Yukarı
41059

İzmir'de 1 Mayıs coşkusu

01 Mayıs 2016 19:07

1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı İzmir Gündoğdu Meydanı'nda etkinlikler çok renkli görüntülere sahne oldu. Şarkıları, türkülerin ve halayların olduğu kutlamalarda PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının olduğu paçavralar açılması vatandaşın tepkisine neden oldu.

 

2008 yılından bu yana Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanan İşçi Bayramı’na İzmir’de de katılım yüksek oldu. Sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan on binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’nda toplandı. İşçi Bayramı’nda laiklik ve demokrasi vurgusu öne çıktı. İzmir’deki bayram coşkusuna gölge düşüren olaylar da yaşandı. HDP Grubu arasında terör örgütü PKK’nın ele başı Abdullah Öcalan’ın posteri taşındı. Sahnedeki sendikacı ve dernek temsilcileri arasında bulunan Dersim Dernekleri Federasyonu temsilcisi, mikrofondan “Seyit Rıza’nın torunlarıyız” sloganı attı. Peşi sıra yaşanan bu iki olay gerilime neden oldu. Buna karşılık olarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan Vatan Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği grupları, protestoda bulunarak alanı terk etti.

CHP VE KOCAOĞLU ALANLARDA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramını emekçilerle birlikte Gündoğdu Meydanı'nda kutladı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte öğle saatlerinde Alsancak Vapur İskelesi'nden  yürüyerek  Gündoğdu Meydanı'na gelen Başkan Aziz Kocaoğlu,  bayramı kutlamak için meydana akın eden emekçilerle buluştu. Burada CHP İl Başkanı Alattin Yüksel ile birlikte halay çekerek büyük coşku yaşayan emekçilerle birlikte olan Başkan Aziz Kocaoğlu, bol bol hatıra fotoğrafı çekildi ve selfilere katıldı. 

 

İZMİR BAROSU DA GÜNDOĞDU MEYDANI'NDA

Geçtiğimiz günlerde 1 Mayıs günü hatıra ormanında piknik yapacağını duyuran İzmir Barosu avukatları Gündoğdu Meydanı'ndaydı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI


İzmir’deki kutlama yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. İzmir Emniyeti dört bin polisi görevlendirdi. Miting alanı bomba detektörleri ve özel eğitimli polis köpekleri ile arandı. Alsancak Mahallesi ve Kordon araç trafiğine kapatıldı. Çöp kutularının kaldırıldığı Gündoğdu Meydanı’nın çevresi polis bariyerleri ile örüldü. Çevredeki binaların tepesinde özel harekat polisleri konuşlandırıldı. Polis, tekneler ile denizden, helikopter ile de havadan denetim yaptı. Alana giriş noktalarında üst araması yapıldı.

ÖCALAN VE SEYİT RIZA GERİLİMİ

İzmir’deki kutlamalara gölge düşüren olaylar da yaşandı. HDP Grubu, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın posterini açtı. Sahnedeki sendikacı ve dernek temsilcileri arasında bulunan Dersim Dernekleri Federasyonu temsilcisi, mikrofondan “Seyit Rıza’nın torunlarıyız” sloganı attı.

Peşi sıra yaşanan bu iki olay gerilime neden oldu. Buna karşılık olarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan Vatan Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği grupları, protestoda bulunarak alanı terk etti. 1937 yılında, devletin köylülere dağıttığı toprakları zorla ele geçiren, İngilizler ile işbirliği yaparak Türkiye Cumhuriyeti’nde karşı isyan hareketi başlatan aşiret lideri olarak tanınan Seyit Rıza lehine atılan slogan tepkiye neden oldu.

ALANDA ORTAK AÇIKLAMA

İzmir'de, Gündoğdu Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarında, kortejlerin alana gelişlerinin tamamlanmasından sonra ortak açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı ise Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alındıkları belirtilen Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK İzmir dönem sözcüsü Bahri Akkan, okudu. İşçi haklarından, kadın cinayetlerine, basın özgürlüğünden hükümet politikalarına kadar birçok konuda eleştirilerin olduğu ortak açıklamada, "Dünyada ezme ezilme ilişkilerine karşı verilen mücadelelerin bir kazanımı olarak 1890'dan bu yana 126'ncı kez birlik mücadele ve dayanışma diyerek bir aradayız. Ekonomisi dip yapmış, turizmi, tarımı, ticareti, sanayisi yanlış dış politikalarla iflas etmiş AKP devleti, 14 yılda haraç mezat satılabilecek ne varsa satarak sıcak paraya dönüştürmüş ve yandaşların beslenmesini gerçekleştirmiştir. Son seçimlerde asgari ücret üzerinden yapılan vaatler işçinin kandırılması, 'asgari ücreti 1300 TL' ye çıkardım' yalanının aslında sermayeye para aktardığı gerçeğini gizlemeye dönük yalanlar olduğu görülmektedir ve bilinmektedir. AKP devleti 'taşeronu kaldırıyorum' yalanlarıyla taşeronu aratacak esnek çalışmaya ve performans esasına dayalı sistemi tüm çalışanlara dayatmaya hazırlandığını gizlememektedir. Barış isteyen, emeğinin hakkını isteyen, herkese güvenceli iş, güvenceli gelecek isteyen kamu emekçileri; baskılar, soruşturmalar, meslekten atılmalar, sürgün edilmeler, açığa alınmalarla teslim alınmak isteniyor. İş güvencesiz, performansa dayalı yağma düzenini kabul ettirebilmek için örgütlü güçlerin sindirilmesine yönelik her türlü politika uygulanıyor. Eğitimde gericileşmenin geldiği nokta Ensar Vakfı tecavüzcüleriyle çok çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır" denildi.

Terör olaylarına da değinilen açıklamaya, "Yarı açık cezaevi durumuna getirilen ülkemizde Can Dündar ve Erdem Gül özelinde daha çarpıcı gördüğümüz tüm muhalif basın olmak üzere havuzda olmayan her basın kuruluşunun yasaklarla karşılaştığı, evinin aranmasında galoş giyin dediği için infaz edilen Dilek Doğan örneğinde gördüğümüz gibi azgın bir şiddet sarmalının ortasındayız. Özellikle 7 Haziran 2015 seçim sonuçları ülke için bir dönüm noktası oldu. İktidarını kaybetme riskini yaşayan AKP devleti iktidarını ülke içinde savaş baronlarıyla yeni bir ittifakta aradı. Gelinen noktada terör nereden gelirse lanetleme yerine muhaliflere yapılan terör adeta teşvik edilmiştir. Kürt sorununda demokratik barışçıl çözüm umutları rafa kaldırılmış, tek çözüm yolu imha katliam ve savaşta aranmıştır. Bu politika, çatışmaların dağlardan şehir merkezlerine inmesine neden olmuş, siviller, tarih, şehirler, ekonomik şiddet ve savaş politikaları ile yok edilmiş ve yok edilmektedir. Sorunun çözümünde amasız, fakatsız barış yöntemi isteyen başta akademisyenler, aydınlar, sendikalar ve toplumsal dinamikler algı operasyonlarıyla saldırılara uğramış ve uğramaya devam etmektedir. Şiddet sarmalının geldiği nokta 'Seni başkan yaptırmayacağız' diyenlere bedel ödetmedir. Ülkeyi yeni kaoslara sürükleme pahasına dokunulmazlıklar üzerinden tehdit ve şantajını sürdürmektedir" sözleriyle son verildi. 

SÖZCÜ/DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir'de 'Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı

İZMİR'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi,...

Efe'nin organları ölmeden önce bağışlanmış

İZMİR'in Konak ilçesinde, kavgada birbirine bıçakla saldırıp yaralayan iki arkadaştan Kenan Efe Aytekin’in (17) organlarının, ölmeden önce ailesi tarafından bağışlandığı ortaya çıktı. Her...


İzmir'de otomobille çarpışan motosikletli ağır yaralandı

İZMİR'in Konak İlçesinde, otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Erdal Ö. (31), ağır yaralandı. Kaza, 00.00 sıralarında Gaziler Caddesi'nde meydana geldi. Ö.A. (26) yönetimindeki 35 BH...

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...


Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....


Başkan Tugay, Alaçatı Ot Festivali’nin açılışını yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde yurttaşlarla buluştu.  Başkan Tugay, her yıl katlanarak...

Karşıyaka’da 23 Nisan coşkusu!

Karşıyaka Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve heyecanla kutlayacak. Tüm güne yayılacak etkinlikler kapsamında dansta...


Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran'ın acı günü

Başaran'ın cenazesi yarın öğle namazının ardından Beydağ Merkez Camii'nde kaldırılacak. 

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Paris Hilton ikinci çocuğunun yüzünü ilk kez gösterdi

Hilton otellerinin varisi Paris Hilton 5 aylık kızının ilk resmi fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. 43 yaşındaki sosyetik isim Paris Hilton, anne olmanın mutluluğunu yaşamaya devam ediyo...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR