Yukarı
41683

Kocaoğlu, Binali Yıldırım’dan ne talep edecek?

27 Mayıs 2016 20:26

AKP’de Davutoğlu’nun değişip yerine başka birinin geçeceği konuşulduğu günden beri Binali Yıldırım lehinde açıklamalar yapan Aziz Kocaoğlu’nun, yeni Başbakan’dan bir talebi var.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bloomberg TV’nin canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaoğlu, Başbakan ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’dan, İzmir için teşvik talep edeceklerini söyledi.

Moody’s’in Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu 17 basamak yükselterek en yüksek not olan ‘AAA’ vermesi sonrası yakaladıkları başarının sırrını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004’te başkanlığa geldiğinde, İzmir’in Türkiye’nin en borçlu üç belediyesinden biri olduğunu hatırlattı. Bu borcu oluşturdukları ödeme takvimiyle, kısa vadeli yurt içi kredilerle ödemeye başladıklarının vurgulayan Kocaoğlu, ödeme dengesi kurunca, yurt dışından uzun vadeli, düşük faizli krediler alma şansı elde ettiklerini, Hazine’ye tek kuruş bile borç kalmayınca, kredi notlarının artmaya başladığını söyledi.

Kocaoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: Riski kontrol etmek için fonlar oluşturduk.  Bugün yurtdışında IFC’den uzun vadeli krediler alıyoruz. Aldığımız bu iyi not, bu faizlerin düşmesine yarıyor. İlk olarak 0.50 oranında faizin düştüğünü gördük. Bu çok büyük bir yatırım. Bu yatırımlarla İzmir Büyükşehir Belediyesi giderek güçlenecek.

“METROYU 21 KAT BÜYÜYETEBİLMEK İÇİN KAYNAĞA İHTİYACIMIZ VAR”

Görevimizi tamamladığımızda metro yatırımlarını 250 kilometreye çıkarmış olacağız. Metroyu 21 kat büyüteceğiz.  Bunu yapabilmek için kaynağa ihtiyacınız var. Verilen bu AAA notu  ile bu kaynaklara fon ayırabileceğiz. Şu an proje aşamasında olan İzmir’in bütün projelerine kat ve kat kredi alma imkanı vardır. Bu imkanlarımızla İzmir’de alt ve üst yapı yatırımların gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bizim yerelde kalkınma sloganımız var.  İzmir’i tüm paydaşlarıyla yerelde kalkındırmaya çalışıyoruz. Bunun için de para lazım bunu da biz bu kaynakla sağlıyoruz.

Biz başından beri geriye dönmeyecek harcamaları öz kaynaklarımızla yaptık. Geri dönmeyecek yatırımlar için kendi kaynağımızı kullanıyoruz. Biz konser için, asfalt için, geriye dönmek için kredi kullanmıyoruz. 2015’te bizim belediyemizin bilançosuna baktığımızda öz kaynaklarımızın yüzde 48.5’ini yatırımlarına harcıyoruz. Bu diğer belediyelerde yüzde 25 oranlarında. Biz krediyi geri dönüşümü olan yatırımlarda kullanıyoruz. Metro yatırımları gibi… Krediyle vapur aldık, yeniledik. Taşıma maliyetlerini azalttık. Eğer kredileri geri dönüşü olan yerlere harcarsanız katkıda bulunuyorsunuz.  Doğru yoldayız, böyle devam edeceğiz.

“İZMİR’İN KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİRİ TÜRKİYE’NİN 2 KATI”

Boş hayaller peşinde koşmayacaksınız. Bizim bir İzmir planımız var. O plandan şaşmadığımız müddetçe biz İzmir’de doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Kimseye ders verecek değiliz ama biz 12 yıldır bunu böyle yapıyoruz. Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 9 bin Dolar civarlarında. İzmir’de bu rakam 18 bin Dolar düzeyinde. Yani İzmir’de Türkiye’nin iki katı civarında milli gelirimiz var desek yanlış olmaz.

“İZMİR’DE İNŞAAT VE AVM’DE ÇOK TALEP VAR”

İzmir’de gayrimenkul ve turizm projeleri için yatırıma geliyorlar. Biz bu yatırımların gerçekleşmesi için altyapı kuruyoruz. Son olarak İzmir Valiliği ile birlikte jeotermalde alt yapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz. İzmir’de kür merkezleriyle sağlık turizmini geliştireceğiz.  Bunun dışında İzmir’de İnşaat ve AVM’de çok talep var. İzmir’de gayrimenkul hep maliyetinde seyretti.  Ama 2010’dan beri cazibe merkezi oldu. Biz İzmir’i İzmirlilerle birlikte katılımcı bir yönetim anlayışıyla her şeyi paylaşarak kalkındırmaya çalışıyoruz.

Kordon’a gökdelen taleplerini önlemek üzere Ahmet Piriştina döneminde başlayan eski işletmelerin odluğu bölümü biz gökdelenler arazisi olarak değerlendirdik. Onun dışında Kordon üzerinde bir yüksek yapı imarı vermedik. Gökdelen yapmak isteyen, iş merkezi yapmak isteyen o bölgede yapacak. Ama Kordon’da çürük diş gibi çıkan yerler var. Onun dışında biz yüksek yapı imarı vermedik.

“UMUYORUM BU PROBLEMİMİZİ BAŞBAKANIMIZ GİDERİR”

İzmir’de sanayi odası, ticaret odası gibi kuruluşlarla hep söylediğimiz bir şey var. Manisa İzmir’e 30 kilometre uzaklıkta… Manisa 3. Teşvik bölgesinde, İzmir 1. Teşvik bölgesinde. İzmir’de 13 tane Organize Sanayi Bölgesi var. Hiç değilse büyük yatırımlarla yapılan bu sanayi bölgeleri dolana kadar denge kurulsun. Zaten İzmir arazi fakiri bir bölge, burada bu kaynaklar israf oluyor, alt yapılar çürüyor. Bunlar doluncaya kadar eşitleyin, daha sonra teşvikte makası açacaksanız açın. Ama buradaki hazır arazileri, kaynakları bir an evvel ekonomiye kazandıralım istiyoruz. OSB’lere harcanan serveti ekonomiye katmaya çalışıyoruz. Biz bu konuyu İzmir’den Başbakan olan Binali Bey’e de aktaracağız. İzmir olarak talep edeceğiz. Umuyorum bu problemimizi Başbakanımız giderir'' dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...


İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...


CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...


Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı. Kültürel mirası korumanın...

Türkmen: Seçilmemiş kişiler meclise müdahale edemez

Kemalpaşa Belediyesi'nde yeni dönemin ilk meclis toplantısı Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen başkanlığında gerçekleştirildi. Kemalpaşa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen me...


CHP'li Sevda Erdan Kılıç: “Sığacık halka kapatılıp, yabancı turiste açılacak”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sığacık Yat Limanının kapasitesinin iki katına arttırılması için Ulaştırma Bakanlığı’nın 40 milyon liralık bütçe ayırdığını açıkladı. Yat Limanın...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR