Yukarı
180171

Son 9 yılın zirvesinde

02 Haziran 2017 16:14

Altın ithalatı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 100 artışla 48 tona çıkarak Ağustos 2008’de gördüğü tarihi zirveye yükseldi. Altın ithalatı Ağustos 2008’de 48.05 ton olmuştu.

Borsa İstanbul verilerine göre ithalat ilk beş ayda son 10 yılın yıllık ortalaması olan 126 tonu aşarak 128.4 tona yükselirken, Ocak-Mayıs dönemindeki ithalatın yaklaşık yüzde 40’ı sadece Mayıs’ta gerçekleşti.

Gram altın fiyatındaki gerileme, yaklaşan düğün sezonu ve jeopolitik riskler nedeniyle artan talebin altın ithalatında artışa neden olduğu belirtiliyor.

Öte yandan referandum sürecindeki belirsizliğin altına olan talebi artırması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vatandaşa altın alımı yönünde çağrı yapması ardından bireylerin bir kısmının döviz yerine altın tercih etmesi de yıl başından bu yana genel olarak altın ithalatının yüksek seyrine neden oluyor.

Borsa İstanbul verilerine göre altın ithalatı Ocak ayında 10 ton, Şubat’ta 18.03 ton, Mart’ta 28.4 ton, Nisan’da 23.9 ton oldu. Geçen yılın Mayıs ayında ise 9.5 tonluk altın ithalatı yapıldı.

Bugün açıklanan Gümrük Bakanlığı verilerine göre de bu yılın Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 237 artışla 2.23 milyar dolarlık kıymetli maden ithalatı gerçekleşti ve en çok ithalat yapılan ikinci sektör oldu. Bakanlık verilerine göre altın ithalatı ilk beş ayda ise yüzde 218.5 artışla 6.32 milyar dolar oldu.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yurtiçinde gram altın fiyatının 140 TL civarına gerilemesi ve yaklaşan düğün sezonu nedeniyle Ramazan öncesi altın talebinin arttığını belirterek, “Diğer taraftan bölgedeki jeopolitik risklerde artış, düğün sezonu nedeniyle üretim artışının yanı sıra Irak’tan gelen talep ve takı ihracatındaki artış da altın ithalatının artmasına neden oldu” dedi.

Altın talebinin beklentilerin üzerinde artması sonucu stokların tükendiğini ve altın ithalatında gecikme yaşandığını kaydeden Yıldırımtürk, bu durumun yurtiçinde ons altın fiyatının yurtdışına göre 6-7 dolar daha primli işlem görmesine neden olduğunu bunun da ithalata artış olarak yansıdığını belirtti.

Türkiye’nin ağırlıklı altın ticaretinin gerçekleştiği ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve İsviçre önplana çıkıyor.

Bakanlık verilerine göre Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ikinci ülke yüzde 142 artış ve 881 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri olurken, bu ülkeyi yüzde 50’lik artış ve 831 milyon dolar ile Irak izledi.

Öte yandan en fazla ithalat yapılan ülkeler arasında yüzde 442’lik artış ve 1.13 milyar dolar ile İsviçre beşinci sırada yer aldı.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR