Yukarı
207502

Fransa Esad için harekete geçti

17 Nisan 2018 09:51

Fransa, Suriye lideri Beşar Esad'a verilen Legion d'Honneur devlet nişanının geri alınması için harekete geçti. Elysee Sarayı'ndan AFP'ye yapılan açıklamada, Beşar Esad'a 2001 yılında dönemin cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından verilen ödülün geri alınması için disiplin sürecinin başlatıldığı belirtildi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Chirac, 2000 yılında, babası Hafız Esad’ın 30 yıl süren ‘demir pençe’ rejiminin ardından Suriye’de “reform” beklentisiyle iktidara gelen Esad’ı onurlandırmak için bu madalyayı vermişti.

Fransa’da, 2010 yılında getirilen yeni düzenlemeyle, “madalyanın onuruna aykırı davranışlarda bulunan yabancılardan” geri alınmasına olanak tanınmıştı.

Ödül daha önce doping yaptığı belirlenen Amerikan bisiklet şampiyonu Lance Armstrong ve ırkçı söylemlerde bulunan İngiliz modacı John Galliano’dan geri alınmıştı.

Fransız Parlamentosu Suriye'ye operasyonu tartıştı

Bu arada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un parlamentonun onayını almadan karar verdiği ve ABD ve İngiltere ile Suriye rejiminin kimyasal depolarını hedef aldığı askeri operasyon, Fransız Ulusal Meclisi ve Senatosu’nda eş zamanlı olarak tartışıldı. Parlamento’nun her iki kanadında da yapılan oturum, muhalefetin eleştirilerine ve sert tartışmalara sahne oldu.

Fransız Anayasası, Cumhurbaşkanına, ordu komutanı olarak askeri operasyon kararı alma yetkisi veriyor. Ancak karar alındıktan en geç 3 gün sonra parlamentoyu bilgilendirme zorunluluğu getiriyor. İşte bu çerçevede parlamentonun her iki kanadına da bilgi veren hükümet, operasyonun “meşru ve sınırlı” sözleriyle savundu.

Hükümet adına söz alan Başbakan Edouard Philippe, askeri operasyonun kanıtlar üzerine yapıldığını ve “bölgede gerilimin tırmanmasını engellemek için çok büyük bir dikkatle sınırlı tutulduğunu” söyledi. Philippe, “Suriye’ye ya da Başar Esad’a karşı savaşa girmedik. Bizim düşmanımız Suriye değil, DAEŞ. Operasyonla verilen mesaj açık; kimyasal silahlar kullanıldığı sürece hiçbir politik çözüm bulunamaz ” dedi.

İktidar Partisi Cumhuriyete Yürüyüş (La Republique En Marche) LREM Grup Başkanı Richard Ferrand, müdahalenin meşru olduğunu savunarak, askeri müdahalenin BM kararı alınmadan uluslararası hukuka aykırı olduğu eleştirilerine, “BM’nin kimyasal silahların kullanımını yasaklayan ve oybirliğiyle aldığı 3 ayrı kararı, bu operasyonu tümüyle yasal kılıyor” yanıtını verdi.

Hükümeti dışarıdan destekleyen Merkez MODEM Grup Başkanı Marc Fesneau, “Başarısız diplomatik girişimler, anlaşmaların uygulanmaması ve verilen sözlerin tutulmaması, kimyasal silah kullanımı karşısında yapılan bu askeri müdahaleyi zorunlu kılıyordu” sözleriyle iktidara destek verdi.

Merkez sağ parti UDI’nin grup başkanı Franck Riester de, hükümete desek vererek, kanıtların açıklanmaması eleştirilerini yanıtladı. Riester, “Fransız istihbaratı bu kanıtları getirdi. Bir kez daha buna gözlerimizi kapamak eylemsizlikle suçlanacak ve Fransa’nın dünyadaki ağırlığını bitirecekti” dedi.

Muhalefetten “ne yasal ne de meşru” eleştirisi

Ancak muhalefet partileri bu açıklamalara rağmen, hükümetin askeri müdahale kararını sert dille eleştirdi. Aşırı sağ Front National’in sözcüsü Valerie Rabault, ana muhalefet Cumhuriyetçiler’in (LR) Grup Başkanı Christian Jacob, radikal sol France Insoumise (FI) Partisi’nin lideri Jean Luc Melenchon, Sol Grup sözcüsü Jean-Paul Lecoq, müdahalenin yasal çerçeve dışına çıkılarak yapıldığını savundu.

Karar verilmeden önce parlamentoda tartışılması ve delillerin sunulması gerektiğini dile getiren muhalefet partileri, üstelik operasyonun sonuçlarının da bölgedeki dengeleri değiştirmeyeceğini, etkisiz bir operasyon olduğunu söyledi.

Sağ parti LR Grup Başkanı Jacob, “Ulusun temsilcilerinin de bu konularda söyleyecek sözü var. Tek başınıza karar alarak, cumhurbaşkanı tek başına, bu çizgiyi aştı. Üzüntü duyuyoruz. Hükümet Suriye’de ne istediği konusundaki vizyonunu açıklamazsa, izole olur ve güçşüzleşir” dedi.

Aşırı sağ FN sözcüsü Valérie Rabault, BM kararı alınmaksızın operasyona gidilmesini eleştirerek, “Bu savunulamaz bir hatadır” dedi.

Radikal sol Fransa Insoumise lideri Jean-Luc Melenchon da, AB’li müttefiklerin bu operasyonda yer almamasının büyük bir eksik olduğu eleştirisini getirdi ve “Delil olmadan, dünyanın en vahim arı kovanına müdahale ettik” dedi.

Sol grup sözcüsü Jean-Paul Lecoq da, kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla ilgili Kimyasal Silahlarla Mücadele Örgütü’nün araştırması sonuçlanmadan karar alınmasının meşruiyeti ortadan kaldırdığını söyledi. Lecoq, “IŞİD’e karşı mücadele asla başka bir yöne çevrilmemeli. Bizim düşmanımız IŞİD” dedi.

Tartışmaların ardından, eleştirilere yanıt vermek için yeniden söz alan Başbakan Edouard Philippe, BM onayı alınmadığı eleştirileri üzerine, “Biz Fransa’nın vizyonuyla yönetiyoruz. Mutabakat olmasa da sorumluluğu alıyoruz” dedi. Philippe, delil olmadan müdahale kararı alındığı eleştirilerine de “Fransız istihbaratı ve onun müttefikleri bu silahların gerçekliğini ve rejime ait olduklarını doğruladı. Ancak her şeye rağmen, bu operasyon bir savaş ilanı değildi. Sadece bu silahların yeniden kullanılmasını engellemeyi hedefliyordu” diye konuştu.

Oturum, anayasa ışığında hükümetin istediği gibi oylama yapılmaksızın sona erdi.

Macron’dan “Trump’ı ikna ettim” sözlerine düzeltme

Bu arada, katıldığı bir canlı yayında, “Suriye’den çıkmak isteyen ve Suriye rejiminin müttefiklerini de vurmak isteyen Trump’ı ikna ettim” diyen Macron, Beyaz Saray’dan bu konuda gelen yalanlamanın ardından sözlerini düzeltti. Macron, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Ne Fransa, ne de Amerika’nın Suriye'de uzun süre kalıp savaşacağını söylemedim. Bizimle birlikte ABD kimyasal silahlara karşı operasyona katıldı ve aynı çizgideyiz. Bölgede bulunma sebebimiz DEAŞ ama tek sorumluluğumuz bu değil. Amacımız insani yardım ve geleceğe yönelik barışı sağlamak” dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü': Yılda 100 kişi ölüyor!

Çin'deki en tehlikeli yürüyüş rotalarından biri olarak kabul edilen Mount Huashan'da, dar ahşap platformlar üzerinde yürümenin tehlikeleri nedeniyle yürüyüşçüler için güvenlik kemeri takı...

Enerji santrallerine saldırılar: OHAL ilan edildi

Enerji santralleri ve kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğraması gerekçe gösterilerek, Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın emriyle OHAL ilan edildiği bildirildi. Devlet Başkanlığı kararna...


İran'daki patlamaların ardından Irak'a saldırı

İsrail'in İran'ın saldırılarına karşı İsfahan'ı vurduğu haberlerinden bir gün sonra, bu defa da Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi örgütünün karargahı vuruldu. Irak'ın Babil vilayetinde Şii...

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...


'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...

IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...


FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...

İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...


ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR