Yukarı
109249

Meclis Su Koyverdi!

18 Mayıs 2013 15:34

Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK/ İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı meclis oturumu üçüncü birleşimi Başkan Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşti.

İzmir’in gündemini bu hafta sıkça meşgul eden su zamlarının görüşüldüğü meclis toplantısında ayrıca İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2012 Faaliyet Raporu ve 2012 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşüldü. AKP’li meclis üyelerinin katılımının azlığı da dikkatlerden kaçmadı.

53 Milyonluk Gelir Gider Farkı

İZSU’nun 2012 yılında yaptığı faaliyetleri anlatan CHP’li meclis üyesi Olgun Atilla, ‘’İZSU Genel Müdürlüğü 2012 Mali Yılında bütçe uygulama sonuçlarına göre 679 milyon 485 bin 603 bütçe geliri, 733 milyon 16 bin 693 Türk Lirası bütçe gideri, eksi 53 milyon 501 bin 89 Türk Lirası bütçe gelir gider farkı gerçekleştirilmiş olup faaliyet sonuçlarına göre 630 milyon 442 bin 164 Türk Lirası gelir toplamı 471 milyon 800 bin gider toplamı 158 milyon 621 bin 129 Türk Lirası faaliyet sonucu gerçekleştirilmiştir’’ açıklamalarında bulunarak raporun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Durmaz; ‘’Daha Pahalı Su Kullanıyoruz’’

AKP’nin ret oyuna karşın CHP’li meclis üyelerinin kabulüyle geçen ‘Faaliyet Raporu’na Yusuf Kenan Çakar’ın salondan ayrılması nedeniyle AKP’li meclis üyesi Hakkı Durmaz eleştirilerde bulundu. İZSU’nun yeterli yatırımlarını yapmadığını söyleyen Durmaz, “İZSU’nun bütçesi ve parası olmasına rağmen yeterli yatırımları yapmadığını düşünüyoruz. Yatırım dairesi başkanlığından bütçenin tamamını yatırıma ayırmasını beklerdik. 89,5, Ankara 75,75 kuruş İzmir 275 kuruşa yakın. Diğer illere göre daha pahalı su kullanıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Kocaoğlu; ‘’O Parayı Göster Bana’’

Durmaz’ın ‘İZSU’nun parası olmasına rağmen’ sözlerine tepki gösteren Başkan Kocaoğlu, ‘’O parayı göster bana. Parası var, 5 sene önceydi. Hesap yapın, hesabınıza saygı duyuyorum. Neyi neyle kıyaslıyorsun. Sizin için afaki bir konuşmanın zabıtlara geçmesi doğru olmaz’’ açıklamalarında bulundu.

‘’İstanbul’dan Düşük, Ankara’dan 9 Kuruş Yükseğiz’’

İzmir’de kullanılan su parasının İstanbul’dan düşük, Ankara’dan 9 kuruş daha yüksek olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu İZSU çalışmalarının son hızıyla devam ettiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, ‘’İstanbul’dan düşük, Ankara’dan da 9 kuruş yükseğiz. Her ilin kendine gör3e bir harcaması, yatırımı var. İBB İZSU, yaptığı arıtmalarla, şebeke yenilemeleriyle, dere ıslahlarıyla bugün Türkiye’de destan yazıyor. Siyasetle alakası yok. Verileri koyalım. İzmir’deki arıtma, şebeke yenilemeleri, dere ıslahları 40 bin nüfusun arıtmasının işletme maliyeti 1,5- 2 milyon lira arasında. 24 tane çalıştırıyoruz. Her arıtmanın bedeli var. Çamdibi ve Bornova ayağından başladık. 60 km yağmur suyu ile pis suyu ayırıyoruz. Çiğli 4. Faz ihaleye çıkmak üzere. Çamur çürütme ve kurutmaya ağırlık verdik. Hak edişlerini ayda 10 milyon lira ödüyoruz. Belkahve’deki temiz su arıtmasını yapacağız. Gördes Barajı’nın suyunu, Sarıkız sayesinde İzmir’e getiriyoruz. Başımıza 9 ilçe, 23 belde, 430 köy geldi. Ödemiş ve Bergama’nın arıtması yeni bitti, devreye girdi. Çeşme’yi de yapacağız. Menemen’deki şebekeleri A’dan Z’ye değiştirdik’’ şeklinde konuştu.

‘’Para Yok’’

Kıyıda köşede para var da yatırım yapmıyor değiliz diyerek söylenen eleştirilere çıkışan Başkan, ‘’İZSU’da parayı 11 ilçemizde kazanıyoruz. Onların ihtiyaçları belirli düzeye çıkartılmış. Diğer parayı yeni bağlanan yerlere harcayacağız. 657 milyon lira tahsilat var. 700 milyon lira harcama var. Para yok. Kıyıda köşede para var da yatırım yapmıyor değiliz. Hem merkezi hükümetimizin kredi notu arttı, hem de Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu arttı. Yüzülebilir Körfez hedefine ulaştığımızda, çevre konusunda sürdürülebilir kalkınmayı sağlayan en önemli kentlerden biri olacağız’’ şeklinde konuştu.

Fiyatlar Nasıl Değişecek?

Alınan karar ile birlikte konutlardaki 0-20 metreküp suyun fiyatı 2.97'den 3.12 liraya çıkacak ve İzmir yaza su zammı ile girecek. Yeni tarife ile birlikte içme suyunun metreküp fiyatında artış olacak. Konutlarda 0-20 metreküp arasındaki tüketimlerde metreküp fiyatı 2.97 liradan, 3.12 liraya çıkacak. 21 metreküp ve üstü tüketim ise 7.65 liradan 8.03 liraya yükselecek. Konut dışı tarifelerde ise 0-10 metreküp arasında 8.25 lira olan birim fiyat 8.66 lira olacak. Zamlı tarifenin turistik tesislere de uygulanacağı açıklandı. Turistik tarifeye göre, kademesiz 7.65 lira olan turistik tesis su kullanım ücretleri, 8.03 liraya çıkarılacak. Fırın ve hamamlarda ise kademesiz tarifede 7.88 lira olan birim fiyatları, 8.27 lira olacak. Resmi okullar ve hastaneler ise suyun birim fiyatına 7.44 lira ödeyecek. Engelli abonelerin 0-20 metreküp arasında kullandıkları su birim fiyatları da 1.55 liraya yükselecek.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Denizlispor, Kubilay Aktaş'ı kadrosuna kattı

Daha önce Kasımpaşa, Boluspor ve İstanbulspor'da da oynayan, Süper Lig'de 18 maçta görev yapan Kubilay Aktaş, bu sezon 5 lig karşılaşmasında formasını giydiği Gaziantep FK ile sözleşmesin...

İzmir'de Dün Gece Bunlar Yaşandı!

Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldırmalarıyla gerildi.


İzmir Yine Toz Duman

Ege'nin Sesi-Ali Arda PERK/ Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldı...

Kılıçdaroğlu Esnafın Sorunlarını Masaya Yatıracak

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve esnaf teşkilatının onursal başkanı Mehmet Ali Susam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6 Haziran’daki İzmir programını anlattı, Türkiy...


Gündoğdu'da Karnaval Havası

Taksim’de başlayan Gezi Parkı olaylarına İzmir’de direniş tam gaz devam ediyor.

İzmir’deki olaylar: AKP ilçe binası ateşe verildi

Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etmek için İzmir'de üç gündür devam eden gösteriler sırasında AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı eylemciler tarafından ateşe verildi.


Alsancak Savaş Alanı!

İzmir'de Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto eden grup, Konak yönüne yürüyüşe geçti. Polis, grubun önünü kesip gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Daha sonra B...

Taksim'in Ateşi İzmir’e Sıçradı

Taksim Gezi Parkı’nda 4 gün önce başlayan direniş ateşi, bugün tüm Türkiye’ye birlikte İzmir’e de sıçradı.


Gezi Parkı eylemcilerine sınır ötesi destek

New York’taki Bryant Park’tan Taksim Gezi Parkı eylemcilerine öyle bir destek geldi ki… Bryant Park’ta çekilen videoda bakın neler söylüyorlar…

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR