Yukarı
214739

Güneş yanığı acısı nasıl geçer?

05 Temmuz 2018 08:45

Güneş ışınlarının en güçlü olduğu yaz aylarında daha sık görülen güneş yanıkları, rahatsız edici bir durumdur. Güneş yanığında yapılması gerekenler ve tedavi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...​​

Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve acı gibi belirtilerle kendini gösteren güneş yanığı hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz…

GÜNEŞ YANIĞI NEDİR?

Güneş yanığı ultraviyole (UV) ışınlarının neden olduğu deri hasarıdır. Cilt kırmızılaşır, hassaslaşır ve acı verir. Birkaç gün sonra pul pul dökülmeye ve soyulmaya başlayabilir ve genellikle 7 gün içinde tamamen iyileşir. Güneş yanığı genellikle hafif ve kısa ömürlüdür, ancak yaşlanma (kırışıklık) ve cilt kanseri gibi daha sonraki yaşamda cilt problemleri geliştirme riskinizi artırabileceği için bundan kaçınmak önemlidir.

GÜNEŞ YANIĞININ NEDENLERİ

Hafif ve komplike olmayan güneş yanığı vakaları genellikle küçük cilt kızarıklıklarına ve ağrıya neden olur.

Güneş yanığına maruz kalındıktan cilt yaklaşık 2 ila 6 saat sonra kırmızıya döner ve tahriş olur. Yanığın etkilerinin en yoğun olduğu dönem 12 ila 24 saat sonradır.

Daha ciddi vakalarda şiddetli deri yanması ve kabarma, masif sıvı kaybı (dehidratasyon), elektrolit dengesizliği ve muhtemelen enfeksiyon ile komplike hale gelir. Buna güneş zehirlenmesi de denir.

Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalma durumunda, şiddetli ve tedavi edilmemiş güneş yanığı, şoka ve hatta ölüme neden olabilir. Güneş yanığı için en iyi çözüm güneşten uzak durmak ve cildinizi korumaktır.

shutterstock_389096428

GÜNEŞ YANIĞINDA BELİRTİLER

– Titreme
– Ateş
– Mide bulantısı ya da kusma
– Flu-Like (grip benzeri) semptomlar

GÜNEŞ YANIĞI TEDAVİSİ

Güneş yanığına yönelik ilk yardım tedavisi, reçetesiz ağrı kesiciler (örneğin, iltihap önleyici ilaçlar olan ibuprofen veya naproksen) ve güneş yanığı jelleri veya kremleri içerir. Tıbbi tedavi gerekliyse, daha güçlü ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler veya gümüş sülfadiazin reçete edilebilir.

GÜNEŞ YANIĞI İÇİN DOĞAL TAVSİYELER

– Lavanta veya Helichrysum (Ölmez Çiçeği) gibi uçucu yağlar, güneş yanığını hafifletmek için cilde küçük miktarlarda uygulanabilir.

– Güneş yanığında cildi yatıştırıp nemlendirmek için aloe Vera içeren losyonları kullanın. Aloe Vera, güneş yanığı ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir anestezik olan lidokain içerir. Aloe Vera ayrıca cildi soymak için iyi bir nemlendiricidir.

– Temiz bir bez kullanarak güneşte yanmış cilde soğuttuktan sonra taze demlenmiş çay sürün. Siyah çayda bulunan tanik asitin güneş yanığı ile kaplanmış cildin ısısını artırmaya ve pH dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Daha fazla soğutma etkisi için çaya nane de katabilirsiniz.

– Yanmayı yatıştırmak ve iltihapları azaltmak için güneş ışığına maruz kalan göz kapaklarına soğuk suya batırılmış çay poşetlerini uygulayın.

– Güneş yanığı hafifleyince, hindistan cevizi yağı cilt nemlendiricisi olarak kullanılabilir. Ancak, Hindistan cevizi yağını güneş kremi olarak kullanmayın. Hindistan cevizi yağı herhangi bir güneş koruma faktörü (SPF) veya UV koruması sağlamaz, güneş koruyucu yerine hindistan cevizi yağı kullanırsanız güneşte yanma olasılığı daha da yükselir.

GÜNEŞ YANIĞINI RAHATLATAN BAZI GIDALAR VE VİTAMİNLER

– Güneşte yanmış cildinize soğuk sütü temiz bir bezle uygulayın. Süt bir protein katmanı oluşturarak güneş yanığının acısını hafifletir.

– E vitamini bir antioksidandır ve güneş yanığından kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli olarak E vitamini tableti alın. E Vitamini yağı soyulmuş cilde sürülebilir.

– Salatalık, doğal antioksidan ve analjezik (ağrı giderici) özelliklere sahiptir. Salatalığı, bir karıştırıcıda ezerek macun haline getirin ve yüz dahil olmak üzere yanıktan etkilenmiş alanlara uygulayın.

– Yulaf ezmesi cildin serinlemesine ve acı hissinin azalmasına yardımcı olur. Bunun için de yarım bardak yulaf ezmesini bir bardak kaynar suya koyup karıştırın. Karışım soğuduktan sonra yanık olan bölgeye uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık suyla temizleyin.

– Güneş yanıklarının üzerine elma sirkesi sürülmesi ağrı ve acıyı dindirerek yanmış olan bölgenin nemlendirilmesine ve rahatlamasına yardımcı olur.

– Güneş yanıklarında mucizevi besinlerden biri de zeytinyağıdır. Zeytinyağı güneş yanığından kaynaklanan ağrıları ortadan kaldırmak ve cildi yumuşatarak sertleşmesini ve gerilmesini engellemektedir.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental Intern...

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması...


Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması iç...

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlı...


Beyninize yapabileceğiniz 12 iyilik...

Unutkanlık çağın yaygın sorunlarından biri… Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi demans yani bunama işareti de olabiliyor. Prof. Dr. Uludüz, işte bu riske karşı beyni her daim çalış...

Kadınlar daha çok uykusuzluk yaşıyor...

Yapılan bir araştırma, kadınların erkeklerden daha kötü uyuduğunu gösterirken bilim insanları da bunun, vücut saatlerinin yaklaşık altı dakika daha hızlı çalışmasından kaynaklandığını düş...


Bağırsaklardaki gizli tehlike...

‘’Kan testlerinizin temiz, bağırsak alışkanlığınızın düzenli olması bağırsaklarınızın sağlıklı olduğunu göstermez. Çünkü polipler belirti vermez’’ diyen Prof. Dr. Meltem Ergün, kolon kans...

Gözden kaçan unutkanlık

Son yıllarda aktör Bruce Willis’in hastalığı olarak gündeme gelen Frontotemporal Demans’ın erken yaşlarda fark edilmediğini ve ileri yaşlarda ise Alzheimer ile karıştırıldığını belirten P...


Alzheimer için yeni umut

İngiltere'de, Alzheimer'ın daha ucuz ve hızlı teşhis edilmesini sağlamak amacıyla kan testi deneyleri yapılacağı açıklandı. University Collage London (UCL) ve Oxford Üniversitesinden eki...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'60 günde 20 kilo verdi' dendi, ünlü oyuncu isyan etti

Oyuncu Ezgi Mola'nın 60 günde 20 kilo verdiği iddia edildi. Mola hakkında çıkan habere tepki gösterdi. Ezgi Mola işletmeci Mustafa Aksallı ile 8 Mayıs 2023'te sade bir törenle dünyaevine ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR