Yukarı
215819

Yatırımcı ‘kanıt’ istiyor

16 Temmuz 2018 09:52

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın piyasa dostu açıklamaları yatırımcıyı tatmin etmedi. Yabancılar Türkiye ekonomisine güvenebilmek için somut adımlar bekliyor.

Geçen hafta başında yeni kabinenin açıklanmasından sonra Türk Lirası'ndaki kayıplar derinleşirken, borsada satışlar öne çıktı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçirilmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olması, para politikalarına ilişkin kaygıların artmasına neden oldu. Ticaret savaşı kaynaklı gelişmekte olan ülkelerde görülen satış baskısına Türkiye'ye özgü gelişmeler de eklenince hem döviz piyasasında hem de tahvillerde ortalık toz duman oldu. Dolar tarihi zirve olan 4.9796 lirayı test ettikten sonra  kısmen geri çekildi. Ancak hafta boyunca yüksek tansiyon devam etti.

ENTEGRASYONDA ZORLANABİLİR

Ekonomi yönetiminin belli olmasından sonra Borsa İstanbul'da yaklaşık yüzde 8 oranında kayıp yaşandı. Yeni dönemde düşük faiz baskısının artacağına yönelik beklentiler bankacılık endeksinin yüzde 15 gerilemesine yol açtı. Bankacılık endeksi dolar bazında ise 2008'deki ABD'de yaşanan finansal kriz dönemindeki seviyeleri test etti. Yatırımcılar, seçim kampanyası süresince dış güçlerin doların yükselmesinde etkili olduğu yönünde açıklamalar yapan Bakan Albayrak'ın yeni dönemde uluslararası piyasalara entegre olmakta zorlanabileceğini dile getiriyor. Gelinen noktada, şimdiye kadar olmadığı ölçüde etkin bir Merkez Bankası hedeflerinin olduğuna ve bağımsızlığının spekülasyona konu olmasını kabul etmeyeceklerine vurgu yapan Albayrak'ın bu sözleri piyasaları sakinleştirmeye yetmedi.

UCUZ FAKAT BELİRSİZ

Yoğun yabancı çıkışlarıyla borsadaki yabancı payı, arka arkaya dördüncü haftada da gerilemesini sürdürerek yüzde 61 seviyelerini gördü. Tüm bu gelişmeler yabancı yatırımcıların gözünde özellikle Türkiye ekonomisinin sağlığı ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konularında atılacak adımlara ilişkin belirsizliklerin sürdüğüne işaret ediyor. Kaldı ki yapılan araştırmalar da bunu açıkça ortaya koyuyor. Aslında Türk Lirası varlıklarındaki değer kaybı, hisse senedi fiyatlarındaki düşüş ve tahvil faizlerinin artması sonucu Türkiye varlıkları yabancı yatırımcılar için oldukça ucuz hale geldi. Buna rağmen yatırımcı yine de temkinli davranıyor. Citibank birimi olan Citi Research yatırımcılara Türkiye'ye yönelik görüşlerini sordu. Araştırmaya göre, yatırımcıların yüzde 43'ü ekonomiye yönelik şüphelerin devam ettiğini ve satış tarafında durmayı tercih edeceklerini söylüyor.

ALBAYRAK'IN LONDRA SEFERİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan üçüncü bir Londra seferi bekleniyor. 13 Mayıs'ta Londra'ya giderek yatırımcı ile toplantılar gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından 28 Mayıs'ta Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Londra ziyareti gerçekleştirmişti. Kulislerde bu hafta Berat Albayrak'ın Çetinkaya ile birlikte bir finans kuruluşunun organizasyonu ile Londra'ya gidebileceği dile getiriliyordu.

GÖRÜŞMELER KRİTİK GEÇECEK

Ancak Londra'daki toplantının G20 Zirvesi hazırlıkları nedeniyle “yakın gelecekte” notu geçilerek ertelendiği bildirildi. 21 Temmuz'da Arjantin'de G20 Maliye Bakanları Toplantısı'na katılması beklenen Bakan Albayrak'ın yakın gelecekte Londra'da yatırımcılarla bir araya gelebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, Albayrak'ın yatırımcılarla yapacağı görüşmelerinin oldukça kritik olabileceğini ifade ediyor.

HAMLELER BİR AN ÖNCE YAPILMALI

AHL Forex Araştırma Müdürü Barış Ürkün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarının piyasaların duymak istediği yönde olduğunu belirtirken, “Fakat son hareketlerden anlaşılan o ki hem kısa vade hem de orta vadede atılması beklenen hamlelerin bir an önce atılması gerekiyor” dedi.

FAİZ ARTABİLİR

Ürkün'e göre, FED'in en az 2 faiz artırımına daha hazırlandığı bu yıl güçlenmeye devam eden dolara olan bağımlılığımızın sürmesi nedeniyle kısa vadede yabancı sermayeyi çekebilmek amacıyla TCMB tarafında bir faiz artırımı yapma ihtimali artıyor. Ürkün, kurdaki son dönemde yaşanan ciddi sıçrama ve enflasyondaki yükseliş eğilimine karşı 24 Temmuz'da bir faiz artırım hamlesi gelebileceği ihtimaline dikkat çekti.

SANAYİ ÜRETİMİ ÇOK KRİTİK

Yeni haftada nisan ayı işsizlik rakamları ve mayıs ayı sanayi üretimi gibi son dönemde daha önemli hale gelen veriler izlenecek. Mayıs ayı itibarıyla yüzde 11'in üzerinde değer kaybeden Türk Lirası ve TCMB faiz artırmasından sonra artan kredi maliyetlerinin sanayi üretimi üzerindeki etkisi yakından takip edilecek. Analistler, sanayi üretimi verilerinin kurda hareketliliği artırabileceğine işaret ediyor. Diğer yandan, Borsa İstanbul'da ise 97.500 puan aşılamadığı sürece satış baskısının etkili olması bekleniyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR