Yukarı
208356

'Ege’de gerginlik arzulamıyoruz'

27 Nisan 2018 11:20

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege'de son dönemde yaşanan gerginliklerle ilgili, "Yunan tarafının herhangi bir fiili durum yaratma girişimi, ne Türkiye’nin pozisyonunu değiştirecek ne de Ege meselelerinin varlığını etkileyecektir" uyarısı yaptı. Ege’de gerginlik arzulamadıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Provokasyonlardan kaçınılmasını bekliyoruz. Biz, Yunanistan’ın, iyi komşuluk ilişkilerine uygun davranmasını ümit ediyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta KKTC'yi ziyareti sırasında Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de yaşanan gerilimin azaltılması mesajını veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan basınında sürece zarar verdiğine işaret etti. Bakan Çavuşoğlu, "Biliyorsunuz Yunan basınında sıklıkla ülkemiz aleyhine temelsiz ithamlara yer verilmektedir. Biz, Yunanistan’ın, iyi komşuluk ilişkilerine uygun davranmasını ümit ediyoruz" dedi.

EGE'NİN İKİ KISI ARASI BİRKAÇ DAKİKADIR

Yunanistan'da bir siyasinin "Ankara'ya bir saatte gideriz" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Bahsettiğiniz yorumları bilemiyorum ancak Ege’nin iki kıyısı arası uçuş gerçekten de birkaç dakikadan ibarettir" diye konuştu.

Ege'deki meselenin kalıcı ve adil çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Biz Ege Denizi’ne barış ve işbirliğinin hâkim olmasını istiyoruz. Dolayısıyla, böyle anlamsız ve geçersiz yorumlara değil, meselelerimizi nasıl kalıcı ve adil şekilde çözeriz buna bakmamız lazım."

MİT'İN FETÖ OPERASYONLARI

Çavuşoğlu, Milli İstiharat Teşkilatı'nın (MİT) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerine yönelik yurtdışında yaptığı operasyonlarla ilgili de açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, FETÖ'nün yurtdışındaki uzantılarıyla mücadelenin içerideki yapılanmasına karşı yürüttülen çalışmalar gibi kesintisiz sürdüğünü kaydetti. FETÖ'nün barındığı ülkelere çağrı yapan Çavuşoğlu, "Yabancı muhataplarımızın şunu anlamaları önemlidir; bu örgüt yaşam alanı bulduğu her ülke için güvenlik tehdidi oluşturmaktadır" diye konuştu.

FETÖ ELEMANLARI KAÇAMAYACAK

FETÖ tehlikesinin farkına varan devletlerin işbirliği yaptığını anlatan Çavuşoğlu, "Birçok ülke FETÖ'nün o coğrafyadaki elebaşlarına artık karanlık gündemlerini takip etme izni vermiyor. Türkiye'ye sınırdışı ediyorlar" dedi. FETÖ konusunda atılan adımların hukuk çerçevesinde ele alındığını ifade eden Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Bu noktada alınan tedbirlerin tümüyle hukuk temelinde yürütüldüğünü de özellikle vurgulamak  istiyorum. Türkiye'ye sınırdışı edilen şahıslar mahkemelerimiz önünde adalete hesap veriyorlar. KKTC makamları ile de yakın işbirliğimiz devam etmektedir. FETÖ terör örgütü elebaşları adaletten kaçamayacaklarını anlamışlardır. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar peşlerinde olacağız."

RUMLAR ORTAK GELECEK İSTEMİYOR

Kıbrıs konusunda da önemli açıklamalar yapan Çavuşoğlu, "Rumlar, Kıbrıslı Türklerle ortak bir gelecek tasavvur edemiyorlar" dedi. Kıbrıs’ta 50 yıldan bu yana sürdürülen müzakerelerle yeni bir federal ortaklığın tesisi amaçlandığını ancak bir sonuç elde edilemediğine işaret eden Çavuşoğlu, "2008-2017 yılları arasında yürütülen son süreçte, 2017 Temmuz ayında Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kalmasıyla sona ermiştir. Bunun nedeni ise ortadadır. Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde ortaklık kurmaya ve siyasi gücü paylaşmaya yanaşmamaktadır" diye konuştu.

Rumların Türklerle 'ortak bir gelecek kurmama' siyasetini değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Çavşoğlu, "Rum tarafının bu tutumu değişmediği sürece Ada’da yeni bir ortaklığın tesisine yönelik her türlü süreç başarısız kalmaya mahkûmdur" uyarısı yaptı.

Rumların ziyniyetini birdenbire değiştirmesini de beklemedikleri mesajı veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Rum zihniyetinin birdenbire değişmesini beklemek de gerçekçi olmayacaktır" dedi.

TÜRKİYE DİYALOGTAN YANA

Türkiye olarak diyalogdan kaçmayacaklarının altını çizen Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Biz, her halükarda, Kıbrıs meselesine diyalog ve diplomasiye dayalı, müzakere edilmiş adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği inancımızı muhafaza ediyoruz. Ada’daki her iki tarafın da siyasi olarak eşit olduğu gerçeği asla değişmeyecektir ve sürdürülebilir her türlü çözüm ancak bu gerçeğin üzerine inşa edilebilir. Bulunacak çözüm, Kıbrıs Türkünün refahı ve güvenliğini garanti altına alacak düzenlemeleri mutlaka içerecektir."

KIBRIS'TA YENİ BİR YOL

Kıbrıs'ta atılacak adımlarla ilgili bir yolun belirlenmeye başladığının sinyalini veren Çavuşoğlu, "Önümüzdeki dönemde nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi KKTC makamlarıyla yakın temas ve işbirliği içerisinde belirlemekteyiz" diye konuştu. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Hem Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrarın güçlendirilebilmesi açısından, hem de ilgili taraflara sağlayabileceği çok yönlü çıkarları gözönünde tutarak samimiyetle desteklediğimiz bu çözüm arayışına yapıcı katkılar sağlamaya devam ederek, çabalarımızı kararlılık ve iyi niyetle sürdüreceğiz."

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ

Türkiye'nin Kıbrıs'taki önceliğinin ne olduğuyla ilgili bir soruya da Çavuşoğlu, "Önceliğimiz, Kıbrıs Adası’nda barış ve istikrarın devamını teminen, Ada’daki iki halkın ve özellikle Kıbrıs Türklerinin huzur içinde yaşamalarının sağlanmasıdır. Mevcut huzur ortamının korunması her türlü siyasi beklentinin üzerindedir" diye cevap verdi.

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

Rusya Karabağ'dan çekiliyor! Bölgesel gerilim tırmanacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karabağ'daki Rus barış gücü askerleri hakkında açıklamada bulundu. Peskov'a, Rus birliklerinin Karabağ'dan çekilmeye başladığına dair haberler soruldu. Pesk...


Magnum dondurmaları iki ülkede toplatılıyor

İngiltere merkezli hızlı tüketim devi Unilever, Magnum'un bademli dondurmasını geri çağırdı. 100 gramlık ve 3'lü paketler şeklinde satılan ürünlerde, olası plastik ve metal parça bulunma ...

Kırgızistan’dan Tik Tok kararı

Kırgızistan Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan kararın uygulamaya konulduğunu duyurdu.


ABD basını: İsrail, İran'a misilleme planlarını iptal etti

Orta Doğu, İsrail'in İran'ın saldırılarına yanıtını diken üstünde beklerken ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürü...

Ermenistan'da 1915 olayları tartışması büyüyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis Savunma ve Güvenlik Konuları Daimi Komitesi Başkanı ve iktidardaki "Sivil Sözleşme" milletvekili Andranik Koçaryan, 1915 olayla...


Devrik lider Suu Kyi ev hapsine alındı

Cunta yönetimi uluslararası kamuoyunda sert tepkiyle karşılanan demokrasi karşıtı hareketin ardından başlayan kitlesel protestoları şiddetle bastırmış, darbe karşıtı gösterilerde çok sayı...

Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı

Hollanda Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonunun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın derhal se...


Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR