Yukarı
164230

İtalya sandık başında

04 Aralık 2016 11:18

İtalya, anayasa reform paketinin oylanacağı, tarihinin en önemli referandumu için sandık başında.

Söz konusu reformu reddedenler, sandıktan “evet” sonucu çıkarsa ülkede otoriterlik yönünde bir evrilme yaşanacağı tezini savunuyor.

Anayasa reformu yanlıları ise “hayır” oylarının çoğunlukta olması halinde, ülkenin istikrarsızlığa düşeceği ve Euro’dan çıkma yanlısı popülist bir yönetimle karşı karşıya kalınma riski olacağını öne sürüyor.

Başbakan Matteo Renzi’nin siyasi geleceğini bağladığı, İtalya’nın Avrupa Birliği’ndeki (AB) konumunun kaderini belirleyecek olan oylama, yerel saatle 07.00’da (TSİ 09.00) başlarken, bu gece 23.00’a kadar sürecek.

İçişleri Bakanlığı, 4 milyonu yurtdışında olmak üzere 50 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğunu açıkladı.

REFORMLA HEDEFLENEN NE?

Söz konusu reformun halk tarafından kabul edilmesi durumunda, 
İtalya Anayasası’ndaki 139 maddenin 47’si değişecek ve bu kadar kapsamlı bir değişiklik, ülke tarihinde ilk kez gerçekleşecek.

İdari yapısı bakımından Batı Avrupa ülkelerinden farklılık gösteren İtalya’da, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ile üst kanadı Cumhuriyet Senatosu, aynı işleve hizmet eden nadir ülkelerden. Mevcut sisteme göre hükümetler, hazırladıkları yasa tasarılarını hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da onaylatmak zorunda.

Bu zorunluluk, hükümetlerin faaliyetlerini ve kanun çıkartmasını güçleştiriyor. 
Yasama güçlüğü, Cumhuriyet’in ilan edildiği 1946 yılından bu yana, siyasi istikrarsızlıklar yaşanmasına ve 70 yılda 63 hükümet değişmesine yol açtı. 

Halkın oyuna sunulan anayasa reform paketinin en önemli maddelerini, Senato’nun yasama yetkisinin büyük ölçüde ortadan kaldırılması, buradaki üye sayısının 315’ten 100’e düşürülmesi, üyelere maaş bağlanmaması ve üyelerin doğrudan halk tarafından seçilmemesi oluşturuyor.

Senatörlerin 74’ü bölgelerin konsey üyeleri, 21’i belediye başkanlarından belirlenecek, 5’i ise cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Senatörlerin yalnızca yerel yönetimdeki görevleri nedeniyle maaş alması ve bu şekilde siyasi harcamalarda kısıntıya gidilmesi de sağlanıyor.

Reformla birlikte her yasa değişikliği, Senato’nun onayına sunulmamış olacak.
Reform paketinde ayrıca, ülkenin bölgelerindeki güçler ayrılığı da tekrar düzenleniyor ve daha çok bölgenin, merkezi hükümetin kontrolüne verilmesi, bu şekilde iki başlılığın önlenmesi de yer alıyor.

RENZİ: BİR TAKIMIN TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞTİRMESİNDEN DAHA SIK BAŞBAKAN DEĞİŞTİRİYORUZ

2014 Şubat’ında kurulan geniş çaplı koalisyon hükümetinin şemsiye partisi Demokrat Parti’nin (PD) lideri Başbakan Matteo Renzi, reform paketini halka kabul ettirmesi halinde, “ülkenin daha yönetilebilir, istikrarlı” olacağını ve “zayıf bir politikaya” son verileceğini savunuyor.

Renzi, yaşanan istikrarsızlığı, “Bir milli takımın teknik direktör değiştirmesinden daha sık başbakan değiştiriyoruz” sözleriyle destekliyor ve “Bu, istikrarsızlıkta bir dünya rekoru” diyor.

Renzi, bu reformu hayata geçiremezlerse ülkenin geriye gideceğini de öne sürüyor. Sandıktan “hayır” sonucu çıkarsa istifa edeceğini söylemiş olan Renzi, ancak daha sonra yapılan anketlerde “hayır” oylarının ağırlıkta olduğunun anlaşılması üzerine geri adım atarak, bu durumu kişiselleştirmenin yersiz olduğunu söylemişti.

Böylece ülkede, AB’yi de etkileyecek bir siyasi istikrarsızlığa sürüklenme riski söz konusu.  Normal şartlarda 2018 yılına kadar bu görevde kalacak olan Renzi, son yaptığı açıklamada, referandumun sonucuna göre yeni bir değerlendirmede bulunacaklarını dile getirirken, anketlerin ise yanılabileceğini söyledi.

Renzi referandumu, “benimle misiniz değil misiniz?” yaklaşımıyla kişiselleştirmekle suçlanıyordu.

RENZİ’NİN İSTİFASIYLA YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAYABİLİR

Ancak Renzi’nin olası istifasının ardından erken seçime gidilirse, kısa sürede ana muhalefete yükselmeyi başaran komedyen Beppe Grillo’nun popülist, düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi’nin iktidara gelme olasılığı üzerinde duruluyor.
Son yerel seçimlerde başkent Roma’nın da yönetimini ele geçirmeyi başarmış olan 5 Yıldız, İtalya’nın Euro’dan çıkması tezini savunuyor. 

AB kanadında ise, referandumda başarı elde edemezse Renzi’nin hayata geçirmeye çalıştığı reformların kesintiye uğrayacağı endişesi hakim.

TEK ADAMLIK ENDİŞESİ

İktidardaki partinin gücünü aşırı artıracağını savunan reform karşıtları ise, “tek adamlık” ve “otoriterlik” endişesi taşıyor. Ülkede büyük bir kesim, anayasa reformuyla, kuvvetler ayrılığının sona erip, demokrasiye büyük darbe indirileceği görüşünde.

Ret cephesindekilerin endişesinin temelinde, halk tarafından seçilmemiş olan Başbakan Renzi’nin, Temmuz 2016’da yürürlüğe girmesini sağladığı “Italicum” adlı yeni seçim yasası da yatıyor.

Italicum, yüzde 40’ı geçen partiye Temsilciler Meclisi’ndeki 630 sandalyeden 340’ına, yani yüzde 54’üne doğrudan sahip olma hakkı tanırken, koalisyonlarla yönetilen ülkede tek parti iktidarının yolunu açıyor.

İtalyanların çoğu, senato üyelerini seçme haklarının ellerinden alınacak olmasını, demokratik sistemden uzaklaşmak olarak görüyor.
Öte yandan, artan ekonomik kriz ve gençler arasındaki işsizliğin yüzde 40’ı bulması, Renzi’ye olan güveni sarsmış durumda. “Hayır” cephesinde, Başbakan Renzi’nin partisi PD’den de karşı çıkanlar var.

FERZAN ÖZPETEK DE “EVET” KAMPINDA

Aralarında 40 yıla yakın süredir İtalya’da yaşayan Yönetmen Ferzan Özpetek’in de bulunduğu referandumda “evet” yanlısı birçok ünlü, geçtiğimiz günlerde bir imza kampanyası başlatmıştı.

Reforma onay verecek olan çevrelerin başında ise iş dünyası geliyor.

Esma Çakır / DHA 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kral Charles, tartışmalı göçmen planını onayladı

İngiltere Kralı 3. Charles, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı. Kraliyet Sözcüsü, Ruanda Planı'nın Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaştığını d...

ABD'den dikkat çeken hamle! USS George Washington Japonya'ya gidiyor...

Çin ve Rusya'nın Hint-Pasifik bölgesinde nüfuzunu artırması karşısında müttefiki Japonya ile askeri işbirliğini güçlendiren ABD’den kritik bir hamle geldi.


Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...

Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.


AB'de koltuk savaşı: 'Ayağını kaydırmaya çalışıyor'

Fransa lideri Macron'un Avrupa Komisyonu başkanlığına von der Leyen yerine eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi getirmek için uğraştığı belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Em...

Güney Kore'den beklentilerin üzerinde büyüme

Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 3,4 oranında GSYH büyümesi bildirdi; bu ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,4'ü geride bırakarak 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek çeyreklik...


Trump'ın eski avukatına dava... Seçimlere müdahaleyle suçlanıyor

ABD'nin Arizona eyaletinde, aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Rudy Giuliani'nin de bulunduğu 18 kişiye 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi suçlaması...

Rusya THY'yi savundu, ABD'yi hedef gösterdi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, TASS'a yaptığı açıklamada, Rusların Türk Hava Yolları'nın Meksika'ya giden uçaklarına binmesinin engellenmesindeki sorunların, Washington'un Mek...


Bir ülkeden daha Filistin kararı: Devlet olarak tanıdılar

Jamaika, Filistin'i resmen devlet olarak tanıdığını açıkladı. Jamaika Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kamina Johnson Smith, yaptığı basın açıklamasında, "Jamaika'nın, uzun süredir devam e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR