Yukarı
181645

Kumpas davasında şikayetçiler dinlendi

19 Haziran 2017 16:51

İzmir'deki 'Askeri casusluk soruşturması'nda, FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Dosyaların birleştirilmesi nedeniyle sanıklar ek savunma yaparken, şikayetçilerin dinlenmeye başladığı davanın duruşması 5 gün sürecek.

İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne 10 Ağustos 2010'da gönderilen e-posta üzerine, 'Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma' iddialarına ilişkin başlatılan operasyonla aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlandı. Yargılamanın sonunda, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, tüm sanıkların beraatine karar verdi. Beraatle sonuçlanan 'Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu yolundaki bilgi ve iddialar üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklandı. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fethullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianamede, sanıklar hakkında, 'Silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak' gibi suçlamalar yer aldı. Yagılama sırasında tahliyeyer ve tutuklamalar olurken, 68 sanıktan 10'u hala tutuklu yargılanıyor. Davanın bir numaralı sanığı Fethullah Gülen hakkında da tutuklama kararı bulunuyor.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünki duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar, şikayetçiler, tarafların avukatları katıldı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay da geldi. Ali Bilkay duruşma salonuna geldiğinde, jandarmalar arasında bulunan bazı tutuklu sanıklarla selamlaştığı görüldü. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşma, başka suçlamalarla ilgili dava dosyalarının bu davada birleştirilmesi nedeniyle sanıkların ek savunma yapmasıyla başladı.

Telefon hattında FETÖ/PDY'nin gizli haberleşme programı 'ByLock' çıktığı iddiasıyla hakkında açılan kamu davası, görülmekte olan bu dosya ile birleşen eski emniyet müdürü tutuklu sanık Memduh Tosun, "Ben kesinlikle herhangi bir terör örgütü üyesi olmadım. 21 yıllık polislik hayatımın 18 yılı terörle mücadele ile geçti, suçlamaları kabul etmiyorum. 'ByLock' programı yüklediğim ve kullandığım söyleniyor. Ben böyle bir programı ne telefonuma yükledim ne de kullandım. Bu program telefonumda çıktıysa, paylaşılan internetten kaynaklandığını düşünüyorum. Iş yerinde telefonumun internetini açar arkadaşlarla paylaşırdım" dedi.

Çanakkale'de tutuklu olan ve SEGBİS ile ifade veren sanıklardan eski vali yardımcısı İlhan Uran ise, "ByLock programını indirmedim ve kullanmadım. Suçlamaları kabul etmeyorum, tahliyemi istiyorum" dedi.
İzmir dışında başka cevaevinde tutuklu bulunan eski mülkiye başmüfettişi sanık Ferda İleri de, FETÖ ile bağlantısının olmadığını, ByLock pogramını kullanmadığını, hakkındaki suçlamaları reddettiğini söyledi.

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Dosyaları birleştirilen sanıkların ek ifadelerinin ardından şikayetçiler dinlenmeye başlandı. 2012 yılında 'askeri casusluk' davasında gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanan Genelkurmay Dış İlişkiler Daire Başkanı Tümgeneral Atilla Öztürk, "Ben ve arkadaşlarım görevlerimizden uzaklaştırıldık. Bizlerin yerlerine yerleştirilenler de 15 Temmuz darbe kalkışmısını gerçekleştirdiler. Bu dava nedeni ile hava kuvvetlerinde kızağa çekildim. O dönem Hava Kuvvetleri Komutanı olan ve 15 Temmuz darbe girişimini yöneten Akın Öztürk tarafından emekliye sevk edildim. Sahte iddianameyi hazırlayan savcı ve polis, bizim verdiğimiz bilgileri kayda almayan mahkeme heyeti hakkında şikayetçiyim" dedi.

O dönem yarbay olan ve şimdi Ege Ordusu Komutanlığı'nda Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'nda albay rütbesinde bulunan şikayetçi Ümit Topaloğlu ise, "2 Temmuz 2012'de gözaltına alındım. 2 gün sonra tutuklandım. 22 ay tutuklu yargılandım. O dönem yargılanırken, benim sızdırdığım iddia edilen belgilerin bulunduğu iddianame, savunma yapmak için bana verilmedi, diğer arkadaşlarıma da verilmedi. Bizler varsayım üzerine savunmamızı yaptık. Bize verilmeyen iddianame gazetecilere verilmiş ve gazetelerden okuyup hakkımızdaki suçlamaları öğrenmiştik ve savunmamızı daha sonra gazeteden öğrendiklerimizle yapmıştık. O dönem bize yapılanlar hukuk dışıydı. Bize bunu yapanlardan şikayetçiyim" dedi.

Mahkeme başkanının "Maddi ve manevi tazminat olarak kaybınız nedir? Maddi kaybınızı istiyor musunuz" sorusuna Albay Topaloğlu, "Biz askeriz, para için bu mesleği yapmıyoruz. 7.5 yıl yarbay rütbesi ile görev yaptım. Türkiye'de en çok yarbay rütbesi ile kalan benim. Benim terfilerimi engellediler bu davayla. Benim maddi kaybım 80-90 bin lira civarında var. Orta halli bir insan olarak bu para çok para, ancak dediğim gibi biz askeriz, maddi bir talebim yoktur" dedi.

Mahkeme başkanı daha sonra duruşmaya ara verdi. Duruşma şikayetçilerin dinlenmesiyle devam edecek. Duruşma cuma gününe kadar sürecek.

Bahri KARATAŞ / İZMİR, (DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Tugay Mine Piriştina’nın cenaze törenine katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efsane belediye başkanı olarak bilinen merhum Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina’nın cenaze törenine...


Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...

İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.


Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...

Başkan Eşki Işıkkent’te vatandaşla buluştu

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, seçim sonrası teşekkür ziyaretlerine Işıkkent’te devam etti. Çocuklara futbol sahası sözü veren Başkan Eşki, bölgedeki tarihi köprünün elden geçirilmes...


CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...


Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı. Kültürel mirası korumanın...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR