Yukarı
179094

CHP, Şırnak raporunu açıkladı

21 Mayıs 2017 15:19

CHP heyeti, Şırnak’ta gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin rapor hazırladı.

ANKARA (ANKA) – Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Mayıs’ta, 6 ve 7 yaşında iki kardeşin evlerinde uyurken ölümüne neden olan polis zırhlı aracının 22 yıllık olduğu, aracı kullanan polis memurunun ise araçta iki haftadır şoförlük yaptığı ve özel bir eğitim almadığı ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekilleri Selina Doğan ve Onursal Adıgüzel, Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve Şırnak İl Başkanı Mehmet Uğur’dan oluşan CHP heyeti, Şırnak’ta gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin rapor hazırladı.

Raporda, 4 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde, zırhlı polis aracının bir evin duvarını yıkmasıyla, evde uyuyan 6 yaşındaki Furkan ve 7 yaşındaki Muhammed Yıldırım kardeşlerin ölümlerine ilişkin gerçekleştirilen ziyaretlere yer verildi. CHP heyeti, hayatını kaybeden çocukların yaşamlarını yitirdiği Silopi Karşıyaka Mahallesi’ndeki evde incelemelerde bulundu.

Olayın gerçekleştiği saatte iki çocuğu ile uyuduğunu ifade eden baba Mesut Yıldırım’ın, sesler üzerine uyandığı, çocukların uyuduğu odaya koştuğu ve çocukların molozların altında kaldığına şahit olduğu belirtilen raporda, Yıldırım’ın “Komşular yardımcı oldu. Ambulans gelene kadar çıkardık çocukları. Hastaneye biz götürdük, polisler kendi araçlarını korumaya aldılar, savcı o gece gelmedi. Aracı da savcıdan habersiz çekmişler. Görgü tanıkları, savcının aracın kendinden habersiz çekildiğini görünce çok sinirlendiğini söylüyor” ifadelerine yer verildi.

-KAYMAKAM VE POLİS MEMURU İLE GÖRÜŞÜLDÜ-

Mahalle sakinlerinin, genel olarak zırhlı araçların çok sürat yaptıklarına ilişkin şikayetlerine ve çocukları için duydukları endişelere dikkat çekilen raporda, heyetin Silopi Kaymakamı Savaş Konak ile görüşmesine de yer verildi. Olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığı ve iki polis başmüfettişinin görevlendirildiği, gerekirse Bakanlık müfettişlerinin de görevlendirilebileceğine yönelik bilgiye işaret edilen raporda, Kaymakam Konak’ın söz konusu zırhlı aracın MHP İlçe binasını korumak için görevlendirildiği ve olayın olduğu sırada devriye attığını belirttiği kaydedildi.

Heyet, olaya karışan polis memuruyla da Şırnak Merkez T TİPİ Ceza İnfaz Kurumu’nda görüştü. Raporda, 5 yıldır polis memuru olduğunu ve 1,5 yıldır Şırnak’ta görev yaptığını söyleyen polis memurunun şu ifadelerine yer verildi:

“Olay günü, MHP binası koruyorduk. Kaza ikinci devriyeyi atarken oldu. Gece 00.00-00.30 gibi devriyeyi attım. Sonra aracı yerine park etmeye çalıştım. Araç stop etti. Hidrolik sistemin devre dışı kaldığını fark ettim. Bulunduğumuz yer yokuş olduğu için araç kaymaya başladı. Frenler çalışmadı. Farların yanmadığını görünce, ana güç şalterini kapatıp açtım. Farlar yandı. Arabayı çalıştırma düğmesine bastım. Ama çalışmadı. Vitesi park konumuna getirdim, durmadı araç. Tekrar kırmızı çalıştırma düğmesine bastım. Yine çalışmadı. Bu sırada, hidrolikte az bir yağ kaldığı için ilk virajı döndüm. Daha sonra direksiyon hâkimiyetimi tamamen kaybettim. Toplamda şalteri kapatıp açmayı 4 defa denedim. Şiddetle bir yere çarptım. Sürat göstergesi çalışmıyordu. Nereye çarptığımı görmedim. Çarpar çarpmaz önümü toz bulutu kapladı. Bağrışmaları duydum. Telsizden anons ettim, araç kodunu söyledim. Kaza yaptığımı, binaya çarptığımı, yaralılar olabileceğini, kaza yerine acil ambulans ve takviye gelmesini istedim. Arkadaşlarla birlikte binanın ön tarafına geçip yaralıları çıkardık. İki çocuğu da çıkardık. Cuma günü ve o gece ertesi gün nezarette kaldım. Cuma akşam mahkemeye çıktım, tutuklandım.”

-“ARACI KULLANMAK İÇİN ÖZEL EĞİTİM ALMADIM”-

Raporda, polis memurunun aracın 1995 model, Dragon tipli 17 tonluk bir araç olduğunu, en son muayenesinin 4 Nisan’da yapıldığını, aracı kullanmak için herhangi bir özel eğitim almadığını, B sınıfı ehliyetle aracı kullandığını, 8 ay önce araçta görev yapmaya başladığını, iki hafta öncesine kadar ise kulede görev yaptığını ve yalnızca iki haftadır aracı kullandığını söylediği belirtildi.

Aile ile polis memurunun ifadelerinin çeliştiğine vurgu yapılan raporda, ailenin olaya karışan polis memurunun kaza alanından kaçtığını, çocuklarını kendi olanakları ve komşuların yardımıyla çıkardıklarını ve hastaneye götürdüklerini söylerken, polis memurunun ise çocukların çıkarılmasına yardım ettiklerini ve araçlarla hastaneye sevk ettiklerini ifade ettiği kaydedildi. Raporda, bu çelişkilerin aydınlatılması gerektiği belirtildi.

-“BU ARAÇLARI KULLANMAK HEM TEKNİK HEM DE PSİKOLOJİK FORMASYON GEREKTİRİR”-

CHP heyeti, Cizre’de zırhla aracın çarpması sonucu geçen yıl 7 Haziran’da yaşamını yitiren 6 yaşındaki Bünyamin Bayram ve 24 Ekim’de hayatını kaybeden 5 yaşındaki Hakan Sarak’ın aileleriyle de görüştü. Yapılan ziyaretler ve incelemeler sonucunda elde edilen tespitlere yer verilen raporda, şöyle denildi:

“Bölgedeki yerleşim yerlerindeki altyapı eksiklikleri ve yapılaşmaların çarpıklığı dikkate alındığında, söz konusu araçları şehir içi için ve sivil vatandaşlar için son derece tehlikeli bir hale getirmektedir. Bölgede yaşayan vatandaşların, zırhlı araçlarla hız yapıldığına dair şikayetlerde bulunduğu da dikkate alındığında konunun hassasiyeti artmaktadır. Polis memurlarının söz konusu araçları kullanmak için yeterli ve gerekli eğitimden geçtiklerine dair bilgi ve bulguya rastlanmamıştır.

Bahsi geçen araçların kullanımının, araçların tonlarca ağırlığı ve bölgenin son derece zor coğrafi ve siyasi şartları düşünüldüğünde bu araçlarla görev yapabilmek için hem teknik hem de psikolojik olarak ciddi formasyon gerektirdiği ortadadır. Zırhlı araçların ne kadar zamanda bir yenilendiği ve bakımlarının yeterli periyodlarda yapılıp yapılmadığı da yine detaylı bir şekilde ve ciddiyetle araştırılmalıdır.

Son olayda kullanılan aracın 22 yıllık bir araç olduğu ifade edilmiştir.  22 yıllık bir araç dünyanın her yerine eski bir araç olarak tanımlanır. Olayların çoğunda güvenlik görevlilerinin olayın meydana gelmesinde kusurlarının olup olmadığından bağımsız olarak, yaralılara gerekli yardımı sağlamadıkları, sağlık hizmetine ve adli mercilere erişim anlamında ihmalkar davrandıkları ifade edilmiştir. Bu husus kamu vicdanını da ciddi biçimde zedelemektedir.”

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Doç. Dr. Bülent Özmen: 'Türkiye, 6'dan büyük bir depreme gebe'

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'taki deprem sonrası 'kırsal dönüşüm' uyarısı yaptı. Doç. Dr. Özmen "Türkiye’nin 6’dan b...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben artık Fenerbahçeli değilim

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK'de, 'Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum' dediği iddia edildi. AKP MKYK’de 3...


'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İmamoğlu dünya çocuklarını ağırladı, barış çağrısı yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için 15 farklı ülkeden İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’de ağırladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ek...

İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...


Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...

CHP'de yerel yönetim zirvesi

CHP, bu hafta sonu Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek. Yarın, partinin genel merkezinde bir araya gelecek belediye başkanları ve il örgütleri, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında A...


Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR