Yukarı
181801

3 gündür devam ediyor!

21 Haziran 2017 14:18

Ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak tanımlanan yangın, olumsuz hava koşullarının etkisiyle Kuzey’e doğru ilerliyor. 64 kişinin yaşamını yitirdiği yangın felaketindeki yaralı sayısı 204’e yükseldi.

Başbakan Antonio Costa’nın “son zamanların en büyük insanlık trajedisi” olarak tanımladığı yangın, sıçrayarak devam ediyor.  Yangının ilk çıktığı Pedrogao Grande ormanlık alanına 40 km uzaklıktaki Góis ve Pampilhosa da Serra bölgelerinde dün akşam saatlerinde 30, yangının yayılmaya devam etmesi üzerine ise gece saatlerinde 3 köy tahliye edildi. Ayrıca Sierra de Lousã ile bağlantıyı sağlayan 112 ulusal karayolu da trafiğe kapatıldı. 

Ancak Ulusal İtfaiye Komutanlığı yardımcısı Pedro Nunes sabah saatleri itibariyle Gois bölgesinde 5 farklı yerde devam eden yangının bir kısmının söndürüldüğünü açıkladı.

Haberleşme sistemi çöktü

Yangın söndürme çalışmalarında aralarında itfaiyecilerin, Kızıl Haç çalışanlarının ve askerlerin bulunduğu 3 binden kişi aktif olarak görev yapıyor. İspanya, İtalya, Fransa ve Fas da yangın söndürme ve yangından etekilenen bölgelerdeki destek çalışmalarına katılıyor.

Portekizli yetkililere göre hava koşulları yangının söndürülmesine olumsuz etkiliyor. Ayrıca yangın söndürme ekipleri arasındaki iç iletişimi sağlayan Acil Durumlar ve Güvenlik Ağı Birleşik Sisitemi’nin (SIRESP) çökmesinin de çalışmaları olumsuz etkilediği gelen bilgiler arasında.

İtfaiye şefi Vítor Vaz Pinto basın mensuplarına bu sabah yaptığı açıklamada yangın söndürme çalışmaları sırasında SIRESP’in çökmesi gibi “küçük başarısızlıkların” yaşandığını itiraf etti.

Uçağın düşüp düşmediği belirsizliğini koruyor

Canadair tipi bir itfaiye uçağının dün akşam üstü saatlerinde düşüp düşmediği konusu ise belirsizliğini koruyor. 

Itfaiye şefi Vítor Vaz Pinto basın mensuplarına dün sistemde uçağın kaza yaptığına dair bir uyarı gördüklerini ve bunu yerel yöneticilere ilettiklerini söyledi. Yerel basının dün görgü tanıklarına ve sivil koruma ekiplerine dayanarak verdiği uçak düşme haberini ise akşam saatlerinde Devlet bakanı Jorge Gomes yalanlamıştı.

“Yol neden zamanında kapatılmadı?"

Öte yandan yangının üç gündür söndürülememesi eleştirileri de beraberinde getirdi. Her ne kadar başbakan ve muhalefet liderleri de dahil olmak üzere “eleştirinin değil birlikte çalışmanın zamanı” olduğu konusunda açıklamalar yapsa da “eleştiri içeremeyen” soruların sorulması gerektiğinde hemfikirler. Sosyalist başbakan António Costa, Ulusal Cumhuriyet Muhafızlarının yetkililerine neden ölüm tuzağına dönüşen N236 yolunun zamanında kapatılmadığını sordu. Muhalefet ise bu kadar ormanlık alana sahip ülkede Orman Güvenlik Kurumunun olmamasını gündeme getirdi. Ulusal basında ise iki yılda bir yenilenmesi gereken Yangınla Mücadele Planı’nın dört yıldır yenilenmediğine dair haberler çıkıyor.

64 kişinin yaşamını yitirdiği yangın felaketindeki yaralı sayısı 204’e yükseldi. Yaralılardan biri çocuk, ikisi sivil ve dördü itfaiyeci olmak üzere 7 kişinin durumunun ciddiyetini koruduğu bildiriliyor.

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...

IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...


FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...

İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...


ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...

İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.


Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.

İsfahan'da şiddetli patlamalar

İsrail'in İran'ın saldırılarına misilleme hazırlıkları günlerdir gündemdeki yerini korurken İran basını, gece İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm ...


Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık Dream Extra’da!

Dream Türk’te Onur Kırış’ın sunumuyla ekrana gelecek olan Dream Extra’nın ilk konuğu Zeynep Bastık oldu. “Lan” şarkısı ile Türkiye ve dünya müzik listelerinin zirvesine oturan ünlü şarkıc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR