Yukarı
207417

Suriye operasyonuna böyle tepki verdi

16 Nisan 2018 09:34

ABD İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de bu haftasonu gerçekleştirdikleri hava saldırısı ardından piyasalar sıcak çatışma ihtimalini kuvvetlendirecek yeni bir gelişme beklemezken dolar/TL haftaya 4.10 civarında başladı. Tarihi zirvesinden sınırlı da olsa yönünü aşağı çeviren dolar/TL ve faizde bugün yoğun veri gündemi, küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeler izlenecek.

ABD, Fransa ve İngiltere Cumartesi günü erken saatlerde Suriye’ye füze saldırısı düzenledi. ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına 105 füzenin fırlatıldığı saldırıda Şam kentinin Barzeh mahallesinde bir araştırma merkezi ve Humus yakınlarında iki tesis olmak üzere toplam üç kimyasal silah tesisi vuruldu.

JPMorgan tarafından yayımlanan değerlendirmede, “Trump, Rusya’dan tepki getirecek eşiği aşmadan kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu gösterebildi. Hisse piyasası Esad’a karşı ABD’nin uzun sürecek ve kapsamlı bir harekat başlatmasından endişeleniyordu. Bu şu anda pek olasılık dahilinde gözükmüyor” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Cumartesi günü Suriye’ye düzenlediği füze saldırısının ardından, benzer başka bir saldırının uluslararası ilişkileri kaosa sürükleyeceğini söyledi. ABD ise Rusya’ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar değerlendiriyor.

Dolar/TL geçen hafta Çarşamba günü tarihi zirve olan 4.1944’e kadar yükseldikten sonra Cuma gününü 4.10 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL haftasonu gerçekleşen gelişmelere anlamlı bir tepki göstermedi ve güne saat 08.35’te 4.0964/4.0989 seviyesinde başladı.

Sepet bazında TL ise geçen hafta 4.6920 ile tarihi seviyesini test ettikten sonra aynı saatte 4.5739/4.5771 seviyesinde, 5.1941 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise aynı saatte 5.0515/5.0554 seviyesinde bulunuyor.

Bugün iç piyasada Şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi, Ocak dönemi işgücü istatistikleri, Mart ayı bütçe gerçekleşmeleri açıklanacak. Dış piyasalarda ise ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak Nisa ayı New York Fed imalat endeksi, Mart ayı perakende ve çekirdek perakende satışlar izlenecek.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolar/TL’de 4.20 seviyesi önemli bir direnç noktası olmuş durumda. Suriye gerginliğinin, bu haftasonu gerçekleşen olayların devamı gelmeyeceği öngörüleri nedeniyle piyasada anlamlı bir etki yaratmıyor. Hatta büyük ülkelerin sıcak çatışma ihtimalinin ortadan kalkması ve bunun söylemlerle pekiştirilmesi önümüzdeki günlerde risk iştahını olumlu bile etkileyebilir” dedi.

BAŞBAKAN VE EKONOMİ YÖNETİMİ: GEREKEN ADIMLAR ATILACAK

Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem geçen hafta ekonomide yaşananların yakından takip edildiğini, gerekli görülmesi halinde adım atılacağını belirtti. Bu açıklamalar da piyasalardaki satış baskısının azalmasına destek oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise haftasonu yaptığı açıklamada finans sektörünün içerisinde olanlara seslenerek Türkiye’yi kur ya da başka bir konu ile tehdit edemeyeceğini, aksi takdirde bu ülkede yaşam hakkı bulamayacaklarını söyledi.

Erdoğan, “Kalktılar bize kur savaşı ilan ettiler. Ne ilan ederseniz edin avucunuzu yalarsınız, avucunuzu. Ey finans sektörünün içerisinde olanlar: Bizi kur, şu, bu, bunlarla tehdit etmeye kalkmayın. Bu ülkede yaşam hakkı bulamazsınız” dedi.

Piyasalarda özellikle TCMB Başkanı Çetinkaya’nın enflasyona atıfı kuvvetlenen açıklamaları önümüzdeki hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yakından takip edildi. Çetinkaya fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB’nin elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini, gerekirse ilave sıkılaşma yapılacağını söyledi.

FAİZLER DÜŞÜŞTE

Dolar/TL’nin 4.20’li seviyelerden 4.10’a gerilemesine paralel gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde Perşembe ve Cuma günü yaşanan iki günlük düşüş 50 baz puanı aştı.

İşlem bazında önceki gün yüzde 13.56’ya kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü yüzde 12.93’e kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 13, valörde son işlemde yüzde 13.12 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot işlemlerde yüzde 14.29’a kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 14.32 seviyesindeydi.

4.20-4.30 BEKLENTİLERİNE BİR ADIM DAHA YAKLAŞILDI

Jeopolitik risklerin Suriye özelinde yoğunlaşmasının etkisiyle, doların küresel bazda seyrinden çok, risk fiyatlamasının ve bölgenin direkt olarak ilintili olduğu varlıkların oynaklık seviyelerinin bizim piyasalarımızda da etkili olduğunu belirten GCM Forex Menkul Kıymetler AŞ araştırma Uzmanı Enver Erkan, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamasında, Dolar/TL’nin yukarı yönlü çıkışlarına devam etme potansiyelinin güçlendiği bir süreçte 2018 yılına yönelik 4,20 – 4,30 bölgesi beklentilerine bir adım daha yaklaşıldığını belirtti.

Haber akışının çok değişken olduğunu ve temkinli duruşu korumakta fayda olabileceğini söyleyen Enver Erkan, “Ve tabi illikit Asya işlemlerinden ziyade piyasanın likit olduğu Avrupa seansına dikkat etmek lazım. Dolar/ TL, Türk Lirasının gelişen ülke para birimleri içerisinde ABD doları karşısında güçlü bir performans oluşturmaması sebebiyle yukarı yönlü çıkışını 4,20 bariyerine yaklaştırdı ve ardından trend içi tepki satışı düşüncesinde etkin bir fiyatlama reaksiyonu gösterdi. Dolar kurunda trend içi tepki satışı düşüncesi tamam mı devam mı sorusunun cevabında 4,0345 yakinen takip edilmelidir bilgisini verebiliriz. Dolar kurunun yeni süreçte tepki düşüncesini sonlandırabilmesi içinse, 4,0345 üzerindeki seyrine devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 4,1170 – 4,14 bölgesi başta olmak üzere son zirve 4,1935 ve 4,23 bariyerine doğru trend yönlü çıkışlar devam etmek isteyebilir. Özellikle 4,1170 – 4,14 bölgesi üzerindeki kalıcı hareketler, ilgili çıkışların daha da güçlenmesini sağlayabilir ki bu süreçte Türk Lirasının gelişen ülke para birimleri arasında ABD dolarına karşı sergileyeceği performans ayrıca takip edilebilir.” açıklamasında bulundu.

REUTERS-sozcu.comn.tr



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...


Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...

JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...

TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...


Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

Geçen hafta Fed kararı sonrası rekor seviyeye yükselen altın haftanın dördüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürüyor. İşte gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, ons altın fiyatları....

Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

Ülke genelinde 237 bin vergi incelemesi yapan vergi müfettişleri 17,5 milyar liralık kayıp ve kaçak yakaladı. Mükelleflere 37 milyarlık ceza faturası çıktı. Vergi müfettişlerinin 2023 yıl...


Pegasus, Boeing 737 kararını değiştirdi

Pegasus Havacılık CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda ilerliyorduk. Ancak mevcut büyüme ve büyüklükle birlikte kendi iç analizlerimizi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR