Yukarı
203019

Bornova’da temizlikten taviz yok

21 Şubat 2018 11:03

Daha temiz ve yaşanabilir bir kent yaratmayı hedefleyen Bornova Belediyesi, çalışanların da işini kolaylaştıracak yeni bir sistemi hayata geçirdi. Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli süpürge işçileri, Mobil Konteynerler kullanmaya başladı. Yeni sistemle süpürgeciler, daha az yorulurken, daha fazla temizlik yapıyor. Bu arada, temizlik konusunda pek çok örnek çalışma yapan Bornova Belediyesi, 2017 yılı içinde 175 bin 914 ton evsel atık topladı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, temizliğin en temel ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bunun bilinciyle bu konuda en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bornova Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli 120 süpürgecinin işlerini daha rahat yapabilmeleri amacıyla mobil konteynerler kullanmaya başlandı. Süpürgeciler; faraş, süpürge ve eldivenlerini koyabildikleri ceplerin de bulunduğu mobil koyteyner sayesinde hem daha az yoruluyor, hem de aynı sürede daha fazla iş yapıyor. Faraşında topladığı çöpleri, sabit konteynerlere götürerek zaman kaybetmiyor, yanında taşıdığı mobil konteynerde topluyor.

120 süpürge işçisi ilçedeki 1.395 sokakta; yol, kaldırım, kamu binalarının çevreleri, refüj kenarları, koyteyner dipleri, su giderleri ve ızgaraları temizliyor, direk tipi çöp sepetlerini boşaltıyor, uygunsuz alanlardaki afişleri temizliyor.



Dev temizlik ordusu

Bornova Belediyesi vatandaşların daha sağlıklı ve hijyenik ortamlarda günlük yaşamlarını sürdürmesini sağlamak için 120’si süpürge işçisi olmak üzere toplam 430 çalışanıyla aralıksız olarak çalışıyor. İlçe sınırları içinde bulunan 45 mahallede yer alan meydan, bulvar, cadde, park ve sokaklar ile 20 adet semt pazarın temizliği aralıksız gerçekleştiriliyor.  7 binden fazla çöp konteynerının bulunduğu ilçede sokak ve caddelerin yıkanması, ibadethanelerin temizlenmesi, ilaçlama, moloz ve hafriyatların toplanması, kanal açma ve vidanjör gibi hizmetler de veriliyor. İnsan ve trafik yoğunluğunun arttığı noktalarda çalışan 10 adet mobil süpürge aracıyla da temizlik daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılıyor.

Son teknoloji ekipmanlar

Bornova Belediyesi Temizlik İşleri, 30 çöp kamyonu, 10 mobil süpürge aracı, 1 vidanjör, 2 konteyner yıkama aracı, 2 kepçe, 6 damperli kamyon, 9 çift kabinli kamyonet kontrol aracı, 4 çok amaçlı çöp toplama aracı, 2 kanal açıcı, 1 binek araç, 3 mini damperli çöp toplama aracı, 1 adette arazöz ile hizmet veriyor.

Atıklar ayrı toplanıyor

Bornova Belediyesi, 2017 yılı içinde 175 bin 914 ton evsel atık topladı.  Geri dönüşüme ise yine aynı yıl içinde 7 bin 149 ton ambalaj atığı ,  6 bin 306 ton da cam atık gönderildi. 2017 yılı içinde toplanan moloz ve hafriyat ise 20 bin 775 ton oldu. Ayrıca 2 bin 412 farklı adreste kanal açma, 726 adreste de vidanjör hizmeti veridi.

Randevulu Moloz Sistemi

Bornova Belediyesi özellikle evlerde yapılan tamiratların ardından çoğunlukla sokağa bırakılan ve çirkin görüntülerin oluşmasına neden olan molozları da topluyor. ‘Randevulu Moloz Sistemi’ ile vatandaşlar önceden randevu alıp, evlerinin önüne bırakılan konteynere moloz çuvallarını koyuyor, Bornova Belediyesi ekipleri de vinçli sistemle kaldırılarak kamyon arkasına yerleştirilen konteyneri belirlenen bölgelere taşıyor. Moloz taşıma maliyetinin yüzde 90’ını Bornova Belediyesi karşılıyor. Vatandaşların moloz çuvalı başına ödediği 2 lira ise bu maliyetin yüzde 10’unu oluşturuyor. Farklı kapasitelerde araçlarla aylık 1710 ton moloz toplanıyor.



Konteynerler her ay temizleniyor

Evsel atıkların atıldığı konteynerler her ay yıkayıp, dezenfekte ediliyor. Yıpranan konteynerler tamir edilip, boyanıyor. Ayrıca konteynerlerin görüntü kirliliği yaratmaması için yeşil çimçitten kafes yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında son bir yılda 5 bin 709 konteyner boyanırken, 3 bin 11’inin tekerleği değiştirildi. 810 adetin de bakım ve onarımı yapıldı. 298 konteynere da çim giydirme uygulandı.

Atık pil toplamada Bornova farkı

Ayrıca, düzenlenen çeşitli etkinlikler ve hayata geçirilen projelerle doğaya zaralı olan atık piller de tek bir merkezde toplanarak bertaraf için hazırlanan özel tesislere gönderiliyor. Bornova özellikle atık pil toplama konusunda İzmir’de ki ilçeler arasında birinci sırada yer alıyor. Bir yıl içinde toplanan atık pil miktarı ise 6 bin 797 kiloyu buldu. Geri dönüşüm atıklarının çöpe atılmaması ve geri kazanılması için ilçeye 5 atık toplama makinesi, 20 adet potalı 8 adette kare atık toplama eti alınarak uyugun noktalara yerleştirildi.

İbadethaneler de temizleniyor

Bornova Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan bütün ibadethanelerin temizliğini de düzenli olarak yapılıyor. 8 personel ve 1 kontrolörden oluşan 2 ekip 106 ibadethanenin temizliğini gerçekleştiriyor. Periyodik aralıklarla yapılan temizliklerle ibadethaneler ayda 2 kez temizleniyor.

Okullara temizlik seti

2017 yılı içinde yapılan temizlik çalışmalarının yanında ilçe sınırları içinde bulunan 110 devlet okuluna ekolojik dezenfektan seti dağıtıldı. Pazaryeri, balık satış yerleri ve meydanlarda 2 bin kilo ekolojik koku giderici kullanıldı.



Bahar Temizliği Kampanyası

Bornova Belediyesi’nin, temiz çevre bilincini arttırmak amacıyla ilk olarak 2015 yılında başlattığı Bahar Temizliği Kampanyası bu yıl da vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Her hafta sonu farklı mahallelerde yapılan ‘Bahar Temizliği’ etkinliklerinde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ da Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlar ile birlikte sokakları temizledi. En güzel temizlik, kirletmemektir” sloganıyla bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, temizliğin en temel ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bunun bilinciyle bu konuda en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR