Yukarı
195046

CHP Karabağlar’da 3 adaylı yarış

01 Aralık 2017 15:58

EGE’NİN SESİ / CANSU TEMİR - Cumhuriyet Halk Partisi olağan kurultay takvimi kapsamında İlçe kongreleri, geçtiğimiz Pazar günü start aldı. 9 Aralık’ta Karabağlar’da gerçekleşecek olan ilçe Kongresi öncesi, mevcut İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız ile tekrar aday olma sürecini ve yaptığı çalışmaları konuştuk.

İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, Ege’nin Sesine verdiği özel röportajda, aday olma sürecinden yaptığı çalışmalara, ileriye yönelik projelerinden, Türkiye gündemine dair birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

“TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMAK ZORUNDAYIZ”

Siyasete nasıl başladınız? Tekrar aday olmaya nasıl karar verdiniz?

Siyasete atılmam öğrencilik yıllarından başlıyor. Öğrencilik yıllarımdan başlayarak sosyalist kökenli bir insanım. Hayatta belli bir duruşun, belli bir siyasi bakışın varsa bu yaşam sürecin içerisinde ister istemez devam ediyor.

Önce, ÖDP Balçova İlçede görev aldım. Aktif olarak ise, 2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaseti daha aktif yapmaya başladım. Başta, parti okulunda eğitmenlik yaptım. En son belediye başkanlığı seçiminde aday adayı oldum. Geçen dönem de ilçe başkanlığı yaptım. 

Bu ilçe başkanlığında edindiğim tecrübelerden ve yaptığımız işler sonucunda, daha güçlü daha katılımcı bir demokratik yapı oluşturarak, taşın altına elimizi koymamız ve sorumluluk almamız gerektiğini düşündük arkadaşlarımızla. Bu şekilde de aday oldum.

“YEREL ÖRGÜTLENMEYE ÇOK ÖNEM VERDİK”

Göreve başladığınız günden bu yana, ne gibi faaliyetlerde bulundunuz? Neler değiştirdiniz?

Göreve gelir gelmez bir kere ilçenin yerini değiştirdik. 500 bin nüfuslu Karabağlar ilçesinde, fiziki mekânın çok önemli olduğunu bildiğimiz için, 70 metrekarelik bir ilçe binamız vardı. İlk iş hemen bunu buradan taşımak oldu. 200 metrekarelik bir ilçe binasına geçtik ve orayı dizayn ederek bir vizyon çizebileceğimiz, CHP Karabağlar’a uygun bir mekan haline getirdik. Yönetim Kurulu’nun yapılabileceği, toplantıların düzenlenebileceği, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları’nın faaliyetlerinin yürütülebileceği bir yer edindik.

İkinci iş olarak da, biz göreve gelmeden önce de söylemiştik; mutlaka hesap kitaplarımızda şeffaf olacağız. Gelir ve giderlerimizin ne olduğunu mutlaka ay başından ay sonuna kadar diğer ayın başında panoya asacağız dedik. Bunu da hayata geçirdik. Borcumuz olabilir, olmayabilir bütçemiz nedir her ayın sonunda üyelerimiz bunu gördü. Hep öyle devam etti.

Sonra biz, yerel örgütlenmeye çok önem verdik, veriyoruz da zaten. Onun için bütün mahallerde üyelerimizle toplantılar yaptık. Mahalle çalışma gruplarını oluşturduk. Üyelerimizin kendilerinin oluşturduğu gruplarla ve bizzat mahalleye gidip toplantıyı orada yaparak oluşturduk bunu. Ve bunun en son somut örneğini de referandum sürecinde yaşadık. Bu mahalle çalışma gruplarının, parti içi eğitmeni olduğum için, mutlaka parti içi eğitimden geçmesini önemsedik. Yani bizim en büyük rehberimiz bilgi ama bilgimizi akıl süzgecinden geçirerek, insanlarla iletişime geçtiğimiz zaman nasıl doğru bir anlatımla zarar vermeden faydalanabiliriz kısmını önemsedik. Bunu referandum sürecinde uygulayarak, meyvesini de aldık.

Ana ilkemiz şu; mahallesini en iyi tanıyan insan, orada oturan insandır. Ve orada oturan insan aktif hale gelirse, siyaset sürekli kılınacak ve çalışmalar sürekli hale getirilecektir. Oradaki sorunlarla ilgilenecekler, onları bize iletecekler, yapılan yerel yönetimlerle sorunlar hangi kuruma ait ki bu da çok önemli, o sorun hangi kurumla ilgiliyse o kuruma insanları doğru yönlendirip sorun ve çözümlerin ne olduğu konusunda insanlara yardımcı olacaklar. Bu zaten Genel Merkezi’mizin de önemsediği, sandık çevresi örgütlenmesi dediğimiz olaydır. Biz de ona sokak örgütlenmesi diyoruz.

Bizler 30 ilçe içerisinde parti içi eğitimi en çok veren ilçeyiz. Bu zor mu zor. Neden? Eğitim dediğimizde, insanları bu eğitime dahil etmek çok da kolay olmuyor. ‘Ya seçim yok neden bizi eğitime getiriyorsun’ oluyor. İşte bunları anlatmakta biraz zorluk çektik. Ama pes etmeden bunun üzerine sürekli gittik. Burada da parti okulundaki eğitmen olmamım avantajını yaşadım.

Bizim sağlıkta bir terim vardır, önce zarar vermeyeceksin. O anlamda da arkadaşlarımızla konuşurken, arkadaşlar öncelikle iletişime geçtiğimiz vatandaşlara bilgiyi nasıl bir anlatımla aktarmamız doğru olur buna bakalım diyerek, bilgiyi faydalı bir biçimde aktarmayı temel ilke edindik.

Birde arşivleme sistemini hayat geçirdik. Bizden sonra gelecek olanlar için, yaptığımız işlerin ne olduğunu görebilmeleri adına dijital ortamda arşivliyoruz. Bizden sonraki bir arkadaşımız gelip kurumsal yapıda çalışmaya başladığı zamanda neler yapılmış, bundan sonra neler yapabilirim üzerine neler koyabilirim dediğinde her şey hazır.

“EKSİK VE HATALARIMIZDA ÖZELEŞTİRİ YAPARAK, YENİ SÜREÇTE DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE KARABAĞLAR’DA YEREL YÖNETİMİN KALESİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

İlçe Başkanlığına devam etmeniz durumda, ileriye yönelik ne gibi projeleriniz var?

Ben 30 yıldır Karabağlar’da hem ticaretle uğraşıyorum hem de burada yaşıyorum. Karabağlar’ı mahalle mahalle, sokak sokak çok iyi biliyorum. Karabağlar Anadolu’nun mozaiğidir. 81 ilden göç almıştır. Bütün bu mozaikte insanlarla diyaloglarımız, hizmet sektöründen gelmemin avantajıyla da oldukça iyi durumda. Onun dışında çok sosyal bir insanım, sokaklarda alanlarda gezmeyi seviyorum. İşte bu sandık çevresi, sokak örgütlenmesi dediğimiz olayı daha geniş kapsamlı bir şekilde hayata geçirmek bizim önceliğimiz olacaktır.

Sizin de bildiğiniz gibi bir Anayasa referandum süreci yaşadık, meşru olmayan bir sonuçla karşı karşıyayız. Bu kabul etmediğimiz, meşru olmayan sonuç neticesinde, CHP’nin dışında toplumsal muhalefeti de örgütlememiz gerekiyor. Bunu da, toplumsal muhalefetin de lokomotif gücü olan CHP ile birlikte daha uyumlu çalışarak, hak temelli siyaseti sağlamak zorundayız.

Yani insanlara şunu anlatmalıyız, sizin giyiminiz, kuşamınız, inancınız ne olursa olsun sizin bu ülkede yaşayan insan olarak haklarınız var. Gelirinde adaletli bir şekilde hakkınızı alabiliyor musunuz? Eğitimden, yaşamın her alanından eşit bir şekilde faydalanabiliyor musun? Fırsat eşitliği var mı? Bu yüzden hak temelli siyaseti mutlaka hayata geçirmemiz lazım.

Bugün yaşadığımız süreçte siyasi partiler neden vardır, topluma kendilerini anlatarak topluma hizmet için vardır ama bugünkü süreçte topluma hizmet yerine kendi parti devleti oluşturma noktasına gelindi. Ve bunun da Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi hayata geçmiş fragmanlarını yaşıyoruz. Önümüzdeki 2019 seçiminde de bunun tüm kuralları ile hayata geçirilmenin antrenmanı yapılıyor. Şuanda bizlerde ilçe örgütümüzü oluşturmak, sağlamlaştırmak adına, daha sağlıklı daha katılımcı daha güçlü örgüt nasıl yapabiliriz diye herkesten fikir alıyoruz, her kesimle görüşüyoruz, konuşuyoruz. Herkesin fikrini alarak, kimseyi yok saymadan, ötekileştirmeden, herkesin farklılıklarını koruyarak ve insanlara güven duygusunu aşılayarak çalışmalarımızı bu düzende yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz.

İlçe Başkanlığı çok zor bir görev. Ama bugün 500 bin nüfuslu bir ilçede 2 yıllık bir görev yaptım. Örgütüme teşekkür ediyorum, onur duyuyorum bu örgütle böyle bir görevde hizmet ettiğim için.

Bu edindiğim tecrübelerle yeni süreçte daha da zenginleştirerek, eksik ve hatalarımızda özeleştiri yaparak, yeni süreçte daha güçlü bir şekilde Karabağlar’da yerel yönetimin kalesini güçlendireceğiz.

“ŞİMDİYE KADAR UYUM İÇİNDE ÇALIŞTIK, ÇALIŞMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

2019 seçimleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Karabağlar bu seçime hazır mı?

Bunun örneğini Karabağlar’da referandum sürecindeki çalışmalarla verebilirim. Referandumda Karabağlar’da %60 hedef koymuştuk. En son seçimlerde %42 almıştık. HDP ve MHP’nin aldığı oyları da eklersek, bu %62’leri buluyor. Biz, %65 hayır oyu çıkarttık. Hedefin üzerinde bir hayır oyu çıkarttık. Bu çalışmaları da nasıl yaptık; önce bir danışma kurulu oluşturduk. Bizden önce görev alan belediye başkanı, meclis üyeleri, ilçe yönetim kurulunda görev yapan arkadaşlarımızı, daha önce görev yapmış ilçe başkan adayı arkadaşlarımızın hepsini çağırdık, hepsinin fikirlerini aldık. Onlardan oluşan bir danışma kurulu oluşturduk. Ondan sonra Karabağlar’ı bir analiz ettik. Alt bölgelere ayırdık. Nasıl bir strateji ile çalışırsak daha verimli oluruz diye bu arkadaşlarımızla oturup planlama yaptık. Ve daha önce örgütlediğimiz mahalle çalışma grupları arkadaşlarımıza dedik ki, herkes kendi mahallesinde sokak sokak çalışacak. İlk olarak bunu yaptık. İkincisi de, dedik ki bu hayır bloğuna en yakın bileşenlerden birisi de MHP’nin tabanıydı. Burada da MHP’nin %50’nin üzerinde oy aldığı sandıkları tespit ettik. Bu sandıkların tekâmül ettiği sokakları tespit ederek o sokaklara birebir çalışmalar yaptık. Bunun yanında, esnaf ve kahve çalışmaları yaptık. Milletvekillerimizin katıldığı, Belediye Başkanımızın katıldığı bir çalışmada o şekilde yürüttük. Daha sonra bunu da bir toplumsal algı yaratmak için, en zayıf olan mahallelerde yürüyüşler yaptık. Bir de biz, Karabağlar’da CHP dışında toplumsal muhalefet kesimleri ile diyaloglarımızı da çok iyi geliştirdik. İşte onlara yerel inisiyatif dedik, mahalle meclisleri dedik. Onlarda kendileri ayrıca çalıştılar. Ama onlara lojistik destekler verdik. O toplumsal muhalefet birleşenleri ile alttan o kadar güzel diyaloglar geliştirdik ki mesela, Yüksek İlçe Seçim Kurulu sırasında sadıkta sorun varsa hemen bizi ararlardı. İşte bu çalışmalarımız gelecekte 2019 yerel seçimlerinde de aynı şekilde faydalanacağımızı düşünüyoruz.

Birlik ve beraberliği parti içerisinde oluşturup bu kongreler sürecini birbirimize zarar vermeden atlatıp asıl mücadelemiz olan ‘hak temelli mücadele’mizi vereceğiz. Bilgi sahibi olmadığımız konularda, önce bilgi sahibi olup ondan sonra anlatacağız diyeceğiz. Mutlaka ömrümüzün her safhasında öğreneceğimiz işler vardır. Bunları gerekli yerlere danışacağız. Gerekli insanlarla fikir alışverişinde bulunacağız.

Burada şuanda yerelde iktidarız. Belediyemizle ve Belediye Başkanımızla uyum içerisinde çalışacağız. Ama herkes kendi işinin ne olduğunun bilincinde olarak, kendi özerk yapısını koruyarak. Belediyemizin yaptığı işleri anlatacağız, halktan gelen eksiklikleri de belediyemiz anlatacağız. Belediyemizin işlerini karışmadan ama denetler konumda, doğru bir iletişim ve doğru bir diyalogla geliştireceğiz. Kimse kimseyi yıpratmadan. Ama hiç kimse de kimsenin gölgesinde kalmadan. Bizler şimdiye kadar uyum içinde çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz.

“BUNDAN SONRA HEP SOKAKLARDA OLACAĞIZ”

Karabağlar’da ne gibi sorunlar var? Bu sorunların çözümü için nasıl adımlar atıldı?

Karabağlar, sorunların çok olduğu bir ilçe. Yıllarca birikmiş sorunların olduğu bir ilçe. Çarpık yapılaşmanın en çok olduğu yer. İşsizliğin en yüksek olduğu ilçe. Yeşil merkezlerin az olduğu bir ilçe. bir kültür merkezi, sinema, tiyatro salonları yok. Çünkü kent merkezi yok.

Bakın ilçe binası için yer arıyoruz bulamıyoruz, çünkü her yer apartman. İş hanları yok. Nasıl sınırlar belirleriz, burayı nasıl kendimize kazandırırız gibi oluşturulan bir ilçe. Ama, işini bilen bir belediye başkanımız var ve önce bir kenti planlamayla başlamış. İmar revizyon planları ile başladı. 2 yıldır onlarla uğraşıyor. Bu imar revizyon planları hayata geçtiği zaman zaten bu zaten 5 – 10 yılı bulabilir ama Karabağlar İzmir içinde çekim merkezi olacaktır.

Vatandaşımız somut şeyler arıyor, bana ne faydası var diyor ama ileride çok büyük faydası olacaktır.

Bir kent merkezi oluşturmak için yarışma açtık. Orada dereceye giren projeyle büyük bir kent merkezi oluşturulacak. Onun çalışmaları yapılıyor şuanda. Belediyemiz halkımıza toplumsal fayda sağlayabilecek projeler üzerinde çalışıyor.

Bizim bunları yaparken ki en büyük eksikliğimiz ise tanıtım oluyor. Bu anlamda biraz tanıtımları arttırmamız gerekiyor. Yaşamın her alanında bu vardır, yaptıklarımızı da insanlara anlatmamız lazım.

Yeni dönemde, geçmişte yaptığımız çalışmaların üzerine bir şeyler katarak daha güçlü, katılımcı, demokratik bir örgüt yapısı oluşturmamız gerekiyor. Alanlarda sürekli çalışma enerjisini kendimde ve kuracağımız ekipte görüyorum. Zaten bundan sonra hep sokaklarda olacağız. Sokak örgütlenmesini hayata geçireceğiz.

“BEN CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NDE SİYASET YAPAN BÜTÜN ARKADAŞLARIN HER TÜRLÜ GÖREVİ YAPABİLECEK YETENEKTE, BECERİDE OLABİLECEĞİNE İNANIYORUM.”

"Sizin dışınızda 2 aday daha var. Onur Utkan İçli ve Necati Akpınar. 3 adaylı bir kongre olacak. Bunula ilgili neler söyleyeceksiniz? Bizi nasıl bir kongre bekliyor?

Bizim mahalle delege seçimlerinde de ana ilkemiz şu oldu; bütün üyelerimizin bir yerlere aday olması bir yerlere gelmesi demokratik haklarıdır. Ve mutlaka insanların umudu, hayali olsun. Umut ve hayal olmadan da içten bir mücadelenin olmayacağını düşünüyorum. O anlamda da mahalle delege seçimlerinde insanlar çoklu listeler halinde yarıştılar. Bunun aslında zenginlik katacağına inanıyorum. Ve Karabağlar’da da hep bu demokratik yarışlar oldu. Bu süreci geçirdikten sonra şimdi ilçe kongre sürecinde de aynı ilkeler doğrultusunda ilerleyeceğiz. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapan bütün arkadaşların her türlü görevi yapabilecek yetenekte, beceride olabileceğine inanıyorum. Onun içinde o arkadaşlarımla kişisel olarak bu göreve talip olmalarını cesaretlerinden dolayı kutluyorum ve onlara başarılar diliyorum.

Bizim ana ilkemiz ana ilkemiz kendimiz anlatmak olacaktır.

Yeniden İlçe Başkanı seçilemediğiniz takdirde ileriye yönelik başka bir planınız var mı?

İnsanın tabii ki bir hedefi olacak ama eğer ki ilçe kongre sürecinde bu görevi başka bir arkadaşım üstlenirse ben yine bütün enerjimle partide sıradan bir üye olarak çalışmalara katkı koymaya devam edeceğim. Kesinlikle partiye bir küskünlük olamaz, olmamalı da zaten.

Siyasette gelecekte ne olur, şimdiden benim hedefim şu demek doğru olmaz belki de ama mutlaka hedeflerim vardır. Olması da gerekir diye düşünüyorum.

“İNSANLARIN İNANÇLARIYLA OYNAYIP TOPLUMU UYUŞTURDULAR.”

Öte yandan gündeme ilişkin konulara dair açıklamalarda bulunan Yıldız; “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı bu belgeler doğrultusunda asıl olay nedir, bir hareket var, etik dışı bir olay var. Bunu sorgulamak yerine, Genel Başkan şöyleymiş, Genel Başkan böyleymiş diye kafaları karıştırıp gerçekleri ört bas etmeye çalışıyorlar. Bunları da yandaş medya ile yapıyorlar. Asıl gerçeği etkisiz hale getirip her zaman yaptığı gibi onun üzerini kapatıyor. Şimdi burada somut bir şey var bu ‘swift’ denen olay elektronik fonlama sistemi. Bununla yapılan bir eylem, bir olay var. Git bunu araştır. Ama sen her zaman yaptığın gibi ne oluyor bunların üzeri kapatılarak ve gerçekler önemsizleştirilerek bunu ortaya çıkaran kişiye kötüleme yapılıyor. Zaten AKP her dönemde yaptığı şey bu; iyi şeyleri kendisine mal ediliyor. Ama olumsuzluklar için bir suçlu bulur. Bu ya bir iç düşmandır ya bir dış düşmandır, ya bir seçkinler vardır ya da işte terör vardır bunları bahane eder. Başarılar kendisine, başarısızlıklar düşmana ait. Ve yapılan en büyük siyaset şeklide, hissiyata dayalı yüce kavramlar bulup; din, şehit, vatan, bayrak gibi insanları galyana getirecek ve hissiyetiyle oynayacak ve bunu tamamlayacak korkutucu sözlerle de terör gibi savaş gibi kriz gibi sözlerle önümüze çıkartmak. İnsanların inançlarıyla oynayıp toplumu uyuşturdular.

Mesela en son dediler ki, bu belgeler sahtedir. Bu belgelerin sahte olup olmadığını CHP’ne sormalarına gerek yok. 21 Eylül 2012’de o ülkeyle ilgili veri bilgi birikimi anlaşması yapılmış. Ve bunu 5 yıl hiç uygulamamışlar. Şuan devlet istese, onların arasında yapılan anlaşma sonucunda istediği bilgiyi alabilir.

Yüzde 90- 95 medya kendi ellerinde olunca gerçeklerin anlatılmasının önünü keserek onu manipüle etmeye çalışıyorlar.

Bir düşünürün söylediği bir söz var; “Yalancılık norm haline gelirse, toplum çöker” hakikaten şuan o durumdayız.

Bizim ana ilkemiz; temiz siyaset, dürüst topluluk. Biz bu ilkeden yola çıktık. Bizler kenetlenerek birlik beraberliği sağlayarak, bugün ülkeyi karanlığa götüren bu zihniyete karşı durmalıyız. Fragmanını yaşattıkları bu tek adam rejimi sürecini atlatmamız için, demokratik parlamenter sistemi kural ve kuramlarıyla, cumhuriyetin erozyona uğratılan kaybettirilen değerleriyle tekrar yerine oturması için halk iktidarına ihtiyacımız var. Bu halk iktidarını kurmak için mücadele etmek zorundayız. En temel noktamız da budur” ifadelerini kullandı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...

Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...


Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.

''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...


Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...

Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...


Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, belediyeye ait sosyal tesis ve kafeteryaları ziyaret etti. Kırkpınar, belediyeye ait tesislerin sayısını artıracağını ve bu...

Ahmet Aydın: "Yaptıklarımız ortada, sıra 31 Mart’tan sonra yapacaklarımızda"

31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kala çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Cumhur İttifakı Seferihisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Aydın, Yozgatlılar Derneği’...


Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanların acil müdahale gereksinimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında sahips...