Yukarı
186112

Barcelona'da terör!..

18 Ağustos 2017 08:52

Barselona kent merkezinde bir sürücü, minibüs kalabalığın üzerine sürdü. Yerel medyanın aktardığına göre bazı sivillerin yaralandığı olay sonucu Barselona polisi, halkın bölgeden uzak durmasını istedi.

Çok sayıda polis ve ambulans olay yerine intikal ederken, bölgedeki vatandaşlar ve turistler korkuyla kaçıştı.

Minibüs sürücüsünün aracı terk edip koşarak kaçtığı öğrenildi. Görgü tanıkları bu şahsın, 170 boylarında, mavi çizgili beyaz bir gömlek giymiş bir şahıs olduğunu söyledi.

Katalan acil servis yetkilileri, bölgedeki metro istasyonlarının boşaltılmasını ve kapatılmasını istedi. Bölgedeki taksiler, camlarına 'Taxi S.O.S" yazarak, bölgenin acilen tahliye edilebilmesi için vatandaşları ve turistleri ücretsiz taşıdı.

İlk yardım görevlileri yaralıları yerde tedavi ederken, Katalan Polisi resmi açıklamasında 1 ölü 32 yaralı olarak duyurdu. Daha sonra hükümet yetkilisinin verdiği bilgide, 13 kişinin öldüğü ve 50 kişinin yaralandığı açıklandı.

Katalan İçişleri Bakanı, ölü sayısını 13, yaralı sayısını 50 olarak açıklarken, bir diğer yetkili ise 80 kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Silahlı saldırganlar restoran bastı

İspanyol medyası, silahlı iki kişinin bir restorana girdiğini iddia etti.

El Periodico gazetesi, La Boqueria Market bölgesinde silahlı iki şüphelinin bir barı bastığı, içeriden silah sesleri geldiğini söyledi. İngiliz basını, içeride rehinelerin olduğu iddia etti.

Barselona polisi, olayın bir terör saldırısı olduğunu doğruladı. Terörle mücadele ekipleri uzun namlulu silahlarla bölgede helikopter destekli operasyon başlattı.

RT, iki silahlı saldırganın turistik Carrer Tallers Caddesi'nde Luna de Istanbul adlı bir Türk restoranına girdiğini ve insanları rehin aldığını söyledi. Yerel basın, polisin saldırganlarla rehine pazarlığı yaptığını belirtti; polis yetkilileri ise rehine durumu olmadığı söyledi.

Saldırıda kullanılan minibüsün kiralık araç olduğu belirtildi. Barselona'nın 70 kilometre kuzeyindeki Vic şehrinde polis ekipleri, saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan ikinci bir minibüsü ele geçirdi.

Bölgede saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan bir şahıs polis tarafından gözaltına alındı. Driss Oukabir adlı şahsın 25 yaşında, Fas asıllı bir İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi. Oukabir'in Santa Perpetua de la Mogada şehrinde minibüsü kiraladığı iddia edildi. İkinci bir şahsın daha gözaltına alındığı öğrenildi.

Saldırıda kullanılan minibüste pasaportu bulunan Driss Oukabir'in ismini taşıyan bir başka şahıs, polise giderek pasaportunun çalındığını bildirdi ve olay sırasında Barcelona'da bulunmadığını ifade etti.

Emniyet birimlerinin bölgedeki operasyonu devam ederken, halktan bölgeyi tahliye etmeleri ve uzak durmaları çağrısı yapıldı. Minibüslü saldırganlardan birinin operasyon sırasında polisle çatışırken öldürüldüğü belirtildi.

Terör örgütü IŞİD'in haber ajansı Amaq, Barselona'daki saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.

Katalonya hükümeti, terör saldırısının ardından 3 günlük yas ilan ettiklerini açıkladı.

Saldırıya uluslararası tepkiler

Yerel belediye, eyalet ve merkezi hükümet yetkilileri, saldırıyla ilgili acil eylem planı geliştirmek üzere olağanüstü toplandı.

İspanya Başbakanı Rajoy, olayın ardından yaptığı açıklamada tüm yetkililerle iletişim içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da olayla ilgili konuşarak, "Tüm dünyadaki teröristler bilmelidir ki, ABD ve müttefikleri sizi bulup adalete teslim edecektir," dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Twitter hesabından açıklama yaparak, “Barselona’daki terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Bu kötülüğün hiçbir mazereti yok. İspanya halkına başsağlığı dileğinde bulunuyor ve onlarla birlikte yas tutuyoruz” ifadelerinde bulundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı Trump'ın eşi Melanie Trump, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de terör saldırısıyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yaparak, başsağlığı ve dayanışma mesajları verdiler.

Dışişleri:  Barselona'da gerçekleştirilen terör saldırılarını  lanetliyoruz

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Barselona'da bugün  gerçekleştirilen terör saldırılarını lanetleyerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. 

Dışişleri  Bakanlığı tarafından  İspanya'yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olunduğu bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:" Barselona'da bugün gerçekleştirilen terör saldırılarını en güçlü şekilde lanetliyoruz. Terör belasının gaddar yüzünü bir kez daha ortaya seren ve tüm insanlığı hedef alan bu menfur saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.  Dostumuz ve müttefikimiz İspanya'yla terörizme karşı mücadelede dayanışma içinde olduğumuzu ve gerekli her türlü desteği vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz. "

Arda Turan'dan Barselonalılara destek

Barselonalı futbolcu Arda Turan, bugün Barselona'da gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj yayınladı.

"Birlik olma vakti" diyen yıldız oyuncu, "Dualarım hayatını kaybedenler ve onların aileleriyle" mesajını paylaştı.

RONALDO DA DESTEK VERDİ

Real Madrid'in Portekizli yıldız oyuncusu Cristiano Ronaldo da, Barselona halkı için destek mesajı yayınladı. Barselona'dan gelen haberlerle dehşete kapıldığını söyleyen Ronaldo, dayanışma yapılması gerektiğini vurguladı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kral Charles, tartışmalı göçmen planını onayladı

İngiltere Kralı 3. Charles, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı. Kraliyet Sözcüsü, Ruanda Planı'nın Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaştığını d...

ABD'den dikkat çeken hamle! USS George Washington Japonya'ya gidiyor...

Çin ve Rusya'nın Hint-Pasifik bölgesinde nüfuzunu artırması karşısında müttefiki Japonya ile askeri işbirliğini güçlendiren ABD’den kritik bir hamle geldi.


Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...

Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.


AB'de koltuk savaşı: 'Ayağını kaydırmaya çalışıyor'

Fransa lideri Macron'un Avrupa Komisyonu başkanlığına von der Leyen yerine eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi getirmek için uğraştığı belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Em...

Güney Kore'den beklentilerin üzerinde büyüme

Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 3,4 oranında GSYH büyümesi bildirdi; bu ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,4'ü geride bırakarak 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek çeyreklik...


Trump'ın eski avukatına dava... Seçimlere müdahaleyle suçlanıyor

ABD'nin Arizona eyaletinde, aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Rudy Giuliani'nin de bulunduğu 18 kişiye 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi suçlaması...

Rusya THY'yi savundu, ABD'yi hedef gösterdi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, TASS'a yaptığı açıklamada, Rusların Türk Hava Yolları'nın Meksika'ya giden uçaklarına binmesinin engellenmesindeki sorunların, Washington'un Mek...


Bir ülkeden daha Filistin kararı: Devlet olarak tanıdılar

Jamaika, Filistin'i resmen devlet olarak tanıdığını açıkladı. Jamaika Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kamina Johnson Smith, yaptığı basın açıklamasında, "Jamaika'nın, uzun süredir devam e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR