Yukarı
80928

Bakan Şimşek CHP'ye yüklendi

23 Mayıs 2015 18:18

CHP'nin seçim vaatleri AKP'yi köşeye sıkıştırmaya devam ediyor. Bu kez Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'yi açıkladığı vaatler üzerinden eleştirdi. İş dünyasını da CHP'ye karşı kışkırtmaya çabaladı. 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun bugün gerçekleştirilen 11. Olağan Genel Kurul toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes de katıldı. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen genel kurulda seçime tek aday olarak giren Tarkan Kadooğlu TÜRKONFED'in başkanı oldu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED)'nun 11. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin seçim bildirgesindeki asgari ücret vaadini eleştirdi. 

Şimşek, "Asgari ücret bundan 12 yıl önce 120 dolar iken bugün 400 dolar civarında. Ancak takdir sizin tabii ki. İş gücü maliyetlerine baktığınızda 11 Avrupa Birliği ülkesinden daha yüksek asgari ücretimiz var. Yine gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek 2. asgari ücret söz konusu iken bunu yüzde 50 artırmak taahhüdüne iş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor. Demek ki memnunsunuz" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜRKONFED'in Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 11. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Genel kurulda yeniden aday olmayarak görevini bırakan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ile tek aday olarak seçime giren Tarkan Kadooğlu ile TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ve genel kurul üyeleri hazır bulundu.

Burada bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, 7 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesinde Türkiye'nin önündeki en önemli tehdidin 'popülizm' olduğunu söyledi.

Şimşek, "Şu anda ciddi bir popülist söylem ile karşı karşıyayız. Popülizmin etkileri artan bütçe açıkları, borç yükünde artış, enflasyonda ve cari açıkta artıştır. Nasıl az gebelik olmuyorsa az enflasyon da az açık da olmaz. Bu ipin ucunu kaçırdınız mı az gebelik olmadığı gibi hızlı enflasyona doğru gidersiniz. 90'lı yıllarda Türkiye'de popülist söylemlerden bir tanesi emeklilik yaşının kaldırılmasıydı ve de kaldırdılar. 1990 yılında Türkiye'nin " sosyal güvenlik sistemi fazla veriyordu. Primler emekli maaşının ödenmesine yetiyordu hatta fazla kalıyordu. Bu bir tek basit popülist söylem o gün bu gün Türkiye'ye 2 trilyon liralık kaynağı yani 800 milyar doları heba etmiştir" dedi. Mehmet Şimşek, CHP'nin seçim bildirgesindeki ekonomik vaatleri eleştirdi. Şimşek, "Bugün bir çırpıda 2016 bütçe açığının 10-12 katı vaatlerle karşı karşıyayız. Bunun noter tasdikli vaatlerin kısmı 3,5-4 kat artıracaktır" diye konuştu.

"DEMEK Kİ MEMNUNSUNUZ. OLABİLİR..."

Şimşek, "Asgari ücret bundan 12 yıl önce 120 dolar iken bugün 400 dolar civarında. Ancak takdir sizin tabii ki..İş gücü maliyetlerine baktığınızda 11 Avrupa Birliği ülkesinden daha yüksek asgari ücretimiz var. Yine gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek 2. asgari ücret söz konusu iken bunu yüzde 50 artırmak taahhüdüne iş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor. Demek ki memnunsunuz. Olabilir..." diye konuştu.

akan Şimşek "Çözüm sürecinde de iddialıyız, büyük bir siyasi sermaye yatırdık"

"BU DÖNEMDE FİNANSAL İSTİKRAR SAĞLANDI"

Genel kurulda bir konuşma yapan Mehmet Şimşek, barkovizyona yansıtılan grafikler eşliğinde bir sunum yaparak anlattı. Türkiye'nin küresel krizlere rağmen bu dönemde büyüdüğünü vurgulayan Şimşek, "Ak Parti dönemindeki büyüme performansının, 1923 ile 2002 arasındaki büyümen performansının üzerinden olduğunu belirtti. Şimşek, "Bu dönemde gelişmiş ülkelerle gelir makasını kapattık. Rekor düzeyde istihdam yarattık. Enflasyon tek hanelere indi. Cari açık şimdilik de olsa yönetilebilir bir düzeye doğru gidiyor. Bu dönemde finansal istikrar sağlandı. Özellikle kamu borç stoğuna ilişkin endişeler giderildi. Kamu borç açığı hiçbir dönemde olmayan bir seviyeye gelmiştir. Vergi oranlarında iş dünyasına yönelik çok ciddi oranda iyileşmeler yaptık. Yatırımlara daha fazla kaynak ayırdık" dedi.


"KAMU MALİYESİNDE REFORM GEREKİYOR"

Kamu maliyesinde reformun gerekliliğine değinen Şimşek, "Biz, dönemsel vergi yapılandırmalarını doğru bulmuyoruz. Ama bunlar 1923'ten beri belli aralıklar ile her parti tarafından yapılmıştır. Biz reformlara önem veriyoruz, bu anlamda Vergi Usul Kanunu'nu yeniden yazıyoruz. Reformlara bakıyoruz. Gelir reformuna, TBMM'de ve harcama reformuna odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ŞEHİRLERİ YAKIP YIKANLAR VARKEN..."

Eğitim konusunda önemli adımlar atıldığını kaydeden Bakan Şimşek, artan kaliteye rağmen eğitim seviyesinin istedikleri düzeye ulaşmadığını ifade etti. Şimşek, önümüzdeki dönemlerde en temel önceliklerinden birinin eğitimde kalitenin artırılması olacağının altını çizdi. Sağlıkta muazzan reformlar gerçekleştirdiklerini belirten Mehmet Şimşek, "Bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltmamız lazım" diye konuştu. Şimşek, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Türkiye'de terör bitmeden bölgeler arası kalkınmışlık farkını arzuladığımız düzeyde azaltmanın imkanı yoktur. 6-7 Ekim olaylarının çağrısını yapanlar, şehirleri yakıp yıkanlar varken bölgeler arası kalkınmışlık farklarının azaltılması romantik çağrılarla olmaz. Ancak ve ancak çözüm süreci noktasında başarıyla olur. Çözüm sürecinde de iddialıyız, büyük bir siyasi sermaye yatırdık. Ancak bir samimiyet problemi var, bunu aşmak lazım."

BÜTÇE AÇIĞININ DARALDIĞINI ANLATTI

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomide önemli aşama kat ettiğine vurgu yaparak, milli gelirin arttığını, bütçe açıklarının daraldığını anlattı. Bunlara rağmen istihdam, cari açık ve enflasyon gibi alanlarda sorunlar bulunduğunu belirten Şimşek, istihdam alanında reform yapmanın, enflasyonu minimize etmenin, cari açığı daraltmanın önemli amaçlarından olduğunu sözlerine keldi. Mehmet Şimşek, konuşmasının sonunda ise 11'inci Olağan Genel Kurul'un hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, yeni yönetim kuruluna da başarı diledi.

TÜSİAD BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES'TEN GÜÇLÜ BİR SİVİL TOPLUMA VURGU

Genel kurulda bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ise TÜRKONFED'i yıllardır takip ettiğini belirterek, gerekliliğine her geçen gün daha fazla inandığını söyledi. Ekonomide güven ortamının tesisi açısından güçlü bir sivil toplum varlığı kritik derecede önemli olduğuna dikkat çeken Başaran-Symes, "Sağlıklı bir ekonomi için gerekli olan güven ortamı, özgür düşünceyle, bilgi temelli çalışmalarla her geçen gün güçleniyor. Ekonomide güven ortamı da, görüşlerin özgürce üretildiği, birbiriyle rekabet ettiği, kişilerin, kurumların eleştirilebildiği ve ayrıca eleştirilere de tahammül gösterilebildiği, hukukun üstünlüğü ve öngörülebilirliği ilkesinin geçerli olduğu ölçüde güçleniyor" diye konuştu.

"HUKUK GÜVENLİĞİ İLKESİNİN ETKİLİ BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUM"

Cansen Başaran-Symes, "Gelişmiş bir ekonominin, gelişmiş bir demokrasi ve güçlü bir hukuk sistemi ile ayrılmaz bir bütün olduğuna inanan, bu alanda bugüne kadar pek çok çalışma yürüten, müktesebat oluşturan bir kurumun başkanı olarak; gelişmiş bir ekonominin, siyasi ve ekonomik istikrarın güvencesi olan hukuk güvenliği ilkesinin etkili şekilde hayata geçirilmesi ve yargının hızlı, adil ve istikrarlı bir yapıya kavuşturulmasını öncelikle atılması gereken adımlar olarak vurgulamak istiyorum" dedi.

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Cansen Başaran-Symes, çözüm sürecini en başından itibaren desteklediklerini ifade etti. Başaran, "Çözüm sürecini ilk aşamalarından itibaren destekleyen, ekonomik ayağına sahip çıkarak ön alan ve bölgede refahın kalıcı kılınması yönünde girişimlerde bulunmaya devam eden bir kurum olarak, şiddetin geri dönülemez şekilde sona erdirilmesini bekliyoruz. Çözüm sürecinin kararlı adımlarla ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, TÜRKONFED ile Cizre ve Batman'a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizin bu dönemde bölgede devam edecektir" ifadelerini kullandı.

TARKAN KADOOĞLU, TÜRKFONFED'İN YENİ BAŞKANI OLDU

Öte yandan 1 Eylül 2012 tarihi itibaren TÜRKONFED'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yapan Süleyman Onatça da bir veda konuşması yaparak genel kurul üyelerine teşekkür etti. Onatça, genel kurul sonrası seçilecek yeni yönetime, başkanına başarılar dileyerek, "Ağabeyleri olarak kendilerine bir telefon kadar yakın olacağımın bilinmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Genel Kurula tek aday olarak giren Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED'in yeni Başkanı oldu.

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate al...

BDDK'dan önlem planı değişikliği

Yönetmeliğe eklenen bir fıkraya göre, önlem planı tedbirlerinin etkileri; her bir önlem planı tedbirinin tek başına uygulanması halindeki etkisini gösteren etki analizi, önlem planı tedbi...


BİST'ten altın ithalat kotası değişikliği

Borsa İstanbul'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığınca (Bakanlık) Borsamıza gönderilen yazı ile işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ...

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...


Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...

Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...


JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...

Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...


TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR