Yukarı
109254

Ayakkabıcılar Sitesi Ayakta!

22 Mayıs 2013 20:36

Ege’nin Sesi-Ali Arda PERK/ Suriyeli işçilerle sık sık gündeme gelen Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde işçiler sonunda kazan kaldırdı. Haklarını aramak adına toplanarak Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel’le görüşen işçiler ve sayacılar, destek sözü alarak başkanın yanından mutlu ayrıldı.

İşçiler Yönetime Yürüdü

Bornova’da bulunan Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde işçilerin tepkisi son bulmuyor. Dün toplanarak küçük bir grupla eylem yapan işçiler, bugün sayılarını daha da arttırarak Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi Yönetimi’ne yürüdü. Sloganlar ve istifa çağrıları eşliğinde yönetime yürüyen işçiler, kayıt dışı ve sigortasız işçi çalıştırımına tepki gösterirken, aralarından seçtikleri 10 kişilik bir grup halinde Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel’le görüşmeyi başardı. Yönetim binası önündeki tepkiyi ‘Provokasyon’ olarak adlandıran Güzel, işin farklı tarafa çekilmeye çalıştığını, eylemde bulunanların yüzde 50’sinin meslekle alakası olmadığını iddia eti. 1 saatlik görüşmenin ardından Güzel, işçilere destek mesajı verdi.

‘’İzmir’de Ayakkabı İşçileri Ayaklandı’’ Haberini Okumak İçin TIKLAYINIZ…

Güzel’den ‘Yanınızdayım’ Mesajı

 Temsilci olarak seçilen içinde sayacıların da bulunduğu 10 kişi ile birlikte yaklaşık 1 saat toplantı halinde bulunan Güzel, sigortasız işçi çalıştırılmasına sonuna kadar karşı olduklarını kaydetti. Tepkilerin yüzde 50’sinin haklı olduğunu doğrulayan Güzel, provoke eden grubun ise aile içi birlik ve beraberliği bozmaya çalıştığını belirtti. İşçilerin sonuna kadar arkasında olduğunu yineleyen Güzel başkanlığı herhangi bir çıkar için yapmadığını söyleyerek şöyle devam etti:  ‘Bu durum provoke ediliyor. İçimizden olmayan insanlar var. Ayakkabı sektörünü bir bütün olarak görüyoruz. Sayacısını, kalfasını ayırmıyoruz. Sorunların çözümü için hep birlikte çalışırız. 3 bin, 5 bin çift ayakkabı üreten var ama maliye kayıtları yok. Elbet kayıt içine alınsın, devlet denetimini yapsın. 3 bin 200 tane müessese var 5 bin 300 tane sigortalı çalışan var. Bizim sektörümüzün asıl sorunu zaten kayıt dışının fazla olması. Kimse belgesiz ve sigortasız iş yapmayacak, yapmıyorsa işletmeyi şikayet edecek. Devlet değilim, ceplerine para koyacak değilim. Sigortalı çalışması için ben de onlarla birlikteyim. Burada bana gelinmiyor sokağa çıkılıp yol kesiliyor. Boykot etsin o zaman. Hak ararken sonuna kadar yanlarındayım” diyerek 5 kişilik bir heyet kurulmasını istedi. Olayın içine siyaset karıştırılmasına da tepki gösteren Güzel, meselenin aile içinde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Parayı Beğenmiyorsan Güle Güle!

Öte yandan işçilerin Suriyeli mültecilere tepkisi giderek artıyor. Başta Suriyelilere sıcak baktıklarını, kucak açtıklarını belirten ayakkabı imalatçıları, fakat Suriyelilerin 2.5 lira olan bir işi 1.5 liraya düşürerek fiyat kırdıklarını söyledi. Kendilerine ‘Parayı beğenmiyorsan güle güle’ politikasının uygulandığını öne süren Türk işçiler, aile geçindirdikleri için ağızlarını açamadıklarından dert yandı. Patronların da Suriyeli işçilerin çalışma fiyatları üzerinden mevcut çalışan işçiye miktarı düşürerek daha az para teklif ettiği belirtilirken, bin 200 lira para kazanan bir Türk işçinin şu anda maaşının 800 ile 900 liralara düştüğü öğrenildi. Suriye’den geldikleri günden bu yana mültecilerin kazandıkları parayı beğenmemeye başladığını ifade eden işçiler, Suriyelilerin birleşerek ayakkabı dükkanı açmaya başladığını ve fason üretim yaparak daha ucuza piyasayı kırdıklarını belirtti.

‘’Kan Çıkmadan Devlet El Atmayacak!’’

Hayatında görmediği parayı geliyor Türkiye’de kazanıyor’ diyerek tepkilerine kulak verilmesini isteyen Türk işçi grubu, ‘’Bizi işimizden çıkarıyorlar. Yabancı şubeye alıyor polisler yakaladığı 3-4 tane Suriyeliyi. Sabah bir bakıyoruz, dükkana gelmiş çalışmaya başlamış bile adam. 1 saat içinde Yabancı Şube’den nasıl salarlar. Hatay’dakiler de buraya geliyor. Sonumuz ne olacak bilmiyoruz. 2000’li yıllarda burada işçiler arasında kavga çıkmıştı, 2 tane atölye birbirine girdi, 4 minibüs polis zor ayırdı işçileri. Hatay’daki Suriyeliler de geldi. Sanatkar adamlar burada aylardır işsiz. Site kaynıyor yarın bir gün ölüm olacak. Biz emniyete soruyoruz ne olacak diye ‘Ölüm olmadığı sürece devlet el atmaz’ diyorlar. İlla biri mi ölsün? Hatay’dan da gelirlerse burada kan dökülür’’ diyerek gelecek günler için korkutucu mesajlar verdi.   

Tepkinin yarın da süreceğini belirten işçiler, saat 13:00’de Ayakkabıcılar Sitesi son durakta buluşmak üzere sözleşerek dağıldı.


Ayakkabıcılar Sitesi Ayaklandı



Yorumlar

  • Tahsin bey yazılarınızı okuyorum haksızlığın usulsüzlüğün karşısında oldugunuzu her alanda bildiriyorsunuz,bu konudada mağdurun yanında olacağınıza emınım. haksızlığa uğrayanlar tatbikinde hakkını aramalı fakat bunların cogunun provokasyon oldugu herkes gibi bende biliyorum. Bu sorunu en kısa zamanda çözmenız dılegıyle.
    Esnaf
    20 Ekim 2016 02:56
  • TAHSİN GÜZEL BEYİN SAVUNDUĞU AKP NİN ESERİ AKP Lİ OLDUĞU KANISINDAYIM ÇÜNKÜ AKP YE TOZ KONDURMUYOR.İZMİR E BİLMEM KAÇBİN SURİYELİ GERTİRİLDİ VE GETİRİLMEYE DEVAM EDİYOR NEDEN YAZILARINDA BU DURUMU ELEŞTİRMİYORSUN TAHSİN GÜZEL BEY AKP DEN BELKİ ADAY GÖSTERİLİRİM MECLİS ÜYESİ OLURUM DİYE BEKLİYOR GALİBA. SURİYE' LİLERİ CHP GETİRSEYDİ KIYAMET KOPARIRDIN YAZAR ÇİZERDİN ŞİMDİ BAKALIM NE KADAR YAZABİLECEKSİN.ODA ESNAFINI VE AYAKKABI İMALATÇISI EMEKÇİLERİN HAKKINI NEKADAR SAVUNACAKSIN SGK YI KAÇAK İÇŞİ ÇALIŞTIRIYORLAR AYAKKABI SİTESİNE GİDİN DİYEBİLECEKMİSİN.
    EMEKÇİ
    20 Ekim 2016 02:56
  • Tahsin güzel bey siz Ayakkabıcılar oda başkanı olduğunuza göre Ayakkabı imalathaneniz olmalı diye düşünüyorum. Acaba sizde işyerinizde SURİYE'Lİ ÇALIŞTIRIYORMUSUNUZ ? ÇALIŞTIRIYORSANIZ SGK LIMI? ÇALIŞTIRIYORSANIZ KAÇTANE ? VE NEZAMANDIR ÇALIŞTIRIYORSUNUZ ? TABİ ÇALIŞTIRDIĞINIZI ZANNETMİYORUM SİZ YAZILARINIZDA HEP DOĞRULUKLARI ANLATIYORSUNUZ. İDAALİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ. AMA AYAKKABI EMEKÇİLERİNİ BU KONUDA AYDINLATMANIZ İYİ OLUR SİZ BÖYLE KAÇAK GÖÇEK İŞÇİ ÇALIŞTIRMASINIZ ÇÜNKÜ.
    İZMİRLİ
    20 Ekim 2016 02:56

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Denizlispor, Kubilay Aktaş'ı kadrosuna kattı

Daha önce Kasımpaşa, Boluspor ve İstanbulspor'da da oynayan, Süper Lig'de 18 maçta görev yapan Kubilay Aktaş, bu sezon 5 lig karşılaşmasında formasını giydiği Gaziantep FK ile sözleşmesin...

İzmir'de Dün Gece Bunlar Yaşandı!

Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldırmalarıyla gerildi.


İzmir Yine Toz Duman

Ege'nin Sesi-Ali Arda PERK/ Günün öğlen saatlerinde bir şölen havasıyla başlayan Taksim Gezi Park’na destek saat 19:00’da vatandaşların Alsancak Kıbrıs Şehirtleri’ndeki Starbucks’a saldı...

Kılıçdaroğlu Esnafın Sorunlarını Masaya Yatıracak

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve esnaf teşkilatının onursal başkanı Mehmet Ali Susam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6 Haziran’daki İzmir programını anlattı, Türkiy...


Gündoğdu'da Karnaval Havası

Taksim’de başlayan Gezi Parkı olaylarına İzmir’de direniş tam gaz devam ediyor.

İzmir’deki olaylar: AKP ilçe binası ateşe verildi

Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etmek için İzmir'de üç gündür devam eden gösteriler sırasında AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı eylemciler tarafından ateşe verildi.


Alsancak Savaş Alanı!

İzmir'de Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto eden grup, Konak yönüne yürüyüşe geçti. Polis, grubun önünü kesip gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Daha sonra B...

Taksim'in Ateşi İzmir’e Sıçradı

Taksim Gezi Parkı’nda 4 gün önce başlayan direniş ateşi, bugün tüm Türkiye’ye birlikte İzmir’e de sıçradı.


Gezi Parkı eylemcilerine sınır ötesi destek

New York’taki Bryant Park’tan Taksim Gezi Parkı eylemcilerine öyle bir destek geldi ki… Bryant Park’ta çekilen videoda bakın neler söylüyorlar…

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR