Yukarı
195401

Vatandaşın cebinden 28 milyar çıkacak

06 Aralık 2017 09:05

Bütçe dengeleri bozulan hükümetin hazırladığı 124 maddelik torba yasa devletin kasasına 28 milyar lira ek gelir girmesine neden olacak.

Nakit paraya sıkışan hükümetin vatandaştan kaynak toplamak için hazırladığı torba yasa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

28 milyar liralık ek gelir büyüklüğüne sahip 124 maddelik torba yasa nedeniyle 7'den 70'e milyonlarca vatandaşa adeta vergi yağacak. Yeni yasayla birlikte yılda iki taksitte alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 15 ila yüzde 50 oranında zamlı ödenecek. Yeni yılda yeni taşıt alan vatandaşların vergi yükü ise daha ağır olacak.

Yasayla birlikte, ucuz olduğu için özellikle dar gelirli tiryakilerin tercih ettiği sarmalık tütünün fiyat avantajı büyük ölçüde yok olacak. Düzenleme nedeniyle, sarmalık tütünden elde edilen sigaralara yaklaşık yüzde 100'e varan oranlarda zam gelecek. Bugüne kadar sarmalık tütünün boş makaronlara yerleştirilmesiyle 2.5 ila 3 liraya mal edilen 1 paket sigara vergiler dahil 5 lira ve üzerine çıkacak. Fiyat artışı nedeniyle Türkiye'nin yeniden kaçak sigara cennetine dönüşmesinden endişe ediliyor.

 

İNTERNETE YÜZDE 50 ZAM

Düzenlemeyle GSM, ev telefonu ve internet üzerinden alınan Özel İletişim Vergisi yüzde 7.5'te eşitlendi. GSM ve ev telefonu vergileri düşürülürken internet üzerinden alınan vergiler yüzde 5'ten yüzde 50 artırılarak yüzde 7.5'e yükseltildi. Akıllı telefonların artmasıyla internet kullanımı yoğunlaştığı için cep telefonu faturaları yükselmeye başlayacak.

EV KİRALARI ZAMLANACAK

Evini kiraya veren ev sahiplerinin ödeyeceği Gelir Vergisi artacak. Bugüne kadar giderlerinin yüzde 25'ini vergiden düşen ev sahipleri artık sadece yüzde 15'ini gider olarak gösterebilecek. Dolayısıyla ev sahipleri Maliye'ye daha fazla vergi ödeyeceği için bu gideri kiracılara yansıtacağı, ev kiralarının zamlanabileceği belirtiliyor.

LİMONATAYA YÜZDE 10 ÖTV

Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kapsamı iyice genişledi. Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içecekleri, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak. Bu içeceklerde zam kaçınılmaz olacak.

TÜKETİCİYİ KANDIRANA HAFİF CEZA

Torba yasayla tüketicileri kandıran, dolandıran, tüketici haklarını ihlal eden kişi ve şirketlere uygulanan cezalarda da indirime gidildi. Ayrıca tüketici cezaları için de uzlaşma yolu açıldı.

107 BİN LOJMAN SATILACAK

Torba yasayla memurun yıllardır kullandığı lojmanlar hızla satışa çıkarılacak. Asker ve emniyet mensuplarının kullandığı lojmanlar dışında kalan yaklaşık 107 bin lojman, önceliği içinde oturanlara olmak üzere satılacak.

MERALAR TALANA AÇILDI

Torba yasayla meralar talana açılacak. Endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, OSB'ler ve serbest bölgeler artık meralarda kurulabilecek, üstelik 20 yıllık ot parası da alınmayacak. Yasayla ayrıca TKİ'nin kiraya verdiği kömür ocakları satılacak, engelli, gazi ve şehit yakınlarının vergisiz otomobili 200 bin lirayla sınırlanacak, telekomünikasyon şirketlerinin 5 milyar liraya varan borçları affa girecek.

(Sözcü)

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...

Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...


S&P, İsrail'in kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), artan jeopolitik risk bölgesel çatışma endişesi nedeniyle nedeniyle İsrail'in "AA-" olan kredi notunu "A+"ya indirdi. S...

En ucuz Tesla, Türkiye'de satışa çıktı

Tesla, Türkiye'deki ürün gamını artırmaya devam ediyor. Marka, en ucuz Tesla olan Model Y'yi Türkiye pazarında satmak için ön siparişe açtı.


Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR