Yukarı
184207

Dev gemiyi yolda bıraktı

23 Temmuz 2017 16:21

ZEB Denizcilik, yük gemisine İstanbul’dan 550 ton yakıt aldı. Ancak gemi Çeşme’de bozuldu. Mahkemeye başvuran firma arızanın yakıttan kaynaklandığını tespit ettirdi.

Uluslararası deniz taşımacılığı yapan ZEB Deniz Taşımacılığı Limited Şirketi'nin acenteliğini yaptığı 22 bin tonluk Black Sea isimli yük gemisi Rus limanından kütük demir yükleyerek Manila'ya yola çıktı. İstanbul Ahırkapı'da geminin ağır bakımlarını yaptıran ZEB Denizcilik, 25 Nisan'da İstanbul Boğazı'nda bir akaryakıt firmasından yük gemisine yolculuğu için 200 bin dolara 550 ton yakıt aldı. 2 Mayıs'ta yola çıkan gemi 3 gün sonra ana makinedeki arızadan dolayı Çeşme açıklarına demirlemek zorunda kaldı.

STANDARTLARA UYMUYOR

Gemide makine mühendisi olan çarkçıbaşı firmayı arayarak arızanın yakıt kaynaklı olabileceğini söyledi. Bunun üzerine yakıtın incelenmesi için gemiye uzman gönderen firma, yakıt aldıkları şirkete durumu bildirdi. Bir süre önce el değiştirerek yabancı bir enerji şirketine devrolan akaryakıt firması ile ZEB Denizcilik'in katılımıyla uzman kişilerce gemiden alınan yakıt numunesinin analiz sonucuna göre yakıtın olması gereken yoğunlukta ve standartta olmadığı bu sebeple gemi makinesinin arızalandığı belirlendi.

Firma, Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 2017/89 dosya ile bilirkişi başvurusunda bulundu. Yine bilirkişi raporuna göre, gemi üzerinde ve yakıtta yapılan incelemeye göre satın alınan yakıtın standart dışı olduğu bu nedenle gemide arıza meydana geldiği belirlendi.

Bunun üzerine ZEB Denizcilik, akaryakıt firmasından yakıtı gemiden boşaltarak standartlara uygun yeni yakıt ikmali yapılmasını istedi.

İKİ AY BEKLEDİLER

Ancak bir süre önce yabancıların satın aldığı akaryakıt devinden “Siz bu yakıtla da yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz” yanıtını aldı. İki ay Çeşme açıklarında tamir ve yeni yakıt için beklemek zorunda kalan yük gemisi için akaryakıt firmasından olumlu bir yanıt alamayan ZEB Denizcilik, geminin tamirini yaptırarak boş olan 120 tonluk tanka yeni yakıt aldı. Geminin iki yakıt tankındaki 550 tonluk kusurlu yakıt için çare arayan ZEB Denizcilik, akaryakıt firmasını mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

İFLASTAN DÖNDÜK

12 Temmuz'da avukatları aracılığıyla akaryakıt firmasına ihbarname yollayan ZEB Denizcilik yöneticileri ihbarnameye cevap alamadı. Mahkeme sürecinin başlatılacağını belirten firma yetkilisi, “Teknik olarak bize verilen yakıtın yoğunluğu normalin iki katındaymış. Yani olması gerekenden çok daha yoğun. Sadece şimdiye kadar beklemeden dolayı oluşan zararımız 400 bin dolar. Yük kaybımız da oldu. 2 ay bekleme sebebiyle gelecek olan işimizi de kaybettik. Akaryakıt firmasıyla 3 toplantı yapıldı ama sonuç alınamadı. İflasın kıyısından döndük. Bu sorun başka bir armatörü iflasa sürükleyebilirdi” diye konuştu.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR