Yukarı
190451

İzmir'de TÜPRAŞ yası

12 Ekim 2017 14:21

İzmir'in Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ Rafinerisi'nde yaşanan patlamada hayatını kaybeden işçiler için son görev yapılıyor. Cenazeler Adli Tıp Kurumu'ndan alınırken ailelerin feryadı yürekleri burktu. Vefat eden işçilerin hayat hikayeleri ise ağlattı.

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde, dün saat 09.25 sıralarında, boş nafta tankındaki bakım çalışmaları sırasında, gaz sıkışmasının neden olduğu bir patlama meydana geldi. Patlama ile birlikte yüklenici firma çalışanları Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere öldü, 2 işçi de hafif yaralandı. Yaralılar tedaviye alınırken, ölen işçilerin cenazeleri otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'da götürüldü.

AİLELER GÖZYAŞI İÇİNDE CENAZELERİ ALDI
Patlamada hayatını kaybeden işçilerin cenazeleri bugün ailelerine teslim edildi. İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu önüne gelen işçi yakınları acı bekleyişin ardından cenazeleri teslim aldı. Ölen işçilerden 26 yaşındaki Mehmet Karademir’in cenazesini almaya baba Ali Karademir (56) ve kardeşi Sabri Karademir (25) geldi. Karademir’in babası oğlunun tabutunu görünce "Mehmet’im" diyerek feryat etti.

'EŞİ 2 AY ÖNCE EVİ TERKETMİŞ'
Evli ve bir kız çocuk babası bakım onarım işçisi Mehmet Karademir’in eşinin 2 ay önce evi terk ettiği ortaya çıktı. Karademir bu olaydan sonra 2.5 yaşındaki kızı Elif’e kendisinin baktığı, işte olduğu zamanlarda da babası Ali Karademir’e bıraktığı öğrenildi. Hayatını kaybeden işçinin kardeşi Sabri Karademir, sorumluların cezalandırılması için şikayetçi olacaklarını belirterek, "Yetkililer bu işin peşini bırakmasınlar. Bu işte bir ihmal varsa üzerine gidilsin. Suçlular cezasını çeksin. İki yıldır aynı yerde çalışıyordu. En son konuştuğumuzda patlamanın olduğu tankı bitirme aşamasında olduklarını ve yeni bir tankta çalışmaya başlayacaklarını söyledi. 2.5 yaşında kızı var. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Mehmet Karademir’in cenazesinin ikindide Yeni Şakran Merkez Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kapıkaya Köyü’nde toprağa verileceği belirtildi.

EŞİ GÖNDERİLMESİNE RAZI OLMADI
TÜPRAŞ’taki patlamada ölen işçilerden evli ve 3 çocuk babası Yusuf Kepenek’in cenazesi memleketi Sivas’a gönderilecekti. Ancak mekanik bakımcı olarak iki yıldır tesiste çalışan işçinin eşi, kocasından ayrılmak istemediğini söyleyerek cenazenin Sivas’a gönderilmesine rıza göstermedi. Bunun üzerine, Kepenek’in Menemen’de toprağa verilmesine karar verildi. Cenazesi yakınları tarafından alınan Yusuf Kepenek, öğle namazının ardından Egekent 2 Mahallesi’nde kılınacak cenaze namazıyla defnedilecek.

Patlamada yaşamlarını yitiren diğer işçiler 24 yaşındaki Kemal Şaşmazer, ikindi vakti Bergama Yeni Cami’de, 44 yaşındaki Mehmet Dere ise memleketi Osmaniye’de son yolculuklarına uğurlanacak.

ŞANS ESERİ KURTULAN İŞÇİ İHMAL OLDUĞUNU İDDİA ETTİ
Öte yandan, TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde, boş nafta tankındaki bakım sırasındaki patlamada hayatı kaybeden işçilerle aynı ekipte çalışan ve o sırasında tankın dışında olan işçi Fatih İba’nın şans eseri kurtulduğu ortaya çıktı. Tankın içinde bakım çalışması devam ederken, dışarıda malzeme toplayan İba, işini bitirince kendisinin de tanka girmeye hazırlandığını söyledi. Yaşanan patlamada ihmal olduğunu öne süren İba, "Aynı ekipte çalışıyoruz. Dört arkadaşımız içeride ben ve bir arkadaşım dışarıda malzeme topluyorduk. 15-20 dakika çalışınca patlama oldu. Tankın üzeri havaya kalktı. Sonra ikinci, üçüncü patlama oldu. Üç arkadaşımızı tankın içinde kaldı, biri tankın dışına fırladı. Olaydan sonra TÜPRAŞ’ın teknik emniyet uzmanına sorduğumda ateşli çalışma izni vermediğini söyledi. Ancak, emniyetteki o kişinin ifadesinde ateşli iznin verildiğini gördüm. Ya dolum yapılmaya başlandı ya da bir gaz kaçağı vardı. Tank zaten doluma hazırdı. İşe başlamadan önce gaz ölçümü yapılmadı. Taşlama motoruyla çalışıldığı için kıvılcımdan dolayı patlama olmuş olabilir. Gaz ölçümü yapılması gerekiyordu. Ama sürekli yapılmıyordu. Taş motorunun kullanılmaması gerekiyordu. Buna izin vermedik diyorlar ama doğru değil. İhmal var. Baştan bir kural koyuyorlardı ama denetleme yapılmıyordu" iddiasında bulundu.

Olayın şokunu atlatamadığı görülen İba, "Benim işim bitse ben de içeri girecektim. Tankı bitirmiş, teslim edecektik. Tankın subap dişlileri var. Onlar boyandığı için yerine girmiyordu. Taşlamayla boyalar çanak fırçayla temizleniyordu. O sırada çok az bir kıvılcım çıkıyordu. Öyle olmuş olabilir. Tankın içinde o patlamadan sonra kimse kurtulamazdı" dedi.

KEPENEK İÇİN SON GÖREV
TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'ndeki patlamada hayatını kaybeden işçilerden Yusuf Kepenek, İzmir'de Fatih Sultan Mehmet Cami'nde düzenlenen cenaze törenin ardından toprağa verildi.

ÖLEN İŞÇİNİN CENAZESİ OSMANİYE'YE GÖNDERİLDİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'ndeki patlamada hayatını kaybeden 4 işçiden Mehmet Dere'nin cenazesi Aliağa'daki mezarlıkta bulunan gasilhanede yıkandığı sırada, dışarıda bulunan yakınlarını ziyaret ederek başsağlığı diledi. Ardından Mehmet Dere'nin cenazesi, Aliağa Merkez Camisi'ne getirildi. Burada kılınan namazdan sonra Mehmet Dere'nin cenazesi, memleketi Osmaniye'ye gönderildi. Dere için yarın Osmaniye'de cuma namazı sonrası cenaze töreni düzenleneceği belirtildi.

ÖLEN İŞÇİYE ALİAĞA'DA SON GÖREV

TÜPRAŞ İzmir rafinerisinde yaşanan patlamada hayatını kaybeden 4 işçiden Mehmet Karademir için Aliağa Yeni Şakran Mahallesi Merkez Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. 2.5 yaşında bir çocuğu bulunan Mehmet Karademir'in tabutu cami avlusuna getirildikten sonra babası Ali Karademir, ağabeyi Sabri Karademir, taziyeleri kabul etti. Aileyi acılı gününde vatandaşların yanı sıra sendikacılar ile Belediye Başkanı Serkan Acar da yalnız bırakmadı. İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Mehmet Karademir'in cenazesi, son yolculuğuna uğurlandı.

BERGAMA'DA TOPRAĞA VERİLDİ

Patlamada ölen bir diğer işçi 24 yaşındaki Kemal Şaşmazer için de ikindi vakti Bergama Yeni Cami'de cenaze töreni düzenlendi. Şaşmazer'in cenazesi, Talatpaşa Mahallesi Alp Sokak'taki baba ocağında helallik alınmasının ardından camiye getirildi. Cenaze törenine Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, AK Parti İlçe Başkanı Hakan Koştu, CHP İlçe Başkanı Ayşe Demircişimşek, MHP İlçe Başkanı Hasan Hüseyinengin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mesai arkadaşları, bekar olan Şaşmazer'in babası Fahrettin Şaşmazer ve diğer yakınları katıldı. Şaşmazer, kılınan cenaze namazının ardından, Bergama Şehir Kabristanı'nda toprağa verildi.
Cenaze töreni sırasında camiye bir sendika ve iki rafineriden gönderilen çelenklere ise tepsi gösterenler oldu.

(DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...


İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...


CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...


Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı. Kültürel mirası korumanın...

Türkmen: Seçilmemiş kişiler meclise müdahale edemez

Kemalpaşa Belediyesi'nde yeni dönemin ilk meclis toplantısı Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen başkanlığında gerçekleştirildi. Kemalpaşa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen me...


CHP'li Sevda Erdan Kılıç: “Sığacık halka kapatılıp, yabancı turiste açılacak”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sığacık Yat Limanının kapasitesinin iki katına arttırılması için Ulaştırma Bakanlığı’nın 40 milyon liralık bütçe ayırdığını açıkladı. Yat Limanın...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR