde 7,4’ü HDP’ye oy vereceklerini belirtti.  Diğer partileri tercih edenlerin oranı yüzde 3,9’da kalırken yüzde 13’ük bir kesimin ise kararsız olduğu gözlendi.

 


METROPOLDE HDP YÜKSELİYOR
İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel, ortaya çıkan tablonun araştırmanın yapıldığı 11 metropol ilçe üzerinden değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirterek, “MHP’nin dış ilçelerdeki performansı dikkate alındığında yüzde 13-14 gibi oranların olasıdır. Aynı zamanda kararsızlarda çoğunluğun AK Parti seçmeninden olma olasılığı da vardır. Bu soruda asıl dikkat edilmesi gereken HDP oylarıdır. Önceki araştırmalarda yüzde 4-5 aralığında görülen HDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ın sergilediği performanstan sonra İzmir’de gözle görünür bir yükseliş ivmesi yakaladığı gayet net bir sonuçtur” dedi.

 

İZMİR SEÇMENİ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeni Türkiye sloganıyla alanlardan oy istediği, 400 vekil hedefiyle başkanlık sistemine geçmek istediğini açıkça ilan ettiği süreçte İzmir’in bu çağrıya nasıl yanıt verdiği sorusuna da yanıt arayan İntegral, İzmir’de başkanlık sistemine desteğin yüzde 27’de kaldığını saptadı. Parlamenter sistemden yana tavır koyanların oranı yüzde 61 olurken AK Parti seçmenin sadece yüzde 65’nin ‘başkanlık sistemi’ konusunda net bir destek vermesi buna karşın CHP seçmeninin yüzde 15’nin, MHP seçmeninin yüzde 13’ünün başkanlık sistemini desteklemesi dikkat çekti. Başkanlık sistemi ve beraberinde ‘eyalet sistemi’ tartışmalarıyla gündeme gelen HDP’nin İzmir’deki tabanından da başkanlık sistemine yönelik umulan destek çıkmadı. HDP seçmeninin sadece yüzde 32,6’sı başkanlık sistemine evet dedi.

 

DAVUTOĞLU SORUSU AK PARTİYİ BÖLDÜ
Siyasi çevrelerin en tartışmalı konularından biri kabul edilen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki ilişkiyi de İzmirliye soran İntegral, ‘Davutoğlu Başbakanlık görevini Erdoğan’dan bağımsız yapabiliyor mu? Sorusunda oldukça çarpıcı yanıtlara ulaştı.
Tüm seçmenler bazında Davutoğlu’nun bağımsız hareket edebildiğini savunanların oranı yüzde 17’de kalırken, yüzde 77,3’lük kesim Erdoğan’ın gölgesinde kaldığını söyledi. En ilginç sonuca çapraz sorgulamada AK Parti seçmeninde ulaşıldı. AK Partililerin yüzde 44’ü ‘evet, Davutoğlu başarılıdır’ derken 47’si ‘hayır, Erdoğan’ın etkisinde’ yanıtını işaretledi.

YENİ PARTİLER YETERSİZ AMA…
Genel seçime gidilirken Türk siyasetinin yanıt aradığı sorulardan biri de ‘yeni partilere’ ilişkin olandı. Bir süredir siyasi çevrelerin hararetle tartıştığı ‘yeni parti gerekli mi, kurulan yeni partiler ne yapacak’ sorusuna da yanıt arayan İntegral, İzmir seçmeninin yarısının ‘yeni parti gerekli’ yanıtıyla karşılaştı. Ancak asıl ilginç olan kurulan yeni partilerin seçmenden gereken desteği alamıyor oluşuydu. Yeni partilere oy verme eğilimi yüzde 24’te kalırken, İzmir seçmeninin yarıdan fazlasının kurulan partilere oy vermeyi düşünmediği ortaya çıktı. İntegral Araştırma Genel Müdürü Adıgüzel, kent seçmeninin yeni kurulan partileri benimsemediğini çünkü yeni partilerin seçmeni ikna etmeyi başaramadığını söyledi. Adıgüzel, “çok sayıda yeni parti kuruldu. Ancak seçmen bu partileri oy vermeye yeterli bulmuyor. Ama İzmir seçmeni Türkiye’de yeni ve daha güçlü bir partinin gerektiği konusunda da hemfikir” diye konuştu.

HDP TABANININ BARAJ KAYGISI YOK
Genel Seçimin kilit partisi olduğu düşünülen Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin yüzde 10’luk seçim barajını geçip geçmeyeceğine dair kanaatler sorulduğunda İzmirlinin yüzde 30,7’si ‘Evet, HDP barajı geçebilir’ dedi. Çapraz sorgulamada ise HDP tabanının yüzde 80’i ‘Barajı geçeriz’ derken diğer parti tabanlarında HDP’nin baraj sorunu yaşamayacağına inananların oranı yüzde 20 civarında kaldı.

 

YOLSUZLUK VAR: YÜZDE 76,6
7 Haziran genel seçimlerine etki edecek faktörlerden biri kabul edilen 4 bakanlı yolsuzluk soruşturması da İntegral’in gündemindeydi. TBMM çatısı altında yapılan ve çok tartışılan soruşturma/oylama aşamasının seçmene nasıl yansıdığını, AK Parti içinden çok sayıda firenin verildiği tarihi oylamanın 7 Haziran sandığına nasıl etki edeceğini araştıran İntegral, ilginç verilere ulaştı.
Söz konusu bakanların yolsuzluk ve rüşvet olayına karıştığına inananların oranı yüzde 76 gibi rekor seviyede görülürken ‘inanmıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı. Seçmenin yüzde 6,5’i bu konuda kararsız bir tutum sergiledi.  Siyasi parti tabanları arasındaki çapraz sorgulama ise AK Parti seçmeninin yüzde 27’si ‘yolsuzluk yapıldığına inanıyorum’ derken yüzde 14’ü kararsız olduğunu söyledi. MHP seçmeninin de yüzde 10’u ‘bakanların yolsuzluk yaptığına inanmıyorum’ dedi.

YOLSUZLUK İDDİALARI OYLARI DÜŞÜRÜR: YÜZDE 40,4
Kabinede yer alan 4 bakan ve çocuklarının bulaştığı yolsuzluk-rüşvet soruşturmalarının sandığa nasıl yansıyacağını, oy tercihlerini değiştirip değiştirmeyeceğini da sorgulayan araştırmada, ‘yolsuzluk iddiaları sandığa yansır, oylar düşer’ diyenlerin oranı yüzde 40,4’te kaldı. Seçmenin yüzde 54’ü iddiaların oyları düşürmeyeceği, sandığa yansımayacağına inanırken yüzde 5’i kararsız görünüyor. AK Parti seçmeninin yalnızca yüzde 12’i ‘oylar düşer’ derken HDP; MHP ve CHP seçmenin önemli bölümü ‘soruşturmaların oyları düşüreceği kanaatini taşıyor.

PARALEL DEVLET İDDİALARINA İNANIYOR MUSUNUZ?

İzmir seçmenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması sonrası ortaya attığı ve bugün çeşitli soruşturmalarla gündeme gelen ‘paralel devlet’ iddiası da soruldu. Fethullah Gülen cemaatinin devlet içinde paralel bir yapılanma kurduğuna inanıyor musunuz sorusunda ‘evet, inanıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 64’e ulaştı. Hayır diyenler yüzde 24’te kalırken yüzde 10’luk kesimin bu konuda kararsız olduğu gözlendi. İlginç olan AK Parti seçmeninin yüzde 15’nin ‘paralel devlet’ iddiasına inanmaması buna karşılık CHP seçmeninin yüzde 63’ünün Erdoğan’ın ortaya attığı iddiayı sahiplenmesiydi. Paralel devlet iddiası konusunda en kararsız parti tabanı MHP’nin tabanı oldu. MHP’lilerin yüzde 45’i ‘inanıyorum’ derken yüzde 36’sı ‘inanmıyorum’ yüzde 18’i ise kararsız kaldığını vurguladı. Araştırmada HDP tabanının da paralel devlet konusunda neredeyse AK Parti tabanı gibi düşündüğü ortaya çıktı. HDP’lilerin yüzde 72’si ‘paralel devlet vardır’ derken yüzde 9’u kararsız bir görüntü sergiledi.

ADIGÜZEL: SEÇİME 80 GÜN KALA İZMİR’İN FOTOĞRAFIDIR!
Araştırmalarının 17-20 Şubat tarihlerinde ve kentin merkez ilçelerinde yapıldığına dikkat çeken İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel, yüzde 13’lük kararsız kesimin önemine dikkat çekerek, ‘kentin dış ilçeleri’ de dikkate alındığında sonuçlar MHP, AK Parti lehine değişebilir. AK Parti’nin yerel iktidarı elinde bulunduğu ilçeler kentin dışında. Aynı zamanda MHP’nin de yerel seçimde iki ilçede zafere ulaşması, çok sayıda ilçede yüzde 20’nin üzerinde performans göstermesi dikkatlerden kaçmamalı. HDP’nin yükselişi bu araştırmanın önemli sonuçlarından biriyken CHP’nin yüzde 40’larda seyretmesi, ‘partinin kalesinde durağan’ bir görüntü sergilediğinin işaret fişeğidir. Aynı zamanda 7 Haziran’a etki edecek çok sayıda başlığı ele alma şansı bulduğumuz araştırmamız seçime 80 gün kala kentin siyasi fotoğrafıdır. Bu fotoğraf seçim sathında, adaylar ve partilerin saha performansıyla değişkenlik arz edebilir. Şu anki görüntü üzerinden bakıldığında yolsuzluk soruşturmalarının beklendiği oranda sandığa yansımayacağı, Erdoğan’ın paralel devlet iddiasını muhalefete bile kabul ettirdiği, Davutoğlu’nun bağımsız bir başbakan olarak AK parti tabanını bile ikna edemediği, HDP’nin barajı aşacağına dair inanışın gün geçtikçe kuvvetlendiği gibi önemli verilere ulaşılmıştır. Önümüzdeki süreçte yeni araştırmalarla kentin siyasi nabzını tutmaya devam edeceğiz’ dedi.


 



Yorumlar

  • Yeni kurulan partilerden biri, iyi açıklanmamış. Demekki büyük bir kayış var. BU saklanıyor ve HDP cilalanıyor. Anketi sağlıklı bulmadım. VP ve Anadolu Partisi hesapta yok. Bu büyük bir sapma olabilir.
    Lombak
    20 Ekim 2016 05:23

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yunanistan'a kaçmaya çalışan 4 terörist yakalandı

MSB: Ülkemizden Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4 şahıs hudut birliklerimiz tarafından yakalandı. Yapılan inceleme sonucunda yakalanan şahıslardan birinin PKK birinin de D...

Borsa İstanbul'da İsrail-İran çatışması etkisi: Yön ne olacak?

Orta Doğu'da artan gerilim, Borsa İstanbul'u da negatif etkiliyor. Dün başlayan düşüş eğilimi bugün de devam ederken analistler kısa vadeli göstergelerdeki bozulmalara ve havacılık sektör...


MSB: Gara bölgesinde 5 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen teröristlere yönelik hava harekatı düzenlendi. Milli Savunma Bakanlığı, operasyonun detaylarını paylaştı.

Yargıtay Başkanı 17. turda da belirlenemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 17. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Mehmet Akarca, Yargıtay...


O illerde yaşayanlar dikkat! Lodos ve çığ tehlikesi...

Meteoroloji, 16 Nisan 2024 Salı gününe ilişkin hava durumunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde yağış beklenmezken, Kıyı Ege ve Marmara'da kuvvetli lodos etkili olacak, Doğu Anadolu...

Tolga Akalın: Partimizi Erdoğan’a 2. kez kaptırmayacağız!

Genel başkanlığa aday olan Tolga Akalın “Bu, ne söylediğimi bilerek ve arkasında durarak kurduğum bir cümledir” dedi... 27 NISAN’da yapılacak iyi Parti Kongresi için adaylığını açıklayanl...


Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle dolandırıcılık, sarı bülteniyle de 2 ayrı hırsızlık suçundan uluslararası seviyede aranan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharımbetov'...

Türkiye'ye en fazla turist nereden geldi?

ültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 56 milyon 693 bin 837 olarak kaydedildi. Bu sayının içinde, 49 milyon 20...


AK Parti'de 'ıstakoz' kavgası: Paylaştıysanız istifa edeceksiniz

AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı’nın paylaştığı 'Monaco Yat Kulübü’nde ıstakoz ziyafeti' AK Parti'yi karıştırdı. Mücahit Birinci "Partimizden defolup gidin kardeşim" dedi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR