Yukarı
195066

Zarrab'ın 'itirafları'nda 3. gün

02 Aralık 2017 08:56

ABD'de gerçekleştirilen Hakan Atilla davasında 3'üncü gün oturumu bugün yapılacak. Davada bugün Rıza Sarraf'ın çapraz sorguya alınması bekleniyor.

ABD'deki davada itirafçı olup sanıklıktan tanıklığa geçen Rıza Sarraf, davanın dünkü oturumunda, Ziraat Bankası ile Vakıfbank'ın İran ile yapılan altın ticaretine, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın talimatıyla dahlini Zafer Çağlayan'dan duyduğunu söylemişti.

Davanın bugünkü 3'üncü oturumu, hâkimin ve savcıların salona gelmesiyle başladı.

CANLI BLOG:

 

22:25 - ABD hükümeti, savunmanın tanıklarına ABD'ye güvenli giriş garantisi vermedi ve bu nedenle savunma makamı, bu tanıkların ifadelerinin Türkiye'den görüntülü bağlantı aracılığıyla alınmasını talep edebilir.Yargıç Berman, bu tanıkların ifadesinin alınması için iki tarafın uygun bir çözüm bulamamış olmasını "anlamadığını" söyledi. Konuyu kendi aralarında görüşmelerini istedi. 

22:22 - Yargıç Berman, uyuyan jürinin bundan sonra duruşmalara katılmayacağını açıkladı. Berman, "Bence salonda olan bitenleri izleyemeyen bir jüri görevini yerine getiremez" dedi. Yargıç Berman, söz konusu jüri üyesinin 2 gündür duruşmaların büyük kısmını uyuyarak geçirdiğini söyledi. 6 yedek kişiden biri, bu jüri üyesinin yerini alacak.

22:21 - Bugünkü duruşmadan sonra iki meseleyle ilgili toplantı düzenlendi. Birinci mesele, oturum sırasında  jüri üyelerinden birinin uyuması. İkincisi ise Atilla'nın tanıklarının Türkiye'den gelirken güvenlik garantisi istemesi.

22:00 - Duruşmada yeni bir ses kaydı dinletiliyor. Bugünkü oturum son ses kaydının dinletilmesinden sonra sona erecek.

21:58 - Sarraf bankanın alt kademelerindeki çalışanların "durumu", yani yaptıkları işlemlerde aslında bir gıda ticareti olmadığını bilmediğini söyledi. Haberleri olmadığı için de belge talep ettiklerini belirtti.

21:42 - Duruşmaya kısa bir ara verildi.

21:35 - Salonda telefon görüşmesi kaydı dinletiliyor.

21:33 - Sarraf, bankanın işlem için kendisinden belge istediğini söyledi ve "Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi" dedi.  Sarraf bunun üzerine Süleyman Aslan'ın "Rıza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok" dediğini iddia etti.

21:27 - 26 Ekim tarihli duruşmaya ait konuşma dökümüne göre; Sarraf ABD'de tutukluyken cezaevine cep telefonu ve içki gibi kaç eşya getirtmek için verdiği rüşvetlerden bahsetti.

21:25 - Sarraf, Hakan Atilla'dan, 50 milyon Avro'luk bir uluslararası işlemi takip etmesini istediğini söyledi.

21:14 - 29 Mayıs 2013'te Sarraf'ın Atilla'ya gönderdiği bir e-posta delil dosyasına girdi.  E-postanın konusu: 50 milyon tutarında ileri vadeli Swift.

21:10 - Rıza Sarraf'ın 26 Ekim'de itirafçı olduğu duruşmaya ait bir konuşma dökümüne göre Sarraf, Yargıç Berman'a, baskı altında olmadığını söyledi. 

21:06 - Sarraf şemayı çizdikten sonra, tekrar tanık kürsüsüne döndü.

21:05 - Sarraf şemasını çizerken, jüri üyelerine eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in bir başka fotoğrafı gösteriliyor. Sarraf dünkü ifadesinde, Güler'in oğlu Barış Güler'e 100.000 dolar rüşvet ödediğini söylemişti.

21:04 - Sarraf yine şema çizdi. Basın mensupları çizdiği şemaların kendilerine de verilmesini talep etti ancak şemalar henüz paylaşılmadı. 

21:02 - Tüpraş ve Botaş yeniden gündeme geldi. Sarraf'a Ticaretin para kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgaz gelirleri hakkında sorular soruldu.

21:00 - Sarraf ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında 2013'te yapılan değişiklikleri anlattı: "İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ham petrol satışından para kazanıyordu ancak ABD bu paraların altın satın almak için kullanılmasını yasaklamıştı. stem çok basit, o yüzden şema çizmeyeceğim." Sarraf daha önce çizdiği şemayı gösteriyor.

20:58 - Sarraf: O toplantıya Halkbank'tan sadece Süleyman Aslan katıldı.

20:55 - Sarraf'ın ifadesine göre Ankara'daki Marriott Hotel'de bir toplantı düzenlendi. Sarraf toplantıya Süleyman Aslan'ın da katıldığını ve İranlıların ödemeleri doğrudan yapma konusunda Süleyman'a baskı yaptını söyledi.

20:52 - Savcının "Mayıs 2013'te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?" sorusuna Sarraf, "Evet, bir toplantı düzenlendi" diye cevap verdi. Savcının toplanıya katılıp katılmadığını sorması üzerine Sarraf bazı kısımlarına katıldığını söyledi.

20:46 - Bugün çok sayıda telefon görüşmesi kaydı duruşma salonuna getirildi. Yargıç, bunların salonda dinletilip dinletilmeyeceğine karar verecek.

20: 34 - Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dosyaya ekleniyor.

20:31 - Sarraf, ABD'nin altın ticareti konusunda İran'a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

20:26 - Sarraf "İranlılarla sürekli irtibat halindeydim" dedi. Sarraf altın ticareti ve gıda ticaretine ilişkin  İran için, ödemelerini yapabildikleri sürece hangi sistemi kullandıklarının önemli olmadığını söyledi.

20:12 - Oturum devam ediyor.  Sarraf ile Happani arasındaki bir görüşmenin tapesi dinletiliyor.

20: 05 - Dava İran'a yönelik yaptırımları konu aldığından, ABD hükümeti jüriye İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın fotoğraflarını gösterdi. Sarraf, daha önce bahsedilen mektubunda bu iki isme hitap ederek "ekonomik cihat" önerisi yapıyordu.

19: 43 - Oturuma ara verildi. Bugünkü oturum TSİ 22.00'da sona erecek. Yargıç Berman, sürekli konuşan Rıza Sarraf'a boğaz pastili verilmesini istedi. Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı birazdan dinletilecek.

19:40 - Sarraf, "Süleyman Aslan'ı her aradığımda borçlu çıkıyordum. Aslan'a yine rüşvet vermek zorunda kalmamak için, Happani'ye, bir evraka imzayı photoshopla yerleştirmesini söyledim" dedi.

19:27 - Sarraf, dinlenecek tapede kullandığı "parayı vurmak" ifadesinin anlamını açıkladı: "Bu sadece, paranın İran'dan gönderildiğini anlatmak için kullanılan bir terim."

19: 25 - Sarraf ifade verirken, Atilla'nın avukatları en az bir kez itiraz ederek Yargıç Berman'a, Atilla hakkındaki ifadelerin "şayia" olduğunu, yani birinci elden alınmış bilgi olmadığını söyledi. Konu muhtemelen savunmanın çapraz sorgusunda tekrar gündeme gelecek.

19: 20 - Sarraf, İran'ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini söyledi.

19:10 - Savcı, tapenin içeriğini açıklamadan önce Sarraf'tan doğruluğunu teyit etmesini istiyor.

19:08 - Sarraf yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istiyor. Tapenin ne ile ilgili olduğu henüz bilinmiyor.

19:03 - Sarraf 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde nakliye senedi hazırlamayı öğrendiğini anlatıyor.

18:41 - Sarraf şu anda Rostamani Exchange şirketinden ve paraları Euro'dan Dirhem'e nasıl çevirdiklerinden bahsediyor.

18:30 - Şu anda "Atlantis" adlı başka bir şirketten bahsediliyor.

18:25 - Sarraf, kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin Centrica Dubai göründüğünü, Volgam'ın da İran'a gıda sattığını söylüyor.

 Soru: Bu iki şirket de senin kontrolünde miydi?

Sarraf: Evet, elbette efendim.

18: 22 - Sarraf, yine şema çiziyor.

18:20 - Sarraf, Dubai'deki şirketi "Centrica"dan bahsediyor. Sarraf, Dubai'deki söz konusu şirketle ilgili olarak "Bu şirketi gıda tedarikçisi olarak gösterecektik." diyor.

18:11 - Sarraf: İki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük. Ardından Atilla'nın bir yasa boşluğu bulduğunu söylüyor. 

Sarraf: Sonrasında altın ticaretine de devam ettik.

18:09 - Sarraf ifadesinde, Aslan ve Atilla ile yaptığı bir toplantı sonucunda "yönteme ("gıda ticareti" mekanizmasına) son halini verdiğini" söylüyor.

18:00 - Sarraf, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsediyor.

17: 56 - Sarraf ifadesinde, gıda ticareti tezgahını kurmak için gerekli gümrük evraklarını nasıl temin edebileceği konusunu Süleyman Aslan ile görüştüğünü söylüyor.

17: 55 - Erişime açılan diğer bir telefon kaydı. Dün kanıt olarak kabul edilen, Sarraf ve Hakan Atilla arasındaki görüşme.

17: 54 - Dünkü duruşmada dinletilen telefon kayıtlarından biri erişime açıldı.

17:50 - Savcı, dün bıraktığı yerden devam ederek kayıtlara yeni kanıtlar ekliyor. Bunlardan biri yazılı bir mesaj: "Umarım, gıda konusunda bir sorun yaşamayız" deniyor. Sarraf, 2013'teki gıda ticaretinden bahsediyor. Sarraf Süleyman Aslan'la gıda ticaretini belgeleri uydurarak nasıl rayına koyacaklarına ilişkin yaptığı bir görüşmenin detaylarını itiraflarına ekledi.

17: 48 - Oturum başlıyor. Jüri üyeleri girdi. Sarraf ayağa kalkıyor.

17:46 - Savcı: Bana kalırsa Rocco, yasalar konusunda yanılıyor, sayın Yargıç.

Berman iki tarafın da sözünü kesiyor ve her kayıt için ayrı ayrı değerlendirme yapmayı tercih ettiğini söylüyor.

17:44 - Atilla'nın avukatı Victor Rocco birçok yazılı kaydın "üçüncü şahıslardan" geldiğini söylüyor. Savunma makamı, "şayia" ve "doğrulama" gerekçesiyle itiraz ediyor.

17: 42 -Yargıç Berman, kayıtların doğrulanması hakkında "Zaten bu konuyu gündeme getirme konusunda endişelerim var." diyor.

Savcı, Atilla'nın avukatının doğrulama konusundaki itirazlarının reddedildiğini söylüyor.

Yargıç Berman, kendisinin de bu konuda mutabık olduğunu söylüyor.

17:40 - Savcı: Doğrulamanın birçok yolu var... Sarraf kaydı bizzat doğrulayabilir. Savcı, Sarraf'ın savunmasına ilişkin belgelerin hala mühürlü, yani erişime kapalı olduğunu belirtiyor.

17:36 - Berman, sunulan telefon kayıtlarından birinde geçen konuşmaların çok geniş bir etki alanı olduğunu, bu nedenle "yargılamanın bütünlüğünün sağlanması" açısından savcılar bu kaydı kabul etmeden önce kaydın doğruluğunun ispatlanması gerektiğini söyledi. Berman, söz konusu kaydı "dikkatsiz" bir şekilde, doğrulama işlemleri tamamlanmadan duruşmada dinletmek istemediğini söyledi.

17: 35 - Savcı, davada sunulan belge, delil ve şemaların bugünkü duruşmadan sonra basınla paylaşılacağını açıkladı.

17:34 - Berman: Bugünkü duruşma öncesi avukatlarla konuşmak istediğim iki şey var.
Yargıç basın mensuplarının duruşmayı izlemesiyle ilgili konulardan bahsediyor. Salonlar dolduğu için insanların bir kısmı duruşmayı bina içindeki ekranlardan izliyor.

17:30 -Yargıç Berman, duruşma öncesi yargılama usulleriyle ilgili konuşuyor.

16:55 - Daha duruşmasının başlamasına bir saat var. Şimdiden 100’den fazla insan toplandı salonun önünde. Salon üçüncü günde de dolup taşabilir.

16:40 - 09.00’da (TSİ 17:00) başlayacağı belirtilen duruşma gecikmeli başlayabilir.

16:30 - Sarraf’ın bugün yine tanık sandalyesine oturması bekleniyor. Sarraf’ın ifadesinin bugün bitmesi planlanıyordu ancak bugünkü oturum yarım gün sürecek ve savcılığın sorgusu daha tamamlanmadı. Sarraf, pazartesi bir kez daha tanık sandalyesine oturabilir.

 

CUMHURİYET 

 

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...

Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...


CHP'de yerel yönetim zirvesi

CHP, bu hafta sonu Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek. Yarın, partinin genel merkezinde bir araya gelecek belediye başkanları ve il örgütleri, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında A...

Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...


İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları: 32 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığın...

AKP MYK’da “kent lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi!

Yerel seçimlerin ardından kurmaylarına “kibir” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün gerçekleştirilen AKP MYK’da partide “değişim” olabi...


Resmi Gazete'de yayımlandı: TBMM İliç Komisyonu üyeleri belli oldu

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve ileride benzeri kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin araştırılması için Meclis Araştı...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık Dream Extra’da!

Dream Türk’te Onur Kırış’ın sunumuyla ekrana gelecek olan Dream Extra’nın ilk konuğu Zeynep Bastık oldu. “Lan” şarkısı ile Türkiye ve dünya müzik listelerinin zirvesine oturan ünlü şarkıc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR