Yukarı
230527

Merkel’den 18 yıl sonra veda!

08 Aralık 2018 09:51

Alman siyaseti dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Başbakan Angela Merkel 18 yıldır liderliğini yürüttüğü Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Genel Başkanlık görevini devretti. Merkel’in yerine genel başkanlığa seçilen Annegret Kramp-Karrenbauer, parti tarihinin ikinci kadın başkanı oldu. Karrenbauer tabanı iyi tanıyan ve deneyimli bir siyasetçi olarak gösterilirken, Merkel'in çizgisini sürdürmesi bekleniyor.

Adının baş harflerinden oluşan AKK kısaltmasıyla anılan Karrenbauer, partinin genel sekreterliğini yürütmesi nedeniyle seçimin favorisiydi. Yine de çekişmeli geçen yarışta Karrenbauer, Merkel’e de rakip olan diğer aday Friedrich Merz’i geride bırakmayı başardı.

Merkel dün kongrede partisine böyle veda etmişti.
Merkel dün kongrede partisine böyle veda etmişti.

56 yaşında Almanya’nın en büyük partisinin başına geçen siyasetçi, Merkel’in 2021’de görev süresinin dolmasının ardından Almanya’nın yeni başbakanı da olabilir.

EYALETİN İLK KADIN BAŞBAKANI

Güneybatı Almanya’da bulunan ülkenin en küçük eyaleti Saarland’da Katolik bir aileye doğan Karrenbauer, siyaset bilimi üzerine yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1981 yılında CDU’ya üye oldu.

Eyalet siyasetinde görev alan Kramp-Karrenbauer, 2000 yılında eyaletin ilk kadın içişleri bakanı ve 2011-18 arasında da ilk başbakanı oldu.

Karrenbauer, Merkel'in vedasında gözyaşlarını tutamadı.

Karrenbauer, Merkel’in vedasında gözyaşlarını tutamadı.

Merkel tarafından aday gösterildikten sonra rekor bir oran olan yüzde 98.9 oyla partinin genel sekreteri seçildi. Bu, parti liderliği yarışında Merkel’in tercihinin Karrenbauer’dan yana olacağının bir göstergesiydi.

Karrenbauer 34 yıldır maden mühendisi Helmut Karrenbauer ile evli. Helmut Karrenbauer, eşi siyasi kariyerine odaklanmışken üç çocuğunun bakımını üstlenmek için maden mühendisliği işinden istifa etmişti.

SIĞINMACI KARARINI DESTEKLEMİŞTİ

Karrenbauer, parti içinde ılımlı bir ses seçenek olarak görülüyordu. Pragmatik, akılcı bir siyasetçi olarak bilinen AKK, mütevazı tarzı, sakin analizleri ve siyasi sezgileriyle tanınıyor.

Merkel’in sığınmacı politikasını destekleyen, kadın hakları ve asgari ücret konularında liberal bir tutumu olan Karrenbauer, bazı alanlarda ise daha muhafazakar görüşlere sahip.

34 yıllık evli olan Karrenbauer partide genel sekreterlik görevini yürütüyordu.
 

34 yıllık evli olan Karrenbauer partide genel sekreterlik görevini yürütüyordu.

Dini bütün bir Katolik olarak eşcinsellerin evlenme ve çocuk edinme hakkına kavuşması konusunda endişelerini açıklamıştı. AKK, Merkel’in 2015’teki göç dalgası sırasında ülke sınırlarını sığınmacılara açma kararının ise doğru olduğunu savunuyor.

‘NET BİR PROFİLİMİZ OLMALI’

AKK’yi eleştirenler kendisine ‘Mini Merkel’ veya ‘Merkel 2.0’ lakabı taksa da bazı gözlemciler de iki kadın arasında ciddi farklar olduğunu söylüyor.

Karrenbauer, ‘Mini Merkel’ lakabına karşılık olarak 56 yaşında, üç çocuklu ve kariyerli bir siyasetçi olarak herhangi bir mini yanının olmadığını söylüyor.

Seçim öncesinde bir dinleme turuna çıkarak parti tabanının taleplerini dinleyen Karrenbauer, şu ifadeleriyle dikkat çekmişti:

“Parti içinde temel sorular sorulmalı. Bir halk partisi olmak herkesin istediği türden bir şey bulabildiği bir siyaset dükkanı olmayı gerektirmez. Günümüzün muhafazakar, Hristiyan-sosyal ve liberal görünüşünün nasıl olması gerektiğini tartışmalı ve karar vermeliyiz. Net bir profilimiz olmalı.”

ÇİFTE VATANDAŞLIĞA KARŞI

Karrenbauer ülkedeki Türklerin çifte vatandaş olma hakkını sorguluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’daki Türklere yönelik politikalarının bir bağlılık sorunu yarattığını savunan Karrenbauer, Almanya’ya yerleşen Türklere ve onların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı verilmesini fakat torunlarının yalnızca Alman vatandaşı olma hakkının bulunmasını talep ediyor.

Saarland eyaletinde başbakanlık yaptığı döneme denk gelen Türkiye’deki 2017 referandumu sırasında Türk politikacıların eyalette konuşmasını yasaklamıştı.

Karrenbauer ayrıca suça karışan mültecilerin Avrupa’ya girişlerinin ömür boyu engellenmesi gerektiğini savunuyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yunanistan'da şiddetli deprem

Yunanistan'ın güneybatısında 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İyon Denizi'nde Zakintos Adası'nın 72 kilometre güneydoğusunda yaşanan deprem bölgede geniş bir alanda hissedildi. ABD Je...

Kazada 57 kişi ölmüştü... Miçotakis'e güvenoyu sınavı

Yunanistan'da, Kiryakos Miçotakis'in başkanlığındaki hükümet, muhalefetin geçen yıl Larisa kenti yakınlarındaki Tempi bölgesinde yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasına il...


İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail'in Halep Havalimanı'na ve kentin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırısında onlarca Suriye askeri ve sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Kaynaklar, ölenler arasında Hizbu...

Trump'ın dükkanında yok yok: 'Güç kokan' parfüm, köpek oyuncağı, İncil

Oyunculuktan ABD Başkanlığına kadar birçok alanda kendini gösteren Trump'ın kendi adını taşıyan markası "Trumpstore.com" internet sitesinde, çeşitli kategorilerde ürünler sunuyor. Sitede ...


Moskova'yı kana bulayan saldırıda endişe yaratan detay: 'Çok sayıda kişi kayıp'

Rusya'nın başkenti Moskova'da geçen cuma yaşanan terör saldırısında can kaybının açıklanandan çok daha fazla olduğu iddia edildi. Rus güvenlik kurumlarıyla bağlantılı Telegram hesabı Baza...

Rus istihbarat başkanı Kuzey Kore'ye gitti

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin başkanlığındaki Rus heyetinin Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği bildirildi.  Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Narış...


Rusya lideri Putin'den F-16 uyarısı: 'Vururuz'

Rusya lideri Putin, "Ukrayna F-16’ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rus...

BBC, Bloomberg, AP'den seçim analizleri: Erdoğan, İmamoğlu, Kurum...

Yerel seçim atmosferinde sona yaklaşılırken uluslararası medya kuruluşları da kapsamlı analizlerle süreci dünyaya aktarıyor... İngiliz kamu kuruluşu BBC, milyonlarca seçmenin pazar günü s...


Milei'nin "katil terörist" sözü kriz çıkardı... Tüm diplomatları sınır dışı ediyorlar

Arjantin lideri Javier Milei'nin Kolombiyalı mevkidaşı Gustavo Petro için "katil terörist" demesi iki Latin Amerika ülkesi arasında kriz çıkardı. Kolombiya, tüm Arjantinli diplomatların s...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Pelin Karahan: Kadınlar eşime çıplak fotoğraflarını attı

Oyuncu Pelin Karahan konuk olduğu bir programda "Bir ara kadınlar sosyal medyadan eşime çıplak fotoğraflarını gönderiyordu. Ama ben takılmam öyle şeylere, hiç kıskanç değilimdir" ifadeler...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR