Yukarı
148509

Her şeyi gözler önüne seren anket

25 Nisan 2015 18:15

Türkiye Toplumsal Eğilimler Anketi’nden çarpıcı sonuçlar çıktı. Vatandaşların yüzde 66,3’ü yolsuzluk son yıllarda arttı diyor. Ankete katılanların yüzde 54,4’ü ise borçlu çıktı.

Global Politika ve Strateji Merkezi’nin Türkiye Toplumsal Eğilimler Anketi’nden çarpıcı verilere ulaşıldı. Katılımcıların yüzde 66,3’ü yolsuzluğun, yüzde 78,1’i suç oranının, yüzde 54,7’si terörün son yıllarda arttığını savunuyor.

AKP’ye oy vereceğini ifade eden katılımcıların da yüzde 38,54’ü “Yolsuzluk arttı” derken bu seçmenin yüzde 62,94’ü de suç oranlarının arttığını düşünüyor. 20 Ocak7 Şubat 2015 arasında 26 ilde 2 bin 209 katılımcı ile yüz yüze görüşüldü.

ÇOĞUNLUK 25-34 YAŞ

Katılımcıların yüzde 52’sini erkek, yüzde 48’ni kadınlar oluşturdu. 18 ile 84 yaş arasında değişen katılımcıların çoğunluğunu 25-34 yaş grubundakiler oluşturdu.

Katılımcıların yüzde 35’i lise, yüzde 30,3’ü ilkokul, yüzde 20,7’si üniversite ve yüzde 1,2’si yüksek lisans mezunu. Soruları yanıtlayanların yüzde 26’sı kendisine muhafazakâr diyor. Kendisini milliyetçi görenler yüzde 26,6, Atatürkçü diyenler yüzde 26.

AKP’LİLER: yolsuzluk VAR

Türkiye’de son zamanlarda yolsuzluğun arttığını düşünen katılımcıların oranı yüzde 66,3. CHP’yi tercih edenlerin yüzde 89,42’si, MHP’lilerin yüzde 81,22’si, HDP seçmenin yüzde 92,95’i son zamanlarda Türkiye’de yolsuzluğun arttığı görüşünde. AKP’ye oy vereceğini ifade eden katılımcıların ise yüzde 38,54’ü “Yolsuzluk arttı” diyor.

CEMAATLERE KAYGI YOK

Toplam 21 farklı başlıkta ele alınan konular içerisinde 10 üzerinden ortalama 8,4’lük değerle en çok uyuşturucudan kaygı duyuluyor. Uyuşturucuyu ortalama 8,1 ile terör eylemleri ve 8,0 ile PKK takip ediyor. Dördüncü sırada ise 7,9 olan aynı değerle yolsuzluk, IŞİD, işsizliğin artması ve kadına yönelik şiddet yer alıyor. Dini cemaatlere kaygı 6,2’lik değerle 20. sırada yer aldı.

EN GÜVENİLİR KURUM ORDU

Kurumlara güven düzeyinde jandarma yüzde 83,3’lük oranla en güvenilir kurum olarak ifade edildi. Sıralamayı yüzde 81,8 ile ordu, yüzde 67,9 ile polis, yüzde 55,4 ile Cumhurbaşkanı, yüzde 53,5 ile TBMM, yüzde 52,9 ile hükümet, yüzde 45,9 ile yargı ve yüzde 27,8 ile medya izledi.

HALKIN YARISI BORÇLU

Ankete katılanların yüzde 54,4 borçlu çıktı. Yüzde 47,8’i de borçlarının 2 yıldan önce bitmeyeceğini ifade etti. Katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor. Seçmen dağılımına göre AB üyeliğini destekleme oranları ise şöyle: AKP:58,58, CHP:63,40, MHP:52,83, HDP:73,7, SP:41,67 ve BBP:44,44.

IŞİD ENDİŞESİ

Ankete katılanların yüzde 89,7’si IŞİD’i ‘terör örgütü’ olarak tanımlıyor. Yüzde 54’ü IŞİD’ın Türkiye’yi hedef alan şiddet eylemi yapabileceğine inanıyor. Ankete katılanların yüzde 64’ü, Türk askerinin IŞİD’e karşı karadan sınır ötesi operasyonlarda yer almasını istemiyor. Her 4 kişiden 3’ü Türkiye’nin Esad rejimine yönelik askeri operasyona sıcak bakmıyor.

UYUŞTURUCU ALARM VERİYOR

Katılımcılar ‘En çok neden kaygı duyuyorsunuz’ sorusuna yüzde 87,4 ile ‘Uyuşturucu kullanımının artması’ cevabını verdi. Bu oranın değişmediğini ifade edenlerle birlikte değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 96,4’ü uyuşturucu kullanımının aynı kaldığını veya artış eğiliminde olduğunu düşünüyor.

YÜZDE 61,8 PKK GÜÇLENDİ

Çözüm süreci için katılımcıların yüzde 36’sı ‘Milli birlik ve kardeşlik projesidir’ derken yüzde 64’lük kesim bu cevabı onaylamadı.

TERÖR YÜKSELİŞTE

“Terör sorununu bitirecektir” diyenlerin oranın yüzde 27’de kalması dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 61,8’i çözüm sürecinde PKK’nın güçlendiğini düşünüyor. Tüm bölgeler PKK’nın çözüm sürecinde güçlendiği konusunda hemfikirken Güneydoğu Anadolu’da bu oran yüzde 48,8 oldu. Katılımcıların yüzde 54,7’si son zamanlarda terör olaylarının arttığını söylüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 23,7’si son dönemde terör olaylarının azaldığını kaydediyor.

SEÇMEN FARKI

CHP, MHP ve HDP’yi destekleyen katılımcılar yüzde 57,69 ile yüzde 74,54 arasında değişen bir oranda Türkiye’de son zamanlarda terör olaylarının artığını düşünürken, AK Parti seçmeninde bu oran yüzde 38’lerde seyrediyor. SP ve BBP seçmenlerinin de sırasıyla yüzde 41,67’si ve yüzde 44,44’ü şeklinde izliyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ahmet Türk: Kürtlerin bu seçimde mesaj vermesi gerekiyor

Ahmet Türk, yerel seçimler kapsamında Mardin ve köylerine gezdi. Türk, "İlk önceliğimiz bu topraklara barışın gelmesi" dedi. Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı ve Kürt siyasetinin ...

Murat Kurum, DEM Parti seçmenine seslendi

Murat Kurum, Yeniden Refah seçmenin ardından DEM Parti seçmenine de seslendi. DEM Partililerin oy tercihi hakkında "Ya iş yapana verecektir ya da kendi ideolojisi, tabanı üzerinde tercihi...


Kırmızı bültenle aranan 2 kişi daha İstanbul’da yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol tarafından kırmızı bültenle “yasadışı örgüt faaliyetleri ve kaçakçılık” suçundan aranan Talgat Baisaov ve “dolandırıcılık” suçundan uluslararası se...

Özgür Özel'den TÜRGEV, TÜGVA, Ensar Vakfı uyarısı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Marmaris’te halk buluşmasında konuştu, Özel, “Marmaris’i AKP’ye verip de Marmaris’in koylarını, varlıklarını, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar’...


Seçim öncesi İmamoğlu ve Yavaş'tan seçmene çağrı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerle ilgili seçmene çağrı geldi. Sosyal medya hesa...

Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanet

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili olarak sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Erdoğan paylaşımında, "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 mily...


İmamoğlu 2019'daki kırık sandalyeyi hatırlattı: Amaçları beni yıldırmak...

Çatalca'da halka hitap İmamoğlu, 5 yıl boyunca randevu taleplerine karşılık vermeyen Cumhur Erdoğan'ı ayrımcılık yapmakla suçladı. İmamoğlu Erdoğan'ın amacının kendisini yıldırmak olduğun...

Akşener: Düşman kuvvet olmaktan bıktık

Ankara'da esnafı ziyaret eden Akşener "Vallahi bıktık 'Oraya oy verirseniz o kazanır, buraya oy verirseniz bu kazanır.' Ne yani, düşman kuvvet olmaktan bıktık" diye konuştu. İYİ Parti Gen...


25 yılda tek bir tane açmamışlardı... Murat Kurum'dan şaşırtan 'kreş' vaadi!

Proje tanıtım toplantısında konuşan Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum, 1 yılda 100 kreş açacaklarını söyledi. Ancak Refah Partisi ve AKP'nin İBB'yi yönettiği 1994 yılından 2019 yıllın...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR