Yukarı
203119

Suriye’de ateşkes tasarısı oylanacak

22 Şubat 2018 11:11

TSK'nın terör örgütleri PKK, PYD/YPG ve IŞİD'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu'nun birinci ayı tamamlanırken Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi bugün Suriye'de 30 günlük ateşkes öngören tasarıyı oylayacak. Eğer tasarı geçerse, Suriye'ye insani yardımların bölgeye ulaştırılması ve yaralıların tahliye edilmesi için silah bırakılacak. Ankara kulislerinde bu tasarının geçmesi durumunda nasıl bir yol izlenileceği konuşuluyor.

İsveç ve Kuveyt tarafından yapılan çağrı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde perşembe günü Suriye’de 30 günlük ateşkes öngören tasarının oylanması bekleniyor. İsveç BM Daimi Temsilciliği, çarşamba günü yaptığı açıklamada, tasarıyı hazırlayan iki ülkenin oylamanın “en kısa zamanda” yapılması talebinde bulunduklarını açıkladı. İlan edilmesi istenen ateşkesin, insanı yardımların gerekli bölgelere ulaştırılması ve yaralıların tahliye edilmesini mümkün kılması bekleniyor.

Rusya da perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’ni Doğu Guta’daki durumu görüşmek üzere bir toplantıya çağırdı. Bölgede yaşanan gelişmeleri “karmaşık bir durum” olarak betimleyen Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, “Suriye ordusunun savaştığı kişiler teröristler ve teröristler Şam’ı bombalıyor” şeklinde konuştu. Şam yönetiminin ana destekçisi olan Rusya’nın bugün yapılacak oylamayı veto edip etmeyeceği henüz belirsiz. BMGK’nin kararı onaylaması durumunda ateşkes 72 saat içinde başlayacak ve insani ve tıbbi destek bundan 48 saat sonra başlayacak.

El Nusra ve IŞİD dahil edilmemişti

2017’nin başında Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde yapılan ateşkes ile birlikte Suriye’de rejim ordusuyla muhalif gruplar arasında ateşkese varıldığı açıklanmış ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü kabul edilen grupların bu anlaşmaya dahil olmadığı açıklanmıştı. O döneme bu gruplar El Nusra ve IŞİD olarak belirlenmişti. 2017’nin başında yapılan ateşkes Astana Süreci’ni de başlatmıştı.Yapılan anlaşmada hava saldırıları dahil silahlı saldırıların durdurulması, tarafların kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt edilmişti. Suriye ordusu ise geceyarısı itibariyle ateşkese uyacağını açıkladı. SANA ajansının yayınladığı açıklamada, anlaşmanın Suriye ordusunun elde ettiği başarılar sonrasına denk geldiğine işaret edildi. Bu ifadeyle Halep'in geri alınmasını kastedildiği belirtildi.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu oylaması öncesine Ankara kulislerinde bu kararın Zeytin Dalı Operasyonu’nu nasıl etkileyeceği konuşuluyor. Zira ateşkese bu sefer terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve IŞİD’in dahil olup olmayacağına dair bir açıklama yapılmazken, bu durumun Zeytin Dalı Operasyonu’na etkisinin nasıl üzerine senaryolar kurgulanıyor.

(Sözcü)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...

İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.


Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.


Rusya Karabağ'dan çekiliyor! Bölgesel gerilim tırmanacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karabağ'daki Rus barış gücü askerleri hakkında açıklamada bulundu. Peskov'a, Rus birliklerinin Karabağ'dan çekilmeye başladığına dair haberler soruldu. Pesk...

Magnum dondurmaları iki ülkede toplatılıyor

İngiltere merkezli hızlı tüketim devi Unilever, Magnum'un bademli dondurmasını geri çağırdı. 100 gramlık ve 3'lü paketler şeklinde satılan ürünlerde, olası plastik ve metal parça bulunma ...


Kırgızistan’dan Tik Tok kararı

Kırgızistan Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan kararın uygulamaya konulduğunu duyurdu.

ABD basını: İsrail, İran'a misilleme planlarını iptal etti

Orta Doğu, İsrail'in İran'ın saldırılarına yanıtını diken üstünde beklerken ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürü...


Ermenistan'da 1915 olayları tartışması büyüyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis Savunma ve Güvenlik Konuları Daimi Komitesi Başkanı ve iktidardaki "Sivil Sözleşme" milletvekili Andranik Koçaryan, 1915 olayla...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR