Yukarı
215590

Klimaların enfeksiyon ajanları hastalık sebebi

13 Temmuz 2018 10:42

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Denizhan Dizdar, yaz aylarında sık karşılaşılan hastalıklarla ilgili bilgiler verdi. Dr. Dizdar: "Klimaların yaydığı enfeksiyonlara dikkat edin, terliyken sakın klima karşısında serinlemeyin"

Yaz aylarının gelmesi ile dış dünyaya açık olan organlarımız olan kulak, burun ve boğazımızda hava değişiklikerine bağlı hastalıklar başladı. Havaların ısınması, havadaki nem oranının artması, klimalar, polenler, güneş ışınları, deniz ve havuz suyu; bu hastalıkların sebeplerinden sadece bazıları… Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, yaz aylarında sık karşılaşılan kulak-burun-boğaz hastalıklarıyla ilgili bilgiler verdi.

Bademcik iltihabı

Bademcik iltihabı, sadece soğuk havalarda olmaz; yazın havanın kuru olması ve klimaların enfeksiyon ajanlarını yaymaları, bu hastalığın artmasına sebep olur. Unutulmaması gereken bir faktör de, soğuk yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesi sonucu ısı farklılıklarının oluşmasıdır. Bu tür enfeksiyonlar, bir kulak-burun-boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve uygun bir şekilde tedavi edilmelidir.

Alerjik nezle

Alerjiye neden olan maddelerin (alerjen) burun mukozasına temas etmesi sonrasında ortaya çıkan ve akıntı, burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, boğaz kaşıntısı gibi şikayetlerle seyreden rahatsızlığa, alerjik nezle adı verilir. Nedeni, havada bulunan ve solunumla buruna giren parçacıklara karşı gelişen anormal reaksiyondur. Alerjik nezle ile eş anlamlı olarak saman nezlesi, yaz gribi ve alerjik rinit (burun iltihabı) terimleri de kullanılır.

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Halk arasında bilinenin aksine; diğer mevsimler kadar sık olmasa da yaz aylarında da farenjit, larenjit ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Burada özellikle, klimaların enfeksiyon ajanlarını yayması ve soğuk-buzlu yiyecek-içeceklerin sık tüketilmesi sonucu bazı enfeksiyon ajanlarının soğukta aktif duruma geçmesi sorumlu tutulur. Bu tür enfeksiyonlar, kulak-burun-boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve uygun bir şekilde tedavi edilmelidir.

Klima çarpması

Hayatımıza ilk defa 100 yıl önce giren klimalar; evlerde, iş yerlerinde, arabalarda yaz aylarının vazgeçemediğimiz serinleticileri oldu. Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de terliyseniz... Terin üzerinizde aniden soğuması klima çarpmasına sebep olabilir.

Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir. Serin havanın, doğrudan vücudunuza gelmemesi için klimaların ayarlanabilen kanatçıklarından yararlanabilirsiniz.

Klimayı çok düşük değerlere ayarlamak sağlık için doğru değil. İdeali, ısının 23-24 derece arasında, nispi nemin de yüzde 40-50 arasında olacak şekilde ayarlanmasıdır.

Klima ateşi

Klimaların ve diğer merkezi havalandırma sistemlerinin neden olduğu önemli rahatsızlıklardan biri de, halk dilinde klima ateşi ismiyle bilinen hastalıktır. Hastalık; bu tür aletlerin su haznelerinde üreyen çeşitli bakteri ve mantarların veya bunlara ait çeşitli toksinlerin, özellikle de endotoksinlerin solunum havasına karışması sonucu ortaya çıkar. Klima ateşi, gerçek bir enfeksiyon hastalığı olmayıp vücudumuzun çeşitli bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bir tablodur.

“Belirtilerin ortaya çıkması nadiren 12 saat sonra da olabilir” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Şikayetler genellikle tatilden dönüş günlerinde görülür. Belirtiler, bir süre kullanılmayan klimaların ilk çalıştığı günlerde daha fazladır. Hastalarda; ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik görülür. Klima ateşi, hastanın klima bulunan ortamdan uzaklaştırılması ile düzelir. Antibiyotik veya başka bir ilaç tedavisi gerekli değildir” dedi.

Kulakları nemli bırakmayın

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte bazı kulak hastalıklarında artış görülüyor. Hijyen şartları iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerin dış kulak yolu enfeksiyonlarına, özellikle de mantara yakalanma riski artıyor.

Banyodan, deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra kulak kanalının nemli kalması, iltihap oluşmasına neden olur. Hafif dereceli dış kulak iltihabında, antibiyotikli kulak damlaları yeterlidir; uygun tedavi ile genellikle 7-10 günde iyileşir.

Dış kulak yolu iltihabı geliştiğinde, hastanın en temel şikayeti şiddetli kulak ağrısıdır. Kulak yolunun şişmesine bağlı kulakta tıkanma, enfeksiyon şiddetine göre akıntı, bazen şiddetli enfeksiyonlarda kulak kepçesinde kızarıklık ve şişme görülebilir. Bu durumdaki bir hasta mutlaka kulak-burun-boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Birgün



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uy...

Kadınlar dikkat: Sinsice ilerliyor, geç belirti veriyor!

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu kadınlarda hayati risk oluşturan jinekolojik sorunlarından birinin yumurtalık kanseri olduğunu hatırlattı. Geç belirti verdiği için tanının da geç koyulduğunu ...


Patates kızartması ve soğan halkasında büyük sağlık tehdidi

Kızartılarak hazırlanan bu gıdaların sadece aşırı kilo alımına sebep olmadığı, demans riskini artırabilecek kimyasallara sahip olabileceği de tespit edildi. Bilim insanları tekrar kullanı...

Egzersizle bölgesel zayıflama mümkün mü?

Genellikle bel, karın ya da kalçada biriken yağlardan kurtulmayı vadeden bölgesel zayıflama egzersizlerine ilgi büyük. Ancak söz konusu programların ne kadar etkili olduğu merak konusu. E...


Egzersiz beynin ömrünü uzatıyor

Egzersizi yaşam alışkanlığına dönüştürmenin beyin sağlığına da pozitif etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Uludüz, ‘’Bu sayede hafızanızı güçlendirip demans (bunama) riskinizi azaltmanız...

Ruhsal ve finansal sağlığı güçlendirmenin yolları

Hem ruh sağlığınızı hem de finansal sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. İşte size bu yolda yardımcı olacak adımlar...


Araştırma: Woke kültürü depresyona sebep oluyor

Sosyal adalet ve ırksal eşitliğe vurgu yapan hareketler için kullanılan bir terim olan woke kültürü son yıllarda bilinirliğini giderek artırıyor. Yapılan bir araştırma, woke kültürüne yak...

Kızılcık meyvesi performansı artırıyor...

Yeni bir araştırma, kızılcık meyvesini tüketmenin spor yapanlara iyi geldiğini ve hızı %1,5 oranında artırdığını ortaya koydu. Kanada’daki Montreal Concordia Üniversitesi'nde yapılan araş...


Feminizm ve cinsellik hakkında çarpıcı araştırma

Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden sosyolog Tina Fetner tarafından yazılan yeni bir makaleye göre, feministler feminist olmayanlardan daha iyi seks yapıyor. Fetner'ın değerlendirmeler...