Yukarı
36399

Milyonlarca köylüyü temsil eden örgüt koferansını İzmir'de yapacak

09 Ekim 2015 17:42

200 milyondan fazla köylüyü biraraya getiren uluslararası örgüt La Via Campesina, Yarıyıl Konferansı’nı önümüzdeki ay İzmir’de yapacak. 

Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasından 88 ülkede 183 örgütü bir araya getiren, 200 milyondan köylüyü temsil eden uluslararası köylü hareketi La Via Campesina(Çiftçi Yolu) Yarıyıl Konferansını İzmir’de yapacak.

05-12 Kasım 2015 tarihleri arasında Sığacık, Seferihisar, İzmir’de yapılacak konferansta La Via Campesına(Çiftçi Yolu) üyeleri  sorunları eylemleri, mücadeleleri, örgütün işleyişini tartışacak ve 2017’deki Genel Kurul’a kadarki dönemi planlayacak.

Konferansa ev sahipliği yapan  La Via Campesina Avrupa Koordinasyonu (ECVC) kurucu üyesi Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından ağırlanan La Via Campesına  üyeleri ayrıca  Ege’de tarımın bitirilişine tanıklık edecek.

Konuyla ilgili Çiftçi Sen’den yapılan duyuruda şunlar denildi:

“La Via Campesina (LVC) Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasında (Kuzey, Orta ve Güney Amerika) 88 ülkede 183 örgütü bir araya getiren, 200 milyondan fazla köylü, küçük çiftçi, topraksız, kadın, genç, yerli, göçmen, tarım ve gıda emekçisinden oluşan uluslararası bir köylü hareketidir. 1993’te Mons’ta (Belçika) başlayan La Via Campesina’nın köylü mücadelesi, 1996’da Gıda Egemenliği kavramını Tlaxcala’da (Meksika) ortaya koymasıyla radikal bir vizyon öne sürmüş, kadın erkek bütün köylülerin neoliberal ticaret anlaşmalarına karşı direniş ve alternatif üretme süreçlerinde başlıca aktör olmalarını sağlamıştır.

            La Via Campesina her dört yılda bir, tüm üyeleriyle bir araya gelerek Uluslararası Genel Kurulu’nu yapmaktadır. Bu Genel Kurullarda uzun dönemli stratejiler, politikalar geliştirerek küresel köylü mücadelesini yürütmektedir.

Yarıyıl Konferansları ise Genel Kurulu takip eden ikinci yılın sonunda toplanmaktadır. Yarıyıl Konferanslarında Genel Kurul’da alınan kararların ve iki yıl boyunca gerçekleştirilmiş olan eylem ve etkinliklerin değerlendirilmesi yapılmaktadır. LVC’nın VII. Genel Kurul’u iki yıl sonra Bask ülkesinde (İspanya) toplanacaktır.

Haziran 2013’de Cakarta’da yapılan VI. Genel Kurul’un ardından Yarıyıl Konferansı La Via Campesina Avrupa Koordinasyonu kurucu üyesi Çiftçi-Sen’in organizasyonuyla (ev sahipliğinde) Kasım 2015’te Seferihisar’ın Sığacık kasabasında gerçekleştirilecektir.

9-12 Kasım tarihlerinde yapılacak Yarıyıl Konferansı öncesinde 5-6 Kasım tarihlerinde, MENA (Kuzey Afrika- Orta Doğu) toplantısı ile bölgedeki çiftçi hareketlerinin, tarım politikalarının analizi yapılarak Via Campesina’nın MENA bölgesinde örgütlenme çalışmaları kıvılcım alacaktır.

MENA’nın ardından 7 Kasım günü Via Campesina’nın kadın çiftçilerinin bir araya geleceği Köylü Kadınlar Toplantısında Cakarta Manifestosu'nda tarif edildiği şekilde köylü feminizminin analizi, 2013 yılından bu yana Via Campesina bölgelerinin yürüttüğü tartışmaların gözden geçirilmesi, Kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için Via Campesina’nın yürüttüğü eylemler ve mücadeleler tartışılacak.

8 Kasım’da ise Via Campesina’nın Genç Çiftçileri iki yıldır hazırlamakta oldukları bölgesel raporlar üzerinden bilgi ve deneyim paylaşımı yapacak, Cakarta'dan bu yana grubun gelişimi ve işleyişini tartışacak ve 2017’deki Genel Kurul’a kadarki dönemi planlayacaklar.

Yarıyıl Konferansı’nda delegeler kamu politikaları, pazarlar, su, ticaret, agroekoloji, toprak mücadelesi, tarım reform mücadelesi ve ürün bazında yaşananlar üzerinden ortak ve grup tartışmaları yürütecekler; Cakarta’da yapılan VI. Genel Kurul’dan bu yana süregelen stratejiyi ve eylemleri değerlendirecekler ve Bask ülkesinde gerçekleşecek VII. Uluslararası Konferans’a hazırlık yapabilmek üzere süreci örgütleyecekler.

Toplantıların ardından 12 Kasım'da, La Via Campesina'nın dünyadaki tüm üye örgütlerinin delegelerinin katılacağı bir alan ziyareti yapılacak. Bu ziyaret sırasında  Via Campesina liderleri ve delegeleriyle birlikte Ege bölgesinde tarımın çökertilişine  tanıklık edilecektir.”

Çağdaş Ses



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...

Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...


Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...

İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...


Çocuk Başkan Koltuğa Oturdu, Talimatı Verdi

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Vali Kazım Paşa İlk Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Masal Yeken’e bıraktı.

Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj

İzmir’de 23 Nisan coşkusuİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi Alya Ada Nizamoğlu’na...


Egemenlik saraydan alındı ulusa verildi

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta ilkelerini belirlediği mücadele 23 Nisan 1920’de Ankara’da ete kemiğe büründü. TBM...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Haluk Levent ablası için saçlarını kazıttı

Ahbap Derneği'nin kurucusu ve şarkıcı Haluk Levent, Adana konserinde kanserle savaşan ablasını ağırladı. Levent "Ablamın beyin tümörü sonrası saçları da gitti. İkimizin de saçları kısacık...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR