Yukarı
215301

Dolar ne kadar oldu?

11 Temmuz 2018 09:11

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanmasının ardından sert yükselen dolar/TL bugün 4,71 seviyelerinde işlem görüyor. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanması ardından sert yükselen dolar/TL’de ilk tepki ardından isimlerden çok uygulanacak ekonomi politikaları ve bunlara ilişkin söylemlere odaklanılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasının ve Hazine-Maliye Bakanlığı’na Berat Albayrak’ın getirilmesi ardından piyasalar Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’nun yapısını da izleyecek.

TL kabine açıklaması ardından yüzde 4’e yaklaşan değer kaybı yaşadıktan sonra dün de oldukça dalgalı bir seyir izlemiş ve günü 4.70 civarında tamamlamıştı.

Dolar/TL bu sabah ise saat 0840’ta güne 4.7050/4.7090 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 5.1115/5.1164, euro/TL 5.5183/5.5239 seviyesindeydi.

Bankacılar önümüzdeki dönemde uygulanacak büyüme, enflasyonla mücadele, cari açık gibi yapısal sorunların çözümüne ilişkin süreçlerde nasıl politikalar izleneceğinin piyasaların gidişatına da yön vereceğini söylediler.

Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin “bilinen ve piyasa dostu” isimler olmalarının önemli oluğunu belirtiyordu. Yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyorlardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Hazine Müsteşarlığı’nda düzenlenen devir-teslim töreninde yaptığı ilk açıklamada, bundan sonraki dönemde mali ve para politikalarında yeni kabineyle çok daha özel sektör mantığıyla hızlı hareket eden yönetim dönemine girileceğini belirterek, “Para politikalarında önümüzdeki dönemde çok daha diri ve güçlü bir döneme gireceğiz” dedi.

Piyasalarda bir süredir tek gündem maddesi olarak yer alan yeni kabinenin şekillenmesiyle birlikte kurda küresel piyasaların da tekrar gündemde yer alması öngörülüyor.

ABD’nin Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak dünyanın en büyük iki ekonomisini ticaret savaşına gitgide daha yakın hale getirmesiyle birlikte küresel risk iştahı da oldukça kırılgan.

ABD’de Başkan Donald Trump yönetimi, 200 milyar dolar tutarında ithal Çin ürününe yüzde 10 ek gümrük vergisi getireceğini söyleyerek Çin ile yaşanan ticaret anlaşmazlığını tırmandırdı.

Doların başlıca para birimleri karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 artışla 94.214’e yükselerek Pazartesi günü gördüğü yaklaşık bir ayın dip seviyesi olan 93.71 seviyesinden uzaklaştı.

YÜKLÜ BORÇLANMA PROGRAMI TAMAMLANDI, FAİZLER SERT YÜKSELDİ

Hazine Müsteşarlığı Haziran ve Temmuz aylarındaki yılın en yüklü itfa ihale dönemini ise dün düzenlenen üç ihale ile birlikte tamamladı. İhalelerde borçlanma hedeflere genel olarak yakın gerçekleşirken faizlerdeki yükseliş ise belirginleşti.

Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi dünkü Hazine ihaleleri öncesinde 10 yılın en yükseği olan yüzde 20.51’e, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 17.84 ile tarihi zirveye yükseldi.

Tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Mehmet Şimşek, IMF başkan yardımcısıyla görüştü: Ne konuşuldu?

​Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüştü. Gopinath görüşmeyle ilgili, "Mükemmel sohbet" paylaşımında bulundu. ABD'd...

Altın ve döviz kazandırdı: En çok prim yapan hisse belli oldu

Bu hafta yatırım araçlarından altın ve döviz kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise haftayı ortalama yüzde 1,23 kayıpla tamamladı. En çok prim yapan hisse belli oldu. Borsa İs...


DİSK Başkanı: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli

Asgari ücrete ara zam yapılmayacağı yönünde hükümetten gelen açıklamalara tepki gösteren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, böylesi bir adımın milyonlarca çalışanı açlık ve yoksulluğa mahkum e...

Musk'ın serveti eriyor, Zuckerberg'in gerisinde kaldı

Tesla hisselerindeki düşüş nedeniyle yılbaşından bu yana serveti en çok eriyen milyarder Elon Musk oldu. Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın sahibi Mark Zuckerberg ise aynı dönemde en çok ...


Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Paris Hilton ikinci çocuğunun yüzünü ilk kez gösterdi

Hilton otellerinin varisi Paris Hilton 5 aylık kızının ilk resmi fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. 43 yaşındaki sosyetik isim Paris Hilton, anne olmanın mutluluğunu yaşamaya devam ediyo...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR