Yukarı
109253

CHP İzmir’e DİSK Çıkarması

21 Mayıs 2013 18:30

Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK/ Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimle DİSK Genel Başkanı seçilen Kani Beko, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Ziyaretin ana unsurunu son zamanların en önemli sorunlarından biri olan ‘taşeronlaşma’ oluştururken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko taşeronlaşma ile sendikaların yok edilmeye çalışılmasının üzerinden AKP’ye yüklendi.

Engin; ‘’Kölelik Son Bulmalı’’

Beko’ya birçok sendika temsilcisi ve Memiş Sarı da eşlik ederken,CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin kölelik sisteminin son bulması gerektiğini savunarak konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Zaman zaman toplu görüşmeler taşeronlaşmayla ilgili sorunlardan dolayı bazı sıkıntılar yaşıyorlar. Öncelikle sendikalar partiler ve örgütlü kesimlerin taşeronlaşmaya karşı çıkması lazım. Kölelik düzen son bulması lazım. Bu düzen AKP icadıdır. Daha önceki dönemlerde böyle uygulamalar yoktu. İnsanları çaresiz bırakan bir uygulama… Belediyelerimizde zaman zaman mağduriyet yaşıyor. Taşeron firmalar daha çok CHP’li belediyelerin ihalelerine giriyor. AKP’li belediyeler iktidar baskısından dolayı giremiyorlar. En çokta işçilerimiz etkileniyor. DİSK’in yeni dönemde taşeronlaşmaya karşı, işçi sınıfın sorunlarına karşı odaklanıp daha demokratik bir ülke için partimize destek olmasını istiyoruz. Bu desteği de hep gördük.’’

Beko; ‘’CHP Bize Destek Verilirse Sorun Aşılır’’

4857 sayılı yasanın çıkmasıyla birlikte Türkiye’nin taşeron cennetine döndüğünü ifade eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ‘’İzmir’de 15 bine yakın işçi arkadaşımızla birlikte toplu iş sözleşme yapan bir sendika…4857 No’lu yasa çıkarıldığından bugüne Türkiye taşeron cumhuriyetine döndü. İş güvencesi yok büyük bölümünün sendikası, geleceği yok. Dolayısıyla kayıt dışı yüzde 40’ları buldu. Bu ülkede kurulan devlet desteği ile yaratılan devlet politikası haline getirilen taşeronu yıkacağız diye yollara çıktık. Taşeron sistemi mücadelesinde CHP bize destek verirse sonun aşılır. 4857 yasa çıktığından bu yana 11 bin işçi arkadaşımızı iş kazalarında kaybettik. 11 bin arkadaşımız daha kaybetmek istemiyorsak kesinlikle Türkiye’de taşeronun kaldırılması gerek. Başta İzmir Büyükşehir olmak üzere belediyelerde ortak birlikte yan yana bazı sorunları aşmak için elimizden geleni yapıyoruz ama taşeron sistemi yasaklanmadıktan sonra başta belediyelerde çalışan arkadaşlarımız kadrolu olmadıktan sonra onların geleceği kesinlikle AKP’nin ipoteği altında olacak. Ciddi çalışmalar yapacağız bu yüzden. DİSK olarak konuyla ilgili dosyaları hazırlamaya başladık. Partilerin Grup başkanvekillerini ziyaret edip sorunları anlatacağız’’ diye konuştu.

‘’AKP Hükümetine Güvenmiyoruz’’

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Reyhanlı olaylarına değinen ve oraya giderek gezdiklerini ifade eden Beko, akil insanlar için kendisini de aradıklarını fakat AP’ye güvenmediği için katılmadığını söyledi. Beko,  ‘’Son dönemlerde barış rüzgarı eserken Hatay’da bir katliam yaşandı. 3 gün önce oraya gitti. Dolaştık ancak orada yaşanan katliamın nereden nasıl yapıldıysa DİSK olarak kınadığımızı dile getirdik. DİSK her zaman barıştan sendikalı haklardan yana olmuştur. Son süreçte Başbakan yardımcısı Beşir Atalay akil insanlarla ilgili kendisin beni aradı yer alamız gerektiğini söyledi ancak biz AKP hükümetine güvenmediğimizi başbakanın barış diliyle konuşmadığını ancak AKP hükümeti barış konusunda kalıcı bir çözüm üretirse bunu mecliste grubu bulunan partilerle komisyon kurarak konuşulması gerektiğini ifade ettik. Bu topraklarda 30 yılda 40 bine yakın insan katledildi. 40 bin insanımızın daha katledilmesine seyirci kalmayız. Biz barışın olmasını istiyoruz taşın altına ekline koymak istiyoruz ama hangi taşın altına koymamız gerektiğini bilmemiz gerek’’ şeklinde konuştu.

‘’Yasa Değişmezse…’’

Sendikalar yasası değiştirilmediği sürece 2018’de 5 milyon daha sendikasız işçi ekleneceğini söyleyen Beko, ‘’Toplu iş ilişkiler yasası çıkartıldı. Hesaplar ortada. Diğer konfederasyonlarda sayın çalışma bakanı da aynı şeyleri söylüyor. Süreçte 6 milyona yakın işçi arkadaşımız sendikalı bile olsa önümüzdeki dönemde toplu sözleşme yapacak sendika bulamayacaklar. AKP’nin yapmak istediği şey örgütsüz bir toplum yapmak. 5 milyon asgari ücretle çalışan var. Söylediğimiz ölçülerde sendikalar yasasını değiştiremezsek barajları aşamazsak 2018’de 6 milyon arkadaşımızın da 5 milyon kişinin yanına gelecek’’ açıklamalarında bulundu.

‘’Geceleri Aç Yatanlar Var’’

14 Mayıs’ta son taksiti ödenerek kapatılan İMF ve borcuna değinen Beko, insanların geceleri aç uyuduğunu belirtti. Beko,  ‘’İMF konusunda başbakan net açıklamalar yaptı. İncelediğimizde Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrası ülkemizde işçiler için kale dediğimiz işyerleri tek tek satıldı. 38 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Bugün baktığımızda başta işçiler emekliler kamu çalışanları almış oldukları tüketici kredi karşısında 306 milyar dolar bankalara borçlu…Burada yüzde 25’i icralık. Almış oldukları kredileri geriye istikrarlı iş olmadığından dolayı zamanında ödeyemiyorlar. Böyle bir durumda İMF’ye borçları ödedik diyorsanız en azından İMF’ye borç verebilecek duruma geldik diyorsa Başbakan, asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız var, emeklilerimiz var işsizlerimiz var geceleri aç yatanlar var’’ diyerek IMF ve borç konularına tepkisini dile getirdi.

‘’Seyirci Kalamayız’’

Ülke gündemine dair konulara seyirci kalamayacaklarının altını çizen Beko,‘’Diyanet İşleri 10 yılda yüzde yüz personelini arttırmış. 300 bine yakın ataması yapılmayan öğretmenleriniz 50’ye yakını intihar etmiş. Türkiye’de 1 milyona yakın çocuğumuz tehlikeli işyerlerinde çalıştırılıyor. DİSK olarak asıl görevimiz işçilerin haklarını korumak ama bunun yanında da ülke gündemine ilişkin konulara seyircisiz kalamayız’’ dedi.

Engin; ‘’Putin’i Aratacak Noktaya Geldi’’

Dün yaşanan mikrofon krizinin sorulması üzerine CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, ‘’AKP’nin yönetim anlayışının örneği. Kendisinden olmayanlara nasıl davrandıklarını gösteren bir örnek Herkes toplumun önünde olalım. Alalım satalım araziyi alalım…Hayatın her alanında sergiliyor bunu AKP: Dış politikada ekonomide tarımda keyfi demokrasi dışı uygulamalar…Parti devleti yolunda ciddi adımlar…Erdoğan Putin’i bile aratacak noktaya geldi. Cumartesi Aydın’da 100 bin kişilik miting yaptık. Genel Başkanımız net ifadelerle anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğini tek tek saydı’’ diye konuştu.

''Her Gün AKP'den İstifa Duyuyoruz''

AKP İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın ‘Biz başkaları gibi kavga etmiyoruz’ sözlerini değerlendiren Engin, ‘’Üstümüze alınmıyoruz Bizde kavga yok. Bizim kavgamız yok. Bizim kavgamız ülkemize aşımıza göz koyanlarla. Adaletsizlik yolsuzluklar yaratanlarla bizim kavgamız. Kendi iç meseleleri. Her gün Ak Partiden istifa duyuyoruz’’ dedi.

 ‘’Taşeron Yasaklanmadıkça Bu Sorun Devam Eder’’

Gelecek günlerde Büyükşehir’de taşeron sorunun patlak verip vermeyeceğinin sorulması üzerine DİSK Genel Başkanı Kani Beko ‘’Bu ülkede taşeron sistemi yasaklanmadıkça işyerlerinde kadrolu olmadıkça sorun her zaman olacak. 29’a yakın CHP’li belediye var. Aramızda büyük sorunlar olmadı. Zaman zaman ihalelerden kaynaklanan sıkıntılar gündeme geldiğinde biz DİSK olarak demokratik tepkimizi koyduk. Yürüyüş esnasında gözlemlerimden biri partili bazı vekiller bazı ilçe başkanları da yanımızda yer aldı.  “


CHP İzmir’e DİSK Çıkarması



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Denizlispor, Kubilay Aktaş'ı kadrosuna kattı

Daha önce Kasımpaşa, Boluspor ve İstanbulspor'da da oynayan, Süper Lig'de 18 maçta görev yapan Kubilay Aktaş, bu sezon 5 lig karşılaşmasında formasını giydiği Gaziantep FK ile sözleşmesin...

İzmir'de Dün Gece Bunlar Yaşandı!

Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldırmalarıyla gerildi.


İzmir Yine Toz Duman

Ege'nin Sesi-Ali Arda PERK/ Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldı...

Kılıçdaroğlu Esnafın Sorunlarını Masaya Yatıracak

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve esnaf teşkilatının onursal başkanı Mehmet Ali Susam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6 Haziran’daki İzmir programını anlattı, Türkiy...


Gündoğdu'da Karnaval Havası

Taksim’de başlayan Gezi Parkı olaylarına İzmir’de direniş tam gaz devam ediyor.

İzmir’deki olaylar: AKP ilçe binası ateşe verildi

Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etmek için İzmir'de üç gündür devam eden gösteriler sırasında AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı eylemciler tarafından ateşe verildi.


Alsancak Savaş Alanı!

İzmir'de Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto eden grup, Konak yönüne yürüyüşe geçti. Polis, grubun önünü kesip gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Daha sonra B...

Taksim'in Ateşi İzmir’e Sıçradı

Taksim Gezi Parkı’nda 4 gün önce başlayan direniş ateşi, bugün tüm Türkiye’ye birlikte İzmir’e de sıçradı.


Gezi Parkı eylemcilerine sınır ötesi destek

New York’taki Bryant Park’tan Taksim Gezi Parkı eylemcilerine öyle bir destek geldi ki… Bryant Park’ta çekilen videoda bakın neler söylüyorlar…

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR