Yukarı
199700

Ankara'dan yeşil ışık

18 Ocak 2018 09:21

Berlin'de müsteşarlar düzeyinde başlayan görüşmelerde güvenlik ve terörle mücadele öne çıkıyor. PKK ile mücadele konusunda Türk tarafını bilgilendiren Alman tarafı, iade talepleri konusunda ise somut kanıtlar bekliyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye ile Almanya arasında ilişkileri normalleştirmeye dönük atılan adımlara bir yenisi eklendi. İki ülkenin üst düzey yetkilileri, anlaşmazlıkların kaynağında olan güvenlik ve terörle mücadele konularını ele almak üzere bugün Berlin'de bir araya geldi.

Ankara-Berlin hattındaki güven bunalımının giderilmesinde önemli bir rol oynaması hedeflenen ve iki gün sürmesi öngörülen güvenlik alanındaki istişarelerde, Alman heyetine Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Emily Haber, Türk heyetine ise Türkiye İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce başkanlık ediyor.

Müsteşar İnce, Berlin ziyaretini, Federal Meclis önünde kendisine eşlik eden Türk heyetiyle birlikte çektirdiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşarak da duyurdu.

Ankara'dan yeşil ışık

Türkiye ile Almanya arasında son dönemde yaşanan siyasi anlaşmazlıklar, güvenlik alanında işbirliğini sekteye uğratmıştı.

Özellikle yabancı savaşçılar konularındaki diyalog, istihbarat paylaşımı ve organize suçlarla mücadele alanındaki işbirliği durma noktasına gelmişti.

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre, istişarelerden kısa süre önce Ankara bu diyaloğun ve işbirliğinin yeniden etkinleştirilmesine yeşil ışık yaktığını Berlin'e iletti.

Alman tarafında memnuniyetle karşılanan bu adımı izleyen güvenlik istişarelerinde, iki ülke arasında güvenin yeniden tesis edilmesi, işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesi hedefleniyor.

“Doğru zamanlama”

Hükümetin olağan basın toplantısında istişareler hakkındaki soruları yanıtlayan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth, ikili ilişkilerdeki tüm güçlüklere rağmen Türkiye'nin Almanya için taşıdığı öneme vurgu yaptı.

Dimroth, “Terörle mücadele konusunda ortak çıkarlar var. Bu nedenle ortak çıkarların olduğu noktalarda ilerleme sağlama hedefiyle, müsteşarlar düzeyindeki görüşmelerin yeniden başlatılmasının zamanlamasının doğru olduğu kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

Yoğun gündem

Almanya için istişarelerin en önemli gündem maddeleri arasında IŞİD ve yabancı savaşçılarla mücadele, organize suçlar konusunda daha etkin işbirliği bulunuyor.

Alman hükümeti, yabancı savaşçılar konusunda istihbarat paylaşımı başta olmak üzere birçok alanda işbirliğinin yeniden etkinleştirilmesi beklentisini taşıyor.

Türk tarafı içinse Almanya'nın terör örgütleri listesinde yer alan PKK, DHKP-C gibi örgütler ile Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu ve terör örgütü olarak tanımladığı Fethullah Gülen yapılanması ile mücadele öncelikli gündem maddelerini oluşturuyor.

Ankara, PKK ve DHKP-C'nin Almanya'daki propaganda faaliyetlerinin yanı sıra mali kaynaklarının üzerine çok daha ciddi bir şekilde gidilmesini istiyor.

Somut kanıt talebi

Alman yetkililer, güvenlik istişarelerinde PKK ile mücadele kapsamında atılan adımlar hakkında Türk heyetin bilgilendirileceğine dikkat çekerken, Türk hükümetinin iade talepleri konusunda, Alman mahkemeleri tarafından kabul edilebilecek nitelikte somut kanıtlar beklediklerine işaret ediyorlar.

Öte yandan Alman tarafının altını çizdiği diğer bir konu, Türkiye'de hukuk devleti ve adil yargılama alanında ilerleme olmadan, Alman mahkemelerin iade taleplerine onay vermeyeceği.

Alman kaynaklar, Türkiye'de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar için de iadenin söz konusu olamayacağını, bu konuda Alman mahkemelerinin verdiği emsal niteliğinde kararlar olduğunu vurguluyorlar.

Normalleşmeye dönük çabalar

İki ülke arasında eski Başbakan Gerhard Schröder'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'de bir araya gelmesi ile başlayan yumuşama süreci iki ülke dışişleri bakanları Sigmar Gabriel ile Mevlüt Çavuşoğlu'nun Antalya buluşması ile hız kazanmıştı.

Gabriel ve Çavuşoğlu, karşılıklı adımlar atarak gerilimin yumuşatılması yönünde mutabakata varmış bunu izleyen süreçte her iki taraf da adımlar atmıştı.

Bu bağlamda Türkiye'de önce Alman insan hakları savuncusu Peter Steudtner, sonra Meşale Tolu serbest bırakıldı, gazeteci Deniz Yücel'in tutukluluk koşulları iyileştirildi, 6 ayı aşkın bir süredir hukuki bir gerekçe sunulmadan tutulan Alman vatandaşı David Britsch serbest bırakılarak Almanya'ya gönderildi.

Ekonomik baskı hafifletildi

Alman hükümeti de daha önce Türkiye üzerinde siyasi baskıyı artırmak için aldığı ekonomik önlemleri hafifletti, Avrupa Yatırım Bankası kredileri ve Hermes kredi güvenceleri konusundaki sert tutumunu yumuşattı.

Ancak Alman siyasetindeki en önemli beklenti uzun süredir tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması.

Alman hükümeti, Yücel hakkındaki iddianamenin hala tamamlanmamasına ve Yücel'in hakkında hiçbir somut kanıt olmadan hapiste tutulmasına tepkili.

DW Türkçe'ye konuşan Alman diplomatik kaynaklar Deniz Yücel hakkındaki iddianamenin bir an önce sunulmasını umut ettiklerini belirterek, Yücel serbest bırakılmadan ikili ilişkilerde ilerlemeyi mümkün görmediklerini kaydediyorlar.

AYM kararı sonrası hayal kırıklığı

Alman yetkililer, Türkiye'de gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararıyla umutlandıklarını, Deniz Yücel için de aynı yönde bir karar çıkabileceği beklentisine girdiklerini ancak sonrası yaşanan gelişmelerden dolayı ise hayal kırıklığına uğradıklarını belirtiyor.

Bugün haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin Türk-Alman ilişkileri hakkındaki sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Maria Adebahr, Türkiye ile Almanya arasında olumlu görüşmeler yürütüldüğünü, yakınlaşma yönünde adım adım ilerlendiğini söyledi.

Adebahr, temkinli bir dil kullanmaya özen göstererek, “İkili ilişkilerimizde görüşülmesi gereken ağır ve zorlu konular varlığını koruyor” şeklinde konuştu.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

61 milyar dolarlık ABD yardımı Ukrayna'nın savunmasını nasıl değiştirecek?

Bu jetler, sahadaki durumu Ukrayna lehine değiştirmeyebilir ama Kiev’in savunma hattına büyük güç katacakları kesin.

FDP’den koalisyonu bitirecek hareket! Almanya bu sözlerle çalkalanıyor: Boşanma belgesi

Koalisyon ortağı FDP tarafından hazırlanan önerge, büyük ortak SPD’yi kızdırdı. SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, FDP’nin büyük bir hata yaptığını söyledi. CSU’lu Bayvera Başbakanı Mar...


Andrzej Duda, Polonya'dan Rusya'ya 'nükleer' gözdağı

Polonya merkezli Fakt gazetesine verdiği röportajda Duda, ülkesinde nükleer silah konuşlandırılması ihtimaline ilişkin değerlendirmede bulundu. Duda, Rusya'nın ülkenin en batısındaki Kali...

Esad'dan dikkat çeken açıklama: Görüşüyoruz

Esad, dün verdiği bir röportajda, Suriye yönetiminin zaman zaman ABD'li yetkililerle bir araya geldiğini kaydederek "ABD şu anda topraklarımızın bir kısmını işgal etmiş durumda. Yine de k...


ABD’de polis, silah çeken ‘pedofili’ şüphelisini vurdu

Washington eyaleti Çocuklara Yönelik İnternet Suçları Görev Gücü ve Seattle Polisi (SPD), 67 yaşındaki şüpheli bir erkeğin 17 Nisan’da bir otelde yaşları 7 ile 11 olan iki kızla buluşacağ...

Darbe hazırlığı şüphesiyle aranan iş adamı yakalandı

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Kırgız-Kazak sınırından ülkeye yasa dışı giriş yapan inşaat şirketi yöneticisi İmamidin Taşov'un düzenlenen op...


Biden: Özgürlük mü demokrasi mi?

Gaflarıyla ve tuhaf hareketleriyle sık sık gündem olan ABD Başkanı Joe Biden, son konuşmasında "Seçimizi yapın. Özgürlük mü demokrasi mi?" sözleriyle yine alay konusu oldu. Pennsylvania'd...

Suriye’de ABD üssüne roket saldırısı

Reuters’ın Iraklı güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Irak’ın Suriye ile sınır bölgesinde bulunan Zummar kasabasından Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD üssüne en az 5 roket f...


Ekvador'da referandum: Çete kriziyle sarsılan Devlet Başkanı yeniden siyasi güç kazanmak istiyor

Ekvador'da çetelerle savaş ve Meksika'yla kriz yaşanmasının ardından halk desteğini kaybetmeye başlayan Devlet Başkanı Noboa, güvenlik ve ekonomi konularına ilişkin referandum düzenliyor.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR