Yukarı
35462

'Artık barış haberleri yazmak istiyoruz '

27 Ağustos 2015 16:19

Genel seçim sonrasında AKP eliyle yaratılan savaş ortamında haber yapan kadın gazeteciler ‘Artık barış haberleri yazmak istiyoruz’ diyerek bir araya geldi. Barış İçin Kadın Gazeteciler’in kuruluşunu deklare etti.

7 Haziran Genel Seçimi ile daha da derinleşen siyasi krizini engellemeye çalışan fakat her attığı adımda bir kez daha halkın direnişi ile karşı karşıya kalan AKP iktidarı ve Erdoğan ülkeyi bir savaş ortamına soktu. Bu savaş ortamında haber yapmak zorunda kalan kadın gazeteciler, Erdoğan’ın kürsülerden yandaş medyanın ise yayın organlarından yükselttiği savaş diline karşı Barış İçin Kadın Gazetecileri kurdu. Kadın gazeteciler bu savaşa dilinin iç politikada erken seçim hesapları, dış politikada şekillenen Ortadoğu siyasetinde rol kapma çabalarının sonucu olduğunu ifade ettiler.

“Artık barış haberleri yapmak istiyoruz” diyen kadın gazeteciler, iktidarın savaş politikalarını değil halkların barış talebini yazacaklarını, yalnızca özgürlüğün fotoğraflarını çekeceklerini ilan etti.

Barış haberleri yapmak isterken şiddet, tehdit, baskı ve sansüre maruz kaldıklarını ifade eden kadın gazeteciler, artan sansüre ve erkek egemen, militarist gazetecilik algısına karşı direneceklerini belirtti.

Kadın gazeteciler yaptıkları açıklamada gerilla Ekin Wan’ın öldükten sonra işkence görmüş ve çıplak bedeninin sosyal medyada yayınlanmasını da protesto etti.

İlkelerini de açıklayan kadın gazeteciler, “Haberlerde kullanılan erkek egemen medya dilinin kadını nesneleştirerek şiddeti olağanlaştırdığını hatta meşrulaştırdığını ve şiddete ortak olduğunu biliyoruz. Ekin’den aldığımız mesajla bu şiddete ortak olan erkek egemen medya dilini kıracağımıza, teşhirci ve militarist medya ile mücadele edeceğimize söz veriyoruz” dedi. Tüm kadın gazetecileri medyanın dönüştürücü gücünü barış için kullanmaya, barış dili üretmeye ve bu savaş planını boşa çıkarmak için destek çağrısı yaptılar.

İzmir Barış İçin Kadın Gazeteciler’in yaptığı basın açıklaması:

Haziran Seçimleri ile daha da derinleşen siyasi krizini engellemeye çalışan, fakat her attığı adımda bir kez daha halkın tokadı ile karşı karşıya kalan AKP İktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkeyi adeta bir savaş ortamına sokmuş, halkları çatıştırarak beslendiğini bir kez daha göstermiştir. İç politikada erken seçim hesapları, dış politikada şekillenen Ortadoğu siyasetinde rol kapma çabaları topluma daha fazla kan daha fazla gözyaşı olarak yansıtmaktadır.

24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana en az 8 ilde 100 bölge özel güvenlik bölgesi ilan edildi, pek çok il, ilçe ve köyde katliam planları devreye sokuldu. Bu süreçte “Yaşamını kaybetti” cümlesi ile başlayan ve yine “Yaşamını kaybetti” cümlesi ile biten haberler yazmak ve acının en yürek yakanlarını fotoğraflamak zorunda kaldık. Haberlerini yazarken savaşın, bizler için her gün daha da değeri arttı barışın.

Bizler barış gönüllüsü kadın gazeteciler olarak “Artık Barış Haberleri Yapmak İstiyoruz” diyoruz. İktidarın yoksul halkları sürüklemeye çalıştığı bu kirli savaşta kalemlerimiz yalnızca barışa, fotoğraflarımız yalnızca özgürlüğe hizmet edecektir. Onların kan akıtmaya hevesli tavrına karşı bizler diyoruz ki “Mürekkebimiz barıştan yana akacak.”

Barış haberleri yazmak istiyoruz dedik; tehdit edildik, sansür, baskı ve şiddetle susturulmaya çalışıldık. Baskı, zulüm ve şiddetle yaratmaya çalıştıkları bu korku coğrafyasında umudun, direnişin ve mücadelenin hikayesini yazmaya çalıştık.

Suruç Katilamı’nın hemen ardından basına uygulanan sansür AKP iktidarının gerçekleri gizleme çabasıdır. Ne son dönemde artan sansür kıskacınızın ne de erkek egemen militarist gazetecilik algınızın önünde eğilmeyeceğiz.

Bizler yıllardır ülkede ki kadın katliamlarını ve erkek egemen devletin kadın katillerini nasıl koruduğunu, acıyı, savaşı, zorunlu göçü ve savaşın kadınlara, çocuklara yaşattığı zulmü aralıksız olarak yazıyoruz. Sizin vicdanlarınız ise ne “İnsanlığın sürüklenişi” fotoğrafında sızladı ne de “Ezidi kadınların çığlığı” haberinde. Savaşa karşı örgütlenen kadın gazeteciler olarak sizin körelmiş vicdanlarınızın değil gönlü barıştan yana olan halkların kalemi olmaya devam edeceğiz.

Ekin’in cansız bedenine yapılan işkence ve tacizin haberini de yazmak bizlere düştü. Savaşta ilk kaybeden kadınlardır. Biz kadınlar bunu çok iyi biliyoruz. Bizlere verilmek istenen mesajı biliyoruz; Ekin’in çıplaklığı üzerinden toplumu ve kadınları aşağılama, korkutma, sindirme çabasıdır. Bu sadece halklara değil, toplumun tamamına ve kadınlara açılmış bir savaştır. Devlet, Ekin’in çıplak bedeni üzerinden kendi erkek egemenliğini ve kadın düşmanlığını da gözler önüne sermiştir.

Haberlerde kullanılan erkek egemen medya dilinin kadını nesneleştirerek şiddeti olağanlaştırdığını hatta meşrulaştırdığını ve şiddete ortak olduğunu biliyoruz. Ekin’den aldığımız mesajla bu şiddete ortak olan erkek egemen medya dilini kıracağımıza, teşhirci ve militarist medya ile mücadele edeceğimize söz veriyoruz.

Savaşın, baskı, sansür ve şiddetin ortasında biz kadın gazetecilerin her gün barışa olan özlemimiz artıyor. Tüm kadın gazetecileri medyanın dönüştürücü gücünü barış için kullanmaya, barış dili üretmeye ve bu savaş planını boşa çıkarmaya çağırıyoruz.”

Sendika.Org/İzmir 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...

Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...


Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...

İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...


Çocuk Başkan Koltuğa Oturdu, Talimatı Verdi

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Vali Kazım Paşa İlk Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Masal Yeken’e bıraktı.

Karşıyaka’nın çocuk başkanı park ve barınak istedi!  

Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu 10 yaşındaki Esma Yıldız’a bıraktı. Başkanlık görevini devralan Yıldız’ın ilk talebi o...


Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj

İzmir’de 23 Nisan coşkusuİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi Alya Ada Nizamoğlu’na...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR