Yukarı
175844

2016 yılı faaliyet raporları onaylandı

15 Nisan 2017 09:17

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü 2016 yılı faaliyet raporları İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla onaylandı. AK Parti'nin "2019 yılında Büyükşehir Belediyesi'ni borç yüküyle devredeceği" eleştirisine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, "Buradayız. Kime devrediyoruz? Devrettiğimiz falan yok. İzmirlilerin yine bizi tercih edeceğine sonsuz inancım var" dedi.

AK Partili Doğan'ın "2019 yılında borç yükü ile belediyeyi devredecek" açıklaması yaptığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu Doğan'a dönerek, "Kime devrediyoruz? Ne oldu? Bizim devrettiğimiz falan yok. Buradayız Sayın Doğan. 2019'un Mart ayında hep beraber siyasi partiler yarışacak. İzmirliler dört dönemdir bizi tercih ediyor.  Büyük olasılıkla yine bizi tercih edeceğine sonsuz inancım var. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi birinci beş yılda 2 milyar TL, ikinci beş yılda 4,5 milyar TL yatırım yaptı. Üçüncü beş yılda ise 8-8,5 milyar TL yatırım yapıyor.  Bunun başarısızlık olduğunu anlatmak için gerekçeleri bulmak için bugün başlarsınız 2019 yerel seçimlerine kadar çalışırsınız" dedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan faaliyet raporu görüşmelerinde konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı Faaliyet Raporunu eleştirdi. Doğan, "Karşımızda ne yazık ki faaliyet değil faaliyetsizlik raporudur. Kentin kaynakları boşa gitmiştir. Yarım kalmış ya da günü kurtarmak için yatırımlar olduğunu görüyoruz. Evdeki hesabın çarşıya uymadığını görüyoruz. İzmir'in ümidini kestiği bazı projeler konmuş. Üçkuyular ve Alsancak altgeçidi, Bornova, Narlıdere metrosu, Konak tramvayı, Cicipark projesi, Opera binası, Kemeraltı Balıkçılar Çarşısı'nda bir arpa boyu ilerlenememiş, kağıt üzerinde kalmıştır" dedi. Doğan, Büyükşehir Belediyesi'nden devrim beklemediklerini, projeleri gerçekleştirmelerini istediklerini söyledi.

"KOCAOĞLU BELEDİYE'Yİ BORÇ YÜKÜYLE DEVREDECEK"

Bütçesinin yarısından fazlası günü kurtarmaya yönelik harcandığını öne süren Doğan, elinde kalan kıt kaynaklarla kente hizmet için çaresizce çırpındığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin sadece kendine çalıştığını, kendisine hayrı olduğunu dile getiren Doğan, kente hizmet edemediğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında büyük borç yüküyle devretmek zorunda kalacağını belirten Doğan, "Bütçede bu yıl ipin ucu kamçı gelir ile gider arasında makas açılmıştır. 2016 yılında nerdeyse 1 milyar TL açık verir durumuna gelmişti" dedi.

HER SEKİZ KİŞİDEN BİRİ ŞİKAYETÇİ

İzmir kent merkezinde yeni otopark alanı açılmadığını belirten Doğan, Kahramanlar Otoparkı'nın dış cephe yenilemesini eleştirdi. Hemşeri İletişim Merkezi'nin 457 bin şikayet aldığını belirten Doğan, her sekiz kişiden birinin şikayeti olduğu anlamına geldiğini belirten Doğan, "Yamanlar Katı Atık Tesisi'ne başlanamadı. Mahkemelik oldu. Harmandalı'da vahşi depolama devam edecek. Uzundere'ye bir kenara koyarsak kentsel dönüşümde Bayraklı, Örnekköy ve Ege Mahallesi'nde sıfır çekildi. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki altgeçit zamanında bitirilemedi. İkinci ihale yapıldı. Tutarı 86 milyon TL'ye çıktı. İnşaat sırasında su basan bu yerde kamu zararı oluşmuştur" dedi.

AK PARTİLİ DOĞAN'IN "ŞARKICI TÜRKÜCÜ" ELEŞTİRİSİ TEPKİ ÇEKTİ

Bayraklı iskelesinin faaliyette olmamasın eleştiren AK Partili Doğan, eldeki iskelelerin kapatılıp çürümeye terk edildiğini söyledi. Sosyal Yaşam Kampüsü'nün gerçekten hizmete girip girmediğini soran Doğan, "Açıldı denen tesiste hala inşaat devam etmektedir. Ruhsat alındı mı? Yarım yalamak açılan tesisi bu yıl gördük" dedi. Kültür-sanat faaliyetlerinin çokluğunu eleştiren Doğan, "Şarkıcıya türkücüye harcanan paraların kentin altyapısı düşük kesimlerine harcanmasını diliyoruz" dedi. CHP'liler ise Doğan'a "Sanatçı, sanatçı onlar" diye tepki gösterdi.

"HÜKÜMET DESTEKLEDİĞİ İZBAN OLMASA RAYLI SİSTEM YERİNDE SAYACAKTI"

Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe belediyelere verdiği proje desteklerini eleştiren Doğan, AK Partili belediyelerin bundan faydalanamadığını söyledi. Belediye Hizmet binasının depreme dayanıksız olduğunun bilinmesine karşın önlem alınmamasını eleştiren Doğan, "Kıyı tasarım projeleri başarılı alma monoray yapılamadı. Raylı sistemde vagon alımları hariç gelişme sağlanamadı. Hükümet'in desteklediği İZBAN olmasa İzmir raylı sistemde yerinde sayacaktı. İdarenin her dört ihalesinden biri iptal edilmiştir" dedi. İzmir yerinde saymayı bırakmış gerileme dönemine girdiğini belirten Doğan, " Halkıyla ve kentiyle barışık, çözüm üretebilen bir yönetim anlayışı artık olmalıdır. AK Parti Grubu olarak faaliyet raporuna hayır oyu vereceğiz" dedi.  MHP, CHP ve AK Partili üyeler de konuşma yaptı. AK Partili Ali Kökoğuz'un toplantının başında gösterilen faaliyetlerin tanıtım filminin illüzyon olduğunu, gerçek İzmir'in fotoğraflarının bunlar olmadığını söylemesine CHP'liler tepki gösterdi. CHP'li Hatice Tatlı'nın Bilal Doğan'ın verdiği rakamların hatalı olduğunu söylemesi üzerine Sırır Aydoğan "Kandırılmıştı" deyince AK Partililer kızdı.

KOCAOĞLU TEK TEK YANIT VERDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eleştirilere yanıt vermeye kentsel dönüşümden başladı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de hiç uygulanmamış, cesaret edilememiş, uygulanması normal görülmemiş bir yöntemle kentsel dönüşüm yaptığını, sıkıntılı bir süreç sonunda Uzundere'de inşaatların yükseldiğini söyledi. Yüzde 100 anlaşmaya, rantın orada yaşayanlara verildiği dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirten Kocaoğlu, "Uzundere'de aynı bölgede üç adada daha kentsel dönüşüm ihalesine çıkıyoruz. Örnekköy'de uzlaşmalar yüzde 90'ı buldu. Bir ada kısa zamanda inşaat ihalesine çıkacağız. Ege Mahallesi'nde büyük bölümde uzlaşma sağlandı. Burada da inşaat ihalesi yapacağız. Diğer bölgelerde de uzlaşma görüşmeleri hızlandı arttı" dedi.  

"BOSTAN TARLASINA KONUT, KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİLDİR"

Kocaoğlu, bostan tarlasına yapılan inşaatların kentsel dönüşüm olmadığını, arsaya bina yapmak olduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Karabağlar'da temelinin atıldığı kentsel dönüşüm projesini örnek veren Kocaoğlu "Uzundere'deki bizim alanımızın yakınlarına geçen hafta boş arazide kentsel dönüşüm diye temeli atılan inşaat nedir? Bostan tarlasına konut yapmaktır. Şunu diliyorum. Eğer bu daireler, konutlar, 540 hektarlık kentsel dönüşüm riskli alan edilen yerde aktarma sistemiyle oradaki insanlara verilerek bir dönüşüm başlatılacaksa bunu kentsel dönüşüm olarak değil, kentsel dönüşme hazırlık olarak değerlendirebiliriz.  Yoğunluk artışlarıyla kentler yine yüksek katlı çarpık yapılaşmalarla dolacaksa, sosyal donatı alanları olmayacaksa, yolları olmayan semtler olacaksa biz orada yokuz.  Belediyenin tramvay, metro gibi projelerde borçlandığını belirten Başkan Kocaoğlu, "Biz borçlanmasını da borçlanmadan iş yapmasını da biliriz. Ne kadar borçlanacağımızı da biliriz. 13 yıldır bu kurumun para politikası, finans politikası aksamadan yürüyor. Bir kuruş vadesi geçmiş, hiçbir yükleniciye kuruma borcu yoktur" dedi.  

"DEVRETTİĞİMİZ YOK BURADAYIZ"

AK Partili Doğan'ın "2019 yılında borç yükü ile belediyeyi devredecek" açıklaması yaptığına hatırlan Başkan Kocaoğlu Doğan'a dönerek, "Kime devrediyoruz? Ne oldu? Bizim devrettiğimiz falan yok. Buradayız Sayın Doğan. 2019'un Mart ayında hep beraber siyasi partiler yarışacak. İzmirliler dört dönemdir bizi tercih ediyor.  Büyük olasılıkla yine bizi tercih edeceğine sonsuz inancım var. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi birinci beş yılda 2 milyar TL, ikinci beş yılda 4,5 milyar TL yatırım yaptı. Üçüncü beş yılda ise 8-8,5 milyar TL yatırım yapıyor.  Bunun başarısızlık olduğunu anlatmak için gerekçeleri bulmak için bugün başlarsınız 2019 yerel seçimlerine kadar çalışırsınız" dedi. 

"BİZ DOĞUŞTAN DEVRİMCİYİZ"

Başkan Kocaoğlu, AK Partili Doğan'ın "Devrim beklemiyoruz" sözlerine "Siz devrim beklemeye bilirsiniz ama biz doğuştan devrimciyiz. Ulu Önderimizin emrettiği doğrultuda devrim yaparak ilerliyoruz. Kırsalda yaptığımız işler örnek alınıyor. Katı Atık Yönetimi'nde gerekli prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Hiçbir işimizi yarım bırakmadık. Kıyı tasarımı örnek olarak devam ediyor. Bittiğinde İzmir çok daha farklı yaşanılacak kent olacak. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda tramvayların kataner direkleri dikmek için belli kaldırım taşların söküldüğünü, sonra düzeltildiğini söyledi. Burada kamu zararının ne olduğu iddia edildi. Bunu anlamak için ciddi mesai harcamak gerekir. Sahil Bulvarı'nda alt geçit devam ediyor. Bulvardaki planlama önerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. Karantina'da vapur iskelesi yapılacak. Sosyal yaşam kampüsü faaliyete girdi" dedi.  

"KANTARIN TOPUZUNU MUHAFELET BELEDİYELERE KAYDIRDIK"  

Başkan Kocaoğlu AK Partili Doğan'ın "Şarkıcıya, türkücüye para harcanıyor" eleştirisini de yanıtladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda ne kadar tasarruf ettiğini herkesin bildiğini belirten Kocaoğlu" Harcanan parayı aynı büyüklükteki bir ile kıyaslamak gerekir. Temsil ve ağırlama giderlerimiz bütçenin binde 25'dir. Mavişehir Opera Binası'nı ikinci ihalesi 26 Nisan'da yapılacak. İlçe belediyelerine destek de ayrım yok.  Kiraz Belediye binasın yüzde 95'ni, Menderes Çukuraltı sahil düzenlemesinin yüzde 50'si,  Özdere Meydanı'nın yüzde 60 maliyetini verdik. Ödemiş Mezbahası, Selçuk'ta depoya önemli katkı verdik.  Torbalı, Kemalpaşa ve Kınık'a destek verilmediği söyleniyor. Konak Belediyesi'ne de 1 kuruş verilmedi. CHP ve AK Partili belediyelerin nüfuslarına göre oranlanırsa Büyükşehir Belediyesi'nin kantarın topuzunu muhalefet belediyelere kaydırdığını çok iyi görüyoruz" dedi.

"BÜYÜKŞEHİR OLMASI İZBAN PROJES GERÇEKLEŞMEZDİ"

İZBAN projesine 1 milyar 913 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Kocaoğlu, "İZBAN'da ortağız. Kimin ne yaptığı belli. TCDD'yi beraber sahipleneceğiz. Ama Sezar'ın hakkını Sezar'a da vereceğiz. Bu proje İzmir Büyükşehir Belediyesi olmasaydı, taşın altına elini koymasaydı bu projenin gerçekleşmesi mümkün değildir. Öyle bir anlaşmaya imza attım ki, öncesinde beş avukata 'Büyükşehir Belediye binasını TCDD'ye bağışlarsam bana bir sorumluluk gelir mi' diye sordum. 'Hayır' yanıtı alınca imzaladım. Yoksa imzalanacak bir anlaşma değildi. Ama imzalamasam İZBAN olmayacaktı" dedi.  

CUMHURBAŞKANI'NIN LİMAN PROJESİ GÖRÜŞÜ MEMNUN ETTİ

Başkan Aziz Kocaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir Limanı'nın büyütülmesi projesinden söz ettiğini hatırlatarak, "Körfez projesinde tüm bilimsel çalışmaları yapıp ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanıdır.  Bir an evvel İzmir'in kalkınması için limanın derinleştirilmesine, üçüncü nesil gemilere açılmasına ekmek su kadar ihtiyaç vardır. Bu projeyi Cumhurbaşkanı'ndan duymak, İzmirli hemşerilerim adına bizi mutlu etmiştir" dedi.  

"İZBAN'IN KINIK'A UZAMASI İÇİN DE YATIRIM YAPMAYA HAZIRIZ"

Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistemleri kendi gücüyle 138 kilometreye çıkardığını belirten Başkan Kocaoğlu,  "Selçuk İZBAN hattı ve Konak tramvayını devreye girmesiyle yıl sonunda 180 km'ye çıkacaktır. Bergama hattıyla ilgili Hükümet karar verirse biz de ihaleye çıkacağız. Başbakan'ın 'İZBAN Kınık'a gidecek' beyanı var. Kınık içinde yatırım yapmaya hazırız. 2019 yılında seçime kadar ne kadar biter bilmem ama 250 km ulaşmak için inşaat faaliyetleri başlamış olacaktır" dedi.

İzmir'de toplu ulaşımdaki 90 dakika tek ücret uygulamasının bir devrim olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Bu dar gelirli, sabit gelirli, kiraların ucuz olması nedeniyle merkezden uzak semtlerde oturanların iki veya üç araçla seyahat etmeleriyle ilgili olarak 90 dakika konmuştur. Ulaşımda sosyal bir projedir. Fiyatlandırma politikasıdır. Toplu ulaşımda yüzde 18 KDV bana doğru gelmiyor. Yatlarda ÖTV yok belediye otobüslerinde var. Bunun bir mantığı var mı? Büyükşehirler bütçeden aldığımız payların büyük bölümünü ulaşıma sübvansede kullanıyor" dedi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü 2016 yılı faaliyet raporları AK Parti Grubu'nu ret oylarına karşın oy çokluğuyla onaylandı.

Utku BOLUL İZMİR, (DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR