Yukarı
172892

'İlk 3 madde fiilen değişmiş olacak'

10 Mart 2017 11:51

CHP lideri Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemiyle yürürlükteki Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 3 maddesinin fiilen değişmiş olacağını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hilton Gimat'ta, iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları özetle şöyle:

BU KABUL EDİLEBİLİR Mİ?

Cumhurbaşkanı tarafsızdır. Yapılan değişiklikle deniliyor ki başkan aynı zamanda partinin genel başkanı olacak. Salı konuşmaları olacak. AKP adına Cumhurbaşkanı konuşacak. Her Salı bizi eleştirecek. Bu kabul edilebilir tablo mudur? Bir de sayın başkan Anayasa'ya göre tarafsızlık yemini edecek? Bu doğruysa evet oyu verelim. Cumhurbaşkanı tarafsız olsun istiyorsak hayır oyu vereceğiz. 

Bir partinin genel başkanı aynı zamanda başkan, Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini tayin etsin mi? Olmaz öyle saçma şey, o adalete güven olur mu diyorsunuz hayır oyu kullanacaksınız.

EVET DİYORSANIZ İTİRAZIMIZ YOK

Şimdi siz buna evet diyorsanız itirazımız yok. Evet diyorsanız da hayır diyorsanız da başımın üzerinde yeriniz var. Milli irade böyle olması lazım. Vatandaşın kararına saygı duyacağız.

"Bu değişiklikte hiç mi iyi bir şey yok" diye sordu bir arkadaşım. "Yargı bağımsız ve tarafsızdır" maddesi eklenmiş. Bağımsızlık zaten tarafsızlığı da kapsam. Siyasi partinin başkanı hakim tayin ederse bağımsızlık olmaz. Yargı bağımsızlığı nasıl olur. Hakim tayin edilirse bağımsız olmaz. Hem başkan, hem partinin genel başkanı olacaksın sonra tarafsızlık yemini edeceksin.

Bütün doğruların vatandaşa açıklığıyla anlatılması lazım. CHP bayrağı görüyor musunuz? Çünkü bu memleket meselesi. Genel başkan hakim tayin ederse ne olur? AYM'de değil sadece HSYK'nin de 6 üyesini tayin edecek. Başkıanın arzu ettiği kararı vermeyeni istediğiniz yere sürebilirsiniz. Hakim vicdanına göre karar vermeyecek mi?

TOPLUM BÖLÜNÜR VE AYRIŞIR

"Kuvvetler ayrılığı derseniz birşey anlaşılmıyor" deDi bir kadın arkadaşımız. Biz şöyle anlatıyoruz. Camiye, kışlaya, adliyeye, okula siyaset girmesin. Buralara siyaset girdiği andan itibaren toplum bölünür, ayrışır.

"EVET DİYENİ DE HAYIR DİYENİ DE.."

CHP, Evet diyeni de Hayır diyeni de kucaklıyoruz. Kavgadan gerilimden bıkmadınız mı? biz de bıktık. Ama bizi zorla oralara çekmek istiyorlar. Kavgadan bıktı bu millet. Sanayici üretmeli, dola ralmış başını gidiyor bunlar çözülmeli.

KİM ENGEL OLDU?

Evet çıkarsa terör bitecek diyorlar. 15 yıldır iktidarlar terörü bitirecekler de kim engel oldu. Terörü bitirecekseniz her türlü desteği vereceğiz 50 defa söyledim.

Evet çıkarsa ekonomik istikrar sağlanacak diyorlar. Buna inanan bir işadamı var mı? 15 yıldır yönetiyorsunuz. İstikarar sağladınız da birileri engel mi oldu? Ekonomide istktrar toplumsal uzlaşmayla sağlanır. Kutuplaşma olursa ne ekonomik ne de siyasi isitkrar sağlanamaz.

KARPUZ GİBİ BÖLDÜ

İlk kez bir Anayasa değişkiliği toplumu karpuz gibi ikiye bölüyor. Anayasa toplumsal uzlaşma belgesi olmaktan çıkarıp bölünme, ayrışma anayasası haline getirirseniz felaket o zaman başlar.

SİYAH İLE BEYAZ KADAR AÇIK VE NET

TBMM, siz seçiyorsunuz milletvekillerini Meclis'e gönderiyorsunuz. Başkana şimdi bir yetki veriyoruz istediği zaman Meclis'i fesedebilecek. Neden feshediyor? Bir sabah kalktı, feshetti. Bu doğru diyen gidip evet oyunu kullansın. Anlaşılmaz değil. Hepsi güzel anlaşılacak maddeler. Evet ile hayır siyah ile beyaz kadar açık ve net.

İLK 3 MADDE FİİLEN DEĞİŞİYOR

1 made ile anayasanın 30'a yakın maddesi değişiyor. Anayasaya aykırı mı aykırı. Bunu belirleyecek olan milletin kendisidir dedik ve AYM'ye gitmedik. İlk 3 madde bu değişiklikle fiilen değişmiş oluyor, çünkü demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kişi hakim tayin edecek hem devleti yönetecek hem meclisin yerine geçecekse demokrasi askıya alınmış olacak.Bir kişi hakim tayin edecek hem devleti yönetecek hem Meclis'in yerine geçecekse demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kararname ile mal varlığınıza el konulabilir, içeri atılabilirsiniz.

DEMOKRASİ Mİ TEK ADAM MI?

Oy kullanmayan vatandaşlar... Tercihi ne olursa olsun sandığa gitmeli. Bunun vebali ağırdır. Ya barış içerisinde yaşayacağız ya da toplum ikiye üçe bölünmüş olacak. Bu gidişin gidiş olmadığını anlatmanız lazım. Memleket sadece benim memleketim değil, sorun siyasi parti sorunu değil, memleket sorunu. Bu işin sağı, solu, ortası yok. Bu iş demokrasiden mi tek adamdan mı yanasın?"



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...


APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...

CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...


Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...

AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...


Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR