Yukarı
177055

Çinliler Türkiye'de 60 ocak işletiyor

28 Nisan 2017 16:32

EGE Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Avrupalı alıcıların Türkiye'ye gelmekten çekindiğini, bu durumun doğaltaş ihracatını yüzde 8 ila 10 oranında etkilediğini belirtti. Çinlilerin Türkiye'de maden ocağı işletmeye başladığını da söyleyen Kaya, "Yunanistan’da bir tane Çinli ocak yok. İtalya’da yok. Rakam telaffuz etmek istemiyoruz ama Çinliler Türkiye'de 60’ın üzerinde ocak işletiyor. Bunun önüne geçecek herhangi bir yaptırım gücümüz yok" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği  Başkanı Mevlüt Kaya, 2017 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı öncesi basın mensupları ile bir araya geldi. Bir restoranda gerçekleşen toplantıda konuşan Kaya, görev sürelerinin üçüncü yılını başarılı bir şekilde tamamlamış olmanın gururu yaşadıklarını, potansiyellerini maksimum seviyede kullanma gayretinde olduklarını söyledi.

Avrupa’da oluşturulan islamafobik yaklaşımlar ile terörün sektörlerini ciddi şekilde etkilediği belirten Kaya, "Bu durum bizi yüzde 8 ile 10 arasındaki oranda etkiledi. Özellikle Avrupa’da oluşturulan algıdan dolayı bire bir çalıştığımız firmalar dahi Türkiye’ye gelmekten imtina ediyor. Terör dünyanın her yerinde var ama biz biraz daha ateşe yakınız. Biz yurtdışında görüştüğümüz kişilere ‘Sizin orası ne kadar tehlikeli ise burası da öyle’ diyoruz ama bir algı operasyonu var. Doğaltaş görülmek zorunda, bir resimle ürün satamazsınız. Üretimi görmeden bir proje ya da siparişe girilmez. Bizim bu yönde dezavantajımız var. Bu noktada özellikle Ortadoğu, Uzakdoğu, Çin ve Hindistan’ın tekrar hamle yapması ile sektörde oluşan açığı kapatabildi. Dünyayı 2008 yılında mortgage krizinin vurduğu anda sektörün tek bir pazarı vardı o da Amerika. Biz Türkiye olarak doğaltaş ihracatının yüzde 77’sini ABD’ye yapıyorduk. Can simidi gibi Çin ve Hindistan’ın devreye girmesi ile o krizden yara almadan kurtulduk. Hem de yeni pazarlar aramanın bilinci oluştu. O kriz mermer sektörüne büyük katkı sağladı. Artık tek bir pazar yerine pazar ağı genişletildi ve dünyanın her tarafına ürün satar hale geldik" diye konuştu.

"İNADINA ÜRETİM, İNADINA İHRACAT"

Sektör olarak yaşanan olumsuzluklara karşın üzerlerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştıklarını dile getiren Kaya şöyle devam etti:

"İnadına üretim inadına ihracat, başka yol yok. Biz bu ülke için sektör olarak üzerimize düşen neyse yapmaya çalışıyorz. 14 Temmuz’dan daha iyi bir gündeyiz. 15 Temmuz’da yaşananlardan dolayı gidilmez bir ülke olarak düşümeyin diyoruz ve üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Özellikle küresel krizlerde kendi öz kayaklarınızın anlamı ortaya çıkıyor. Onun için biz inadına üretim inadına ihracat yapacağız. Eğer biz diğer pazarlarla o boşlukları, o açığı kapatamasaydık ciddi sıkıntılar yaşardık. Ancak Çin, Hindistan, Katar, Arabistan gibi ülkeler ağımıza girdi. Çok mu iyiyiz, hayır ama diğer sektörlere baktığınızda şükrediyoruz. Olağan üstü  olaylar yaşanmazsa biz 2017’i iyi kapatacağız."

"VATAN, MİLLET, SAKARYA DENDİĞİNDE ÜSTÜMÜZE YOK"

Türkiye’de Çinli firmaların ocak açmasını da değerlendiren Başkan Kaya, şöyle devam etti:

"Yabancı ülkelerde biz bir ocak açacağımız zaman bize izin verilmiyor. Dünyada bunu engelleme yöntemleri uygulanmıştır. ‘Vatan millet Sakarya’ dendiğinde üstümüze yok. Yunanistan’da bir tane Çinli ocak yok. İtalya’da yok. Rakam telaffuz etmek istemiyoruz ama Çinliler Türkiye'de 60’ın üzerinde ocak işletiyor. Bunun önüne geçecek herhangi bir yaptırım gücümüz yok. İnşallah buna bir çözüm üretilir. Çinli de işlenmiş ürün olarak ülkeden satsın. Buna benzer operasyonlar yapılabilir. Çünkü bu değerler hepimizin sahip olduğu yerler ve değerlerdir. Sektör olarak bu anlamda bürokratların da bu özeni göstermeleri gerekiyor."

2023 HEDEFİ ZOR DEĞİL

Sektörün 15 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini gerçekleştirmesinin zor olmayacağını, Türkiye’nin dünyada mermer sektörü açısında vazgeçilmez olduğunu söyleyen Kaya, "Dünya ticaretinde bizim en büyük avantajımız doğal taşımızın benzerinin olmaması. Bir ülke ‘Türk malı almayacağız’ dese de, Türk mermerini alır. Bizim en büyük silahımız, servetimiz renk seleksiyonumuzdur. Mermerimizde birçok renk kullanılmaktadır" dedi.

Türkiye'nin mermer teknolojisi ihraç eden bir ülke haline geldiğini de belirten Kaya, "Mermer ile mermer teknolojisi birbirini tamamlayan şeylerdir. Biz şu anda mermer makineleri ihraç eden bir ülke haline geldik. Ciddi projelere taş veren ülke haline geldik. Kalitede, üretimde, teknolojide dünyadaki en üst teknoloji ile yarışır durumdayız. 2017’den çok umutluyum" diye konuştu.

"TASARIM VE UÇ ÜRÜNLERE YÖNELİK PROJELER YAPIYORUZ"

İtalya’nın 25 yıl önce Türkiye ile doğaltaş sektöründe aynı noktadayken moda ve tasarımı işin içine katarak işlenmiş ürüne yöneldiğini belirten Kaya şunları söyledi:

"İtalyanlar buradan Türk taşlarını işleyip ciddi rakamlara satıyordu. İtalyanlar bizim dünya pazarına girmemizle birlikte şunu gördüler ki; bizimle rekabet etme şansları olmayacaktı. Böyle olunca konsept değiştirdiler. Tasarımlara yöneldiler. Biz bin kilo satıp 100 bin dolar alırken, onlar 100 kilo satıp bin dolar alıyor. İtalyanların yaptığını şu an yapmazsak eğer sektör ciddi şekilde daralır. Bu nedenle tasarım ve uç ürünlere yönelik projeler yapıyoruz. Sağolsun Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci de gerekli desteği verdi."

SERAMİK DOĞALTAŞI ETKİLİYOR

Mermer görünümlü seramik ürünlerinin birçok alanda kullanılmaya başlanmasına değinen Kaya, "Maalesef bunun önüne geçemeyiz. Ülkelerin kazançları ile doğru orantılı. Bir ülkenin ekonomisi iyi ise doğaltaş kullanıyor, kötüye gittiğinde seramik kullanıyor. Tabii ki bizim satışımızı etkiliyor, ancak bunu birebir kopyalayan firmalara da yasal olarak herhangi bir yaptırım da yok" dedi.

2017'DE YÜZDE 20'LİK ARTIŞ

2017 yılında doğaltal ihracatında yüzde 20’lik bir artış beklediklerini belirten kaya, "3 yıldır düşen ihracat 2017'de artışa geçiyor. Sektör olarak Hindistan’daki kotaların kaldırılması ve Çin’de ticari anlamda alınan yeni kararların etkisiyle doğaltaş ihracat rakamımız 2 milyar doları geçecektir" diye konuştu.

DOĞALTAŞ İHRACAT RAKAMLARI

Doğaltaş ihracatıyla ilgili rakamları açıklayan Mevlüt Kaya, özellikle dünya genelinde yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzluklar küresel ölçekte tüm sektörlerin ihracatını düşürdüğünü ve doğaltaş sektörünün de bu durumdan etkilendiğini belirtti. Kaya, "Madencilik sektöründe 2016 yılında  Türkiye geneli 3.8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 47'si doğaltaş sektöründen gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise 2016 yılında Türkiye geneli toplam maden ihracatının yüzde 20'sinde denk gelen 770 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. 770 milyon dolarlık toplam ihracatımızın yüzde70'lik kısmını ise doğaltaş ürünleri oluşturuyor. Türkiye geneli toplam doğaltaş ihracatının yüzde 30'luk kısmı ise yine birliğimiz tarafından sağlanıyor. 2017 yılında ilk üç aya bakacak olursak Türkiye geneli toplamda bir önceki senenin aynı dönemine yüzde 37 artışla 1 milyar dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 38'i doğaltaş sektöründen gerçekleşti. Ocak- Mart 2017 döneminde Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise Türkiye geneli toplam maden ihracatının yüzde 19'luk kısmına denk gelen 192 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. 192 milyon dolarlık toplam Birliğimiz ihracatının yüzde 62'lik kısmını ise doğaltaş ürünleri oluşturmuştur. Türkiye geneli toplam doğaltaş ihracatının yüzde 30'luk kısmı ise yine Birliğimizden gerçekleşmiştir" dedi.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...

Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.


Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....

Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde büyük dönüşüm başlayacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde incelemeler yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla, henüz pazarcı esnafı tezgahını yerleştirirken binaya gelen Başkan Eşki, hem e...


Mali Hizmet Kalitesinde Yükseliş: Filiz Başkan Mali Tabloyu Açıkladı

Efes Selçuk Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci birleşiminde görüşülen 2023 yılı faaliyet raporunun sunumunu yapan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, yükselen enflasyon ve artan...

Vatandaş istedi, Başkan Önal talimat verdi

Havaların ısınmasıyla oluşabilecek sinek, böcek ve haşerat sorununa karşı harekete geçen Bayraklı Belediyesi, anında çözümle vatandaşın takdirini topladı. Bu kapsamda Soğukkuyu Mahallesi’...


Narlıdere'de temizlik seferberliği sürüyor

Narlıdere Belediyesi’nin kent genelinde başlattığı temizlik seferberliği sürüyor. Belediye ekiplerince ilçenin 11 mahallesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, her gün iki mahallede gene...

Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 21 Nisan Pazar günü koşulacak Maraton İzmir nedeniyle bazı ESHOT ve İZTAŞIT hatlarında geçici güzergâh değişiklikleri yapacak. İZDENİZ’e...


İzmir’de FETÖ'ye operasyonda 12 gözaltı

İzmir merkez ve 3 ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) gizli haberleşme uygulaması ‘ByLock’u kullandığı tespit edilen ve Bank Asya’da şüpheli işlem bilgileri bulunan 12 kişi göza...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR